In Canada (si US) - scoala publica sau privata?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

D-ne dragi,
Va multumesc mult de raspunsuri. Stiam eu ca sunt persoane cu mai multa experienta pe aici.
Kristin acuma ma sperii de tot, pai out of school e mai scump ca ziua intreaga de gradinita? Eu "ma laudam" ca e scump aici, caci fusese o discutie la sezatoare unde se spunea cam cat e in Mtl.
Nu am stiut ca si voi sunteti "fericiti"…
Am uitat sa precizez ca eu sunt in BC.
Pai noi il ducem la inot, patinaj si gimnastica, de astea e vorba? Sau o sa faca si in cadrul scolii?
Cu muzica mi-ar place sa il duc, ca vaz ca are ureche si voce, da nu stiu de unde sa incep. D-na Ira, ceva sugestii? Se face muzica in scoala oricum?
Mqqm la listele de la fraser institute ma uit si eu. Problema e ca eu cu siguranta nu imi permit sa cumpar casa, si putin probabil chiar si chirie sa platesc in zonele considerate bune, caci se joaca astia cu preturi la case de la 700 in sus. Si nu cine stie ce casa. In fine asta e alta discutie.
Acuma, din liste, vad ca tu zici scoala publica #1, cam cat ar fi acceptabil in opinia voastra? Pana pe la locul 100 din 900 si ceva? Chestia surprinzatoare in raporturi e ca rank-ul difera din ultimii 5 ani si ultimul an. Deci un an prost poate trimite o scoala care a fost buna pe un loc mai jos, si invers, o scoala de numai catva timp apare pe loc mai bun, ca nu are ani multi care sa o traga in jos.
Apoi mai citeam ca depinde si de nr elevilor. E bine sa fie mai mare sau mai micuta?
Si, da, toate la care m-am uitat au chestia cu religia, si admiterea copiilor in functie de apartenenta la religie. Or fi si altele, dar nu le-am gasit inca. Ceea ce pare culmea, ca dupa ce platesc atata mai am sanse si sa nu intru:((
Eu una ma sperii cat de multe nu stiu si de unde sa incep. Sper doar sa ma documentez si sa reusesc sa ma ocup si eu de el, caci imi dau seama ca e important, doar ca al meu cam are motoras la fund, si nu prea sta intr-un loc sa ii explici ceva, si in plus si noi suntem ca 2 legume:(( Eu una abia asteptam sa termin cu scolile si iaca nu mi se arata. Ce sa mai zic khristin, de inclinatiile artistice pe care le mentionezi tu acolo :(((((
Inca o data mii de multumiri si mai astept opinii.

Numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Depinde de scoala, poti sa-i cumperi activitati extra, ore de muzica.


Dintre activitati orele de muzica sunt cele mai scumpe, pt. ca proful e numai cu un elev si se ocupa numai de el exclusiv timp de 60 minute. Dar nu stiu cat costa 60', cred ca intre 30 si 40$, depinde de scoala.

Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Daiopri, ai dreptate, toti sintem fericiti cu fun-ul de before/after school programs. Nu poti sa compari QC cu ON/BC, ca nu de alta, tot noi ne indispunem , asa ca o luam ca atare Eu prefer sa investesc suplimentar in afara educatiei scolare pentru dobandirea unei culturi muzicale, sportive, samd.

Mqqm, referirile mele erau strict la scolile elementare, asa cum am precizat. Nu m-am referit la secondary school tocmai, pt. ca a mea cupila' e inca la faza gradinita momentan, iar experientele mele au fost in contextul primary si middle school, iar din auzite de obicei nu vorbesc. Ce pot sa-ti spun cu siguranta e ca destul de multi profesori din sistemul public aici au un master in afara BEd-ului. Totodata, stiu profesori din sistemul privat care - asa cum spunea si Ira - nu au decat licenta din tara lor si nimic altceva, si ca atare sint remunerati net inferior, ceea ce nu mai e atat de surprinzator. Deci, e logic ca si in scolile private care se respecta sa existe cerinte referitoare la studii, subscriu ideii . Personal, mi se pare absolut laudabila initiativa unor parinti de a investi in directia unei educatii private. Ce mi se pare inacceptabil, este atitudinea unor parinti care considera ca daca-si permit o educatie privata, asta ii va scuti pe ei de teme si alte implicatii scolastice cu scuza redundanta "I'm way too busy for that...." . Am vazut cateva cazuri si sincer viata copilasilor respectivi m-a intristat, acestia fiind mereu in cautarea afectiunii parintilor . Fireste, asta nu inseamna ca nu sint scoli private de exceptie cu elevi asemenea. Eu una am optat pt. French Immersion Public pt. la anul, pt. ca limbile mi se par un life skill. Apoi, cine stie poate o trimit pe fiimea direct la Sorbonna, ca tot am trecut in vara asta pe langa ea ...Btw, nu vrei sa ne spui scoala #1 la care a mers fetita ta? Mi se pare un lucru pozitiv sa impartasim la subiectele astea impresii si experiente avute in diverse scoli atat pozitive cat si negative.

Ira, 60-70k e maximul pt. Quebec? Bag sama ca Ontario sta ceva mai bine la capitolul asta. Eiiii, ce ti-e si cu echilibru asta-n viata.... de asta inseamna ca platim noi mai mult daycare si alte prostii

Cristina

noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Desigur, scurt si la obiect: Denlow P.S.

Orice relatii doriti, va raspund cu placere. Sunt cam ocupata acum, dar va raspund. Ceea ce imi da ideea!

Acum imi vand casa (ca io nu mai am nevoie de scoala din cartier), asadar, daca cineva doreste... ]

Daiopri, e greu de decis, dar merita sa platesti o chirie mai mare ca sa prinzi o scoala buna. Nu stiu cum e la voi, dar aici poti verifica la TDSB orice scoala si te uiti la "enrollment". Daca e "open", nicio problema, iti accepta copilul si daca nu apartii. Dacca e "limited", iti accepta copilul in urma unei testari sau a conditiilor puse de principal. Daca insa e "closed" atunci pur si simplu nu ai sanse decat daca te muti. Incearca si asa. Cauta o scoala care sa-ti surada, si in functie de enrollment muta-te in apropiere daca scoala accepta, undeva unde preturile sunt mai accesibile.

Daca totusi ar fi sa aleg ceva privat pt un copil de varsta mica (asta daca absolut n-as avea alta optiune), as merge pe Montessori/Waldorf. E cel mai usor de ales si gasesti mai usor. Difera intre ele, dar oricum, sunt "franchise" .

Mda, Quebecul e un alt animal, nu poti compara nimic de-acolo cu ON, BC, AB, etc. Viata, nenicule pe la ei!

Fug acum...Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


am si eu o intrebare legata de scolile secundare din Quebec: este ca la primara, obligatoriu sa mearga la scoala de cartier de care apartinem cu domiciliul sau pot alege, ca apartinem de o scoala secundara slaba, slaba (si eu n-am optiunea scolii privata).

mersi,


Ana

http://www.floriinro.ro/


In der Kürze liegt die Würze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Si eu sunt de acord cu Khristin, conteaza foarte mult unde locuiesti iar scoala chiar daca este publica are renume.Apoi principalul este copilul daca vrea sa invete , cunosc un baiat care dupa scoala privata s-a apucat de munca in constructie , de isi dadea masa cu pumnii in cap ca a platit 10 mii pe an din clasa 1-a si copil de scoala publica care a mers mai departe la facultate, acum depinde de ce fel de anturaj are si ne intoarcem inapoi la cartier.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Cristina, uite aici salariile medii in anul 2000 in Qc.

http://imt.emploiquebec.net/mtg/inter/noncache/contenu/asp/mtg123_comprchoixprofs_01.asp?aprof=4131&lang=FRAN&Porte=1&cregn=QC&PT1=1&type=cle&motpro=enseignant&PT2=17&pro=4142&PT3=9&retcho=mtg122_descrprofession_01.asp&pgpr1=mtg122_descrprofession_01.asp&panier=4131%3A4141%3A4142Maximul la care se poate ajunge nu stiu care e.


In Ontario la cat poate ajunge un prof de primara ?

Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

quote:
Originally posted by Ana Stroe


am si eu o intrebare legata de scolile secundare din Quebec: este ca la primara, obligatoriu sa mearga la scoala de cartier de care apartinem cu domiciliul sau pot alege, ca apartinem de o scoala secundara slaba, slaba (si eu n-am optiunea scolii privata).

mersi,


Ana

http://www.floriinro.ro/


In der Kürze liegt die WürzeAna,

Din ceea ce stiu, la secundara poti sa mergi oriunde. La scolile secundare bune (publice sau private) se da examen de admitere, datorita concurentei mari. Exista carti de exercitii speciale pentru aceste exemene, si am vazut chiar reclama la o firma care da meditatii timp de un an.. Eu cunosc mai multe cazuri de copii romani care si-au facut o lista de scoli, s-au inscris la examen la mai multe dintre ele, au dat probele si pe urma au ales unde vor sa se duca.

