Pictura pe sticla
Buna,
De cand sunt in concediu cu fetita m-am apucat de pictat diverse tablouase pe sticla, initial asa, sa-mi mai treaca timpul... apoi a inceput sa ma prinda, chiar foarte mult.
Problema este ca nu am cunostinte tehnice... am folosit pana acum acuarele tempera amestecate cu putin aracet(am gasit "reteta" asta intr-un manual de gimnaziu)... dar nu-mi place. Culorile sunt pale, nu au stralucirea aceea pe care am vazut-o in majoritatea picturilor pe sticla. Am incercat si cu acrilice, dar pasta nu are fluiditatea necesara pentru a trasa linii foarte fine.
De asemenea nu stiu ce pensula sa folosesc. Pana acum am folosit una din par de veverita, taiata de mine astfel incat sa fie foarte subtire. Este destul de ok... dar presupun ca profesionistii folosesc ceva special.
Poate sa ma ajute careva cu niste sfaturi? Ce culori sa folosesc? Ce pensule? Poate este pe aici vreo artista care ma poate ajuta? As fi extrem de recunoscatoare.
Raspunsuri
mitzuka spune:
Eu as putea sa iti dau cateva sfaturi..sunt studenta la Arte Plastice si tocmai am facut semestrul trecut tehnica icoanei pe sticla...Deci e foarte simplu ..se incepe prin a degresa cu apa si detergent f. bine sticla..ai grija sa o ti numai de margini ca sa nu o ingrasi la loc cu mainile...dupa ce se usuca poti face un desen cu cerneala tipografica diluata, cam la consisitenta tusului e super si rezista bine, asta daca vrei un contur bine definit. Se lucreaza cu culori tempera, dar secretul e acesta: se pune un galbenus de ou si trei parti apa si un pic de otet intr-un pahar, se amesteca bine si aceasta emulsie se foloseste in loc de apa. Culorile raman catifelate si stralucitoare. Consistenta culorilor adica cat de groase trebuie sa fie tine de mana fiecaruia, mie personal imi place mai apaos, dar iese bine si mai pastos, dar sa nu exegerezi ca iti va creapa culoarea dupa uscare.Se lucreaza incepand cu ceea ce vrei tu sa apara deasupra, adica intai partile cele mai deschise si umbrele dupa ce prima data ai facut conturul. Dupa ce se usuca acest strat se aplica urmatorul si tot asa pana la fundal. Nu se folosesc pensule anume trebuie o pensula cu care sa simti bine tusa, mai flexibila si oricum o pensula pentru culori de apa.
Ies lucruri foarte interesante.
Sper ca te-ai lamurit un pic si daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.
Spor la creat!
Simina si Deian
Ingerasul nostru
miria_cristina spune:
Ridic si eu 2 degete, ca si eu sunt in febra creatiei de cand stau acasa, dar prea mare tehnica n-am, doar ca-mi place si-mi ocupa timpul de relaxare in mod placut.
Pe sticla se picteaza doar icoane?
Si cerneala tipografica de unde o iau?
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
ramiha spune:
mitzuka, esti o dulce Multumesc mult si chiar m-am lamurit.
Sa stii ca o sa revin cu intrebari pe masura ce imi apar :)
Pentru inceput:
- cu ce aplic cerneala tipografica? Pensula sau merge si o penita? Fiind foarte lichida, ar merge bagata si intr-un stilou? Cerneala o amestec cu ceva ca sa aiba aderenta mai mare?
- de unde cumpar cerneala tipografica?
- trebuie sa stiu ceva in mod special despre tipul de sticla? Eu pana acum am folosit sticla de 4 mm de la magazinele care fac geamuri.
Intr-adevar, am observat si eu ca in unele locuri mi-a crapat culoarea Acum imi dau seama ca e din cauza stratului de pasta prea gros. Asta e, din greseli invata omul. Pot face ceva ca sa o repar?
De faza cu ordinea in care se picteaza ma prinsesem intrucatva, dupa multa practica. La inceput trebuia sa ma concentrez tare pt chestia asta, acum vine de la sine
Poti sa-mi recomanzi vreo carte despre pictura pe sticla?
Multumesc mult de tot pentru sfaturi!
miria_cristina spune:
La sfarsit cand termini de pictat, stiam ca se da cu un lac sau o substanta si cu rol estetic, ca-i da luciu, dar si cu rol protector sa nu se duca vopseaua sau sa se crape.
Stiti care e?
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."