BONA INTERNA-sclava secolului XXI-cersetoarea de m
Raspunsuri - Pagina 2
mathilda spune:
nici eu nu inteleg de ce vrei sa fii bona interna. sincer eu nu m-am gandit niciodata la varianta asta. si ar fi 1 stres f mare sa am pe cineva in casa. as simti ca nu m am intimitate. apropos de asta- acum cateva zile am fost in romania, si la tipul de la care am cumparat o casa era 1 baiat bun la toate cum se zice. stiti cum mi l-a recomandat?(eram in masina si baiatul nu a auzit)- e sclavul meu. am simtit ca pica cerul pe mine cand am auzit. in momentul ala vroiam sa-i zic ceva dar m-am abtinut cu greu.
Ramona J spune:
Citeodata nu ai de ales, ce daca merge cineva bona interna?
Bonamea, eu am vazut si reversul medaliei. Am mers si eu in parc (mamica printre bone) si am vazut bona care ii critica (fara motiv real) pe cei unde lucra. Sa explic de ce nu avea motiv real: printre altele povestea cite ore dormea ea pina fetita mergea la scoala, venea imbracata in hainele femeii pentru care lucra si povestea tot felul de mizerii inutile. Eu am vazut-o ca se purta si foarte urit cu fetita respectiva. Pina la urma au dat-o afara, dar la mine nu ar fi rezistat atit de mult!
Ca sa nu mai vorbim ca am avut si eu o experienta de groaza! Copilul a ramas traumatizat o vreme dupa experienta respectiva si nu o sa-mi iert faptul ca n-am putut scapa mai repede de zgripturoaica aia.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
A_Iulia spune:
Nu te supara pe mine, Bonamea, dar poate mai explici putin motivele (cainele, frigiderul si salariul), pentru mine e neclar:
Salariul se discuta inainte - ai acceptat in conditiile spuse initial, de ce dupa o luna el nu mai era suficient?
Cainele - Nu il tineau legat? (ar fi putut reprezenta un pericol si pentru copii).
Frigiderul - nu lasau ei bani de mancare, sau cum? Soferul nu facea cumparaturi, sau cine facea? Adica mancau toti acolo (si sofer, si ei cateodata), dar totusi nu era suficienta mancare?
Ai plecat a doua zi, fara sa stai asa cum te-a rugat si respectiva, cat si agentia...poate mai ai si alte motive, pe care nu le-ai spus aici?
Banuiesc ca la suma respectiva (9 mil, inclusiv masa si cazare) familia o sa-si gaseasca interna fara probleme, pana la urma. Trebuie sa intelegi si tu ca de fapt nu e problema lor cat te costa pe tine transportul pana acasa. La unele bone interne poate sa fie zero (nu pleaca nicaieri), si le ramane toti banii.
Si poate ca e bine acum ca stii ce bani ai sa ceri pe viitor, daca acesti 9 mil nu sunt suficienti, e bine sa spui dinainte asta, nu dupa angajare.
Si pe mine ma bate gandul pentru o bona interna, dar cand vad cate probleme pot sa apara...imi piere cheful instant.
Adina +
Olivia 04.03.2004
roxanal spune:
eu zic ca toate suntem subiective, fiecare in felul sau..insa si generalizarea este o chestie total gresita, avand in vedere ca sunt oameni si OAMENI...eu n-am avut bona intrena, desi ma batea un gand la un momnet dat-am si postat aici un subiect-am avut bona externa..prima..prin recomandare, am avut-o pe cand Maria avea 5 luni si a plecat cand Teo avea cateva luni si Maria aproape 6..dea tunci am schimbat 5 bone si nu cred ca asutn la capat de linie..si desi eu m-am implicat emotional in relatia cu fosta bona(o consideram ca facand parte din familie)...cand a plecat mi-a lasat un gust tare amar..desi si acum ne vizitam, Maria mai merge pe la ea, etc..insa stiu sigur ca n-o sa-mi mai pun sufletul pe tava nici unui strain...nici acum rana lasata de plecarea ei(mai bine zis de modul in care a plecat) nu este pe deplin vindecata..insa asta este viata, constati cateodata ca nimic nu este ceea ce pare a fi.si desi sunt pe deplin constienta ca numai ea a fost de vina, ci si eu, nu pot uita modul cum ne-a parasit...
