Nectar de fructe, ieftin,usor de preparat
Dragelor mi-am adus aminte de o reteta buna de nectar de fructe pe care mama o face de ani de zile.
Iata ingredientele:
5 kg de fructe
10 litrii de apa
2 kg de zahar
1 lingurita de salicilat
fructele se cojesc se piseaza sau se dau prin masina de tocat carne sau robot. Se amesteca cu apa si zaharul se pune la fiert si se fierbe ca si bulionul. Adica pana arunca spuma facuta de deasupra. atunci se adauga lingurita de salicilat se pune in sticle curate si se aseaza pana in a doua zi la dunst uscat adica in perina.
Fructele pot fi de oricare: mere , pere, caise, visine, piersici, prune....
Mama a facut o modoficare la reteta: a taiat portia de apa la 5 litrii spunand ca " apa se poate complecta pe urma nu trebuie umpluta sticlele cu apa.
Mie imi place mai mult daca fructele sunt date prin masina de tocat carne ca ramane pulpele mai intreg sio simti intre dinti.
Va doresc spor la treaba si pofta buna.
Melinda
Raspunsuri
Melinda spune:
Dragelor!
Am uitata sa mentionez ca important e sa puneti salicilat si nu conservant de la conservant primeste un gust iute nectarul. Salicilatul il gasiti la farmacie daca nu aveti sursa de achizitionare de la unguri.
Pupa Melinda
IOANA98 spune:
Multumesc pentru reteta . Chiar azi voiam sa intreb cum se face nectarul de caise . Am facut aseara improvizatii pentru ca nu am gasit in cartea de bucate reteta de nectar . Am sa incerc reteta ta. Insa nu sunt sigura ca o sa gasesc salicilat . Intrab-o pe mama ta daca nu ar fi buna aspirina .
Laura Takacs spune:
Melinda, o sa-ti incerc si eu reteta, mai ales ca e cald si ar merge bine un nectar. In alta ordine de idei, ne-ai parasit la celalalt forum si ne intrebam ce mai faci. Revino ca ne-am bucura!
Pupici.
ierima spune:
Puteti sa incercati ceva si mai "natural".
Fructele pasate(robot, masina de tocat sau orice altceva) le amestecati cu zahar dupa gust, le puneti la sticle cu capac si le dati la fiert vreo 30 min.
Se pastreaza mult mai bine gustul fructelor si nu puneti nici un conservant.
Anul trecut am facut de pere si s-a pastrat nemaipomenit, desi nu am pus foarte mult zahar.
Prin fierbere cu borcanul sau sticla se face o sterilizare de nota 10, astfel ca produsele rezista fara alte adaosuri.
Livia
aramona spune:
Livia, eu stiu ca zaharul conserva si el! Ce numesti tu dupa gust? Care este raportul fructe/zahar, aproximativ? Produsul obtinut nu iese ca o pasta, in caz ca e vorba de caise, de exemplu?
Multumesc de raspuns,
Ra
ierima spune:
Dupa gust inseamna cat iti place tie de dulce.
E adevarat ca si zaharul la randul lui este conservant, dar daca nu mai poti sa-l bei de dulce, ce te faci?
Eu am folosit 300gr zahar la 1kg de pere, de ex, si sterilizarea m-a ajutat cel mai mult.
Nectarul iese bineinteles ca o pasta. Daca vrei sa storci fructele poti sa faci suc.
Livia