Ce pot sa fac?Sunt oripilata!Sistemul sanitar!
Raspunsuri - Pagina 9
![](images/user_woman.png)
danet spune:
XIO as putea sa-ti dau atatea exemple despre modul in care sunt aruncati banii pe fereastra incat as umple zece topicuri.
cel mai recent care imi vine in minte : in lab din spital s-a achizitionat un ap f modern pt det hormonala.
Sunt doua probleme :
- la instruirea privind modul de utilizare ( s-a tinut in Austria ) au fost : contabila, directorul spitalului si sefa de lab ( care nu stie engleza si nici nu a inteles despre ce e vorba)
- reactivii sunt atat de scumpi incat pretul e dublu fata de orice lab privat
Rezultatul :
- tehnicienele din lab nu au stiut cum sa lucreze si ap s-a stricat in primele saptamani . A fost reparat .Pe f multi bani
Toata distractia a costat in jur de 40.000 euro.
Poti sa te gandesti cam ce s-ar fi putut face cu banii astia ?
Daca iti inchipui ca e doar un exemplu izolat ...mai am.
P.S Nu sunt de acord cu cliseul : toti dr iau spaga.Dar ceva trebuie schimbat.
Si rezidenta aceea nu e sarita , asa gandeste ea si din pacate in curand va fi medic acolo ( ca are pile ).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Clover spune:
XIO, e trist, pentru ca tu esti generatia nou de medici si crezi ca nu e nimic gresit aici.
"Orice adevar este mai bun decat o incertidudine continua." - Arthur Conan Doyle
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
grenouille spune:
in spitalele din ro (nu numai acolo, si in invatamant dupa parerea mea) se duce in primul rand lipsa de management competent.
adica, cineva care sa se priceapa strict la operatiuni financiare si gestionare de fonduri.
imi e greu sa cred ca un medic (oricat de bun ar fi) poate fi si un bun manager in acelasi timp. poate, dar cu siguranta nu mai bun decat unul care asta a facut toata viata lui - management nu numai financiar, dar si de oranizare/optimizare. adica, nebunia cu toata organizarea ("ai nevoie de hratia aia de la etajul 5 dar pentru aia trebuie sa ajungi la 2 samd). si tot un manager/finantist/organizator ar putea sa atraga si finantari/sponsorizari private- la modul ca se incheie un contract cu firma X, Y, Z, aia decarteaza lunar niste mii de euro (vorbesc de firmele mari) iar angajatii lor daca ajung acolo au drept la rezerva privata, tratamente preferentiale etc- la fel cum se face cu spitalele private.
e mare si urat subiectul....
oricum, nu-s de acord nici cu "Am observat ca unii medici sunt foarte sensibili la persoanele informate care incearca ele sa se ridice la nivelul de informatie al medicului caci, "domnia sa", nu poate cobora. Daca vorbesti medicului pe limba lui si ii arati ca nu esti chiar dobitoc te va trata altfel. " - sunt multi pacienti in romania (mai multi decat in alte tari - unde pacientul practica auto medicatia si auto-diagnoza. informarea este buna, de acord, dar pana la a-ti stabili diagnosticul e cale lunga, si probabil ca din cauza asta, multi medici tracasati de pacienti tip "eu stiu mai bine" relationeaza mai greu cu persoanele care sunt informate. tocmai pentru ca au multi ipohondri prin zona...
eu nu-s medic, lucrez in IT si o parte din suportul pentru utilizatori se face la noi in firma. si din cand in cand mai avem cate un utilizator caruia I SE PARE ca are cate o problema pe care a diagnosticat-o. Noi facem la randul nostru diagnoza, de multe ori nu are de-a face nimic cu ce zice el, dar sunt cate unii care-o tin pe-a lor.
