Colacii de pomana = hrana porcilor
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
imi pare rau de ce citesc, imi pare rau pentru tine Mirela ca te confrunti cu asemenea gesturi care dor...
in mod normal este interzis sa faci asa ceva in ortodoxie; imi amintesc ca dupa ce ma impartaseam la Rimet spalam farfuria in piriul de multe- tocmai ca nici trupul si singele lui Isus, nici altceva ce-i sfintit sa nu ajunga la ferma cu animale ( se mai aruncau resturi de mincare la porci, dar nu colaci sau cele sfintite); altfel ce face un x popa, e ca in orice alta tagma profesionala: unii mai cititi, altii mai incompetenti, unii indolenti, altii isi iubesc meseria si vocatia, altii s-au inghesuit sa ajunga popi pentru beneficii materiale si nu-i mai satura necuratu'....io zic sa nu-i incriminam pe toti ca nu-s la fel, si sa nu confundam BISERICA cu preotii;
http://www.floriinro.ro/
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
eloise spune:
Daca ne limitam la a dezbate cazul (incalificabil de altfel) cu colacii/prosoapele/taxele de botez/cununie/inmormantare etc nu ajungem nicaieri pentru ca mereu se vor gasi voci care sa ne serveasca eternul argument "e caz izolat/preotul e doar unealta prin care harul Domnului ajunge la credinciosi etc...deci fa ce zice popa... etc..."
Dar pe mine ma macina altceva. Intrebari legate de BOR ca institutie. De ce vezi peste tot, de la centrul oraselor pana in cartiere marginase si sarace, cum rasar tot mai multe biserici. Trebuie ele sa acopere oare numarul crescand al credinciosilor? Rezolva ele oare vreo problema esentiala a acestora, vreo problema din viata de zi cu zi? De ce vedem mereu noi si noi biserici, si nu vedem ca sub egida BOR s-a deschis un nou orfelinat (sau centru de plasament cu asistenti maternali, cum e de preferat) sau azil de batrani, sau adapost pentru victimele violentei in familie, sau adapost pentru homeless-i, sau cantina saracilor? Sau ORICE cu profil caritabil? La ce ajuta aceste noi si noi biserici construite mereu? Cu ce imbunatatesc ele concret viata oamenilor? Presupun ca puterea rugaciunii functioneaza in orice mediu, nu? Nu doar in casa Domnului... De ce BOR-ul (nu cazurile "izolate" de preoti) nu stie decat sa ia, si nu sa daruiasca? Nu vedem oare aici o indepartare de valorile crestine?
I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.Andra si
Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...
~*~My dear old pics~*~
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/adita/adita.jpg)
adita spune:
quote:
Originally posted by eloise
Dar pe mine ma macina altceva. Intrebari legate de BOR ca institutie. De ce vezi peste tot, de la centrul oraselor pana in cartiere marginase si sarace, cum rasar tot mai multe biserici. Trebuie ele sa acopere oare numarul crescand al credinciosilor? Rezolva ele oare vreo problema esentiala a acestora, vreo problema din viata de zi cu zi? De ce vedem mereu noi si noi biserici, si nu vedem ca sub egida BOR s-a deschis un nou orfelinat (sau centru de plasament cu asistenti maternali, cum e de preferat) sau azil de batrani, sau adapost pentru victimele violentei in familie, sau adapost pentru homeless-i, sau cantina saracilor? Sau ORICE cu profil caritabil? La ce ajuta aceste noi si noi biserici construite mereu? Cu ce imbunatatesc ele concret viata oamenilor? Presupun ca puterea rugaciunii functioneaza in orice mediu, nu? Nu doar in casa Domnului... De ce BOR-ul (nu cazurile "izolate" de preoti) nu stie decat sa ia, si nu sa daruiasca? Nu vedem oare aici o indepartare de valorile crestine?
Eloise, dar de unde stii ca bor nu se ocupa si de asistenta sociala? ia uite ce scrie pe site-ul lor:
Din analiza operei social-caritative a Bisericii Ortodoxe Romāne mentionam urmatoarele rezultate:
- īn Biserica Ortodoxa Romāna; functioneaza 279 asezaminte sociale (237 īn 2005), dintre care 91 pentru copii (65), 32 pentru vārstnici (25), 92 cantine si brutarii sociale, 37 cabinete medicale si farmacii (33), 7 centre de diagnostic si tratament si 7 centre consiliere, 9 centre pentru asistenta familiilor aflate īn dificultate, 1 centru de asistenta pentru victimele traficului de persoane;
- programele sociale ale Bisericii Ortodoxe Romāne au ca obiective organizarea si dezvoltarea de servicii de asistenta sociala, īn special la nivelul parohiilor, pentru categorii de persoane aflate īn situatii de risc social, aflate īn asezamintele sociale ale Bisericii si īn institutiile de ocrotire ale Statului; prevenirea institutionalizarii copiilor si a persoanelor vārstnice singure; īnfiintarea de noi institutii de asistenta sociala ca alternative la cele clasice de tip rezidential ale statului;
- īn 2006, numarul celor care au beneficiat de programele sociale ale Bisericii a fost de peste 268.000 de persoane, din care: peste 93.000 sunt copii din asezamintele sociale ale Bisericii, din familii sarace sau victime ale inundatiilor; peste 17.000 de persoane cu dizabilitati, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependente, persoane afectate cu HIV/SIDA, victime ale traficului de persoane etc; aprox. 85. 000 de persoane vārstnice din asezsmintele de protectie sociala, īnfiintate si administrate de Biserica, batrāni singuri sau īn familii; peste 73 000 de familii sarace, fara adapost sau victime ale inundatiilor;
- bugetul cheltuit de Biserica Ortodoxa Romāna pentru opera social-caritativa a fost de peste 37 000 000 LEI, constānd īn sprijin financiar si ajutoare īn bunuri materiale (alimente, īmbracaminte, bunuri de larg consum, rechizite pentru copii etc.);
- familiile sinistrate īn urma inundatiilor din primavara anului 2006, īn special cele afectate de revarsarea Dunarii, au primit ajutoare financiare īn valoare de 6 049 555 LEI si sprijin material (alimente, materiale de constructii etc.) īn valoare de 5 466 956 LEI.
Īn urma campaniei Patriarhiei Romāne si Societatii Romāne de Radiodifuiziune, intitulata Mai puternica decāt apele este credinta, au fost construite 18 de case īn localitatile Cārna si Rast pentru familiile sinistrate īn urma revarsarii Dunarii din primavara anului 2006, care au fost inaugurate la 15 decembrie anul trecut. Pe lānga aceste locuint, Arhiepiscopia Craiovei, sprijinita si de alte eparhii, a mai construit īn regie proprie alte 8 case īn localitatile Bechet, Cārna, Negoi si Plosca pentru familiile sinistrate. Concomitent cu actiunea de construire a caselor, Mitropolia Olteniei a derulat un program de asistenta religioasa si sociala de care a beneficiat aproximativ 4000 de persoane din localitatile Rast, Cārna, Macesu de Jos, Ghidici si Negoi, judetul Dolj. Sprijinul a constat īn oferirea de alimente de baza, legume si fructe proaspete, apa minerala, articole de īmbracaminte si īncaltaminte, produse igienico-sanitare si medicamente, precum si furaje pentru animale. De asemenea, 60 de familii din localitatea Cārna au primit ajutoare financiare pentru acoperirea cheltuielilor de manopera a reconstructiei locuintelor īn regie proprie.
Valoare totala a proiectelor destinate sinistratilor din cuprinsul Mitropoliei Olteniei īnsumeaza peste 3 500 000 LEI.
poate n-o fi mult, dar in mod sigur se incearca rezolvarea unor probleme.
si bisericile se construiesc pt ca e nevoie de ele, cel putin la oras e intotdeauna o mare inghesuiala la slujbe,sta lumea si in curte ca nu incap toti in biserica
![](mamica.gif)
![](grup.gif)
![](bebe.gif)
![](cavaler.gif)
![](indragostita.gif)
![](steaua1.gif)
![](hagi.gif)
mariamunteanu spune:
In unele tari din Europa Occidentala, contributia crestinilor (catolici, protestanti) fata de biserica este obligatorie. Cei declarati ca facand parte dintr-o anumita confesiune, primesc ordinul de transfer bancar prin care trebuie sa plateasca suma respectiva catre biserica de care apartin. E vorba de cateva sute de euro pe an.
In afara de asta, taxele pt. servicii se platesc separat.
Ortodocsii nu sunt obligati sa plateasca, da fiecare cat vrea, altii nu dau deloc, asa ca bisericile nu au puterea financiara ale celor din alte tari.
Ca sa organizeze cantine pt saraci, e nevoie de bani. De unde ? Din donatii. Dar oamenii se plang ca trebuie sa dea ceva la biserica. Daca taxele ar fi obligatorii, ma intreb cum ar fi ? S-ar imputina
numarul ortodocsilor. Vrem "sa se faca", dar nu ne convine sa participam.
Cu bine,
Maria
mariamunteanu spune:
Acum 2 ani, plimbandu-mi copiii nou-nascuti, am intalnit intamplator pe strada o doamna modest imbracata (pensionara). A intrat in vorba cu noi, a aflat ca suntem romani si, f. bucuroasa, ne-a povestit cum ea si inca o prietena organizeaza de 2 ori pe an transporturi de alimente la Sighisoara pt. o casa de copii orfani. Strange bani de la cunostinte, cumpara alimente neperisabile, face rost de o duba sau microbuz si merg in Romania. Ne-a intrebat daca vrem sa participam, sigur ca am vrut, si de atunci ne cauta de doua ori pe an ca sa-i trimitem bani (cate 50 euro).
M-a impresionat marinimia acestei femei straine care nu are nici un fel de legatura cu tara noastra, dar care este mai omenoasa si mai voluntara decat multi dintre noi. Sa luam exemplu !
Maria
mamaruta spune:
Daca s-ar plati o taxa oficiala, ti s-ar da chitanta, bla bla, deci totu 'la alb'.
Banii pe care ii platim noi la biserica is neimpozabili, ne nika.
Eu una as plati cu cea mai mare placere o chestie oficiala.
Mirela, si eu m-am oripilat cand intro manastire din nordul moldovei am auzit eu cu urechile mele, cand o femeie amarata daduse un acatist si 5 lei.
Preotu o certa 'cam putin doamna, cam putin, am putea face mai multe pentru cei adormiti'.
eloise spune:
Adita, eu m-am referit la ce se vede cu ochiul liber, nu la ce scriu ei pe site-ul oficial BOR (o sa il vizitez de curiozitate, pentru ca nu am putut citi ce ai copiat tu... din cauza ca in loc de diacritice apar cifrele alea). Si cu ochiul liber se vede ca in cartierul nevoias X nu s-a construit caminul pentru copii homeless ci a n-a biserica, inca si mai mandra si mai frumoasa decat precedentele. De ce multimea bisericilor e evidenta, iar cea a institutiilor caritabile de sub obladuirea BOR nu?
Si sa nu mai spunem ca nu exista bani, ca enoriasii nu vor sa cotizeze. BOR ca institutie nu e tocmai saracutza, din contra. Sa fim seriosi. Exista afaceri in toata regula pe care, cu iscusit spirit administrativ si fler de businessmen, le conduc reprezentantii BOR. Deci...
I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.Andra si
Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...
