incepem cresa! cum va fi?
peste doua saptamani mergem la cresa!! abia astept, am mult mai putine emotii decat estimam (decat am avut acum un an, numai gandindu-ma la asta..). nu stiu prea bine cum o sa fie.
cresa e Ciobanasului, am auzit numai de bine despre ei.
fiica-mea are un an si trei luni.
daca va mai amintiti, mamicile cutezatoare ce si-au dat copiii la cresa, poate imi spuneti si mie la ce sa ma astept in primele zile/saptamani. ce probleme ati avut? ce schimbari spectaculoare in comportamentul copilului? cum a fost cu masa, cu somnul, cu plansul?
tropai de incantare! nu am fost fortata sa fac acest pas, am decis amandoi ca e cel mai bun mediu de dezvoltare pentru un copil, in comunitate. sper sa fie bine!
Luana si
Hora - 14 Mai 2006
www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc
“Daca ti se da o coala liniata, scrie pe cealalta parte”
(Juan Ramon Jimenez)
Raspunsuri
crangutalil spune:
Sa-ti spun eu un pic, cat imi mai amintesc.In primul rand va plange dimineata cand o duci, din ce in ce mai putin pana cand nu va mai plange deloc daca ii va place.La noi a durat cam o luna perioada asta.Un alt lucru la care sa te astepti este sa se imbolnaveasca mai repede, gen rosu in gat, muci curgand sau mai stiu eu ce.Noi din fericire nu am avut problema asta, nu s-a imbolnavit deloc, dar marea majoritate a copiilor dusi in colectivitate asta patesc.Apoi s-ar putea sa ai surpriza ca dupa cateva zile sa vezi ca fata va vrea sa manance singura, cel putin sa incerce.Eu asa am patit.
Cu somnul a fost mai bine, deoarece a mea adormea pe oriunde si apoi o mutam in patutul ei, iar cand a mers la cresa a invata ca tb sa adoarma in patut si nu aveam pb.
Nu mai stiu ce sa-ti zic acum, oricum inarmeaza-te cu multa rabdare si nervi de otel, ca nu-ti va fi usor s-o lasi acolo plangand, pana se obisnuieste.
26octombrie spune:
multumesc mult, crangutalil
nici nu stiu prea bine ce informatii astept sa mai primesc (ca de-asta le si astpt
), dar speram sa fie mai multe mamici incepatoare, macar schimbam impresii pe parcurs. nime nime?
a, intrebare, valabila si pentru gradinita: la cresa e infiorator de cald iarna. pot sa contez pe educatoare ca, daca vreau sa imi tin copilul MULT mai dezbracat decat ceilalti (i-am vazut asta-iarna si m-am cutremurat) sa o imbrace exact asa cum vreau eu si cum e ea obisnuita?? de lasat evident ca ii lasi si ceva mai gros, se strica centrala, mai ies pe-afara, stiu si eu, dar nu vreau sa treaca de tricou si pantaloni scurti. poti avea incredere?
Luana si
Hora - 14 Mai 2006
www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc
(Juan Ramon Jimenez)
ralu80 spune:
Si eu vreau sa o dau pe fi-mea la cresa peste cateva luni, acum are 1 an si o luna...ma macina o problema...cum se va proceda cu operatiunea olita...eu vreau sa o incep in curand, dar nu stiu daca va invata pana merge la cresa...o vor pune acolo, chiar daca ea nu cere?
Bafta multa Luana...va voi citi experientele de la cresa la ciresele(noi suntem piersicutze
)
Raluca si pui mic Riana(2 iulie 2006)
giliutza spune:
Asteapta-te la imbolnaveli, nu te sfatuiesc sa incepi imediat serviciul. Poate ar fi bine sa incepi o cura de imunizare pentru pitica, sa faca slalom printre virusi si bacterii... Mai asteapta-te la muscaturi, impinsaturi, apucaturi rele de la cresa... Personalul nu e chiar foarte atent, sa nu te amagesti cu ideea ca va fi cineva in spatele ei sa o observe si sa-ti povesteasca la sfarsitul zilei ce a facut, indiferent daca le dai ceva sau nu. Din cate stiu, pe copiii asa mici nici nu-i scot afara, deci va sta numai inauntru, unde nu va avea multe jucarii la dispozitie, ci, cel mai probabil un televizor si, eventual, un casetofon.
