am salariu de 20 milioane.Bona vrea jumate!
Raspunsuri - Pagina 3
Letitia1 spune:
Fetelor,puteti sa ma luminati un pic cu aceste milioane????,cit ar fi in $ sau euro?
Am inteles eu bine din postarea de mai sus ca 10mil=(aproape)350euro?????
.....da,bune salarii au bonele in RO.
Sa va zic aici (cel putin unde am intrebat eu) imi cerea 5$ pe ora,sau 20$ ziua intreaga.Asta cu conditia ca eu trebuie sa duc copilul la bona acasa. Pe saptamina ma costa 100$,si respectiv 400$ luna.
Interesant, preturile mi se par aceleasi in Ro si SUA
Nu-i bine platita bona in Romania ci este prost platita in SuA. Uite cit ma costa pe mine in UK:
£40/zi (10 ore) x 21 zile lucratoare = £840
Aici o lira = 2$, deci 1680$
1£ aprox 48000, rezulta ca pe mine ma costa 40.320.000 lei!
Si in aceleasi conditii ca ale tale, duc eu copilul la bona! Si e un caz fericit ca sint si cu £5 si mai mult pe ora, plus ca o platesti cind pleci tu in concediu + concediul ei. Si cu toate astea e criza si de-abia le gasesti!
herra spune:
nu ne-ati spus si cat castiga in medie o ... o mama acolo, sa comparam si procentual...
Eu
stau pe tarm si-sufletul mi-e dus de-acasa.
S-a pierdut pe-o cararuire-n nesfârsit si nu-si gaseste
drumul înapoi. (Lucian Blaga, „La Mare”, 1919)
Letitia1 spune:
nu ne-ati spus si cat castiga in medie o ... o mama acolo, sa comparam si procentual...
Salariul mediu este 1200-1300 pe luna! Dar nu multe mame eu salariul mediu (au mai putin desigur) iar eu sigur nu-l aveam la vremea respectiva. Poti sa calculezi procentul acum. Ai toate datele.
Letitia1 spune:
Hellooooooo!
Ati amutit? ati vazut ca se poate si mai putin de 50%???? Da, asta e in vest, femeile stau acasa pina copiii merg la scoala, si nu e rusinos de loc sa fii casnica!
mamabuna spune:
Corect si foarte bine spus Letitia. Intrebarea mea insa este pentru cei o mie si mai bine de euro, primesti servicii calificate sau tot cam ca in romania, bone sunt cele care nu mai isi gasesc in alta parte altceva de facut?
Letitia1 spune:
Pentru banii astia nu primesc mare lucru, decit o grija fata de copil. Daca vrei o nanny adevarata, (se gasesc si se cauta in jurul Londrei)trebuie sa platesti in jur de £12000.13000/LUNA. Chiar vrei sa discutam despre asta????
Witchie spune:
Da, Letitia, eu as vrea sa discutam despre asta.
Am avut ocazia sa traiesc o scurta perioada de timp in Anglia, cu un copil mic in brate si fara job. Am vazut cat de greu e sa gasesti de lucru din pozitia de imigrant si cat de scumpe sunt serviciile pentru copii. Irina a mers la o gradinita pentru o luna acolo, si ma costa 2 lire si 50 pentru 2 ore (era mai mult un play group). Ma interesasem cat m-ar costa o bona si mi se spusese: salariul minim: 4 lire pe ora. Sigur ca raportat la 1.300 pe luna cat platesti tu este enorm. Dar mai intreaba-te si de restul banilor ce mai poti face.
Am stat mult in cumpana daca sa ma bag la subiectu asta sau nu. Acum doua luni am avut de ales: accept o bona cu 11 milioane si jumatate (atat imi ceruse) sau duc copilul la gradi, unde clar va incepe sa se imbolnaveasca si atunci va trebui sa lipsesc de la munca. Ca sa o duc la gradi, ori dadeam o spaga groasa la o directoare si mi-o primea intr-o grupa de 30 de copii cu 2 educatoare ori dadeam 8 milioane pe 10 ore pe zi la o particulara, unde grupa e formata doar din 10 copii. Am ales gradinita. De la 1 trebuie sa platesc si transportul deci ajung si eu la aceeasi situatie ca si Ana_Alx: am 20 de milioane si platesc 10 pe ingrijirea copilului. Asta e. Mi-am asumat situatia.
