PCOS (2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

carissma,

Multumesc pt incurajari.

In privinta tratamentului ... tu decizi, dar parerea mea este ca ar trebui sa incerci intai cateva luni cu metformin. Nu numai ca poti avea sansa (nu certitudinea) unei ovulatii naturale fara riscul hiperstimularii (care te-ar scoate niste luni bune din cursa pt bb) dar ajuta si la cresterea calitatii ovocitelor.

Am mai scris pe forum (dar nu mai stiu exact la ce topic) ca in Austria de exemplu la fetele cu PCOS care trebuie sa faca FIV (deci clar nu ar putea avea bb doar cu metformin) nu se incep procedurile de FIV decat dupa cateva luni de tratament cu metformin pt cresterea calitatii ovocitelor.

Pup toate fetele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carissma spune:

Gudinde ca intotdeauna! Eram la topic-ul de naturiste, imi comandam Maca de la Innovatics. Aseara dr a spus ca si endometrul e cam subtire pt z.21. Era vreo 5 mm daca am retinut eu bine. Sper sa aibe efect Maca. De maine imi fac si ceai de napraznic.
Stiu ca nu e cea mai buna varianta sa incep cu stimularea. Si mie mi se pare ca incep tratamentul de la jumatate, daca nu chiar de la capat dar stau foarte rau la capitolul rabdare. Sunt constienta ca riscurile hiperstimularii sunt foarte mari dar parca nu mai am stare inca un an...Plus ca v-am auzit si pe voi de reactiile adeverse ale Metformin-ului
Chiar nu stiu ce sa fac. La fel ca si tine trec prin niste stari contradictorii de la o zi la alta. Am o saptamana la dispozitie sa iau o decizie si eu chiar nu stiu incontro s-o apuc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

si eu am pcos , poate putin atipic, adica insulina ok, fara probleme cu greutatea dar testosteron mare, LH foarte mare (variaza 19-22), ovare micropolichistice, cicluri foarte lungi daca nu iau tratament, normal progesteron aproape de zero.
In 4 ani de zile am incercat cam tot ce era omeneste posibil, inclusiv tratamente naturiste, si tratamentul Liviei, am avut cateva cicluri mai scurte dar nu s-a intamplat nimic.
Am facut si stimulari, inseminari, pana la urma am ajuns la FIV. Am facut hiperstimulare severa, dar severa, am ramas fara ovarul drept, si fara o parte din stangul. Am stat in spital la terapie intensiva vreo 10 zile, ca sa fiu sincera am fost foarte aproape sa mor.
Ma asteptam sa fac hiperstimulare dar nu am crezut o secunda ca va fi atat de complicat.
M-am tot gandit ca daca eram mai bine supravegheata, daca imi faceau doze mai mici, daca , daca.
Aveti grija fetelor, stati cu ochii in 4 , mai bine intrerupeti tot protocolul de la primele semne de hiperstimulare decat sa va puneti viata in pericol.

Mergi la inceput

carissma,

sa le luam pe rand:

1. Endometrul tb sa aiba minim 8-10 mm pt ca nidatia sa aiba loc. Deci al tau este clar prea subtire ca sa poti ramane ;

2. Stimularea micsoreaza si mai mult endometrul. Din aceasta cauza nu se fac mai mult de trei luni consecutive stimulari pt ca se distruge endometrul.

Deci, tu cum te-ai gandit ca poti face stimulare (cu toate riscurile aferente si crede-ma ca psj stie ce vorbeste cand spune atentie la hiperstimulare) care micsoreaza endometrul cand endometrul tau si asa e prea mic ca nidatia sa aiba loc?

3. Da, metforminul are efecte secundare pana se acomodeaza organismul. Deci, pana sa se ajunga la doza optima (la care te poti astepta la un rezultat) trebuie sa treaca o luna sau mai mult. Ideea este sa se prescrie doza de metformin gradat. In fiecare saptamana marita cate putin. Caci daca iti da toata doza de la inceput e tare nasol.
In general metforminul da deranjament stomacal si greata.
Dar sa stii ca si medicamentele de stimulare sau o "frumusete" de efecte din astea "placute".

