BONA INTERNA-sclava secolului XXI-cersetoarea de m
Raspunsuri - Pagina 29
bonamea spune:
La noi in oras doar o singura bona povesteste cat de bine o duce cu noua familie la care lucreaza de 5 luni(in Bucuresti).Dupa o experienta de care nu vrea sa-si mai aduca aminte acum e ok.
O menajera insa e internata in spital,a ranit-o cainele familiei la care lucra,suporta singura cheltuielile de spitalizare si tratament.A spus ca nu va mai lucra niciodata in casele altora.
Cazuri si...(ne)cazuri.
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
laura113 spune:
quote:
Trimis la: - 21/08/2007 : 07:55:00
--------------------------------------------------------------------------------
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by laura113
Chris27, iti faci o casa maricica si frumusica pentru cineva care are 650 ron brut!!!
Multumesc Laura...a vandut mama mea apartamentul si ne-a dat noua banii.Si da...mai recunosc ca am si alte surse de venit...la negru...ca-i mai bine asa...Unde mai pui "micile "economii pe care le fac neavand bona...
Pai vezi aici e diferenta, eu cred ca Bonamea e o femeie matura la peste 42-45 ani si care in mod cert nu are si alte surse de venituri, de aici se explica si frustarea, in mare parte o inteleg.
Bonamea, in Germania unei bone interne i se ofera minim 260 euro (si sunt muuulte familii care ofera numai atat) plus cazare si masa. In atributii intra si menajul casei, spalat, calcat, gatit (prajeli, paste, si alte chestii tipic nemtesti, nu oala de ciorba
Oricum, am auzit destule povesti, si de acolo pleaca bone chiar inaintea terminarii contractului, stiu pentru ca am urmat un curs de limba germana si colegele mele erau majoritatea bone; in domeniul asta e greu peste tot, depinde si de familie si de copil, eu te cred ca frigiderul era cam gol si ca nu ti-a convenit pentru ca atunci trebuie sa cheltuiesti totusi pentru mancare, asa sunt unii oameni de business, nu au timp pentru cumparaturi sau au impresia ca e suficient.
Si expresia asta in sine "bona interna" suna a ceva mai dificil, unde trebuie acomodare, unde te integrezi intr-o familie, normal sa se intample tot felul de situatii, e greu sa traiesti 24 din 24 cu altii decat propria familie, prieteni si la un moment dat poate fi frustant.
DE ce nu incerci altceva, cum ar fi sa lucrezi in Israel sa tii companie undei doamne mai in varsta (cumparaturi, conversatie), pentru inceput salariul este de 400-500 euro, din cate stiu sunt cautate femeile peste 45 ani si nu neaparat asistente medicale, nu stiu daca trebuie cumva un curs de pregatire, iar plecarea se face clar printr-o agentie, plus cred ca trebuie limba engleza.
Sau, in fine, cel mai bine e daca puteti sa stati un timp mai indelungat in Bucuresti, ca sa gasiti ceva convenabil, sa cautati mai bine, oricine care vrea sa se angajeze, muncitor sau la birou, merge la mai multe interviuri, nu?
In legatura cu cartea de munca, asigurari si restul, asta intr-adevar e o mare problema, nu e corect, in Germania se face contract si restul, bine se dau si bani cam putini, cred ca asa e peste tot in Europa. Ar trebui sa se reglementeze si aici, dar atunci ar insemna ca si salariul ar fi mult mai putin probabil la 6 mil, ar fi foarte putini care sa ofere si salariu decent si restul de taxe. Cine angajeaza bone nu sunt neaparat oameni cu bani, sunt oameni care chiar au nevoie si sunt dispusi sa dea jumate din salariu, sa nu-si cumpere haine, au rate,plus multe altele, ca trebuie sa se duca la munca si nu au cu cine sa lase copii, nu sunt bogati.
Iar cei bogati intr-adevar cred ca prefera nanny, bone profesioniste.
Eu cred ca ati ascultat destule pareri si cred ca nu mai e cazul sa va ganditi la ce a fost, trebuia sa fie de domeniul trecutului pana acum,oricum daca stati si va enervati pe forum, statul nu o sa impuna nici o lege deocamdata referitor la statutul de bone, nu se schimba nimic, trebuie sa adoptati o atitudine mai pacifista si mai civilizata, si
bonamea spune:
Nicaieri si niciodata nu e totul perfect,nici in natura.Dar cand spui ca ai nevoie si de o noapte in care sa poti dormi 4-5 ore continuu,fara treziri repetate,ti se spune ca vor cauta alta bona(au tot schimbat,chiar saptamanal-asa afima cineva de la o agentie care m-a intrebat la cine am lucrat ultima data ptr.a cere relatii)am decis sa plec si am gandit ca asa e pe la toate casele.Sau(in al 2 lea caz) cand mi-a facut observatie ca produsele din frigider sunt ptr.musafiri(dar a mancat toata familia ce am gatit)si ca fac miros in casa,deci sa gatesc mai rar ce sa mai gandesc?
quote:
Originally posted by Cristiana Negrila
Poate ar avea motive sa se planga, poate chiar reale (nu sunt perfecta si nici sotul, poate si ea vrea altceva ), dar nu se plange la altii (sper eu :) ) daca o nemultumeste ceva discutam impreuna si cautam solutii. Despre asta era vorba. Asta mi s-a parut mie ca a lipsit si probabil o sa lipseasca in relatiile pe care le vei avea cu alti angajatori. daca te astepti sa ghiceasca nemultumirea.. nu prea au cum ca inca n-am prins din filme telepatia... Daca se stabilesc de la inceput anumite reguli si obligatii restul pe care le facem fiecare in plus vin de la sine, ca multumire sau ca respect. eu una nu am vorbit cu ea de la inceput ca ii fac cadouri, ii iau ce are nevoie, nici ea ca face curat sau mancare... au venit de la sine, dupa ce am vazut fiecare dintre noi ca are cu cine discuta.
-------------------------
Cristiana si Andreea Mergareatza
Daca iubesti pe cineva, iubeste-l(o) asa cum este nu cum a-i dori sa fie!!
Prietenia e un cuvant pe care multi il rostesc, dar putini il inteleg.
bonamea spune:
Am incercat si eu profesia aceasta nestiind ce probleme implica.Nu probleme cu copii,cu ei m-am impacat f.bine si parintii dadeau a intelege ca sunt multumiti de serviciile oferite.Nu puteam sa le impun sa renunte la caine sau sa asigure un anume meniu,fiecare face ce vrea in casa lui.Am plecat si am cautat altceva,deplasarea si cazarea in Bucuresti costa multi bani(ptr.a fi prezenta la interviuri)-si nu am garantia ca va fi bine,iar sa iau bagajul si sa ma mut de la o casa la alta.Renunt,am avut ocazia sa vad care e viata unei bone interne-si bune si rele.O mama care nu-si permite sa plateasca si sa asigure conditii de munca unei pers.care sa-i ingrijeasca copilul nu se baga in discutii,se lupta cu viata si se descurca,cum au facut-o mii de femei fara sa se certe cu bonele din aceasta cauza.
Witchie spune:
Bona mea pleaca de la 1 septembrie. M-a anuntat cu 3 saptamani inainte si ne despartim in conditii civilizate. Inainte sa ma hotarasc daca duc sau nu copilul la gradinita, am intervievat cateva bone. Ce pretentii aveam eu? Sa vina la 8, sa mearga cu copilul in parc, sa se intoarca acasa inainte de ora 13, sa-i dea sa manance si sa o puna la culcare. Programul meu fluctueaza. Am zile in care ma intorc la 17.30 si zile in care pot fi acasa la 14.30. Tuturor le-am spus ca daca eu vin acasa la 14.30 nu mai am pretentia sa stea pana la 17.30 numai pt ca atunci se termina programul. La fel de cinstit le-am spus ca mai mult de 8 milioane nu le pot da si ca mancarea trebuie sa si-o aduca de-acasa, dar evident, daca in frigider e ceva ce le face cu ochiul, se pot servi linistite. Una mi-a cerut 11.500.000. alta mi-a zis ca 8 milioane i se pare prea putin pentru ce ofera ea (n-a precizat exact ce ofera), o a treia a zis ca mai si negociem aia 8 milioane dar in ziua in care trebuia sa ne intalnim mi-a aruncat asa, o pastila, ca ea vrea sa fie bona interna (cred ca i-a fost lene sa vina la interviu si a plusat, stiind de la inceput ca eu nu vreau bona interna)iar a patra a spus ca prefera sa lucreze mai multe ore dar pe mai multi bani. A cincea m-a intrebat senina daca ea mananca tot ce mananca si copilul si i-am spus ca ma indoiesc(fetita mea are un regim alimentar special) ceea ce probabil a deranjat-o.
