Divort de un evreu - copilul?

Divort de un evreu - copilul? | Autor: Simona27

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

As avea nevoie de un sfat sau de experienta..
E vorba de niste prieteni..
Situatia simplu pusa.

Ea - romanca, el - evreu (din Israel); casatoria s-a oficiat in Romania si ei traiesc in Romania, au un copil de 1 an care deja am inteles ca are cetatenia israeliana, a fost si circumcis, botezat dupa toate alea evreiesti si nu a fost botezat ortodox.
Ea nu s-a convertit, e tot ortodoxa..

Ea este ingrozita de faptul ca el ar putea lua copilul, lucru la care noi nu gasim nici o baza legala.. casatoria ar fi desfacuta dupa o lege romaneasca, etc..

Voi ati mai auzit de asemenea cazuri? Nu se teme ea degeaba?

Multumesc mult si aniticipat pentru sfaturi!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Copilul are si cetatenie romana, nu ? Iar casatoria spui ca a fost facuta in Romania si au trait aici. In mod normal lucrurile se vor face conform legislatiei romnanesti, nu poate interveni legislatia israeliana pe teritoriul Romaniei. Dupa aceea legislatie ei nici macar nu sunt casatoriti daca nu au autentificat actele acolo.

Legea nu are nici o legatura cu religia, cel putin in Romania.

Din punct de vedere legal nu cred ca ar trebui sa isi faca probleme. Dar probabil ca el va primi dreptul sa il ia in vacante, iar atunci exista posibilitatea de a nu il aduce inapoi.

Copilul are pasaport israelian ? Cu cel romanesc el nu il poate scoate din tara fara acordul ei, dar nu stiu cum ar fi cu el israelian.

Nu sunt de specialitate, dar am studiat putin problema copiilor cu parinti din tari diferite fortata de imprejurari.

Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Buna!

Prietena ta se teme degeaba.
Cunosc si eu un caz exact ca al prietenei tale.La evrei ,la divort,copilul ii este incredintat mamei.

In al doilea rand,la evrei,religia mamei este religia copilului.
Daca mama e evreica e si copilul evreu.Daca e ortodoxa,e si copului ortodox.
Daca tatal e evreu si copilul nu,exista posibilitatea imbratisarii religiei mozaice de catre copil dupa o anumita varsta.

Plus de asta,ei s-au casatorit in Romania,deci se aplica legea romana.Chiar daca se casatoreau in Israel,e aceasi lege:copilul e incredintat mamei.

Nu inteleg ce relevanta are religia in acest caz.
E la fel ca la noi,la crestini.Nu decide Biserica cui ii revine copilul.Asta e de competenta legii.Iar Israel e o tara democrata,laica.

Poate prietena ta a facut o asociere intre evrei si musulmani.La musulmani,din cate stiu eu,la divort copilul revine tatalui.
Insa la evrei,revine mamei.Deci nu e cazul sa-si faca griji

ladyJ

O palma data la timp face mai mult decat o mangaiere.

edit: la chestia asta cu pasaportul israelian sincer nu ma pricep.Depinde de legile statului Israel....si de legislatia romana in cazul dublei cetatenii.Cel mai bine intreaba un avocat.Tot ce pot sa spun este ca nu are nicio treaba cu religia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Ai postat gresit subiectul. Du-te la In unul sau in doi...mergem mai departe. Acolo sint tot felul de cazuri asemanatoare.

Mergi la inceput