bonamea spune:
Sunt nevoita sa fiu bona interna ptr.ca in orasul meu mic si sarac,ca mai toata Romania,majoritatea au o ruda sau vecina care sa ajute la cresterea copiilor cu cheltuieli minime,deci trebuie sa lucrez in orase mari unde salariile sunt cu mult mai mari si parintii au nevoie de ajutor.Eu nu reusesc sa ma angajez in orasul meu caci am depasit varsta agreata de patronii romani(multi doresc tineri si prosti,iar cum spunea cineva cei prosti pleaca capul si accepta conditiile de sclavie iar cei destepti pleaca in strainatate),cei batrani(de la 45 ani in sus)se strecoara cum pot prin viata,care pot pleaca tot "afara"
quote:
Originally posted by mathilda
nici eu nu inteleg de ce vrei sa fii bona interna. sincer eu nu m-am gandit niciodata la varianta asta. si ar fi 1 stres f mare sa am pe cineva in casa. as simti ca nu m am intimitate. apropos de asta- acum cateva zile am fost in romania, si la tipul de la care am cumparat o casa era 1 baiat bun la toate cum se zice. stiti cum mi l-a recomandat?(eram in masina si baiatul nu a auzit)- e sclavul meu. am simtit ca pica cerul pe mine cand am auzit. in momentul ala vroiam sa-i zic ceva dar m-am abtinut cu greu.
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
bonamea spune:
Draga RAMONA,ai perfecta dreptate,riscul e in ambele"tabere".Eu sagetator cad deseori acolo unde nu e bine ptr.mine.Cica ar fi specific zodiei,asa ca ...seara ma culc uneori plangand si dimineata o iau de la capat plina de optimism ca va fi soare si pe strada mea.
quote:
Originally posted by Ramona J
Citeodata nu ai de ales, ce daca merge cineva bona interna?
Bonamea, eu am vazut si reversul medaliei. Am mers si eu in parc (mamica printre bone) si am vazut bona care ii critica (fara motiv real) pe cei unde lucra. Sa explic de ce nu avea motiv real: printre altele povestea cite ore dormea ea pina fetita mergea la scoala, venea imbracata in hainele femeii pentru care lucra si povestea tot felul de mizerii inutile. Eu am vazut-o ca se purta si foarte urit cu fetita respectiva. Pina la urma au dat-o afara, dar la mine nu ar fi rezistat atit de mult!
Ca sa nu mai vorbim ca am avut si eu o experienta de groaza! Copilul a ramas traumatizat o vreme dupa experienta respectiva si nu o sa-mi iert faptul ca n-am putut scapa mai repede de zgripturoaica aia.

bonamea spune:
Draga ADINA,ar fi multe de povestit,nu-mi place dar...cainele "circula"liber prin curte iar cand am ramas singura cu copii acasa,a trecut prin plasa de la usa si a urcat pe scari pana la mansarda sa-si caute stapanii apoi a coborat si s-a oprit intre parter si etaj.1 si se uita la mine luuung(eram de 3 zile in acea casa).La etaj dormeau copii si eu tocmai pregateam ceva mancare ptr.pranzul lor la parter(bucatarie comuna cu camera de zi-in stil modern).Nu stiam cum pot ajunge la copii,dupa ceva timp "doamna"s-a decis sa plece afara,si desi era cald am inchis usa de sticla,plasa flutura in vant.Uneori copilul mic se apropia de caine cand manca,soferul mi-a zis ca nu e niciun pericol dar eu cunosc ce inseamna sa te apropii de un caine cand mananca,chiar daca ii esti stapan.Despre salariu-am acceptat tot la insistentele agentiei,presupunand ca voi avea conditii bune,dar dupa am constatat ca trebuie sa-mi cumpar mancare caci nu puteam consuma doar cereale, cascaval si sunca presata(uneori afectate de caldura din autoturism).Chiar soacra si soferul mi-au spus ca astea sunt problemele cu d.na,sa incerc sa le rezolv treptat,si cred ca reuseam daca agentia nu m-ar fi pistonat sa le platesc si sa hotarasc daca raman sau plec,imediat daca nu platesc comisionul.In plus la inceput agentia mi-a spus clar un comision,ptr.ca apoi sa-mi bage sub nas un contract cu alte valori,pe prima pagina valoarea initiala iar pe cealalta pagina alta valoare in alb,adica sa semnez in alb,ceea ce m-a deranjat f.rau.Fructe erau suficiente,sticsuri,biscuiti din cereale si