Exemplu: de o saptamana, avem o utilizatoare care pune zilnic ticket "am virusi". Am scanat calculatorul de am innebunit, nu are. Pur si simplu, calculatorul e lent pentru ca ruleaza 30 de aplicatii in acelasi timp ("poate are nevoie"). Dar ea continua sa sustina ca "Are virusi". Cand am intrebat-o de unde stie ne-a raspuns senina "asa banuieste colega mea de birou!"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
alexis2002 spune:
Eu una cred ca un medic ar trebui sa practice aceasta meserie cu pasiune, din iubire fata de oameni.nu spun ca toti iau spaga dar 90% cu siguranta o fac si aici includ asistenti medicali si infirmiere.tatal meu,d-zeu sa-l ierte, fost operat de tumora maligna la rinichi de un "mare,domn"doctor care mai intii a deschis plicul sa vada daca e "de ajuns" dupa care s-a apucat de "treaba" pe care dupa a ajuns la concluzia ca nu a facut-o chiar bine.in romania trebuie sa te rogi la d-zeu sa nu fi nevoit sa ajungi la spital. la reanimare se intra in functie de dar,in fiecare zi cind ajungeam era o alta asistenta care se ratoia pina in momentul in care i se indesau ceva bani in halat dupa care era toata lapte si miere.
Nu te lasa nimeni sa mori daca nu dai bani?hai sa fim seriosi.era o doamna la reanimare adusa de dimineata din sala de operatii,nu a venit nimeni la ea in vizita,deci n-avea cine impinge ceva bani prin buzunare,si era 6 seara cind eu am plecat si nu-i schimbase nimeni sonda care era plina ochi.atita revolta a fost in mine in acea perioda incit le-as fi strins de git de la infirmiera la medic dar nu puteam ca de,tatal meu era pe mina lor.
Am toata stima ptr acei medici care fac voluntariat prin diverse tari sarace.intr-adevar fac aceasta meserie din suflet fara sa astepte citiva bani amariti de la cine are mai putin decit ei.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
clarrice spune:
Cat timp salariile in sistemul medical sunt foarte mici, se da si se primeste spaga. Fara spaga nu esti bagat in seama aproape nicaieri (exceptiile fiind foarte rare). Sunt niste realitati. Nu mai comentez nimic in plus pe aceasta tema.
In ceea ce priveste internarea cu copil mic intr-un spitalmi, se pare de bun simt sa ma lase sa-mi aduc de acasa, ceea ce ei nu-mi pot oferi: schimburi, scutece, mancare decenta, dezinfectanti (mizeria e imensa in spitale) si lista poate continua. Cu toate ca in saloane, e mai rau ca la bazar: incepand cu asistentele si infirmierele si terminand cu persoane din exterior se vand tot felul de tampenii clandestin. Si aici ma refer la experienta mea ca pacient (eu fiind cadru medical superior), intr-un spital bucurestean cu ocazia nasterii copilului meu: sectia de neonatologie era sponsorizata de firma Pampers, insa asistentele comercializau aceste scutece pe bani si nu doar atat, ba veneau si-ti bagau pe gat hainute si alte tampeneii, fiind neglijat daca nu cumparai.
AS avea o gramada de nemultumiri de enumerat aici pe tema: Sistemul medical din Romania, si din punctul de vedere al pacientului si din acela al salariatului.
Ne tot vaitam ca sistemul medical e la pamant, insa, sa nu uitam ca el este alcatuit din oameni. Si inaintea banilor eu eu as pune oamenii. Aici ar fi lucrat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
quote:
Originally posted by XIO
Danet , daca tu imi spui ca exista posibilitati pt. a utila spitalele cu aparatura necesara , paturi , sa aibe oamenii conditii decente si medicamentele necesare fara sa dea fuga rudele la farmacie , dar managerii fura banii scuza-ma , dar nu te pot crede.
Ce inocenta esti
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
quote:
Originally posted by XIO
... avea obligatia sa-ti explice MACAR in 3 cuvinte despre ce e vorba
Eu am senzatia ca tu traiesti pe alta planeta
![](bang.gif)
quote:
3.Lipsa asistentelor/infirmierelor/brancardierilor este din cauza lipsei fondurilor necesare.