Sa nu te mai amagesti nici cu gandul ca va face ceva activitati la cresa, in afara de supraveghere si ingrijire nu ofera altceva (intrebarea asta am pus-o eu anul trecut, cand am avut si eu fata la cresa, cam doua saptamani in total; mi s-a raspuns ca asculta muzica, se uita la tv, se joaca intre ei, mananca, dorm).
Acum sa-ti povestesc experienta noastra: anul trecut in septembrie am inceput cresa. Fata mea avea un an si patru luni, asa ca au bagat-o la grupa de sugari (acolo stateau cei pana intr-un an si sapte luni). Eu eram fericita, gandindu-ma ca ii va fi bine in colectivitate, vor fi doamne dragute si rabdatoare cu ea, va iesi pe-afara sa se joace... vise, vise. Prima zi a fost ok, fata mea fiind foarte sociabila a fost imediat incantata de ideea de a ramane cu copiii. A intrat singurica in clasa, nu a plans cand am plecat. Cand am venit s-o iau, era cam trista. A doua zi dimineata a inceput sa planga cand a vazut ca o las acolo...se incadra perfect in zgomotul din cresa (se auzeau plansete din toate partile). Cand am venit s-o iau era disperata sa plece...se agata de mine...Doamnele de acolo imi ziceau ca merge binisor, dar ca nu prea mananca, face greva foamei. OK, zic eu, pana se obisnuieste cu atmosfera. Am aflat ca nu sunt scosi afara, ci sunt dusi pe un fel de terasa, gen balcon, cu gratii la geamuri, acolo era scosul la aer. A treia zi a fost groaznic, mi se rupea inima cand o auzeam cum urla cand am lasat-o, iar cand am venit s-o iau, parca era sfarsita de plans... parca nu era copilul meu, ci unul lovit de soarta, care nu mai are putere pentru initiative. A patra zi nu am mai dus-o pentru ca la doua noaptea a inceput sa verse si a tinut-o asa pana la ora noua. Am mers repede cu ea la doctor. Verdict: enterocolita. Am tras cu ea o saptamana jumate pana am pus-o pe picioare, dupa care am mai dus-o inca o saptamana la cresa. Cat a stat acasa am inceput imunizarea, asa ca din fericire, nu a mai prins nimic de la cresa. Desi a mers o saptamana de dimineata pana la ora 5 dupa-amiaza, nu dadea semne ca s-ar fi obisnuit cat de cat acolo. Am gasit intre timp pe cineva sa stea cu ea (vorbisem la serviciu ca vreau sa incep munca si trebuia sa gasesc o solutie).
Din aprilie merge la gradi si vreau sa-ti spun ca nu se compara cu cresa!!! La gradi nu a plans nici macar o zi cand o lasam dimineata, ba din contra, era nerabdatoare sa se joace cu ceilalti copii, s-a atasat foarte repede de educatoare, si-a dat foarte bine drumul la vorbit, dupa doua luni scapasem de pampersi si multe alte lucruri bune! Aici infloreste, pe cand la cresa parca se transforma intr-un mic batran, plus ca nici nu mai vorbea cu mine aproape, nu ma mai asculta... am pus astea pe seama faptului ca era suparata pe mine ca o duceam la cresa...Deci doua experiente diferite, nu la mare departare in timp, cu aceeasi idee: lasatul copilului in colectivitate.
Aaaaa, tot din seria cu cresa: de-atunci am inceput sa tragem mult cu ea la schimbatul hainelor; daca pana in cresa era cooperanta, dupa experienta cu cresa trebuia sa o alergam prin casa sa-i punem pampersul, body, pantaloni si asa mai departe.
Sfatul meu: fiecare copil e unic, traieste in mod diferit de ceilalti experientele. Nu considera ca ti se va intampla ce am povestit, am spus toate acestea pentru ca sunt inca foarte suparata pe cresa respectiva, pe faptul ca personalul de acolo nu se apropie de copii, ci ii trateaza la bucata, nu la persoana. Te sfatuiesc sa fii foarte atenta la cum evolueaza fata ta la cresa, s-ar putea sa se simta bine, sa-i placa. Dar daca dupa doua saptamani inca mai plange cand o lasi dimineata, eu zic sa reconsideri alegerea facuta. Din propria experienta iti spun ca daca un copil se simte bine undeva, nu dureaza o luna acomodarea, ci mult mai putin! Daca iceteaza dupa trei-patru saptamani sa mai planga, nu inseamna ca s-a acomodat, ci ca s-a resemnat, ceea ce e o mare diferenta!
Deci: mare atentie! Stiu ca nu sunt multe solutii, ca statul nu ne ajuta, ca daca nu ne permitem o bona sau o gradi particulara trebuie sa alegem cresa, dar daca nu se acomodeaza, nu o forta de acum, las-o macar pana aproape de doi ani...
Sa ne bucuram de ce avem, nimic nu tine o vesnicie!...
26octombrie spune:
multumesc mult, sper, intr-adevar, sa nu avem experiente similare :-))
eu lucrez de cand avea 6 luni, am fost obligata sa ma intorc la munca.
la ce cresa ai fost (mi-e si teama sa intreb, dac-o fi aceeasi??)
Luana si
Hora - 14 Mai 2006
io tot cresc
(Juan Ramon Jimenez)
LiliaToma spune:
Am raspuns si eu aici
Nu am fost atenta ca era deja deschis un subiect similar.
Succes si curaj
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
LiliaToma spune:
Referitor la cresa, depinde de persoanele de acolo. Cel mai bine ti-o pot spune mamicile care au deja copiii acolo, desi si asta e relativ, pentru ca lumea concepe diferit lucrurile.
La Amelia la cresa, ca activitate au cantatul si poeziile. Amelia a venit cu multe cantecele si poezii noi. La unele stia cate un rand si cautam eu pe net pana gaseam si o invatam impreuna.
Afara nu ii scot iarna, pentru ca ei inca nu stiu sa se imbrace si dureaza prea mult sa ii descalti/incalti, dezbraci/imbraci pe toti copiii. De cand s-a facut mai cald, ii scot aproape in fiecare zi, au jucarii ptr nisip si se joaca acolo.
Normal ca am si unele nemultamiri, mici ce-i drept, dar asa e la cresa.
Avantajul la noi a fost ca Amelia e mai mare si putea sa imi povesteasca tot ce se intampla( mai ales ca eu o intrebam mereu si mereu).
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
malla spune:
l-am dus azi pe andrei la cresa si vreau sa spun ca sunt terminata... el nu a plans cand l-am lasat insa stiu sigur ca ma va striga intr-un tarziu cand isi va da seama ca nu mai sunt pe langa el:( Offfffff ce greu este, acuma astept sa treaca timpul si sa merg sa il iau... mi-e dor de el deja...
va las nu va mai incarc si eu cu problema mea...
Edit sa spun ca l-am inscris la cresa din Gojdu, Deva.
Andrei si Adriana
Crisu23 spune:
Luana si noi incepem cresa in sept, am niste emotii.
Noi suntem in Dr Taberei la cresa nr13
26octombrie spune:
quote:
Originally posted by adinell
l-am dus azi pe andrei la cresa si vreau sa spun ca sunt terminata... el nu a plans cand l-am lasat insa stiu sigur ca ma va striga intr-un tarziu cand isi va da seama ca nu mai sunt pe langa el:( Offfffff ce greu este, acuma astept sa treaca timpul si sa merg sa il iau... mi-e dor de el deja...
meyy, bataitza! io deduc din ce scrii tu ca nu copilul e cu emotiile, ci tu. pai se poate?! fii barbata, Zoe. gandeste-te ca asta e unul dintre miile de pasi pe care ii veti avea de facut. bucura-te ca n-a plans copilul, asta e minunat.
hai, capul sus!

Luana si
Hora - 14 Mai 2006www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc
(Juan Ramon Jimenez)