N-AM CURAJ SA CONDUC (8)
Raspunsuri - Pagina 6
DOR spune:
Marcelinna,
Tare interesant ceea ce spui, povesteste-ne despre traficul din Italia.Am auzit ca este infernal, ca nu se respecta regulile de circulatie.
Nevoia te impinge unde nu ti-e voia, vorba lui Creanga.
Renunt, adesea , din lasitate , la masina , stiind cat de aproape este serv, aproape ca fac tot atat cat pe jos (10 min), stand la STOP (indicator) si semafor, parcand si acordand prioritati.
De 2 zile incoace merg la serv cu masina si e f bine, comod, chiar daca la intoarcerea acasa fac mai multe manevre in parcare...cui ii pasa?! ...exersez...
Numai ca azi , vazandu-ma 2 colegi ai mei, am dat dovada ca-s f sigura pe mine, nu vreau sa ma fac de ras. Cred ca nesiguranta noastra , a multora din fetele de aici provine din nestapanirea masinii, a tuturor manevrelor, de-aici teama de condus, teama de ce esti nesigura. E usor sa dai sfaturi de siguranta, de incredere in sine, cand nu stapanesti anumite manevre e firesc sa te temi.
...Bafta tuturor si sa ne vedem in trafic.
Observ ca merg mult mai bine singura in masina , decat cu sotul alaturi...sa vedeti , fetelor, cum apasa o frana imaginara cand ne aporpiem de intersectii!
Pana si pe tata, care e profesionist, l-am vazut facand asta.
Am fost la cumparaturi in dupa-amiaza asta si , desi obosita fleasca, am vrut sa conduc eu, cel putin la dus, am constatat cu mare placere ca mi s-a dat prioritate in trafic, desi nu aveam....sunt in randul soferilor consacrati, ce mai... Aceasta complicitate tacita m-a umplut de satisfactie.
marcellinna spune:
Draga mea.Mai dai si-n saracie pe ceilalti,important e sa te simti tu in siguranta.Ce parere au despre cat esti tu de maiastra in parcari e irelevant.
Aici nu se respecta regulile de circulatie.
Soferii mai putin ,dar pietonii trec pe unde apuca,pe rosu,trecerea de pietoni e pt ei un "optional" absolut,asa ca te poti trezi cu unul in fata masinii,nu trebuie sa ai incredere niciodata ca daca tu ai verde pietonii ce au rosu n-o sa-ti apara in fata masinii.
Nu ajunge sa fii cu ochii in patru pe masinile din jur(ce o sa te depaseasca pe toate partile,fac inversiuni in U indiferent de marcajul strazii) trebuie sa ai ochi si la spate si lateral pt ca ...eh,motociclistii o sa-ti faca ochii ca de paianjen.
Apar de peste tot,fara casca,fac manevre extrem de periculoase la foarte mici distante de masina ta parca-s lacuste si chiar o sa-ti vina drept in fata de pe sensul opus.Asa ca daca ii vezi de departe mai bine tragi nitel cat putin mai in dreapta ca sa-i faci loc sa treaca pe banda ta totusi ca pe a lui nu mai are loc de camionul pe care-l depaseste desi te vede ca te are in fata,fiind in acelsi timp atenta sa nu lovesti masina din dreapta ce circula pe acelasi sens cu tine pe banda alaturata,sau de celalalt motociclist ce te depaseste in acelasi timp pe dreapta ,sa nu uiti nici de pietonul de-ti trece pe rosu si nici de turbatul ce-ti vine din spate claxonandu-te de zor desi vede ca-ti e practic imposibil sa te dai la o parte sa-i faci loc lui.
Nu trebuie sa ai incredere niciodata in ce-ti semnalizeaza masina din fata.Inutil sa crezi ca masina din fata ta o va lua in dreapta (de fapt i s-a blocat semnalizatorul si nici prin gand n-are sa-l opreasca) sau daca-l vezi ca o ia inainte la o intersectie si nu semnalizeaza asta nu inseamna ca nu o va lua totusi la stanga.Pt ca si semnalizarea directiei e un optional pt foarte foarte foarte multi.
La o intersectie la care tu ai prioritate nu trebuie sa contezi in veci pe ea prioritatea.Mai bine incetineste ca din trei intersectii chiar dotate cu stop in care tu ai prioritate,cu siguranta in doua prioritatea n-o sa ti se dea.
Sa nu mai povestim la cedeaza trecerea...ca acolo chiar e optional.
