"Complexul lui Oedipe"...

"Complexul lui Oedipe"... | Autor: aileene

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor ,
Creand acest subiect vreau sa discutam pe "larg" despre acest "Complex al lui Oedip"...despre ce si cum sa facem ca sa trecem primii 10 ani de viata al unui baietel sau fetita in toata armonia ! Acest complex din cate am inteles incepe (nu e o regula) pe la 5 ani si s-ar termina pe la 8 ani ! Eu nu mi-am dat seama pana acuma ca ar fi vorba de un astfel de "complex" ...
Acest "complex" pe care nu-l inteleg prea bine as dori cu ajutorul celor interesate(i) si in cauza , sa-l despic in 4 si sa fiu in Pace cu mine insumi , ptr ca dupa cum scrie si in semnatura mea , am un baiat de aproape 8 ani si observ fenomene care ar semana cu ceea ce aud din vorbele altora asa discutand cu ei , ca copilul meu ar avea acest "Complex al lui Oedip" ! Un copil perfect sanatos , multumesc lui DD !
Am auzit fel si fel de aberatii pe aceasta tema : cum ca ar fi indragostit de mine !!! Copilul meu !!! Ar "imita" pe tata ca sa-mi placa mai mult de el decat de tata (sotul)...o adevarata cursa contra cronometru in capul lui ! Dar de ce apare si din ce cauza ? Oare toti copii trec prin faze dintr-astea , sau excista un % ?
Am observat in timpul ultimei noastre vacanta la mare ca incerca prin orice sa fie cel mai bun , chiar cu vestimentatia , facea exact ce facea tata , se schimba atunci cand o facea acesta , se culca atunci cand se culca el , chiar daca pica de oboseala ! Iar in jocuri vrea mereu sa fie castigatorul , daca tata castiga nu-i convine . Devenise mofturos , contrariant si chiar incerca sa bage bete-n roate ori de cate ori luam o decizie (sot-sotie)..., nu-l mai recunosteam cateodata ! O vacanta care trebuia sa fie frumoasa , dar care a fost mai mult tensionata , din pacate !
Sunt doar cateva din felul lui de-a se "exprima" si prin care inteleg ca "concureaza" intr-un fel sau altul cu propriul lui tata , ceea ce dupa altii ar fi vorba nici mai mult nici mai putin de "complexul lui oedip" !
Va confruntati cu aceeasi problema , ati stiut sa faceti diferenta la timp ? Cum ati stiut sa faceti fata , si cand s-a terminat "perioada" fatidica ? Acestea sunt intrebarile mele legate de acest subiect !
Daca acest fel de subiect exista , va rog sa ma indrumati spre el si in acelasi timp , as ruga moderatorii sa-l stearga pe acesta ! Numai bine tuturor !

Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri

Vacanta 2007

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Aileene,nu sunt psiholog,insa mi se pare un subiect demn de luat in seama cu atat mai mult cu cat toate suntem sau vom fi mame,iar cresterea si intelegerea copiilor nostri este un element important in dezvolatea psihica si fizica a cestora.

Exista o explicatie foarte ampla a complexului lui Oedip.De ce apare,cand apare,cum se manifesta.
Copilul tau are acest complex al lui Oedip,care se manifesta exact cum ai spus tu: este intr-o ´´competitie´´ cu tatal lui,este gelos pe el,pentru ca ii este rival in fata mamei pe care o protejeaza si o intretine.
Copilul incearca sa devina exact ca tatal lui,pentru a castiga aprecierea mamei,pentru ca acesta sa-i spuna: ´´esti barbat´´.

Copilul dezvolta fantasme,isi imagineaza ca se va casatori cu mama,va castiga bani pentru ea,ii a cladi o casa,vor fi fericiti iar mama va fi foarte mandra de el.
Copilul realizeaza ´´inferioritatea´´ lui in fata tatalui: varsta.
Insa nu este pregatit sa admita acesta realitate dureroasa pentru el.

Atitudinea de razvlatire impotriva tatalui,prin a fi gelos,a isca scandaluri,se manifesta la un moment dat al dezvoltarii oricarui baiat.

Daca tatal este viril,sanatos,sever dar si drept,complexul lui Oedip se desfasoara normal,caci ´´imaginea´´ tatalui poate suporta agresivitatea inconstienta a copilului,fara a-i creia acestuia un semntiment de culpabilitate.

Dubla atitudine de ´´imitare´´ si ´´inlocuire´´ a tatalui,apare la copii care provin din familii normale,adica ne nevrozate.
´´Altercatiile´´dintre copil si tata apar fara interventia mamei si nu sunt reale,deoarece mama l-a ´´ales ´´deja pe tata.
Mama ii poate oferi baiatului consolari afectuoase,fara a-l
dezaproba pe tata.Nu trebuie dezaprobat sau invinovatit tatal in fata copilului,pentru a-i da acestuia dreptate.Tocmai pentru a acesta competitie nu e reala.
Pe scurt,nu trebuie ´´facut jocul´´ copulului
Baiatul va renunta singur la acest comportament de ´´razboi´´ cu tatal lui,cand isi va da seama ca este total inutil.Daca copilul nu are aceasta ´´siguranta´´ (a inulitatii) va dezvolta agnose.
El va intelege intr-un final ca mama e deja ´´a tatalui´´,tata e ´´pe primul loc´´(dpdv barbatesc) si isi va concentra atentia spre alte ´´obiecte´´ feminine.


Am redat mai sus un scurt rezumat dintr-o carte scrisa de Francoise Dolto,referitoare la complexul lui Oedip.
Copii dezvolta de mici interes sexual.Iar acest complex al lui oedip este in stransa legatura cu acest interes.
Nu este nimic anormal,atata timp cat complexul se rezolva.Rezolvarea lui depinde foarte mult de atitudinea parintilor.

Un psiholog iti poate explica cel mai bine de la ce porneste acest complex si cum dispare.

Eu sper ca ti-am fost de folos macar putin,cu cele relatate mai sus.
Iti recomand cartea ´´psihanaliza si copilul´´ de Francoise Dolto.
O sa te lumineze si o sa te ajute foarte mult.Exista raspunsuri ample despre complexul lui Oedip si despre dezvoltarea psihica a copiilor.

Sanatate multa!


ladyJ

O palma data la timp face mai mult decat o mangaiere.

Mergi la inceput