Analize obligatorii

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

In cazul in care, din motive de schimbare de adresa, plicul s-a ratacit (o fi fost returnat) aveti idee ce ar trebui facut?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Moira spune:

Am primit si eu scrisoarea la inceputul lui septembrie insa nu am inca medic de familie in Bucuresti, asa ca trebuie sa fac demersuri pentru a-mi gasi medic de familie si apoi sa merg la analize. Aveti idee daca aceasta scrisoare are vreun termen de valabilitate? Adica, trebuie oare sa te duci sa iti faci analize intr-un anumit termen?

Moira

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puppe spune:

Ma iertati ca intervin, dar lucrez la un laborator (nu sunt personal medical) si am studiat ordonanta lui Nicolaescu si m-am certat cu casa de asigurari pana acum de mi-au iesit ochii.
Primo: analizele respective sunt un DREPT, nu o OBLIGATIE. Legea nu prevede nici o sanctiune pentru neprezentarea la medicul de familie sau la laborator.
Secundo: NU sunt recomandate 9 analize la toata lumea, ci de la 3 in sus, in functie de varsta pacientului, antecedentele (asa cum figureaza in evidenta medicului de familie), si aprecierea medicului de familie. Spre exemplu, un copil poate beneficia doar de hemoleucograma, examen sumar urina si glicemie. Peste 40 de ani, se beneficiaza de TGP, colesterol, creatinina, HDL colesterol, trigliceride, iar femeile trecute de 50 ani, si de sideremie (fier). In realitate, fiecare medic de familie prescrie cum vrea si ce vrea...Ultimul comunicat al Casei OPSNAJ (Politie, Armata, Securitate) ne anunta ca nu avem voie (ca laborator) sa mai facem 9 analize la NIMENI, indiferent de prescriptia medicului de familie, ci maxim 8. Aspectul asta e absolut ilegal si inuman, in ultima instanta, dar am primit adresa scrisa si nu ni se vor plati analizele respective.
Medicii de familie sunt bulversati si ei de noul program, implementat cu hei-rup in iulie, cand majoritatea erau in concediu. Daca plicurile cu respectivele cupoane v-au ajuns cand nu erati acasa, postasul avea obligatia de a le tine LA EL timp de 3 zile, apoi sa le returneze la Ministerul Sanatatii. Le veti reprimi la anul, cand (conform legii) se pot face analizele respective in perioada iulie-sept 2008. Si eu sunt in aceeasi situatie in ceea ce o priveste pe fetita mea, nascuta in iulie.
In alta ordine de idei, legea spune ca o persoana se poate prezenta la laborator pt analize doar in trimestrul din care face parte luna nasterii (ex: e nascuta in august, se poate prezenta pana la 30 sept, e nascuta in sept, doar pana la 30 sept).Cei nascuti in oct, noiembrie, decembrie se pot prezenta pana la 31 decembrie 2007.In realitate insa, fiecare casa judeteana de asigurari are politica ei proprie, astfel ca noi, in Caras, avem voie sa primim pacienti la laborator indiferent de data nasterii acestora. Asta cel putin deocamdata, pana la proba contrarie. Legea e interpretabila si fiecare o aplica dupa cum vrea.
Sper sa nu aveti impresia ca vreau sa fac pe grozava, dar am vazut ca exista neclaritati si am zis sa dau, in masura in care pot, niste explicatii pe care le-am cerut, la randul meu, de la autoritatile competente.
Sanatate maxima!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by puppe
Daca plicurile cu respectivele cupoane v-au ajuns cand nu erati acasa, postasul avea obligatia de a le tine LA EL timp de 3 zile, apoi sa le returneze la Ministerul Sanatatii. Le veti reprimi la anul, cand (conform legii) se pot face analizele respective in perioada iulie-sept 2008. Si eu sunt in aceeasi situatie in ceea ce o priveste pe fetita mea, nascuta in iulie.

Plicul pt analizele piciului le-am primit prin posta normala, adica le-am gasit in cutia postala si gata.
Cineva din familie care si-a schimbat domiciliul din Bucuresti a ramas fara plic, mie nu mi se pare normal sa piarda dreptul de a-si mai face analize anul acesta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puppe spune:

Casa noastra judeteana de asigurari a anuntat ca toate taloanele care nu au ajuns, din diverse motive, la beneficiari se pot ridica de la sediul lor. Probabil si in alte judete situatia este aceeasi, deci ar trebui sa dati un telefon la casa judeteana de care apartineti si sa va ridicati taloanele de la ei.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by puppe

Casa noastra judeteana de asigurari a anuntat ca toate taloanele care nu au ajuns, din diverse motive, la beneficiari se pot ridica de la sediul lor. Probabil si in alte judete situatia este aceeasi, deci ar trebui sa dati un telefon la casa judeteana de care apartineti si sa va ridicati taloanele de la ei.

Multumesc frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns croitorualin spune:

Eu nu prea vad cum o sa descopere ei nu stiu ce boli grave de care suferim daca ti se da un simplu sumar de urina sau o glicemie?

Ca nu stiu daca in urina se vede ca ai cancer sau hepatita!!

Iar lu' Basescu cum de i-or fi descoperit la "analizele obligatorii" - ca asa s-au exprimat la stiri - nodulii sau ce o mai fi avut la tiroida; te pomenesti ca beneficiaza de regim special.

Mergi la inceput