Colacii de pomana = hrana porcilor

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Dar oamenii se plang ca trebuie sa dea ceva la biserica. Daca taxele ar fi obligatorii, ma intreb cum ar fi ?

Cu bine,
Maria

taxe exista,pt nunta suma X,pentru botez suma Y,platesti si primesti chitanta.

Oamenii nu se plang ca trebuie sa dea ceva la biserica,ci ca trebuie sa dea direct preotului care cere de la obraz bani pe care-i baga in propriul buzunar.Si nu e vorba de sume mici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

quote:
Originally posted by mamaruta

Daca s-ar plati o taxa oficiala, ti s-ar da chitanta, bla bla, deci totu 'la alb'.
Banii pe care ii platim noi la biserica is neimpozabili, ne nika.
Eu una as plati cu cea mai mare placere o chestie oficiala.

Mirela, si eu m-am oripilat cand intro manastire din nordul moldovei am auzit eu cu urechile mele, cand o femeie amarata daduse un acatist si 5 lei.
Preotu o certa 'cam putin doamna, cam putin, am putea face mai multe pentru cei adormiti'.

Poate ca tu ai plati oficial (desi nu stiu daca ti-ar conveni sa dai 100 sau 200 euro/an), dar zdrobitoarea majoritate n-ar da. Nu vorbesc de cei saraci, ci chiar de cei care prefera sa bea beri dupa beri prin carciumi in loc sa puna umarul la ceva.
In Viena se tot lucreaza de cativa ani la biserica ortodoxa romana care, prin grija preotului si prin donatiile in bani si munca ale romanilor, mai are putin si e gata. Totul s-a facut din donatii, de la teren si pana la ultima pictura. Lumanarea costa 1 euro, la fiecare slujba trece printre oameni un barbat cu un cosh in care pune fiecare cat are. Asa se strang banii si ma duc cu drag si tragere de inima la biserica noastra, cand pot sa strang ceva bani, ii dau. Parintele e un om deosebit de inimos si pune trup si suflet in ceea ce face. Ne da chitanta pt donatii, nici nu concepe altfel.
Voi spuneti ca se construiesc prea multe biserici in tara si falnice, eu sunt fericita ca exista macar una singura (si aceea mica) unde pot sa aud rugaciuni in limba romana.

Un gand bun,
Maria

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jasmine

quote:

Dar oamenii se plang ca trebuie sa dea ceva la biserica. Daca taxele ar fi obligatorii, ma intreb cum ar fi ?

Cu bine,
Maria

taxe exista,pt nunta suma X,pentru botez suma Y,platesti si primesti chitanta.

Nu m-am referit la taxe pt. servicii, ci la taxa anuala pe care altii o platesc in virtutea faptului ca sunt catolici de ex., indiferent ca solicita servicii sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matildasep spune:

In general, lumea care incredere in biserica ortodoxa, sunt batranii, mai ales cei de la sate. De ex., bunica mea are 71 ani, mi-a spus ca in fiecare an, de sarbatori, trebuie sa cheme preotul acasa sa-i 'sfinteasca' casa, de multe ori neavand bani, se imprumuta , ca sa aiba de dat preotului, pt. ca daca nu l-ar chema, nu ar mai veni la inmormantarea ei { la asta se gandeste in primul rand}, sau la alte traditii bisericesti. Acum preotul, venit fara nimic in sat, si-a facut vila si masini pt. fiecare membru al familiei, si nimeni nu indrazneste sa zica superiorilor. In concluzie, batranii se duc mai mult de frica, parca preotul ar fi D-zeu .
Iar despre colacii de pomana , personal nu cred ca sunt mai gustosi daca sunt pusi pe masa preotului sa-i citeasca. Cine are de dat sa dea direct saracului din sufletul mortului, pt. ca daca sufletul mortului, simte sau stie [ ceea ce nu cred} se va simti implinit oricum , fara sa treaca pe la preot.

Through a childs eyes:" Dear God, Thank u for the baby brother, but what i prayed for, was a puppy."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Mirela din pacate asta e practica!

Si pe mine ma oripileaza. Desi stau in Bucuresti, in spatele casei parohiale are preotul niste
Si mie imi vine sa mor cand vad cum ia din coliva, coliva care eu am facut-o in amintirea bunicii mele si care va ajunge la

Dar ce s-a intamplat luna trecuta parca le intrece pe toate.
S-au implinit 7 ani de la moarte bunicii mele dragi. Ne-am dus la biserica cu coliva, vin, colaci etc. Se termina slujba, dam parte din ele si mama merge dupa preot sa-l roage sa vina sa slujeasca la mormant. Ii da cati bani a cerut si dupa 2 minute vine taica popa si ne spune ca el nu mai vine la mormant dar ca-l trimite de preotul x caruia sa-i spunem noi ca am platit deja.
Iti dai seama ca noua ne era jena sa spunem asa ceva si evident trebuia sa platim din nou. In fine, ducem ce e de dus la mormant si eu cu mama asteptam preotul la intrarea in cimitir sa-i spunem omului unde ne gaseste. Vine, ii spunem ca suntem la capatul alei si ne spunem sa avem rabdare ca ia pe toata lunea la rand. Ne inapoiem la mormand si asteptam, si asteptam, si asteptam ... si la un moment dat ma duc sa vad cam pe unde e taica popa. Popa nu-i si pace. Merg la intrarea cimitirului si o intreb pe doamna de acolo de preotul x si ne spune "Ahhh pai parintele a plecat de mult!"

