Egipt in septembrie?!
Raspunsuri - Pagina 2
adi69 spune:
"adi69 imi pare rau ca iti raspund asa pe apucate, trebuia sa faci un subiect pentru tine...am vazut tarziu ce intrebi tu, sper sa nu-ti fi pierdut rabdarea si sa mai revii pe aici.
Mancare e bine sa cumperi din supermarketuri, nu de pe strada, ca si in Ro.
Aici e tara fructelor si a legumelor "cu gust" (mai putin cele din supermarket care sunt aspectoase, mult mai scumpe si de solar).
Eu vorbesc de cele din pietele "baladi" (trad: locale).
Uite niste preturi de pe piata azi:
1kg rosii= 2 EP (1 lira egipteana~4.300lei vechi)
1kg castraveti= 1,5 EP
1kg banane=3,5 EP
1kg mere=de la 5 EP pana la 12Ep in functie de soi
1kg struguri= 2EP
1kg smochine= 4EP
1kg guava= 2,5EP
1kg mango=7EP pana la 14EP
1kg lamai(lime)=3EP
Aici lactatele, painea au gust foarte bun si sunt accesibile la pret. Bauturile sunt greu de gasit si scumpe, dar e bere fara alcool pe toate drumurile.
Vei gasi de asemenea curmale, smochine, alune, conserve peste, masline la preturi incredibile fata de RO (1kg masline spaniole= 10EP)
Daca vei veni in jur de 13-14 oactombrie vei nimeri la fix la finalul Ramadanului cant tot Egiptul savureaza delicoase dulciuri. De altfel iti recomand, daca vrei sa simti cu adevarat gustul unei vacante exotice sa nu pleci de aici fara sa incerci dulciurile arbesti, care sunt de obicei mici, pline miere, nuci, fistic, etc. delicoase. Familia mea cand a venit a luat in loc de suveniruri cate un mic platou pentru cei propiati si taaare au apreciat dulcele moment.
Nu de alta, dar suvenirurile din cauza globalizarii s-au degradat ca valoare. Sunt convinsa ca poti avea oricand un papirus din Bucuresti. Eu am avut o experienta proasta: cand am venit prima data aici am cumparat pentru cosmeticiana si alte cateva cunostinte niste chestii care mie mi s-au parut a fi "locale". Am fost foarte dezamagita sa vad "tone" la fel in MeliMelo.
Alta data am cumparat ceva de la niste neveste de beduini de langa Fantanile lui Moise si, am fost stupefiata sa gasesc etichete cu "made in china" si sa le vad identice in Mall-ul din Alexandria.
Am raspuns si la subiectul celalalt, unde ai postat tu, dar nu mai stiu ca sa scriu acum. Astept intrebari.
PS: seara e rece, dar nu de speriat. Ziua insa e superb-aici nu ploua decat de 5-6 ori pe an maxim.
Prietena mea care m-a vizitat in nov. a facut baie in Marea Rosie, mai exact pe 16 nov)"
Am adus aici raspunsul de dincolo sa le am la un loc.
Atat de ieftine smochinele?Si guava si mango..mmm de ce bunatati vorbesti,nu mai spun ca abia astept sa gust dulciurile si as lua si acasa ,suveniruri sau nu dar cum le transport?pe avion?
Noi vom ajunge pe 17,stam 7 zile.
Angelinne spune:
Mie mi-a plact f mult...am stat la sharm el sheik...dar am fost si 500 km pina la cairo.... e un oras interesant..intr-adevar oamenii sunt f saraci. Statiune e frumoasa cu viata de noapte...oricum mie imi plac f mult tarile arabe si muzica arabeasca!
norocuta spune:
Adi69 ai mei au pus dulciurile in bagajul de mana.
Sunt ambalate bine si nu sunt asa de fragile. De exemplu cele pentru cunostinte le-au cerut pachetele-tavite mici de cca.300-400g, frumos imbachetate ...au fost deliciul calatoriei.
Totul va fi Ok, merita sa le incerci!
Uite cateva nume (mai rezonabile la pret): coneafa (poate fi cu crema de vanilie ori simpla), basbusa (simpla sau cu alune/fisitc), balaaishem (scriu cum se aude, in traducere sunt curmale siriene- la fel: cu frisca si fistic sau simple), cataif, baclaua (e un foitaj dulce de mori cu nuca, dar gustos rau).