Noi am ales sa dam fetita la scoala privata, dar motivele noastre sint putin mai speciale. Pe linga idea de scoala buna, a mai contat si dorinta noastra ca ea sa invete sa vorbeasca franceza si nu quebecoaza. Deci am optat pentru un liceu francez "veritabil". In plus au alta programa decit scolile din Quebec (urmeaza programa de invatamint din Franta), profesorii in mare majoritate sint francezi, iar la sfirstul celor 12 ani (si nu 13) va da bacalaureatul francez si va avea acces la orice universitate din America sau Europa (daca bineinteles va dori sa invete ).
Daca nu am fii avut aceasta "marota" cu limba, am fii ales si noi probabil o scoala primara publica buna intr-un cartier bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Eu daca as avea bani, as alege fara discutii o scoala privata buna aproape din aceleasi motive ca OanaGabriela, adaugind si mediul. Dar nu-i avem, asa ca ne-am descurcat cum am putut si pentru moment sint multumita: am ales sa stam intr-un cartier sarac si cu un mediu predominant quebecos (de a anumita categorie), pentru ca aici avem toate conditiile de locuit decent (chirie mica, apartament mare, f aproape de centru si de toate punctele noastre de interes), curte mare in spate, parcuri in jur... si sa incerc sa o bag Agata la o scoala buna din imprejurimi, din cartiere cu scoli mai bune. Greu, dupa incercari nereusite, am obtinut totusi un loc pentru anul acesta la o scoala din Westmount. Si chiar si asa, conditia ca fetita mea sa reuseasca sa intre la o secundara buna (publica desi si aici optez pentru privata) este ca noi sa avem timp sa ne ocupam de ea: lectii facute impreuna, lucru suplimentar, testari periodice cu profesori si, pe unde e nevoie, meditatii. Si eu am vazut cartile cu teste despre care spuneai OanaGabriela si nu numai pentru admiterea in secundara, ci pentru fiecare an in parte de primara. Eu i-am luat Agatei tot ce am gasit bun si interesant pentru clasa I, inclusiv doua carti de teste finale (pentru vacanta viitoare) ca sa-ti dai seama cum a reusit primul an copilul tau (sint teste de franceza si matematica, cu raspunsurile la coada , conform programei si notate la fel. Si chiar ne-am apucat de ele, o pagina sau doua pe zi daca facem si e un pas inainte. Am vazut ce le da de la scoala si stiu in mare si ce fac acolo, invatatoarea are o experienta in spate si face tot ce se poate, dar cu mina pe inima va spun ca nu are cum sa fie suficient, ca in orice, lucrul individual conteaza fff mult. Orientativ, am si manualele si caietele de clasa I din tara, asa ca... spor sa avem la invatat, ca materiale avem destule.

Si o mica nota pe marginea discutiei: sint de acord ca decit o scoala privata oarecare, mai bine o scoala publica buna si mult lucru individual acasa. Pentru ca o scoala privata cu renume are si profesorii pe masura si ii plateste la fel, una care a aparut peste noapte, costa mai putin (si aparitia ei a avut la baza mai mult latura financiara - adica o afacere rentabila) si nu-si permite (inca) sa adune un corp profesoral de exceptie... poate sa-i faca mai mult rau copilului decit una publica, dar cu renume de scoala buna. Deci nu sint pentru scoala privata in orice conditii!
Sint de acord de asemenea cu faptul ca daca vrei sa inveti, o faci si la coada vacii, daca nu vrei, probabil ca un mediu bun si stimulant te va ajuta un pic sa te mentii la suprafata prin comparatie cu unul care nu face asta, dar tot nu rezolvi problema. Cunosc personal citeva exemple foarte bune: un copil care a facut ani de zile la Priory School, apoi la o secundara privata excelenta... un an la un colegiu privat... Si!?! Nu s-a ales nimic de el, dar absolut nimic. Si citiva copii care au invatat in scoli publice, bune ce-i drept, si au muncit acasa cot la cot cu parintii, au intrat la secundare private bune (cu burse de merit care se acorda elevilor buni cu situatii financiare sub nivelul scolii - exista si asa ceva cica), le-au terminat cu bine si si-au continuat studiile la colegii si universitati asa cum si le-au inceput: cu fff munca!!! Si sint tineri de nota 10! Deci...

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">27+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia.... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

quote:
Originally posted by Lemoni

Si eu sunt de acord cu Khristin, conteaza foarte mult unde locuiesti iar scoala chiar daca este publica are renume.Apoi principalul este copilul daca vrea sa invete , cunosc un baiat care dupa scoala privata s-a apucat de munca in constructie , de isi dadea masa cu pumnii in cap ca a platit 10 mii pe an din clasa 1-a si copil de scoala publica care a mers mai departe la facultate, acum depinde de ce fel de anturaj are si ne intoarcem inapoi la cartier.


"To acquire love...fill your self up with it until you become a magnet."


Charles HaanelLemoni, Donald Trump lucreaza in constructii si a mers la scoala privata!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput