Fetele din America (89)
Raspunsuri - Pagina 10
anp spune:
"Tipa asta din Mineapolis s-a nimerit ca pe langa interesul comun legat de copiii nostri sa ne si potrivim noi super-bine, ca interese si idei. Acum din pacate au niste probleme si cu mutatul (loc nou, lipsa prieteni) si in familie si ne ducem sa le sustinem moral, se simt singure si triste."
Ruxij, eu stau in Minneapolis si pot sa spun ca suntem o gramada de romani aici, plus doua biserici romanesti. Noi avem o gasca mare de prieteni, cu care ne intalnim fie la petreceri, fie la parcuri, la gratar. Multi dintre noi avem copii, mai mari sau mai mici.
Daca prietena se simte singura si dezorientata, poti sa-i spui sa ma contacteze (scrie-mi pm si iti dau detalii) sau sa contacteze pe cei de aici: http://www.tc.umn.edu/~rsa/
Numai bine si sper sa-ti placa aici la noi!
josefine spune:
hello!
vreau sa va intreb despre masini. vrem sa ne luam masina noua, pana acum eu nu am avut si ne-am gandit la lease, chiar daca nu ramane a noastra, vom vedea noi cum se aseaza lucrurile in 2 ani. la ce trebuie sa fim atenti, cum sa negociem?
ruxij spune:
quote:
Originally posted by anp
"Tipa asta din Mineapolis s-a nimerit ca pe langa interesul comun legat de copiii nostri sa ne si potrivim noi super-bine, ca interese si idei. Acum din pacate au niste probleme si cu mutatul (loc nou, lipsa prieteni) si in familie si ne ducem sa le sustinem moral, se simt singure si triste."
Ruxij, eu stau in Minneapolis si pot sa spun ca suntem o gramada de romani aici, plus doua biserici romanesti. Noi avem o gasca mare de prieteni, cu care ne intalnim fie la petreceri, fie la parcuri, la gratar. Multi dintre noi avem copii, mai mari sau mai mici.
Daca prietena se simte singura si dezorientata, poti sa-i spui sa ma contacteze (scrie-mi pm si iti dau detalii) sau sa contacteze pe cei de aici: http://www.tc.umn.edu/~rsa/
Numai bine si sper sa-ti placa aici la noi!
Multumesc f.f. mult pentru ca te-ai gandit la ea! Chiar m-a impresionat gestul tau. Ea este insa araboaica, este din Liban. Nu este dintre cele infasurate, e ca mine si ca tine. Este tot la voi la Univ. of Minnesota. Ah, era sa uit, desi in gral cei din liban sunt crestini, ea e de religie musulmana, desi nu practica.
Eu de cand m-am mutat din California (unde aveam NUMAI priteni romani, iar copilul nostru era mic-nu socializa cine stie ce decat la playground) nu mai am prieteni romani deloc, ma invart strict in jurul prietenilor lui fi-miu, sigur tb sa ma inteleg eu si cu parintii, dar cum el nu a avut prieteni romani si noi stam prost cu timpul....nici biserica romaneasca nu e aici...nu ma mai straduiesc sa caut romani doar de dragul nationalitatii.
Ramona J spune:
Asa si noi. La noi in zona or fi romani, dar noi nu am dat peste ei. Biserica e la vreo 25-30 de mile (la distante de TX poate nu pare cine stie ce, dar pentru mine este...). Noroc cu Alexandru ca isi face prieteni la scoala si ne facem si noi prieteni. El e la a doua scoala de cind sintem aici si la fiecare din ele a fost singurul copil roman.
Avem si vecini foarte buni. Pentru prima data in viata mea am avut vecini care sa vina la usa dupa ce ne-am mutat. S-au introdus, am schimbat numere de telefon, ne-au adus cookies. Chiar sint impresionata. Si in Romania am locuit in diverse locuri in care dupa un an tot nu-mi cunosteam vecnii. Se organizeaza party de Halloween, de Craciun, cu tot felul de ocazii. O data pe luna este Morning Coffee pentru ladies, la cineva acasa. Tot o data pe luna se intilnesc ladies la lunch la vreun restaurant din zona. Pina nu e si Anuta la gradinita nu pot sa merg, dar ma bucur ca sint atitea ocazii sa-ti cunosti vecinii, sa socializezi.
E ciudat ca nu avem cu cine sa vorbim romaneste. La NY erau romani la tot pasul.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
kim222 spune:
Sa nu va suparati pe mine...dar eu am ajuns la concluzia ca mai bine prieteni de familie de alta nationalitate decit cea romana ...Eu inca consider ca romanii emigrati in US sint o categorie mai aparte ..si care se inteleg mult mai bine daca interactioneaza doar pe forumuri..