Mie mi se pare ca pretentiile bonelor - fie ele interne sau nu - sunt exagerate. Ca serviciile pe care le ofera nu sunt tocmai de calitate dar profita de faptul ca oferta de pe piata e mult mai mica decat cererea. Sigur, puterea de cumparare e mica, dar ele, bonele, sunt pensionare, au deja o casa in care locuiesc, nu platesc rate sau chirie. Nu zic ca o fac de hobby, insa mi se pare strigatoare la cer usurinta cu care pretind sume uriase si apoi, cand ti-e lumea mai draga te lasa cu fundul in balta, din motive personale sau pentru ca altcineva le-a oferit mai mult. Sunt foarte suparata pe toate bonele din Romania. Pentru ca nu inteleg cat de importante sunt in viata unui copil mic, pentru ca nu pricep ca tot schimbandu-si joburile la fiecare 3 luni, de fiecare data cand pleaca lasa o problema de rezolvat pentru copil si parinti. Parerea mea este ca toate bonele ar trebui sa fie obligate sa prezinte un atestat. Nu o fisa de analize din care sa reiasa ca sunt clinic sanatoase (asta se rezolva relativ usor cu orice medic de familie) ci cu un curs, o evaluare psihologica, o scrisoare de recomandare si referinte verificabile. Agentiile de plasare de bone nu garanteaza nimic, doar incaseaza un comision si pentru ca interesul lor este sa fie acest comision cat mai mare, ridica salariile si modifica piata. Imi pare sincer rau, eu mi-am dus copilul la gradinita. Regret ca nu am gasit pe nimeni care sa poata avea grija de Irina cat eu sunt la munca. Regret ca nu am ajutor din familie si ca nu am nici o matusa pe care sa o naturalizez. Insa nu mai pot trece inca o data prin chinul acomodarii cu bona, ca dupa cateva luni sa plece. Nu stiu daca va foloseste la ceva postarea asta, dar sper ca daca sunt bone care citesc pe aici, poate vor tine cont de faptul ca serviciul lor nu e sa pazeasca un sac de cartofi ci sa ajute un copil sa creasca.
Cris_N spune:
Vorbim ipotetic acum ca am inteles ca nu mai lucrezi la familia respectiva. Daca ai fi intrebat ce anume poti manca, ca poate intr-adevar cumparasera ceva mai special pentru a servi niste musafiri , n-ar fi mers? Sa fii stiut de la inceput ce ai voie si ce nu ai voie ...
Iar ca a mancat toata familia ce ai gatit.. ai gatit doar pentru tine? sau pentru toti? iar daca gatisei doar pentru tine le-ai spus? nu stiu, ma gandesc ca poate ar fi mers... sa ca idee pentru alta familie la care vei manca.
si eu am avut la un moment dat o situatie in care stateam mai prost cu banii si cumparam anumite lucruri doar pentru cea mica, iar restul era pentru toti. si am avut grija sa ii spun bonei ca din acele produse chiar numai cea mica mananca... poate a parut rautacios, dar aia era situatia in acel moment... i-am zis ca poate sa guste daca ii este pofta dar... sa fie in special pentru cea mica...
Cu mirosul nu stiu... poate ei nu prea gateau.. poate erau o familie in care se manca mai... fara gatit.. Le spuneam ca aerisesc si gata.. ca sunt obisnuita sa mananc mancare gatita si copiilor le face bine si poate intelegeau...
nu stiu, ma gandesc ca poate nu ai reusit sa te integrezi in familia respectiva si asta e... dar n-as arunca numai intr-o parte cu rautatile... de obicei , indiferent despre ce relatie vorbim, familie, prieteni, angajator-angajat, vina e pe undeva pe la mijloc... la ambele parti. Poate de aceea s-au incins spiritele pe aici. Ai spus numai ce au facut rau ei... si poate nu ai vazut ce nu ai facut si tu bine. Si mai ales ce i facut tu efectiv pentru ei... ; ingrijit copiii si cum, daca te intelegeia cu ei (copiii), etc... poate se vedeau altfel lucrurile.
-------------------------
Cristiana si Andreea Mergareatza
Daca iubesti pe cineva, iubeste-l(o) asa cum este nu cum a-i dori sa fie!!
Prietenia e un cuvant pe care multi il rostesc, dar putini il inteleg.
bonamea spune:
Nu puteti pune pumnul in gura angajatelor dv.dar puteti sa le faceti sa se laude ca sunt multumite si mandre de munca lor
Witchie spune:
special pentru bonamea: ultima ta postare nu e doar deprimanta ci e si jignitoare la adresa mamelor care trebuie sa mearga la serviciu si nu au ajutor din familie. Te rog sa te mai gandesti la ce afirmi. Subiectul deschis de tine mi se pare ca a deviat, a ocupat destul loc si nu a rezolvat nimic, doar a creat frustrari de ambele parti.
Consider ca s-a dezbatut destul pe aceasta tema. Daca simtiti nevoia puteti deschide capitolul 2.