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by psj

si eu am pcos , poate putin atipic, adica insulina ok, fara probleme cu greutatea dar testosteron mare, LH foarte mare (variaza 19-22), ovare micropolichistice, cicluri foarte lungi daca nu iau tratament, normal progesteron aproape de zero.
In 4 ani de zile am incercat cam tot ce era omeneste posibil, inclusiv tratamente naturiste, si tratamentul Liviei, am avut cateva cicluri mai scurte dar nu s-a intamplat nimic.
Am facut si stimulari, inseminari, pana la urma am ajuns la FIV. Am facut hiperstimulare severa, dar severa, am ramas fara ovarul drept, si fara o parte din stangul. Am stat in spital la terapie intensiva vreo 10 zile, ca sa fiu sincera am fost foarte aproape sa mor.
Ma asteptam sa fac hiperstimulare dar nu am crezut o secunda ca va fi atat de complicat.
M-am tot gandit ca daca eram mai bine supravegheata, daca imi faceau doze mai mici, daca , daca.
Aveti grija fetelor, stati cu ochii in 4 , mai bine intrerupeti tot protocolul de la primele semne de hiperstimulare decat sa va puneti viata in pericol.

psj

Daca raportl LH/FSH in Z2 sau 3 este 2 sau mai mare de 2, testosteronul zici ca-i mare si la ecografie se vad ovarele cu aspect micropolichistic ... ma tem ca asta-i PCOS.

Existe multe tipuri de PCOS plus ca boala poate fi in diverse stadii. Exista si non-obese PCOS. Aceste persoane sunt normoponderale si insulina iese in limite normale (ceea ce este EXCEPTIONAL caci insulina afecteaza metabolismul glucidic, ficatul, inima etc.) De pilda, Gabrieluta noastra care acum sper ca se lafaie intr-o bine meritata vacanta are o silueta de fotomodel.

Tu ai fost sa vorbesti si cu un dr. endocrinolog specializat in endocrinologie reproductiva? Daca nu, poate ar trebui sa o faci. Daca o sa vrei recomandari trimit pe PM.

Mergi la inceput

Stiu ca e PCOS :( , am fost la Corina Neamtu la Parhon la un moment dat.
Acum sunt insarcinata, cam 19 sapt, am ramas insarcinata exact primul ciclu dupa hiperstimulare, explicatia a fost ca probabil resturile de ovar stang mai erau sub efectul stimularii puternice si am ovulat la un moment dat, prin ziua 20.
O sa o iau de la capat dupa ce (doamne-ajuta sa se termine cu bine) nasc. Cred ca orice endocrinolog isi va pune mainile in cap cand va vedea ca mai am doar niste resturi de ovar.

A, raportul LH/FSH era peste 5 la mine, deci mare rau. FSH in general 4-5, LH 19-22, cam astea erau limitele.

Mergi la inceput

psj,

Dr-ita Neamtu este o dr-ita buna. Si eu am fost la ea. Alta dr-ita buna la care am fost de curand (la recomandarea Gabrielutei) este dr. Bajenaru Magda de la Medlife. Mi-a placut mult de ea.

Tu ai trecut prin niste intamplari/greseli medicale cumplite si iti doresc din tot sufletul sa nasti bb la termen, sanatos si sarcina sa decurga fara probleme. Stiu ca e greu, ca au fost prea multe greseli, ca urmaresti cu atentie titrul ... dar speranta moare ultima. Eu sper ca totul va fi bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carissma spune:

Buna dimineata dragele mele!
Mi-am facut un ceai de cretisoara+napraznic si dupa ce am citit ce ati scris voi aseara m-am hotarat sa nu incep stimularea. Aveam oricum senzatia ca incep tratamentul de la sfarsit. Am sa o iau treptat, cu metformin, plantute, tincturi, monitorizari si tot tacamul. Mai ales ca nici nu prea am incredere in dr din orasul asta si cred in proportie de 90% ca o sa patesc ca si Psj.
Luna viitoare o sa vin in Bucuresti si poate reusesc o programare la dr Magda Bajenaru.
Psjimpresionanta experienta! Sunt sigura de acum incolo DDo sa aiba grija de minunea de la tine din burtica. Eu iti tin pumnii si sper ca o sa mai intrii pe la noi .
Gudinde n-am cuvinte! Multumesc! M-ai salvat inca o data!

Mergi la inceput

Multumesc , si eu sper la fel si va doresc la fel dar fara sa treceti prin toata nebunia prin care am trecut si inca mai trec eu.
Din pacate pana acum nimeni nu s-a vindecat de PCOS, important e sa-l tinem cat mai bine sub control pentru ca suntem in categoria risc pentru atatea boli.

Mergi la inceput

carrisma , e important sa faci analize de estradiol in timpul stimularii cam la 2 zile si daca trec de 3000 sau se dubleaza de la o zi la alta e o problema.
eu am facut analizele dar rezultatele le lua medicul si imi zicea ca totul e sub control. si eu fraiera nu ceream exact valoarea, pentru ca stiam ca de la un anumit prag in afara se opreste stimularea la paciente cu PCOS. Doctorul meu se enerva cand ceream detalii, ca el stie mai bine etc. si eu fraiera am zis sa nu adaug un stres in plus sa ma mai cert si cu doctorul ca o sti el ce face.

Mergi la inceput