Asa ca am ramas si cu coliva data la porci si cu banii luati pt slujirea la mormant si fara slujba la mormant!!!!

Alta biserica ...
Am o nepotica de 11 luni care in primavara a fost botezata. Cand a intrat nasa in biserica sa vorbeasca cu preotul acesta i-a spus (dupa ce a studiat-o bine din cap pana in picioare): "Da, stiti ca asta-i biserica scumpa, nu?"
Cateva fraze mai tarziu: "Si hainele noi ale copilului de unde le-ati luat?"
Stau si ma gandesc ... chiar conta daca sunt luate din Unirea sau aduse de la Milano?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by eloise

Adita, eu m-am referit la ce se vede cu ochiul liber, nu la ce scriu ei pe site-ul oficial BOR (o sa il vizitez de curiozitate, pentru ca nu am putut citi ce ai copiat tu... din cauza ca in loc de diacritice apar cifrele alea). Si cu ochiul liber se vede ca in cartierul nevoias X nu s-a construit caminul pentru copii homeless ci a n-a biserica, inca si mai mandra si mai frumoasa decat precedentele. De ce multimea bisericilor e evidenta, iar cea a institutiilor caritabile de sub obladuirea BOR nu?

Si sa nu mai spunem ca nu exista bani, ca enoriasii nu vor sa cotizeze. BOR ca institutie nu e tocmai saracutza, din contra. Sa fim seriosi. Exista afaceri in toata regula pe care, cu iscusit spirit administrativ si fler de businessmen, le conduc reprezentantii BOR. Deci...

I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.

Andra si Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

pai tot cu ochiul liber ai vedea daca ai fi curioasa sa vezi si altele, batrinii adunati de prin sate (abandonati de copii) si dusi la manastiri, ingrijiti de calugari/calugarite, si scolile de fete orfane de prin manasitiri, etc;
de asta se dorea largirea discutiei, sa se transforme in aruncat cu prastia spre biserici, preoti, ortodoxie; topicele astea-s interminabile, au acelasi sablon si sunt marfa pentru zz; ma indoiesc ca Mirela l-a deschis pentru asta.

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Stie cineva sa-mi spuna care este originea traditiei pomenilor ? Stiu ca e un obicei stravechi si nu ma refer la rugaciunile de pomenire, ci la daruri (coliva, colaci, pachete, sticle de vin etc). Mai exista in alte religii/confesiuni ? Din cate stiu, catolicii si protestantii nu duc asa ceva la biserica. La noi traditia difera in functie de regiune.
Nu contest (desi uneori se exagereaza doar pt. a se fali cu pachetele) doar as vrea sa stiu.

Cu ce nu sunt de acord pt. ca mi se pare absurd, e sa se buna bani mortului in sicriu sau pe langa sicriu, zice-se "ca sa plateasca vamile", de parca in fata lui D-zeu banii ar avea vreo valoare.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
[
Cu ce nu sunt de acord pt. ca mi se pare absurd, e sa se buna bani mortului in sicriu sau pe langa sicriu, zice-se "ca sa plateasca vamile", de parca in fata lui D-zeu banii ar avea vreo valoare.

Maria

aia cu banii o mai inteleg...dar am mai vazut pe la ProTv cum le puneau si cite un LCD sau plasma in cavou....si saracii cind colo nu aveau curent.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Guestus

quote:
[

Maria

aia cu banii o mai inteleg...dar am mai vazut pe la ProTv cum le puneau si cite un LCD sau plasma in cavou....si saracii cind colo nu aveau curent.

Guestus, tu vb serios sau e o gluma ? Ma refer la faptul ca nu se poate "trage" curent in garsoniera subterana. Si eu care speram sa-mi iau cu mine ondulatorul de par si mashina de cafea .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

imi pare rau ca nu mai am link-ul, imi trimisese cineva o poza cu un mormant de rrom. era cat un dormitor, mobilat ca orice casa,cu tablouri, bar, tv, si in mijloc cosciugul. mi s-a parut tare ciudat, dar nu parea trucata poza

mamica de patru copilasi : Stefan (18 ian. 2007) , Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput