Cum obtin legal pensia alimentara?
Buna ziua!
Dragii mei, va rog in numele unei prietene sa ma ajutati cu informatii.
Situatia este astfel: prietna mea are o fetita de 3 ani. Tatal fetitei este de origine romana, cetatean canadian cu rezidenta in SUA. Adresa exacta (in prezent munceste in America) nu ii este cunoscuta prietenei mele.
Tatal fetitei nu a recunoscut copilul (in certificatul ei de nastere apare doar numele mamei iar fetita ii poarta numele de familie), in schimb a trimis un document legalizat in SUA prin care recunoaste copilul. Mama nu a primit niciodata ajutor financiar - doar promosiuni.
Intrebarea este: cum poate obtine legal pensie alimentara de la tatal copilului? Cred ca este o problema de drept international, asa ca, daca puteti, va rog sa ma sfatuiti unde sa o trimit si ce are de facut.
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Toate cele bune,
Anca Micaela, mama Emei Ioana
Poze Ema
Poze Ema2
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;125/st/20050317/n/Ema+Ioana/dt/7/k/c848/age.png
http://s139.photobucket.com/albums/q311/AncaMicaela/Filme Ema/url]
Raspunsuri
Anca Micaela spune:
Nu stie nimeni nimic? :) Nici un sfat, incotro sa apuce?
Saru'mana anticipat!
Anca Micaela, mama Emei Ioana
Poze Ema
Poze Ema2
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;125/st/20050317/n/Ema+Ioana/dt/7/k/c848/age.png
http://s139.photobucket.com/albums/q311/AncaMicaela/Filme Ema/url]
lavinia345 spune:
Pai un avocat specializat pe drept international nu o poate sfatui?Mi se pare complicata rau situatia prietenei tale,ii doresc noroc si multa bafta.
amar spune:
Sincer prietena ta nu prea are sorti de izbanda...daca este in Ro ar fi trebuit sa deschida un proces de paternitate pana la varsta de 1 an a fetitei prin care il putea obliga si la pensie de intretinere legal...si atunci pe undeva se putea folosi de acel act...dar asa actul acela nu prea are valoare decat ca un inceput de dovada scrisa
(e un termen juridic)
Dar atata timp cat copilul nu a fost recunoscut legal prin hotarare judecatoreasca nu poate fi obligat la nimic....
carmen 39s Oana Isabella
AMR 13 zile
Anca Micaela spune:
amar, si daca nu l-a dat in judecata pana sa faca copilul 1 an, acum nu mai poate face nimic? Pana a facut copilul nu 1 an, ci 2, ea tot spera sa vina fat-frumos sa o ia de nevasta si sa recunoasca copilul. Greu a acceptat realitatea si isi da seama ca nu se descurca cu banii fara un sprijin. MI-e greu sa cred ca daca nu a intentat proces in primele 12 luni de la nastere a pierdut drepturile copilului...
Multumesc oricum :) si nastere usoara!
Anca Micaela, mama Emei Ioana
Poze Ema
Poze Ema2
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;125/st/20050317/n/Ema+Ioana/dt/7/k/c848/age.png
http://s139.photobucket.com/albums/q311/AncaMicaela/Filme Ema/url]
doloris spune:
Buna ziua!
Depinde din ce motiv nu plateste pensie alimentara! Daca situatia financiara nu-i permite sa plateasca atunci nu reuseste prietena ta nici cum sa ajunga la bani! Pentru ca legea spune ca trebuie sa plateasca dar de unde sa-i ia daca nu are?
Insa daca nu plateste pentru ca nu vrea, atunci sa se gindeasca bine prietena ta ce vrea! Ori il da in judecata si o costa destul.....ca nu o ajuta nimeni, ori sta cuminte in banca ei, dar fericita langa copilasul ei si fara asa un tata care nu are nici un fel de interese pt propiul lui copil. Sa nu uitam ca si el ca tata are dreptul la copil si s-ar putea sa zica intr-o zi da-mi copilul pt o perioada de....si atunci trebuie sa-l dea indiferent unde se afla el pe acest glob.Noi sintem in aceasta situatie.La noi 4 ani nu a vrut tatal copilului sa stie ceva de copil si cum a trebuit sa inceapa sa plateasca a vrut sa vada copilul! Si TREBUIE sa dam copilul practic unui necunoscut care foloseste copilul si drepturile lui ca sa se razbune si sa sicaneze mama!
E greu stiu dar...asta e!
amar spune:
Micaela..uite un extras dintr-un tratat de drept...sansele nu sunt pierdute dar un asemenea proces este extraordinar de greoi...
,,Actiunea se poate intenta in termen de un an de la nasterea copilului. In cazul in care copilul a beneficiat de o prezumtie legala de paternitate prevazuta de art. 53, iar ulterior el si-a pierdut calitatea de copil din casatorie, termenul in care se poate introduce actiunea se calculeaza astfel: de la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a admis tagaduirea paternitatii sau contestarea recunoasterii de paternitate sau a hotatrarii prin care s-a anulat recunoasterea facuta de catre tata.
Convietuirea pretinsului tata cu mama, sau prestarea intretinerii de catre pretinsul tata, daca au inceput anterior implinirii termenului de un an de la nasterea copilului, sunt cauze de intrerupere a cursului prescriptiei, ceea ce inseamna ca termenul de un an se calculeaza de la data incetarii convietuirii sau incetarii prestarii intretinerii.
Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.
Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.
Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, care, desi ca proba pozitiva, are caracter relativ, ca proba negativa, are caracter absolut – dand in acest fel un raspuns categoric, in sensul ca cel adus in fata justitiei nu este tatal copilului.
La randul sau, paratul se poate si el apara, folosind orice mijloc de proba.,,
ii doresc succes prietenei tale
carmen 39s Oana Isabella
AMR 13 zile