Pot sa-mi "tin" singura cartea de munca?
Am scris si la "Cariera sau viata... ", dar n-am primit niciun raspuns. Asa ca incerc si aici, poate ma ajuta cineva: As vrea sa-mi achit singura darile catre stat, aferente unui salariu pe care sa mi-l fixez singura. Am inteles - vag - ca trebuie sa ma adresez Directiei de Munca si Casei de Asigurari pt. sanatate, unde sa-mi platesc CAS-ul si respectiv CASS-ul. Ce altceva trebuie sa mai fac, astfel incat sa-mi mearga vechimea si, desigur, sa am asigurata pensia? Ma poate ajuta cineva si cu calcularea acestor taxe raportate la diverse valori salariale?
Raspunsuri
Tonia Antonia spune:
Chiar azi am cautat subiectul tau si nu il mai gaseam (nu stiam ca ai postat la cariera...). Din pacate nu am un raspuns dar ma intereseaza foarte tare si pe mine subiectul.
Mai exact, pe mine ma intereseaza cum pot beneficia de pensie romaneasca la batranete in conditiile in care vreau sa lucrez o perioada in UE, legal. Cred ca exista posibilitatea de a cotiza pentru o pensie privata dar care sunt procedurile de urmat pentru a indeplini conditiile pentru o pensie acordata de statul roman?
Va multumim pentru raspunsuri.
marius spune:
Sunt doua lucruri distincte:
1. Pensia - este asigurata de casa de asigurari sociale. Pentru a beneficia de pensie se pot incheia si contracte private de asigurare. Trebuie mers acolo specificata suma pt care se face asigurarea se incheie contractul si se vor plati cotizatiile (asigurarile) la nivelul stabilit.
2. Asigurarea de sanatate - este asigurata de casa de asigurari sociale de sanatate. Procedura este identica dar este alt asigurator. Atata vreme cat se plateste acest contract beneficiarul are asigurarile de sanatate la nivelul prevazut in contract.
Nici una din cele de mai sus nu are legatura cu cartea de munca.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
Kikina spune:
Multumesc, Marius! Incep sa ma luminez un pic. Inteleg ca trebuie sa-mi fac 2 contracte separate, unul pt. pensie, celalalt pt. asig. de sanatate. Si banuiesc ca ambele se fac pt. aceeasi suma (care ar tine loc de salariu)? Adica, daca imi fixez un "salariu" de 10 mil. vechi - sa zicem - trebuie sa platesc n% pt. pensie si n% pt. asig. de sanatate, in fiecare luna, asa-i?
Si spui ca nici una dintre ele nu are legatura cu cartea de munca. Bine, bine, si cu aceasta carte de munca ce se intampla? La cine ramane? La mine?
Daca imi poti da mai multe detalii, mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc inca o data.
marius spune:
Aproape bine.
Conform legilor in vigoare orice cetatean roman sa se asigure pentru diverse riscuri. Unul dintre riscuri este de incapacitate de munca datorata varstei sau ceea ce numim noi batranete. De aceea daca cieva doreste sa-si asigure o anumita suma de bani numita pensie are posibilitatea de a incheia cu statul roman un contract de asigurare. Exact ca la o societate de asigurari. Pentru a beneficia de pensie trebuie sa fie indeplinite conditii minimale de varsta si de contributie. Adica ce suma, cat timp si de la ce varsta. Pentru cineva care a mai lucrat prezentandu-se la Casa de asigurari sociale si pensii cu buletinul sau cartea de identitate va afla foarte repede fiind evidenta electronica situatia lui la zi. Pe baza acestor informatii va sti cu exactitate ce perioada minimala mai are de indeplinit si implicit ce varsta va avea astfel incat sa-si poata intocmi dosarul pentru pensie. Oricat ar parea de bizar oricare dintre noi putem sa aflam cu exactitate si cat mai avem si ce valoare are pensia in acest moment. Trebuie sa precizez ca marimea pensiei depinde in mod direct cum este si normal de valoarea contributiei (a primei de asigurare). Cu cat aceasta prima este mai mare cu atat se strange un fond personal mai mare si implicit valoarea pensiei va fi mai mare.
Pentru a putea contribui la fondul personal de pensii legal exista modalitatile de angajare (cartea de munca si contract) colaborare, activitati independente autorizate PFA, contracte private de asigurare.
Acest ultim punct presupune un contract intre o persoana fizica in calitate de viitor asigurat si Statul roman prin Casa de asigurari sociale in calitate de asigurator. Contractul este asemeni unui contract de asigurare CASCO (relativ) in sensul ca se specifica cine este asigurat cine este asiguratorul, suma convenita pentru care se face asigurarea, valoare lunara a primelor (ratelor) de asigurare, drepturile si obligatiile asiguratului. Pe scurt iti platesti singura asigurarea in fapt iti formezi un fond privat de pensie in conditiile specificate in contractul de asigurare.
Pentru sanatate este un pic altfel dar seamana cu o diferenta majora. Aici nu se formeaza nici un fond de asigurare. Platesti o suma lunara pentru ca in cazul in care ajungi in spital casa de asigurari sa plateasca spitalizarea, o parte din costurile privind terapia sau interventia chirugicala dupa caz. Daca nu s-a intamplat nimic - avantaj casa de asigurari, daca s-a intamplat necazul, norocul asiguratului(ei) pentru ca nu va scoate bani (deloc putini) pentru spitalizare etc. etc.
Si aici exista un contract si este specificat ce anume este acoperit sau partial acoperit de asigurare si in ce conditii. Nici una nu se presupune pe cealalta, sunt independente, una pt pensie alat pt sanatate.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
Kikina spune:
Marius, multumesc, e din ce in ce mai clar.
Dar, cu riscul de a fi pisaloaga: ce se intampla, pana la urma, cu cartea mea de munca, daca inchei aceste 2 contracte (pensie + asig. sanatate)? O tin acasa? Imi merge vechimea? Cand ajung un pic mai baba si ma pensionez, mi se calculeaza pensia in functie de aceste cotizatii (+ cele de pana acum, desigur)?
Mersi, mersi pt. toate raspunsurile.
marius spune:
Cartea de munca este un document care in scurt timp nu va mai avea valoare. Poti sa o tii oriunde doresti. "Vechimea" cum o numesti este deja calculata electronic. Daca inchei acel contract, vechimea merge mai departe in functie de contract. Desigur ceea ce ai pe carte este deja inscris in baza de date a CAS-ului. Poti sa verifici( ar fi chiar recomandabil) ducand cartea de munca la CAS pt confruntare. Uneori s-au strecurat si greseli, sau scapari care au fost corectate prin confruntarea actului cu evidenta efectiva electronica.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
Kikina spune:
Iti multumesc tare mult, Marius! Esti foarte amabil. De-acum, mai trebuie sa ma urnesc si sa ma pregatesc pt. statul pe la ghisee!
marius spune:
Ehhh asta e o alta problema.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa