Reorientare profesionala

Reorientare profesionala | Autor: Brownvoice

Link direct la acest mesaj

Buna!
Eu sunt destul de noua pe forum si as vrea sa va intreb daca in cazul in care sint insarcinata (in 2 luni)am sanse sa ma angajez la vreo firma?
In prezent lucrez in invatamant si de-abia astept sa plec de-aici, dar nu stiu care sunt conditiile de angajare in cazul meu. Am auzit ca daca nu declari ca esti insarcinata iti pot desface contractul de munca . Exista vreo lege, ceva prin care sa fii obligat sa declari asta cand te angajezi sau e vorba doar de cat de sincer raspunzi la interviu? Pe de alta parte, daca ei afla de la interviu ca sunt insarcinata ,mai am vreo sansa sa fiu angajata sau mai bine-mi vad de treaba mea si astept pana dupa concediu?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina78 spune:


Nu stiu cit de multi angajatori sint dispusi sa angajeze o femeie gravida, in conditiile in care va mai lucra citeva luni si apoi vor fi nevoiti sa-i pastreze postul liber.
Parerea mea.


eu - Ina

- puiutul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brownvoice spune:

Asa ma gandeam si eu , dar mai vroiam sa vad si alte pareri sa fiu cu constiinta impacata. Mi se reprosaza ca n-am gasit pana acum delucru in domeniul in care caut(HR) in conditiile in care trimit cv-uri de aproape un an de zile si nu am fost decat la 3 interviuri (la firme mari ce-i drept). Iar cu experienta mea in inv. nu pot gasi decat firme dispuse sa investeasca serios in training. Deci cu atat mai mult nu ma angajeaza avand in vedere ca nici n-o sa apuc sa ma familiarizez cu sarcinile si hop concediu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

daca esti insarcinata in 2 luni nu se vede inca burtica. daca nu intreaba eu nu le-as spune. pe de alta parte, daca intreaba nu as minti. ar trebui sa fie ilegal sa intrebe. aici daca intreaba careva la interviu ceva personal (gen sarcina, copii, familie etc) il poti acuza de discriminare. asa ca toti angajatorii se feresc de intrebari delicate.

de ce nu incerci sa cauti ceva pe contract pe termen limitat?

Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Initial creeata de Brownvoice

Am auzit ca daca nu declari ca esti insarcinata iti pot desface contractul de munca .


Este absolut incorect ce-ai auzit, si, mai ales, ilegal. Nu exista asa ceva, decat cel mult disimulat sub alte motive!
quote:
Exista vreo lege, ceva prin care sa fii obligat sa declari asta cand te angajezi

Nu esti obligat sa declari astfel de detalii intime, clar. Exista o lege insa prin care primesti ceva mai multa siguranta daca declari ca esti insarcinata.
quote:
sau e vorba doar de cat de sincer raspunzi la interviu?sau mai bine-mi vad de treaba mea si astept pana dupa concediu?


Un job nou, intr-un domeniu nou, colegi noi etc presupune o mare doza de stres, plus munca aferenta. In timpul acesta, sarcina creste (cu toate implicatiile). Dupa cateva luni de munca, vei fi obligata sa intrerupi, vei avea de ales intre a sta cu bb acasa sau a merge la job, o alegere care iti poate provoca frustrare.
Parerea mea: asteapta, bucura-te de burtica si de bb, apoi, cand vei simti nevoia, incepe o noua cariera si ocupa-te de ea.
Numai bine iti doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilib72 spune:

Fiind insarcinata in doua luni, burtica nu se cunoaste asa ca ai sanse de angajare In Codul Muncii exista acest articol:

"Art. 5. - (1) in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe."

Asa ca legea este de partea ta
Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brownvoice spune:

Va multumesc pentru sfaturi.Deocamdata sunt inca in invatamant, dar aplic in continuare si, daca e cazul, ma duc si la interviu. Restul o sa vad pe parcurs, dar pana una-alta n-am ce pierde.

Mergi la inceput