BONA INTERNA-sclava secolului XXI-cersetoarea de m
Cu sau fara agentie bona e in cele mai multe cazuri tratata ca o sclava pe motiv ca locuieste si mananca la parintii copilului,munceste de la 7 dimineata pana la 22 seara,are liber doua weekend-uri pe luna si nu are-asig.de pensie si sanatate,nici concediu de odihna(platit)
ce gandesc mamicile intelectuale:
"pai sta toata ziua cu copilul,ce mare lucru face,si-i dau sa manance si o cazez,asa ca sa faca si menaj si mancare si sa serveasca masa sotului meu ca eu vin obosita de la munca"-ceea ce va scriu e real si nedrept dupa parerea mea
E bine ca bona interna sa fie pensionara sau sa aiba somaj,caci altfel e o femeie distrusa la batranete,deoarece anii munciti ca bona nu o vor ajuta la pensionare.
Mamacile vor avea copii crescuti bine,iar bona-servitoarea de azi- va fi o cersetoare la batranete.
MENTIONEZ CA MULTE BONE NU VIZITEAZA INTERNETUL DIN MULTIPLE MOTIVE,ISI PLANG AMARUL ACOLO UNDE POT,PREA PUTIN PE INTERNET.
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
Raspunsuri
ruxij spune:
E adevarat ca bonele nu au conditii bune din punct de vedere al pensiei si protectiei sociale. Dar nu as compara o bona cu o sclava, intrucat bona se angajeaza de buna voie si discuta conditiile de la inceput. Si copilul meu a avut bona, dar externa, statea pana la 5 si avea toate weekendurile libere. Si nu facea menaj. Pentru o tanara sigur ca nu e buna cariera de bona. Daca iti place scoala iti poti gasi o cariera mai convenabila. Daca nu iti place scoala, atunci iti raman putine optiuni pentru un job usor si bine platit. Si eu una nici nu as angaja o bona interna tanara. As prefera o pensionara la o adica.
Qamar spune:
Eu cred ca exagerezi...
Si noi ne cautam bona interna in prezent, dar eu nu ii vad atributiile ca cele ale unei sclave. Plus ca, daca doreste- si nu cred sa refuze- ii putem oferi si carte de munca.
Generalizarile sunt un pic fortate si nici oamenii nu sunt toti la fel.
Eu nu am pretentia sa aiba grija de copila 24/24, sa faca si mancare, si curatenie in acelasi timp.
vreau sa imi ingrijeasca fata cat sunt eu plecata (asta inseamna 4-5 ore la mine) si, EVENTUAL, cand sunt eu acasa, sa se ocupe de un menaj usor. Nu mi se pare nimic anormal, din moment ce va locui cu noi in aceeasi casa si fiecare trebuie sa se ingrijeasca de locul unde sta, nu?
Despre facutul de mancare- io nu am pretentia sa gasesc 3 feluri de mancare cand ajung acasa si nu vreau -in niciun caz- sa gateasca, atunci cand e numai cu copila. Daca vrea ea sa gateasca cccand suntem noi acasa, asta e altceva, ca poate nu ii place ce gatesc eu![]()
All in all, mi se pare exagerat rau sa spui ca bona interna este o sclava si o cersetoare; am cunostinte care au bona interna o fata de 20 de ani, care sta cu ei de 1 an- e venita de la sat unde era vai si-amar de capul ei, neavand o familie instarita. Aici are camera ei in ditamai casa, sta cu un copilas de 4 ani, il duce la gradi, mai face curat- dar are programul ei liber, poate pleca in weekend acasa la ai ei, ii insoteste pe parintii copilului in vacanta, peste tot.
Asa ca...hai sa zicem ca adevarul e pe undeva pe la mijloc.
Shoshonica are nevoie de www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">ajutor!
The moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause
A_Iulia spune:
Nu se poate generaliza, exista oameni si neoameni de ambele parti ale baricadei.
Insa ce spui tu ca ti se pare incorect - ca bona sa faca se menaj si mancare - depinde de intelegerea intre parti.
Pentru seviciu simplu de bona - primesti atat. Pentru menaj suplimentar - in plus atat. Pentru 8 ore primesti intr-un fel, alt fel pentru 5, altfel pentru 12. La fel, daca ti se ofera cazare si masa -suma scade.
Eu sunt perfect de acord sa platesc in plus pentru un serviciu oferit in plus.