Stii ce se face peste tot in lumea civilizata? Se interneaza atati pacienti cat poate sa trateze personalul medical din dotare. Nu se face rabat la calitate. Si atunci, daca legea nu permite ca o asistenta sa aibe mai mult de 4-5 pacienti la chirurgie, nu se mai opereaza decat urgente
![](icon_smile_wink.gif)
![](icon_smile_wink.gif)
quote:
4.Spitalele...din pacate este o imagine jalnica in multe din spitalele noastre tot din lipsa fondurilor.
Curatenia din spitale nu are de-a face cu fondurile. Hai sa fim seriosi, cat costa sa ai 4 femei femei de servici pe un nivel? Nici nu iti trebuie atatea. Faptul ca WC-urile sunt nepracticabile este de neconceput. Ti-ai pus vreodata problema unde ajung bolnavii aia operati in mediul super-steril de care esti atat de mandra? Sau iti imaginezi ca jobul tau s-a terminat odata ce pacientul a iesit din sala de operatii?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
quote:
Originally posted by l3lia
Ptr BIRD70,postul tau trimite-l direct Ministerului Sanatatii,ca lui ii suna,nu lui XIO.
Ea face eforturi sa APERE sistemul
![](bang.gif)
![](bang.gif)
quote:
Si despre acest mult hulit personal medical,voiam sa va mai intreb ceva: oare nu sunt si ei oameni ca toti oamenii,dar care avand o asemenea responsabilitate profesionala(viata omului),sunt silitisa se detaseze de suferintaptr a-si pastra capul limpede,sa-si poata face meseria(nu poti muri cu fiecare bolnav,nu-i asa?)Stiti voi cum e sa vii zi de zi in contact cu suferinta,si cateodata s-o poti alina,cateodata nu?
Nu este nevoie sa te detasezi de suferinta omului ca sa-ti pastrezi capul limpede, de unde ai scos-o pe asta? E adevarat ca nu simti ca si mama, fratele, copilul persoanei respective dar sa te transformi intr-o persoana indiferenta inseamna sa-ti pierzi umanitatea. E una sa fi detasat in fata unui om pe moarte si sa stai sa ii vorbesti fara sa te pufneasca plansul si cu totul altceva sa fi indiferent la suferinta prin care trece si sa nu iti pese daca ii poti alina durerea cu o doza de morfina sau poti face ceva care poate ajuta pacientul sau familia.
quote:
Eu una prefer un profesionist detasat,care sa gandeasca la rece lucrurile,sa-mi explice minimum de lucruri,si apoi sa am incredere ca va face cum stie el mai bine,fara sa vreau sa-l controlez(...sau sa-i dau indicatii cum sa faca anestezia sau inciziile...sau ma rog,as putea sa-i mai dau multe sugestii,doar ma pricep,nu???)
Nu toata lumea doreste sa se arunce cu ochii inchisi pe mainile unei persoane care ii da un minim de informatii. Oamenii au dreptul sa stie si dreptul sa DECIDA, indiferent daca decizia lor este sau nu cea mai buna din punct de vedere medical. Fiecare individ este EXPERT in ceea ce priveste propria persoana. Daca eu spun ca mi-e mai bine sa mor decat sa traiesc fara un picior, atunci asa este, eu stiu mai bine
![](icon_smile_wink.gif)
quote:
Si hai sa nu mai exageram nici cu trauma copiilor dupa operatie.Toti se tem(si raman speriati) de injectii,vaccinuri,scoatere de polipi(si ai mei au fost speriati cateva zile dupa).
Sigur ,noua ca si parinti ni se strange sufletul,dar hai sa n-o facem chiar drama,ca nu e cazul.
Sunt copii cu probleme si tratamente cronice,suferinte mult mai mari,si parintii lor au incredere si rabdare,si nu fac un capat de tara din asta.
Cata empatie pentru copii si parintii lor
![](bang.gif)
quote:
Deci nu ca nu le pasa,au ajuns intr-un punct unde nu mai pot.
Nu te tine nimeni legata in lant intr-un job care iti afecteaza viata atat de mult. Daca nu poti merge la lucru cu drag si daca nu te poti apleca asupra fiecarui pacient cu interes si dorinta de-a ajuta, atunci e timpul sa-ti schimbi meseria. Pe mine nu ma intereseaza cate probleme personale are medicul sau asistenta care ma au in grija, daca platesc pentru ingrijirea medicala vreau sa fie la un standard minim, fara foarte mari pretentii gen tv in camera, camera personala, etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adana spune:
Din pacate sistemul sanitar roman mai are mult de invatat de la cel de din afara
Din intimplare lucrez si eu la un spital,ca si sora medicala,sau infirmiera,cum se zice in ro,dar cred ca fac mai multe dpdv medical decit face o asistenta in ro.Si eu daca lucrez ziua am 4-5 pacienti si seara am 10 pacienti in ingrijire,dar pe nici unul nu-l las de ripa,daca suna merg si intreb ce doreste,le dau apa,skimb asternultul,iau tensiune,ekg,iau probe de singe si tot ce mai trebuie.NU cred ca asta conteaza citi pacienti ai in ingrijire ci felul cum te comporti cu ei.Bineinteles ca mai am si eu pacienti mofturosi si care ma calca pe nervi dar cind nu mai rezist trimit o alta colega sa vada ce au nevoie sau le spun la asistenta.
Cadrele medicale din ro ar trebui in primul rind sa invete sa se poarte cu pacientii,sa priveasca un pacient ca pe propria persoana,sa se gindeasca ca daca si ei ar ajunge in spital nu le-ar convenii sa se poarte cineva asa cu ei
Noi nu avem voie sa primim nici un ban si daca primim punem la casa comuna,si cumparam lucruri pt sectie,cum ar fi o floare.Nici eu nu sint prea multumita de citi bani cistig,dar macar imi place ceea ce fac,si nu merg la munca doar ca nu am ce face.
Si eu din pacate a trebuit sa merg la spital cu puiul meu dar toti s-au focusat pe nevoile lui,ne intrebau pe noi cum se simte si daca credem ca e diferit fata de cum e cind e sanatos,i-au luat singe si i-au facut investitii,si dupa a primit recompensa o inghetata,sau daca merge la radiografie primeste un actibild.Aici parintii stau in spital cu copii nu din lipsa de personal sau din comoditatea personalului,dar parintii sint cei care cunosc cel mai bine copilul si observa imdeiat skimbari in sanatea si comportamentul lui
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/akella/akella.jpg)
akella spune:
Roxana, pentru Teo.
Dupa o postare lapidara la inceputul subiectului si 6 pagini de polemica, pe care le-am citit cu atentie, m-am hotarat sa-mi zic si eu parerea.
Poate ca unele dintre voi stiu cate am avut de tras (si cate mai am) de la nasterea fetei mele incoace. Am indurat multe umilinte si mizerii din cauza sistemului romanesc de sanatate. Va plangeti de atitudinea vis-a-vis de copiii si adultii normali, internati pentru diverse afectiuni? Inmultiti cu 10 si veti afla cum sunt tratati copiii si adultii speciali... Persoanele cu handicap sunt paria si din punctul de vedere al sistemului de sanatate. Si asta pornind din primele zile de viata, cand aflam ca un copil nascut inainte de termen este lasat la mila Domnului, pentru ca spitalul nu are surfactanti, ventilatoare etc. Vai, vai, ce sarac este sistemul... Dar nimeni nu-si pune problema comisioanelor grase incasate la semnarea unor contracte pentru echipamente, aparatura medicala straina, casata, si depozitata in subsolurile spitalelor... Da, am luat o gramada de aparate nemtesti (spre exemplu), dar nemtii le scosesera din uz, iar noi nu le putem folosi... Normal ca acum nu mai avem fonduri pentru aparate noi si performante...