Claxonul a devenit un fel de instrument national de exprimare in trafic...pe care tre sa recunosc ca-l folosesc si eu din plin ca altfel nu se poate.
Mai ales pt ca la semafor mereu gasesc in fata mea vreo duduie ce-si ajusteaza machiajul si n-ai sa vezi cat de relaxata o face pana-n ultima secunda in care ea mai are galben si trece totusi dar tu din spatele ei prinzi rosu,daca nu-i duduia cu fardul e frumosul la celular.
De parcari...haha,faina poveste,daca benzile de parcare sunt orientate intr-un sens multi cu siguranta vor parca masina de-a curmezisul.
Hai sa-ti povestesc o intamplare cu un vigile.E ala ce se ocupa de ordinea-n parcari.
Extraordinar de multe parcari sunt cu plata si tre sa ai bilet din ala cu ora si data marcata pe el.
Locurile astea de parcare sunt marcate cu dungi albastre...chiar si in unele locuri unde de fapt ar fi interzis sa parchezi(asta din neatentia celor ce au facut marcajul stradal).
M-am dus odata la un consult programat cu luni de zile inainte si in fata clinicii, unicul loc gol de parcat era fix pe un loc din asta marcat din greseala.
Nu trebuia sa fii filozof in ale rutieristicii ca sa-ti dai seama ca acolo de fapt n-ar trebui sa-ti lasi masina ,dar nu aveam efectiv unde sa o las pe o raza de un kilometru si am zis "n-au decat,daca-mi dau amenda o contest,fac o poza cu celularul ca m-am pus pe loc marcat,e vina primariei ca n-a prevazut sa repare greseala de marcaj."
Pun biletul cu data si ora si ma duc la medic.
Cand ma intorc agentul statea langa masina mea si-mi zice ca de data asta nu-mi da amenda dar ca nu intelege cum de eu nu mi-am dat seama ca nu se poate parca acolo in ciuda marcajului (a recunoscut gresit pus).
I-am zis sa nu se supere pe mine dar i-os dupa cum vede blonda si daca am vazut dungile albastre,mi-am parcat masina fix pe ele cu biletul de rigoare corect datat.Daca vrea sa nu mai parchez acolo sa dispuna stergerea dungilor ca mai sunt si altele ca mine(blonde).
A ras si mi-a dat pace.
Asa ca una inveti la scoala de soferi si apoi tre sa te apuci rapid sa prinzi "pulsul strazii" sa inveti comportamentul pietonilor,al motociclistilor,al celor cu camioane,al autobuzelor(circula astia cateodata de se bat calatorii in autobuz ca ouale la omleta).Dar inveti repede.
Eu am invatat rapid pt ca nu mai suportam sa astept autobuzul cand am masina la scara si apoi v-am zis aici distantele nu-s aceleasi ca cele de-acasa.
Doar cand a fost fiica mea in spital,aici in oras,distanta de acasa la spitalul ei e de 12 km.Mi-ar fi trebuit o vesnicie sa fac drumuri repetate cu atobuzul.
Scoala fetei e la 10 km de casa si e in oras.
Optiunea cu bicicleta iar nu tinea ca orasul e pe coline si artrita mea nu-mi permite,iar motocicleta...da ce-s nebuna?
MamiAmi spune:
Hop si io! Una bucata soferitza cu permis de 5 ani. Mama, numai cand ma gandesc cat puteam conduce in 5 ani si dak v-as spune k am condus doar vre-0 2ooo km cred k . Am si eu aceeasi problema ca Iliuta, sotz sofer profesionist (are 20 si ceva de ani la activ , de vre-o 5 ani numai pe autocare) asa k inchipuiti-va cate capace mi-am luat la volan. La vre-un an dupa ce am luat permisul mi-am permis sa iau masina, o Dacie berlina, si sa ma duc cu ea la serviciu. Bineinteles ca am motivat ca trebuie sa cumpar cartofi si nu pot sa ma car cu ditamai sacul. Ei, am tinut-o asa vre-o saptamana, zi de zi cu masina la serviciu, pana am facut gaura in buzunar ca era la vre-o 10 km, asa k am lasat-o acasa. Atata mi-a trebuit k n-am mai pus piciorul in ea decat cand mai bea sotul cate o berica, si atunci imi venea sa de cate ,,remarci'' imi primeam de la al meu sot.
Eram mai curajoasa,acum de cand il am pe bb Edy mi-e cam teama sa conduc si motivez ca nu imi place sa conduc Logan ca e prea mare.
Cred ca un pic de curaj nu strica, dar de unde sa cumpar?