Insa nu sunt de acord sa mi se ceara bani mai multi doar pentru motivul ca am de unde.
Adina +
Olivia 04.03.2004
gabitzam spune:
Eu cred ca o bona e tratata ca o sclava doar daca ea accepta sa fie tratata ca o sclava. Cererea de bone este atat de mare incat eu nu vad de ce ar accepta cineva de buna voie tot ce ai spus tu.
Eu sunt convinsa ca nu e o situatie generala a bonelor interne ce ai descris tu acolo.
Iar cand zici cum gandesc mamicile intelectuale iar e o generalizare gratuita. Nu neg ca nu ar putea fi cazuri, dar asta nu te poate duce cu gandul ca toate mamicile intelectuale gandesc asa.
Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla
Ramona J spune:
Eu am avut bone de toate felurile: si interna si externa, si buna si foarte rea. Cea mai buna a fost o fata tinara, care venea doar citeva ore pe zi. Ei chiar nu i-am cerut decit sa stea cu copilul, dar ea din proprie initiativa facea curatenie (va dati seama ce surpriza placuta am avut cind am venit acasa si totul era luna!), ba mai facea si cite ceva de mincare. Am intrebat-o de ce, a zis ca a avut pofta (nu mai stiu ce mincare facuse) si a ramas asa.
Cred ca si ei i-a placut pentru ca desi venea doar pentru citeva ore a putut sa manince si sa bea orice, ii faceam mici cadouri, i-am platit zilele si daca isi lua ea liber, si daca plecam noi in concediu etc. Daca ea a fost draguta mi-a facut placere sa-i dau bonus sau sa-i fac mici cadouri. Apoi cind nu am mai avut nevoie de bona am continuat s-o chem la curatenie (doar vazusem ce poate!) si am fost cu totii foarte multumiti.
E bine sa stabiliti clar de la inceput ce asteptati de la ea. Oricum, e greu sa gasesti pe cineva de care sa fii complet multumit. Si nimeni nu e perfect, nu trebuie sa te superi chiar pentru orice. Eu am inchis ochii la nemultumiri marunte si am incercat sa ma port cu bona ca si cum ar fi un membru al familiei noastre.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
bonamea spune:
Titlul intreg era BONA DE AZI-CERSETOAREA DE MAINE,dar a aparut tiparit incomplet
quote:
Originally posted by Noe
Eu cred ca exagerezi...
Si noi ne cautam bona interna in prezent, dar eu nu ii vad atributiile ca cele ale unei sclave. Plus ca, daca doreste- si nu cred sa refuze- ii putem oferi si carte de munca.
Generalizarile sunt un pic fortate si nici oamenii nu sunt toti la fel.
Eu nu am pretentia sa aiba grija de copila 24/24, sa faca si mancare, si curatenie in acelasi timp.
vreau sa imi ingrijeasca fata cat sunt eu plecata (asta inseamna 4-5 ore la mine) si, EVENTUAL, cand sunt eu acasa, sa se ocupe de un menaj usor. Nu mi se pare nimic anormal, din moment ce va locui cu noi in aceeasi casa si fiecare trebuie sa se ingrijeasca de locul unde sta, nu?
Despre facutul de mancare- io nu am pretentia sa gasesc 3 feluri de mancare cand ajung acasa si nu vreau -in niciun caz- sa gateasca, atunci cand e numai cu copila. Daca vrea ea sa gateasca cccand suntem noi acasa, asta e altceva, ca poate nu ii place ce gatesc eu
All in all, mi se pare exagerat rau sa spui ca bona interna este o sclava si o cersetoare; am cunostinte care au bona interna o fata de 20 de ani, care sta cu ei de 1 an- e venita de la sat unde era vai si-amar de capul ei, neavand o familie instarita. Aici are camera ei in ditamai casa, sta cu un copilas de 4 ani, il duce la gradi, mai face curat- dar are programul ei liber, poate pleca in weekend acasa la ai ei, ii insoteste pe parintii copilului in vacanta, peste tot.
Asa ca...hai sa zicem ca adevarul e pe undeva pe la mijloc.
Shoshonica are nevoie de www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">ajutor!
The moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause
bonamea spune:
Felicitari,intradevar exista si exceptii,dar mergand la locul de joaca ptr.copii am mai ascultat ce povesteau bonele,pe chipul lor se putea citi cat sunt de multumite sau nemultumite.Adevarul e ca omul cat bun simtz ar avea cand ii ajunge cutitul la os spune ce-l supara,probabil ptr.a cauta o solutie,un sfat,o parere din afara propriei persoane.Din intamplare eu nu nimerisem bine,ascultand am inteles ca nu sunt singura cu probleme,nu puteam vorbi ptr.ca familia la care lucram era f.cunoscuta in zona.De ce stau femeile in conditii nefavorabile?din diverse motive.Eu de ex.doream sa se incheie luna sa iau macar un salariu intreg sa recuperez cheltuielile facute cu drumurile din orasul meu la Bucuresti sa cunosc familia si sa incep munca,caci unele chitzibusuri apar dupa ce incepi munca,nu la prima intrevedere.De ex.o bunica isterica,desi mama era o bomboana,dar era toata ziua plecata si venea bunica care "facea ordine si disciplina"nu mai tinea cont ca doarme copilul sau ca se sperie de istericalele ei.Apoi raporta mamicii ca eu am zis verzi si uscate(care nici nu-mi trecusera prin cap),Asa ca am decis sa plec caci nu aveam cum dovedi ca sunt nevinovata.Am anuntat ca plec,mama m-a rugat sa stau pana gaseste pe altcineva.De atunci a mai schimbat vreo 5 bone,aceeasi problema-bunica.Am fost dupa pasti bona acolo.
quote:
Originally posted by Ramona J
Eu am avut bone de toate felurile: si interna si externa, si buna si foarte rea. Cea mai buna a fost o fata tinara, care venea doar citeva ore pe zi. Ei chiar nu i-am cerut decit sa stea cu copilul, dar ea din proprie initiativa facea curatenie (va dati seama ce surpriza placuta am avut cind am venit acasa si totul era luna!), ba mai facea si cite ceva de mincare. Am intrebat-o de ce, a zis ca a avut pofta (nu mai stiu ce mincare facuse) si a ramas asa.
Cred ca si ei i-a placut pentru ca desi venea doar pentru citeva ore a putut sa manince si sa bea orice, ii faceam mici cadouri, i-am platit zilele si daca isi lua ea liber, si daca plecam noi in concediu etc. Daca ea a fost draguta mi-a facut placere sa-i dau bonus sau sa-i fac mici cadouri. Apoi cind nu am mai avut nevoie de bona am continuat s-o chem la curatenie (doar vazusem ce poate!) si am fost cu totii foarte multumiti.
E bine sa stabiliti clar de la inceput ce asteptati de la ea. Oricum, e greu sa gasesti pe cineva de care sa fii complet multumit. Si nimeni nu e perfect, nu trebuie sa te superi chiar pentru orice. Eu am inchis ochii la nemultumiri marunte si am incercat sa ma port cu bona ca si cum ar fi un membru al familiei noastre.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
bonamea spune:
M=am decis sa ma inscriu la o agentie,am sunat am fixat ziua cand sa vin cu analizele si cazierul,mi-au facut o evaluare psihologica si m-au rugat d.nele de la agentie sa raman pana a doua zi in Bucuresti sa ma intalnesc cu o mamica care cauta de mult timp o bona interna.Am sunat o cunostinta si am ramas pentru intalnire peste noapte la ea.Nu ne vazusem de multi ani.A doua zi mamica ma alege pe mine si ma roaga sa incep munca cat mai urgent.Pana aici am cheltuit cca. 200 lei noi(transport,analize,cazier)Am ajuns la locuinta(vila)d.nei unde am cunoscut cei doi copilasi(1,3 ani si fata 3 ani)cu care m-am inteles bine din prima zi.Dar avea in curte un caine mare japonez,de care sincer imi era frica(caine de lupta si vanatoare)si soferul(omul de incredere)care a inceput sa bata apropouri ca e despartit si ca n-a mai avut de mult timp o relatie cu o femeie,bla,bla,bla...I-am explicat ca am familie si nu sunt amatoare de aventuri.D-na lipsea zilnic de la 7 la 18,frigiderul cam gol imi crea probleme in prepararea meniului ptr.copii si ptr.mine.Soferul manca si el.Faceam menaj usor.Am decis sa plec dar soferul a insistat sa raman