As putea sa dau si exemple din propria experienta:
1. am nascut la 29 de saptamani; Daria avea 980 de grame si 39 de cm si suferise o hemoragie cerebrala din cauza hipoxiei (desi ma internasem la primele semne, in loc sa-mi faca cezariana de urgenta, medicul m-a lasat sa astept pana a doua zi, pentru ca era duminica seara si avea musafiri la masa...). Fisa a fost modificata si in ea a fost scris "avort spontan"... Sefa sectiei "Terapie intensiva" - neonatologie ma incuraja sa plec acasa, "ca n-ai copil, ai un avorton, care e dependent de ventilator si crapa oricum; fa-ti altul"... Dupa 2 saptamani in care ne-am rugat de unul si de altul sa ne lase sa declaram copilul, am ajuns la directorul spitalului, care ne-a facut o declaratie neoficiala: da, conform prevederilor OMS, orice fat in varsta de minim 24 de saptamani si in greutate de minim 500 gr este declarat nou-nascut si trebuie ingrijit ca atare... Insa, Romania sta foarte prost in statisticile OMS, din cauza ca spitalele nu sunt dotate corespunzator, asa ca se prefera ca tara noastra sa stea prost la rata avorturilor decat la rata mortalitatii infantile...
2. dupa vreo 3 ani, ne-am internat la Grigore Alexandrescu, cu o viroza rebela si cu afte in gura si pe esofag... La internare, analizele au indicat o glicemie de 66, asa ca au pus-o pe Daria pe perfuzii cu glucoza. A doua zi, doctorita a venit la vizita si mi-a spus ca pot sa-i dau copilului grisine si ceai, cu toate ca pitica avea toata gura o rana... N-am apucat sa-i urmez sfatul pretios, pentru ca fetita a inceput sa faca virgula convulsii... Asta, in prezenta unei rezidente, care-mi zicea ca n-are copilul nimic, are doar frisoane... Am inceput sa tip c-o dau cu capul de pereti daca nu cheama seful de sectie, si s-a dus sa-l caute... Doctorul a confirmat convulsiile si am inceput sa alergam prin spital, prin diferite sectii... Intr-adevar nu mi-au dat voie sa intru in blocul operator... Dupa o lunga asteptare, iese medicul si-mi spune ca au reusit in final s-o stabilizeze, dar ca vor sa-i faca o punctie lombara, pentru a vedea daca nu e vorba de o meningita... Noroc ca am intalnit pe hol un medic pe care-l cunosteam din copilarie, specialist, si care mi-a promis ca, daca e cazul, ii face el punctie Dariei, pentru ca are mana formata pe bebelusi, darami-te pe copii mai maricei... A intrat la Terapie Intensiva si a iesit dupa ceea ce mi s-a parut o vesnicie, zambind, cu fisa copilului in mana. Mi-a aratat in fisa: covulsiile nu erau de natura neurologica, asa cum insistau medicii pana in acel moment, ci din cauza socului glicemic... Atunci m-a luminat, spunandu-mi ca ei n-au avut aparate din acelea pe care le vedem prin filme, care sa masoare glicemia instant, ci o masoara doar la analiza sangelui... Deci fetei mele i-au pompat glucoza, fara sa-i mai masoare nivelul glicemiei... Oricum, se mira si el cum de a rezistat Daria, caci ii ajunsese glicemia la aproape 600...
Din pacate mai am destule exemple de disfunctii ale sistemului de sanatate din Romania, am si exemple graitoare despre ce face si ce nu face spaga in spitale; prefer insa sa ma opresc aici.
P.S. Am vazut ca va luati cu toatele de XIO; nici eu nu-i dau dreptate, ba chiar uneori am impresia ca-i place sa fie un pic "Gica contra"... Dar mai cred ca este foarte tanara si entuziasta, iubeste aceasta meserie... Mai lasati-o cativa ani sa se maturizeze in sistem si veti vedea ca va privi cu alti ochi acest sistem al nostru de sanatate...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)