Cum preparati orezul?
Stiu, ca poate suna a intrebare stupida...dar voi cum fierbeti orezul? Am mancat la cateva restaurante orez fiert si era asa, boaba cu boaba, nu stiu o fi vreun orez special sau cum se poate fierbe asa? Ca al meu nu iese asa, oricat as incerca Al meu se face asa mazgos (scuze dar chiar nu stiu cum sa explic) si lipicios...
mersi pentru raspunsuri!
Raspunsuri
Balbina spune:
Orezul cu bobul lung (i se mai zice "parboiled rice") nu iese cleios. Eu il fierb in proportie de 1 parte orez la 2 parti apa, si iese bob cu bob. Numai ca in familie la noi nu prea se maninca in aceasta forma, ai mei il prefera mai mizgos.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
andreutarozy spune:
Ar mai fi o varianta cu orezul bob cu bob sau basmati: sa il fierbi in mai multa apa si cand crezi ca e fiert suficient, sa il strecori. In felul asta nu risti sa se lipeasca. Dar chestia asta o poti face doar daca servesti orezul natur, daca vrei sa il gatesti cu altceva nu prea merge.
akella spune:
Eu gatesc numai cu orez Basmati. In primul rand, orezul se spala in foarte multe ape reci, pana cand apa iese limpede (dureaza 5-10 minute). Apoi se acopera cu apa si se pune pe foc potrivit, semiacoperit, sa fiarba 5 minute. Se spala din nou orezul, se unge foarte bine cratita cu ulei, se pune orezul amestecat cu putin Delikat, se mai toarna deasupra putin ulei, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic, 40-45 de minute. Se poate servi simplu sau cu sunca, legume (morcov, ceapa verde, mazare) si ciuperci. Daca-l servim simplu, alaturat putem pune pe masa diverse sosuri - de soia, de iaurt cu usturoi, de mustar, de curry etc.
nemary spune:
eu indiferent de tipul de orez pe care il folosesc il pregatesc la fel.
il spal fff bine, in multe ape, pana ramane apa limpede, apoi il las acoperit cu apa 10-15min la inmuiat. Daca ma grabesc nu il mai las la inmuiat.
dupa aceea il mai limpezesc iar intr-o apa sau doua, arunc apa si il pun intr-o cratita(preferabil din teflon) in care am topit unt sau am pus ulei. amestec orezul cu untul topit pana se evapora toata apa din orez(este intr-un fel orez prajit) dupa care adaug apa cat sa-l acopere putin si ce alte condimente mai vreau. il las sa fiarba la foc mic, il gust la un moment dat si daca mi se pare foarte tare mai adaug putina apa, daca il simt al dente si este putin zemos opresc focul si acopar cu capacul.
pofta buna!
Mari 16+ bebe
odiseea
Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
emma2006 spune:
Eu fac o mincare cu orez care ne place f mult, se numeste paella de pui. Orezul se spala si se fierbe. La pilaf eu pun 4 cani de apa la o cana de orez, dar aici se pot pune 5 cani de apa la o cana de orez pentru ca orezul se va pune in strecuratoare dupa ce a fiert si se va trece prin apa rece, asa va iesi bob cu bob. E de preferat orezul acele cu bobul mai lung, dar merge de orice fel. Separat, pun intr-o oala in ulei cu putina apa piept de pui taiat bucatele, dupa care adaug urmatoarele: ceapa, ardei verde si rosu pentru culoare, pastai, porumb ( se poate pune si amestec mexican ), mai pun sare, piper, boia, cimbru, usturoi si o rosie. Acestea insa nu trebuie lasate mult la foc pentru ca nu va mai avea forma mincarea, e mai bine sa fie putin mai tari, in genul mincarii chinezesti. Apoi inchid focul si pun orezul peste cele de mai sus, adaug patrunjel verde tocat si masline fara simburi sau rondele si le amestec usor.
Nu sunt mare amatoare de pilaf, dar mincarea aceasta o maninc cu placere.
monica-elizabet spune:
eu cumpar orez care este portionat si se fierbe in pungulite speciale...nu mai conteaza cata apa pui la fiert...eu pun punga in apa atunci cand fierbe apa si las sa fiarba 20-25 de min, il scurg clatesc punga in apa rece...apoi il pregatesc la fel ca emma ...pun tot felul de legume si piept de pui taiat cubulete mici sau fructe de mare...si in loc de sare folosesc sos de soia.
monica
mami de alex(7 iunie 2001) si ruxi(16 dec 2004)