Maria, mama de Edy baiat si viitoare mamica de fetitza!
MissJJ spune:
Maria eu sa zic ca de facut curaj trebuie sa imi fac ca na suntem obligati sa ne luam masina ca fara nu se mai poate si atunci chiar trebuie sa conduc ca vreau ca nu vreau si dar sa zic ca imi fac curaj sa conduc eu sg dar mie imi e frica cum o sa conduc eu cu doi copii in masina??? Cand unul vrea aia si unul vrea ailalta sau unul ii baga degetele in ochi la altul si tot asa?
Ca noi avem fetita de 1 an si 1 luna dar vrem sa mai avem inca un bebe acuma ca aici eu trebuie sa stau cu ei acasa pana pe la 5 ani cand merg la scoala full time ca e f scump sa ii dau la gradinitza particulara ca la cea de stat ii primeste numai de la 3 ani si atunci numai 2 ore pe zi.
Si na o sa trebuiasca sa merg sa fac cumparaturile sa merg la banca la posta la una la alta si asta cu masina ca ne-am mutat mai in afara Londrei intr-un orasel-satuc si fara masina nu prea poti ajunge nivcaieri ca transportul in comun aici e mai slabutz decat in Londra.
Aicxi traficul nu e pb asa mare ma refer atitudinea soferilor si pietonilor sunt destul de politicosi si maj respecta semnele si etc. Da eu care si ca sa traversez strada ma asigur de nspe mii de ori daca incurc circulatia pe acolo panaa sunt eu sigura ca pot merge sau mai stiu eu ce???
Off tare greu e ssa iti faci curajul asta sa conduci si efectiv sa ai incredere in tine ca nu calci nici un pieton si nu distrugi nici masina ta nici a altora.
---------------------------------------
Mada si Arianna Raisa (21.08.2006)
mamica dulce spune:
Buna fetele...ce mult ati scris!!
A venit sotzul meu joi,l-am plimbat ,a fost incantat...asta pana vineri cand a fost in toane super proaste si atata m-a tocat la cap,buah,ne-am certat ingrozitor,l-am lasat balta in mijlocul orasului si am venit cu autobuzul acasa dupa 4 ore!Asta dupa ce i-am trantit cheile si actele masinii in poala!
Bine ca si-a cerut scuze si ne-am impacat imediat.Dar m-a disperat!! Stie el ca nu le am cu parcarile si i se punea pata sa parchez unde era mai cu belea,numai ca o zicea pe ton ridicat si cand mi se parea mie ca nu mai am timp de manevra,adica imi spunea tarziu si normal ca parcam unde simteam eu ca pot fara riscuri.Muamaaa ce scandal,ca eu nu vreau sa exersez,ca sunt lasa,ca-mi aleg ce-i mai simplu(si eu eram super mandra ca am reusit sa ajung la etajul 2 intr-o parcare,alte senzatii tari n-aveam nevoie)
De cand si-a cerut scuze n-a mai zis nici pas pe ton ridicat,doar asa finutz,draga mea,baga a patra,scumpa,mai pe dreapta,iubita,nu taia curba si tot asa
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
Anca
carnaval
Marc
iliuta spune:
Mamica dulce, al tau sot se poate lua de mana cu al meu.....
Mama lor de soti ce le stiu pe toate...in loc sa ne incurajeze ne fac sa nu mai avem deloc incredere in noi...
Pupici..
"Prietenia este mana care-ti sterge lacrima atunci cand viata te doare......"
Mihaela
MissJJ spune:
Mamica dulce felicitari pt toate reusitele in ale condusului!
Si galerie sa ajungi sa parchezi si in cele mai incalcite parcari. Fii mandra de realizari noi iti tinem pumnii sa fie din ce in ce mai bine si lasa sotul sa vb sg ca asa au toti un stil aparte de a te bate la cap si ei zic de noi ca suntem cicalitoare.
Restul de fete galerie si pt voi pt care ati avut curajul sa va suiti la volan din nou dar si pt cele care mai intai tatoneaza terenul si se incurajeaza sg numai ca sa se urce in masina, cazul meu.
Pupici la toate si la cat mai multi km parcursi fara peripetii.
---------------------------------------
Mada si Arianna Raisa (21.08.2006)
Ana68 spune:
Anca...vezi ce inseamna sa te impui un pic?Pana la urma sotul tau a inteles si felicitari pentru reusita cu sofatul...
Lorentza,pai imi cer scuze daca eu am inteles gresit schimbarea treptei de viteza...Intradevar,de la o treapta de viteza superioara la una inferioara trebuie pusa frana pana se reduce viteza,astfel incat sa nu se mai intample acea hurducaiala de care ai scris.Aceste schimbari de viteza,din a III-a in a II-a,de exemplu,se petrec mai des pe drumuri cu multe curbe si cu grad de periculozitate ridicat,in special pe serpentine...Acolo,cel putin eu asa procedez,trec din a-3-a in a-2-a imediat si piciorul il tin pe frana.Nu imi dau seama daca trebuie sa explic cu de amanuntul acum cum procedez...insa eu asa fac(ma refeream la explicat,ca pe o pagina sau doua in urma am explicat mots-a-mots cum procedez la plecarea de pe loc).Am mai citit pe unele forumuri despre problema asta ,dar si despre franare,cum e bine s-o realizezi...majoritari,iti dai seama,erau barbatii si la raspunsuri si ca membrii activi pe acele forumuri.Majoritatea lor scriau ca felul in care instructorul te invata franarea este gresit.Adica instructorul zice asa:apesi ambreiajul intai si apoi frana.Dar cica sunt situatii cand nu mai poti face asa si tocmai d-aia uneori frana e confundata,din cauza panicii,cu acceleratia si se intampla tragedii.Cica bine este sa apesi frana si cand masina e aproape oprita apesi imediat ambreiajul,ca sa nu opresti motorul.Ei bine am incercat si eu asa si nu-mi iese absolut deloc,caci si eu tot intai ambreiajul si apoi frana am fost invatata si asa imi e cel mai usor.
Asa ca,revin,la trecerea din viteza superioara la una inferioara,eu fac asa:calc intai ambreiajul,apoi frana,schimb in treapta inferioara,piciorul ramane pe frana dreptul si pe ambreiaj stangul,iau curba si cum frana e intr-una apasata se incetineste viteza,ridic pana la jumatatea cursei ambreiajul,accelerez putin ,dau drumul ambreiajului si accelerez un picut,ca sa evit hurducaiala aia.Uneori motorul e cam turat,insa daca am facut deja manevra si pot da in treapta imediat superioara,schimb si ....cam asta e tot.La schimbarea treptei de viteza superioara motorul nu va mai fi turat,ci in conditii optime...Cam asa stiu eu sa explic.Daca nu am fost coerenta,cer scuze...
Bafta la toate soferitele si drum bun!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana
anca_27 spune:
quote:
Originally posted by iliuta
Mamica dulce, al tau sot se poate lua de mana cu al meu.....
Mama lor de soti ce le stiu pe toate...in loc sa ne incurajeze ne fac sa nu mai avem deloc incredere in noi...
Pupici..
"Prietenia este mana care-ti sterge lacrima atunci cand viata te doare......"
Mihaela
Chiar asa! Mama lor de soti! La inceput si eu ma simteam in siguranta cu al meu sotior langa mine, insa de la un timp am observat ca fac mult mai multe gafe cand e el langa mine. Asa ca azi e a doua zi cand am mers singura la servici cu masina -fac naveta la 13 km de oras- si sunt fte mandra de mine si am eliminat si ultimul motiv de cearta ... e cel mai bun sot din lume, insa nu pe scaunul din dreapta .
A doua parte, e cea a emotiilor, stiti voi, nodurile din stomac si tremurul genunchilor inainte cu cateva ore de-a lua masina, insa odata ajunsa inauntru, chiar daca am deja peste 400 de km de condus singura (atat de putin?), brusc prind curaj, si stiu ca orice-as gresi, tot eu repar. Asa ca, jos cu sotii de pe scaunul din dreapta!
Pupici si curaj soferitelor declarate si celor in devenire!
http://community.webshots.com/user/anca_27
Lorenza spune:
Ana 68,nu te mai scuza atat,ce Dumnezeu,suntem intre noi,fetele!
Explicatiile tale au fost binevenite!
In ceea ce priveste franarea,ambreiaj +frana,asa m-a invatat si pe mine instructorul,dar e destul de gresit.El a facut-o in ideea ca unui incepator i se mai opreste motorul,dar un sofer profesionist nu conduce asa.In caz de franare de urgenta,daca apesi ambreiajul si pe urma frana te duci sanie in ala din fata sau Doamne-fereste intr-un om!
Asa ca...Mare grija,chiar daca se opreste motorul la o franare intempestiva,e cel mai putin grav.In ultimul moment,daca masina a franat cat a trebuit se apasa ambreiajul pentru a nu se opri motorul.