deoarece nu gasisera de mult timp o bona,cine mai venise statuse la fel 2-3 zile si plecase,si pica pe el povara muncii de bona.Ca barbat nu facea nici menaj nici mancare,cine are curaj sa ceara unui barbat asa ceva,ca doar e barbat,(veneau bunicile )iar despre caine zicea sa nu-mi fac probleme,de parca trebuie sa se intample de doua ori o nenorocire ca sa decizi ca nu e periculos,si d.nele de la agentie m-au sfatuit sa mai stau si sa incheiem cat mai repede contractul,sa le dau banii in 2-3 zile.Adica sa aduc de acasa cand vin din weekend.Seara am vorbit cu d.na la initiativa dansei despre problemele ce le avem de lamurit caci vrea sa incheiem contractul.Am spus ce ma deranjeaza:cainele si frigiderul cu aperitive(PARINTII MANCAU DE OBICEI NU STIU UNDE IAR CAND GATEAM MANCAU ACASA),apoi salariul(900-din care 150 ptr.transport in weekend).Nu a acceptat si i-am spus ca nu accept contractul.M-a facut ipocrita ca voi spune asemenea motive la agentie.Am rugat-o sa-mi plateasca si am plecat a doua zi desi intentionam sa stau pana gaseste alta bona cum ma rugase initial.Iar de la agentie nu au vrut sa-mi dea alta oferta pe motiv ca nu au,de fapt se suparasera ca nu am ramas la acea familie.Am stat cu copilul la prima familie 24 din 24 fara exagerare,dormeam in camera cu copilul care ma trezea din ora in ora,iar ziua nu reuseam sa ma odihnesc,iar la a doua familie lucram de la 7 la 22(CAND EU CULCAM BAIETELUL IAR MAMA CULCA FETITZA),in ambele cazuri 2 weekend-uri libere si menaj usor(IN AFARA DE MENAJUL COMPLET AL COPIILOR).Asa prevede legea programul de lucru ptr.un om?seara tarziu abia reuseam sa imi fac toaleta dupa o zi de munca.
quote:
Originally posted by gabitzam
Eu cred ca o bona e tratata ca o sclava doar daca ea accepta sa fie tratata ca o sclava. Cererea de bone este atat de mare incat eu nu vad de ce ar accepta cineva de buna voie tot ce ai spus tu.
Eu sunt convinsa ca nu e o situatie generala a bonelor interne ce ai descris tu acolo.
Iar cand zici cum gandesc mamicile intelectuale iar e o generalizare gratuita. Nu neg ca nu ar putea fi cazuri, dar asta nu te poate duce cu gandul ca toate mamicile intelectuale gandesc asa.
Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla
bonamea spune:
Draga Ruxij,stii oare cate femei din Romania au carte,sunt inteligente si totusi nu gasesc de munca si nu au alta solutie,de moment uneori,decat sa lucreze ca bone sau menajere(asta ca sa nu ajunga prostituate)?Si cine angajeaza o bona fara carte,cum spui tu,caci mamicile vor persoane culte sa le ingrijeasca copii(normal dupa parerea mea)?Iar persoanele culte au orgoliul lor de oameni cu ceva carte si experienta in cresterea copiilor(au invatat crescandu-si proprii copii).
![]()
![]()
quote:
Originally posted by ruxij
E adevarat ca bonele nu au conditii bune din punct de vedere al pensiei si protectiei sociale. Dar nu as compara o bona cu o sclava, intrucat bona se angajeaza de buna voie si discuta conditiile de la inceput. Si copilul meu a avut bona, dar externa, statea pana la 5 si avea toate weekendurile libere. Si nu facea menaj. Pentru o tanara sigur ca nu e buna cariera de bona. Daca iti place scoala iti poti gasi o cariera mai convenabila. Daca nu iti place scoala, atunci iti raman putine optiuni pentru un job usor si bine platit. Si eu una nici nu as angaja o bona interna tanara. As prefera o pensionara la o adica.
ruxij spune:
Oh, well, sper sa ai mai mult noroc data viitoare si sa negociezi conditiile de la inceput: timp de lucru, zile libere etc.. De ce vrei sa fii interna? E mai comod sa fii externa, cand vine mama acasa, pa si la revedere. Cand stai cu cineva in casa e incomod.
Multa lume are probleme la servici, cu sefi incorecti. Normal ca si bonele au probleme si asta e tot un servici. Cand nu iti convine serviciul e nasol, dar nu ai ce face decat sa iti cauti altul mai potrivit. Succes!