Reteta aluat strudel (brinza)
Fac apel umanitar la toate gospodinele sa ma ajute si pe mine cu o reteta pentru aluatul de strudel . Am cautat pe forum si nu am gasit ... decit cu foi cumparate, dar eu vreau sa fie facute de mine.
Vreau sa fac strudel cu brinza si ar fi binevenita si reteta pentru umplutura ca sa nu improvizez ...
Pot oare folosi reteta de aluat frantuzesc sau nu vor iesi ok?
Multumesc !
Happiness keeps you Sweet,
Trials keep You Strong, Sorrows keep You Human,
Failures keeps You
Humble,
Success keeps You Glowing,
But Only God keeps You Going
Raspunsuri
akella spune:
Vio, incearca asa:
Ingrediente: 500 g faina, un pahar apa calduta, 3 linguri ulei, o lingura otet, o lingurita sare
Se pune faina intr-un vas, se face o adancitura, in care se pune uleiul, apa calduta si o lingura de otet. Se amesteca cu lingura, incorporand faina in lichid, iar dupa ce incepe sa se formeze aluatul, se ia la framantat cu mana. Se framanta si se bate de planseta. Se lasa apoi acoperit la loc cald.
Dupa un sfert de ora se intinde o foaie, se acopera si se lasa sa mai stea un sfert de ora. Se intinde pe planseta o fata de masa care se acopera cu faina. Se ia foaia in maini si, cu dosul mainilor, se intinde de la mijloc catre margini apoi se pune pe masa si se trage de margini usor, de jur imprejur, subtiind-o din ce in ce mai mult, pana ajunge ca o foita de tigara, iar marginile au trecut de marginea plansetei. Se rup marginile groase si se lasa foaia sa se usuce cateva minute, apoi se prepara strudel cu diverse umpluturi.
crista-s spune:
hop si eu sa mai adaug ceva ...
* cind zice Akella :"Se lasa apoi acoperit la loc cald. " eu fac asa: incalzesc o oala fara nimic in ea pe aragaz, pun aluatul facut bila pe planseta si oala fierbinte o rastorn ca un capac/clopot peste aluat ( vezi sa nu atingi aluatul, el sa stea in mijloc ). Peste oala pun un servet de bucatarie si las asa pina se raceste oala .... in vremea asta pregatesc umplutura ... cind e oala rece si ridici aluatul este super elastic si usor de framintat .. de drag sa intinzi foi subtiri din el ...
* Foaia sau foile de strudel intinse le ungi cu ulei sau unt topit si cind le rasucesti cu umplutura in ele si cind le pui in tava ( pe deasupra ) .... eu asa fac caci asa facea si bunica mea
* umplutura de brinza merge bine cea de la pasca : brinza de vaci trecuta prin sita ca sa fie mai " aerisita " sau nu dc nu ai chef, ou, zahar, vanilie sau rom, stafide ( se poate si fara ) .. la 500 gr brinza eu pun cam 3 oua ( albusele spuma separat)
Akella multe ... la fix ai venit cu reteta cind eu cautam caietu' prin casa sa ma apuc de strudel cu mere (merele taiate cubulete, crude amestecate cu zahar si putina scortisoara )
alintaroma spune:
fetelor de retete, dar am o nelamurire, dupa ce intinzi foaia cea subtire se poate taia la dimensiunea dorita ? sau de fapt nici nu iese prea mare (iese de 2 strudele?)
Si sper ultima intrebare se ruleaza ca placinta? sau nu ai voie sa treci aluatul parte peste parte?
Crista daca ai timp ai putea trece si umplutura cu mere cubulete ca suna interesanta
Happiness keeps you Sweet,
Trials keep You Strong, Sorrows keep You Human,
Failures keeps You
Humble,
Success keeps You Glowing,
But Only God keeps You Going
crista-s spune:
deci eu am si mincat din el
din cantitatea asta ies foi pt o tava de strudele, eu n.am intins o foaie sau mai multe mari ca nu ma pricep, asa ca am facut bila cea mare de aluat in 6 si am intins fiecare bucatica. Am uns sucitorul cu ulei ( nu cu faina cum zice Akella ) si s.a intins perfect fara sa se lipeasca .. in plus am pus mai putin ulei ( unt topit) pe foaie pe urma ca era deja unsa. Merele eu le-am taiat marunt cu un cutit ( vreo 6 buc) si le-am amestecat cu 3/4 cana de zanar ( aceeasi cana cu care am pus apa ) ... merge sa le calesti putin sa se mai inmoaie ca poate nu va place asa mai crocante .. noua ins ane plac asa mai putin coapte - ramin bucati aproape intregi .. poti sa le tai si felii ca in retetele austriece ... sau le razi cum se obisnuieste cel mai des pe la noi .. eu le fac cuburi ca e mai usor .
Am pus mere ( 1-2 pumni ) la o margine din fiecare foaie ( foile le intind pe rind ) si am rulat ca un salam ..
in tava pe hirtie de copt, tava nu tb sa fie cu pereti inalti ... merge cea de la aragaz ( a mea e mai mica decit cele albe clasice din Ro ) asezati unul linga altul... dc vrei poti sa ii tai ( nu pina jos insa sa nu curga merele si zeama lor in tava) de masura cit pt o prtie ... mie mi.au iesit suluri de vreo 20 si un pic cm .. si le.am taiat la jumatate ...
in mere poti pune scortisoara sau stafide inmuiate in rom + ciocolata amara taiata bucatele cit unghia +bucatele de nuci ... eu n-am pus nimic ..
se coace la foc mediu 180°C destul de multisor .. al meu cred ca vreo 50 min... sa se aureasca ...
vezi la marginile sulurilor sa nu ramina mult aluat strins "guguloi" ca rezulta tare dupa copt .. poti chiar sa le lasi mai deschise colturile fara sa strivesti si invirtesti ...
akella spune:
Crista... trimite-mi si mie pe mail un strudel...
Of, mai bine ma duc la bucatarie sa-mi fac un ceai de slabit...
Iar tu, Vio, slabo, nu mai da nastere la subiecte de astea, cu calorii, ca mai sunt persoane slabe de inger... ca mine... te spun la to'arsha moderatoare ca ma chinui...
alintaroma spune:
Sa crezi tu ca-s slaba dar vrea copilul ca-i plac tare mult.
Si rogu-te [omulte care face matanii] nu ma spune ca si asa deschid greu vreun subiect ca sa nu o iau pe cocoasa .... Plleeeeeeeeaaaaassssseeeee!
PS multumesc Crista ca ti-ai facut mila de mine
Happiness keeps you Sweet,
Trials keep You Strong, Sorrows keep You Human,
Failures keeps You
Humble,
Success keeps You Glowing,
But Only God keeps You Going
crista-s spune:
Akella cu mare placere dc as putea ... nu doar virtual ...
dar a stii ca asa cum l-am facut eu nu e prea caloric .. coca zisa de tine ( apa si faina ) iar merele cu putin zahar se putea si fara zahar dar nu m-a lasat inima ...
crista-s spune:
nici eu nu sunt slaba dar nu e din cauza strudelului ci de la virusul obezitatii tocmai descoperit de o doamna doctor Pasarica ( cu asa nume e clar ca are si idei zburatoare) http://cotidianul.ro/index.php?id=13319&art=34399&cHash=c1660d99c8
akella spune:
Crista, si io mi-s virusata rau...
Vio, postez mai jos retetele complete, din care poti extrage singurica umplutura:
Strudel cu branza si stafide
Ingrediente: 500 g aluat de foi, 70 g stafide, 20 ml rom, 2 oua, 100 g unt, 90 g zahar, 500 g branza de vaci, 20 g faina, 40 g pesmet, 2 plicuri zahar vanilinat, 6 lg. zahar pudra, 125 ml lapte, 1 galbenus, 1 lg. coaja de lamaie rasa
Stafidele se inmoaie in rom. Se bat 50 g unt cu 70 g zahar si se inglobeaza pe rand galbenusurile; se adauga 1 plic zahar vanilinat. Se amesteca branza de vaci cu faina. Se inglobeaza albusurile batute si stafidele. Se intinde ½ din cantitatea de aluat si se unge cu 20 g unt topit; se presara 1 lg. pesmet.
Se preincalzeste cuptorul (200°). Se aseaza pe foaia de aluat ½ din compozitia de branza, lasandu-se libera o margine de 3 cm. Se ruleaza si se aseaza intr-o forma de sufleu cu partea pliata in jos. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat si compozitie de branza. Cele 2 strudele se ung cu unt topit si se coc la cuptor cca 40 de minute.
Se bate galbenusul cu laptele, 20 g zahar, coaja de lamaie si 1 plic zahar vanilinat. Amestecul se toarna peste strudele cu 15 minute inainte de a fi gata. Se pudreaza cu zahar.
Strudel de legume
Ingrediente: 450 g aluat de foi, 50 g unt topit, 1 catel usturoi, 2 cepe, 100 g sunca afumata, 500 g broccoli, 100 g telina, 1 ardei gras rosu, 1 morcov, sare, piper, 500 g smantana, 3 oua, 180 g cascaval ras, 4 lg. verdeata tocata, nucsoara, 1 lg. suc de lamaie
Se aseaza foile de aluat desfasurate, ca sa se decongeleze. Se intinde apoi una din ele, suprapunandu-se usor, si se unge cu 30 g unt. Sunca taiata marunt se prajeste intr-o tigaie, alaturi de ceapa si usturoiul tocate.
Broccoli, telina, ardeiul gras si morcovii se taie bucatele, se oparesc putin in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se preincalzeste cuptorul (180°).
Se amesteca 200 g smantana cu ouale, 100 g cascaval ras, 1 lg. verdeata, sare, piper, nucsoara si legumele oparite.
Pe foaia de aluat se repartizeaza amestecul de sunca si ceapa si se acopera cu amestecul de legume. Se ruleaza si se coace cca 35 de minute. Din cand in cand, se unge cu unt topit.
Restul de smantana se amesteca impreuna cu suc de lamaie, restul de verdeata, sare si piper, dupa gust. Se inglobeaza restul de cascaval ras si se aseaza intr-un bol. Se orneaza cu verdeata si se serveste alaturi de strudelul de legume.