Nu-mi convine. Trebuie sa muncesc de doua ori mai mult, si nu intotdeauna am unde sa fac ceva in plus. Ma simt vinovata ca am lasat-o la gradi ba plangand, ba tusind... Dar ce pot sa fac?
Spunea cineva ca in Occident mamele stau acasa si-si cresc copiii. As vrea si eu sa pot. Din pacate, in Romania nu se poate trai dintr-un singur salariu. Din pacate in Romania alocatia lunara de stat pentru copii valoreaza cat 5 litri de lapte. Din pacate in Romania preturile sunt mai mari decat in Anglia si veniturile sub jumatate. Din pacate in Romania serviciile, utilitatile, hainele, medicamentele, sunt mai scumpe decat in Anglia si de mai proasta calitate. Viata in Romania inseamna sa jonglezi permanent cu putini bani si sa o scoti la capat si azi, si maine, si poimaine.
N-as vrea sa crezi ca incerc sa te conving ca buba mea e mai mare decat a ta, zic ca e doar o mica diferenta de circumstante si cand vad ca noi astea care ne revoltam ca trebuie sa dam jumatate din salariu unei bone, suntem judecate ca fiinte fara inima, nu pot sa nu ma enervez. Au fost luni in care bona mea pe care o plateam (pe vremuri, eheee) cu 6 milioane ramanea cu mai multi bani in mana decat mine. De ce? Pentru ca avea casa ei si nu platea chirie, pentru ca traia singura si consuma putin, pentru ca facturile ei nu se ridicau la nivelul facturilor mele si pentru ca pe langa banii de la mine mai avea si o pensie. Si-atunci, da-mi voie sa ma enervez in continuare cand eu muncesc in 4 locuri ca sa pot trai (nu zic decent, zic sa pot trai!) si vine o fosta muncitoare la Tricodava si-mi zice: sub 11,5 mil nu discut, si eu sa stiti ca menaj nu fac.
Salariile nejustificate ale bonelor si preturile nejustificate ale caselor sunt artificial ridicate si mentinute sus pentru ca se stie ca nu avem incotro, trebuie sa platim, sa ne indatoram pe 3 generatii la banci si sa nu ne mai ramana timp de nimic, nici macar de-un film sau de citit o carte. Spunea cineva ca nu trebuie sa cedam. Eu n-am mai cedat. Dar ma costa sanatatea copilului meu si jumatate din salariu. Cat despre doamna de la Tricodava sunt convinsa ca si-a gasit de lucru.
ruxij spune:
Ar fi bine sa fie pretul general la bone 400$/luna aici. 400$/luna este poate family home daycare, cresa/gradinita cu mai multi copii, la cineva acasa. Bona la tine acasa, care sa se ocupe doar de copilul tau, bate catre 2000$/luna. Altfel mi-as fi luat si eu bona, dc. ar fi fost 400/luna. Cresa pt. copii care nu fac la olita este intre 800 si 1200$/luna.
kim222 spune:
Al meu face la olita de la 2 ani...si tot m-a costat 700$/luna...Iar un preschool (grupa mica in Ro) gen Montessori este 1250$/luna 
A_Iulia spune:
La noi nu exista family day care.
Probabil ca daca ar veni cineva cu ideea, i-ai sari toate mamicile in cap ca ce calitate si studii are ca sa faca asa ceva.
Nici la gradinita - nu, nu, copiii nu sunt ingrijiti.
In afara de mama nimeni nu e bun.
Asta doar in Romania.
Si doar de curand. Eu nu-mi amintesc sa fi ramas cu traume datorita faptului ca mama ne trezea dimineata si ne lasa la cresa, respectiv gradinita, ca sa mearga la lucru.
Adina + Olivia Q1.04