~*~My dear old pics~*~
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lorelaim/lorelaim.jpg)
lorelaim spune:
Parintzii mei, acum vreo 40 de ani, cand locuiam intr-o comuna in Teleorman au vazut cu ochii lor cum popa arunca colacii si coliva la porcii, cum juca cartzi pe bani cu nenea sefu' de la ce-a-pe, cum s-a betzivit zdravan si s-a luat la bataie cu cel care canta in bisercia pt niste bucate de Pasti, etc... De-asemenea, pe cand eram mai marisori, acum vreo 30 de ani, locuind intr-un oras din jud Hd, tata, ca medic generalist, era chemat la consultatzie la domiciliu din cand in cand... si a vazut in casa popii cum in postul Sf Pasti era CHEF cu carne si bautura... Deci... vorbim de cazuri izolate? Hmmm... Sa fim seriosi... Da' nici de generalizat nu voi generaliza... nu TOTI preotzii sunt asa.. dar din pacate multzi nu sunt...
Ma rog, eu nu am sa ma bag sa critic preotzii bisericii ortodoxe... pt ca sunt greco-catolica... Eu stiu ca preotzii greco-catolici au murit in inchisori cand au spus NU comunistilor... iar cei ramasi au suferit f multe persecutzii... tocmai datorita integritatzii lor... Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu preotzii bisericii ortodoxe... Dar coruptzia si lipsa de coloana vertebrala trebuie atacata de sus-in-jos.. "de la cap se impute pestele"... Pana capii bisericii ortodoxe vor fii tot din "vechea garda" si vor permite in continuare ca pers fara credintza, cinste, moralitate sa fie hirotonisitzi preotzi... pana atunci vom vedea si vom auzi tot felul de povesti adevarate cu "colaci sfintzitzi" datzi ca hrana la porci >:-( chiar daca sunt oameni amaratzi care nu au o bucata de paine pe masa :-(
Lorelai
Haga Parken-Fluturi, Haga Parken-Flori de pai
Gabisor face "salata", Gabisor in parc,
A inflorit iasomia, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tzuni/Tzuni.jpg)
Tzuni spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Acum 2 ani, plimbandu-mi copiii nou-nascuti, am intalnit intamplator pe strada o doamna modest imbracata (pensionara). A intrat in vorba cu noi, a aflat ca suntem romani si, f. bucuroasa, ne-a povestit cum ea si inca o prietena organizeaza de 2 ori pe an transporturi de alimente la Sighisoara pt. o casa de copii orfani. Strange bani de la cunostinte, cumpara alimente neperisabile, face rost de o duba sau microbuz si merg in Romania. Ne-a intrebat daca vrem sa participam, sigur ca am vrut, si de atunci ne cauta de doua ori pe an ca sa-i trimitem bani (cate 50 euro).
M-a impresionat marinimia acestei femei straine care nu are nici un fel de legatura cu tara noastra, dar care este mai omenoasa si mai voluntara decat multi dintre noi. Sa luam exemplu !
Maria
Poti linistita sa fii mandra si de romanii tai! daca te uiti sub numele celor de pe DC vei vedea albinutze, floricele, umbrelutze... E semn ca fac ceva!
![](bis.gif)
Tzuni
![](sofer.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/speed/speed.jpg)
speed spune:
fara legatura directa cu popii...doar indirecta, imi amintesc pe vremea lui ceausescu cind painea era pe cartela.citeva zile pe saptamina insa mai "bagau" si paine la liber...dar painea libera se aducea de obicei la orele cind oamenii muncii erau la ...munca.oamenii de la satele din imprejurimi dadeau iama in acele zile si cumparau painea alba,frumoasa,proasptata si calda cu sacii ca sa-si hraneasca porcii.pe cind ajungeam si eu si mama de la scoala/serviciu nu ne raminea decit sa adulmecam aroma de paine a rafturilor goale in timp ce ne puneam in plasa franzela veche si uscata de pe "cartela". asa ca porcii romanesti au fost rasfatati dintotdeauna si cine suntem noi sa ne impotrivim...si porcii trebuie sa traiasca,nu?
emerald isle