saratele.Am gatit o data pestele congelat pe care l-am gasit in frigider,doamna mi-a spus cu durere ca acela era destinat musafirilor,si il facea afara la gratar ca sa nu miroasa prin casa.Alta data am vrut sa dezghet 3 piept de pui-sa fac supa cu galuste ptr.copii,caci le placaea f.mult,si niste shnitele.D.na a spus ca e prea mult si a pus un piept inapoi in frigider.AM PUS LEGUME LA FIERT IN SUPA SI INTENTIONAM SA LE PASEZ SA LE DAU CELUI MIC CARE ERA F.AFECTAT DE O RACEALA URATA,CAND AM SCOS LEGUMELE CU SUPIERA IN CASTRON A SOSIT D.NA ACASA SI A MANCAT LEGUMELE,CACI TINEA REGIM PTR.SILUETA
.SPUNEA MANCAREA SA-MI AJUNGA TREI ZILE DAR CUM MANCAU SI PARINTII SE TERMINA MAI REPEDE SI EU ERAM VINOVATA CA NU TINE 3 ZILE.Cand spuneam soferului ca am nevoie de ceva comenta ca d.na nu-i da bani si pune de la el si-i primeste tarziu inapoi.De multe ori nu stiam care e realitatea.Am lasat lista cu alimentele necesare pe masa iar d.na imi spunea ca nu stie daca va avea timp in acea zi sa faca cumparaturi,sa ma descurc cu ce am peacasa.In ultima zi cand trebuia sa vina reprezentanta de la agentie ca sa incheiem contractul a umplut frigiderul cu de toate,dar cainele tot liber prin curte era.Ce sa mai vorbim-au fost mai multe motive care m-au determinat sa plec.Sperand ca voi avea alta data mai mult noroc.Tocmai m-a sunat cineva sa ne vedem...poate....[
quote]Originally posted by Adina Iulia
Nu te supara pe mine, Bonamea, dar poate mai explici putin motivele (cainele, frigiderul si salariul), pentru mine e neclar:
Salariul se discuta inainte - ai acceptat in conditiile spuse initial, de ce dupa o luna el nu mai era suficient?
Cainele - Nu il tineau legat? (ar fi putut reprezenta un pericol si pentru copii).
Frigiderul - nu lasau ei bani de mancare, sau cum? Soferul nu facea cumparaturi, sau cine facea? Adica mancau toti acolo (si sofer, si ei cateodata), dar totusi nu era suficienta mancare?
Ai plecat a doua zi, fara sa stai asa cum te-a rugat si respectiva, cat si agentia...poate mai ai si alte motive, pe care nu le-ai spus aici?
Banuiesc ca la suma respectiva (9 mil, inclusiv masa si cazare) familia o sa-si gaseasca interna fara probleme, pana la urma. Trebuie sa intelegi si tu ca de fapt nu e problema lor cat te costa pe tine transportul pana acasa. La unele bone interne poate sa fie zero (nu pleaca nicaieri), si le ramane toti banii.
Si poate ca e bine acum ca stii ce bani ai sa ceri pe viitor, daca acesti 9 mil nu sunt suficienti, e bine sa spui dinainte asta, nu dupa angajare.
Si pe mine ma bate gandul pentru o bona interna, dar cand vad cate probleme pot sa apara...imi piere cheful instant.
Adina +
Olivia 04.03.2004
[/quote]
A_Iulia spune:
Da, ce spui suna cam...rau.
Poate de data asta o fi cu mai mult noroc! 
Adina +
Olivia 04.03.2004
Ramona J spune:
Mie nu mi se pare atit de grav. Peste tot va trebui sa te adaptezi la regulile casei, chiar daca ti se par ciudate. Alte chestii pot fi negociate.
Intr-o supa care trebuia sa tina trei zile ar fi trebuit sa fie multe legume, nu cite maninca doamna intr-un sut.
Despre ciine puteati discuta.
Alimente... era intr-o pauza. Vezi ca apoi a umplut frigiderul.
Mi se pare urit sa nu poti minca orice. Am auzit de multe ori treaba asta. La mine si daca a fost bona interna sau a lucrat doar citeva ore - a avut acces la orice, la fel ca si orice membru al familiei.
Da, au fost niste probleme acolo. Dar nu stiu sigur daca era de nerezolvat. Data viitoare zic sa ai mai multa rabdare. Daca oamenii sint multumiti de tine vor fi dispusi sa faca unele schimbari in favoarea ta.
lucia52 spune:
Am mai spus si o repet: A gasi pe cineva potrivit este ca la LOTERIE! Si pentru bona si pentru familie. Exista familii bune care gasesc bone de "doi bani"... si bone foarte bune care gasesc acelasi lucru!?! Dar... exista si familii si bone care se inteleg si colaboreaza ani de zile fara nici o problema...
Mult noroc!