Oricum cand vei ajunge intr-un shop de acest gen ei su platouri gata pregatite cu cateva din mai multe sorturi, asa ca poti alege "cu ochii" ce te inspira. Mentionez ca cu cat sunt mai bogate in alune/nuca/ fistic sunt mai scumpe.
Mami cu doi lei paralei
norocuta spune:
Altfel de suveniruri...nu stiu care te-ar interesa: sunt si cele ieftine si inutile, cum le spun eu gen statuiete cu sfinxul, dar sunt si chestii practice. Hai sa iti zic ce au luat ai mei: portofele/ port tigaret/ casete valori din piele imptrimata, calendare din foi de papirus (cca 15 EP), papirusuri (puteau lipsi?), tricouri inscriptionate cu Egipt, nu imi mai vine in cap acum.
Daca vrei poti sa-ti creezi un coltisor special in casa cumparand un covoras (lana/ bumbac sunt ieftine, ti-am mai zis), o narghilea (in jur de 50EP) si o perna rotunda piele ori imitatie imprimata-cu aer oriental. Daca vrei pentru carnaval poti gasi faimoasele costume pentru dansatoare din buric pline de banuiti zornaitori...etc.
Mami cu doi lei paralei
hannen spune:
Eu sunt "out"
Adi69,sa nu ratezi fructele si dulciurile!!Sunt o nebunie!
Daca iti place halvaua(halawa)(si sa stii ca nu e ca cea de acasa pe care o gaseam pe timpul lui "pazvante",eu o uram!)se gaseste cu ciocolata,cu fructe uscate cu alune,miiaaaam.
Plus "chestiile" alea de susan,va amintiti de ele?Imi scapa numele acum si nu-i "soata" acasa,si astea sunt bune drept suveniruri dulci!
Eu salivam la fiecare taraba(de fructe) ,mai ales ca am fost de doua ori gravida (in vizita si cind am locuit in egypt).
Nu stiu de ce se plinge lumea de "dereglari stomacale" ca eu nu-mi amintesc sa fi avut ceva.
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
norocuta spune:
quote:
Originally posted by hannen
Nu stiu de ce se plinge lumea de "dereglari stomacale" ca eu nu-mi amintesc sa fi avut ceva.
Eu am facut o singura data, dar a fost din cauza mea: am mancat (a doua zi) un fel de-al lor traditional, pe care l-am pus la firgider dupa ce statuse 4-5 ore afara.
Aaaa si inca ceva: apa, evident ca nu e recomandat sa beti de la robinet, banuiesc ca nici in Ro multa lume nu mai practica asta, iar apa minerala (aici predomina 99.99% cea fara bule) se gaseste Slava Domnului pe toate drumurile si nu e scumpa.
Mami cu doi lei paralei
adi69 spune:
Multumesc ptr. informatii.
Acum sant la capitolul facut bagaje.PAna la urma cum e vremea pe acolo? Imi pun haine mai grosute ptr seara,sau o bluzita cu maneca lunga e suficienta?
norocuta spune:
Adi pentru linistea ta intra pe msn.com sau orice site ofera "starea vremii" si cere pe intervalul in care calatoresti pentru Cairo (nu stiu daca pe Hurghada vei gasi usor).
Eu asa faceam de cate ori am calatorit afara si nu m-am inselat niciodata.
Hai sa iti zic de momentul "azi" ca eu din tricouri nu ies (sunt 32C), deci maneca scurta e perfect.
Atentie daca mergi in zone cu mult vant gen Piramide, pe mare ori petreceti pe vreo terasa toata noaptea, atunci chiar ca e buna o jaketa ceva, pentru orice eventualitate.
Am auzit ceva ca vii cu fetita ta...vezi ca sunt niste oferte super acum pentru copii. Se incheie Ramadanul si aici musai tot "cupilul" trebuie innoit din cap pana in picioare. Eu le-am luat maimutilor mei blugi/ raiati cu pullovere groase in val. de 100EP fiecare (inmulteste cu 4.290lei vechi), f faine si f buna calitate.
Tre' sa fug,incerc sa revin.
Mami cu doi lei paralei