Evident exista si exceptii..
ruxij spune:
quote:
Originally posted by kim222
Sa nu va suparati pe mine...dar eu am ajuns la concluzia ca mai bine prieteni de familie de alta nationalitate decit cea romana ...Eu inca consider ca romanii emigrati in US sint o categorie mai aparte ..si care se inteleg mult mai bine daca interactioneaza doar pe forumuri..
Evident exista si exceptii..
Eu cred ca de fapt nu e vorba ca suntem mai speciali ci de faptul ca de regula asocierile cu romanii din America se fac strict pe baza "suntem romani", fara a avea altceva in comun. Ori in felul asta ar fi insemnat ca pe vremea cand eram in Romania automat ne imprieteneam cu toata lumea din blocul in care locuiam, pe motiv ca suntem in acleas loc la un moment dat. Cati prieteni aveam in Romania, tot orasul, toata tzara? Cum ni-i alegeam? Pe baza de afinitati. Daca aici ne alegem intre noi doar pe baza de nationalitate mi se pare evident ca sansele de a da rateuri sunt f. mari. Nu stiu voi ce credeti, dar eu una nici pe forumuri nu ma "potrivesc" decat cu relativ putine persoane, nu cu toti membrii forumului. La fel si in real.
Din experienta personala, in primii 5 ani de America simteam nevoia sa intalnesc romani si sa aud romaneste, nu voiam sa accept alte nationalitati, dar cu timpul situatia s-a schimbat, probabil a intervenit faimoasa adaptare/integrare.
Ramona J spune:
Nu ma supar si sint de acord. Nu e suficient sa fii de aceeasi nationalitate, trebuie sa ai mai multe lucruri in comun. Asta cu copiii de virste asemanatoare e un inceput bun, ca-i tine ocupati.
Ca sa poti sa te imprietenesti cu americanii sau cu altii cred ca trebuie sa accepti ca esti altfel, sa te simti in largul tau ca emigrant. Unii prea vor sa se debaraseze de trecutul lor, crezind ca astfel vor fi acceptati. Si trebuie sa gasesti oameni deschisi la minte, cred ca nu toata lumea doreste sa aiba de-a face cu emigrantii - desi mai toti sint "politically correct".
ruxij spune:
Da, din pacate asa e, nu toti americanii vor sa aiba de-a face cu noi. Am intalnit situatii in care mi-a fost clar ca asta e problema mea. Dar stiti ceva? Oricum nu ma potriveam cu persoanele respective, nu am fi avut despre ce discuta. La noi in oras sunt f. multi straini, fiind oras universitar, asa ca avem de unde alege oameni cu care avem ceva in comun. Si am gasit si vreo 2-3 familii de americani cu care suntem in relatii bune, cu o familie chiar f. apropiate.
Ramona J spune:
Eu in toti anii mei de America n-am observat chestia asta pina cind m-am mutat aici. Probabil ca unii sint nervosi pe mexicani, nu stiu ce o fi.
O mamica a vrut sa-l invite pe Alexandru la playdate, invatatoarea mi-a tot spus despre asta, in fine... ne intilnim la un school event si mi-a fost clar ca tipa era entuziasmata sa-l invite pe Alexandru. Dar dupa intilnirea noastra, schimburi de telefoane, invitatia aia n-a mai venit. S-a purtat OK de cite ori ne-am intilnit, dar...
Din fericire asta a fost singurul incident, daca pot sa-i si spun asa. Poate ca nici n-are legatura cu faptul ca sintem emigranti, poate ca i-am facut o impresie proasta pur si simplu.
Ma rog, in timp l-am cunoscut mai bine pe fiul ei si chiar nu avea mare lucru in comun cu Alexandru. Nu ar fi fost prieteni, asta e sigur.
In rest am cunoscut oameni mai prietenosi decit oriunde.
anp spune:
fetelor,
sa ma apar si io :)
eu sunt de 8 ani aici in minneapolis si inevitabil am ajuns si pe la biserici, asa ca inevitabil am cunoscut o gramada de romani. plus ca mare parte din anii astia am fost studenta la u of m, unde sunt destui romani, profesori sau studenti.
nici noi nu traim in simbioza cu nici unii dintre ei, adica ne intalnim mai rarut din cauza lipsei de timp si din alte cauze obiective. totusi, de cate ori ne-am mutat pe-aici prin jur - si ne-am mutat de 2 ori doar in ultimul an (speram ca ultima oara definitiv) - numai romanii ne-au ajutat. am mai avut si alte evenimente la care am avut nevoie de ajutor si din nou, doar romanii au sarit. stim, sunt invidiosi si rautaciosi si inclinati sa faca bisericute, dar sunt ai nostri si la nevoie te poti baza pe ei...deci din punctul nostru de vedere sunt bineveniti oricand.
ruxij, chiar si asa prietena ta ma poate contacta. ea in ce zona a orasului locuieste? tu cand ajungi pe aici? noi nu avem planuri speciale pt weekend, decat sa mergem la mn state fair pt pustiul nostru... poate ne putem intalni daca te intereseaza.
numai bine tuturor