baita dupa botez
Buna!
Am inteles ca a doua zi dupa botez nasa trebuie sa faca o baita copilului. Poate sa o faca si moasa?
Chiqui + Livia (08.06.2007)
Raspunsuri
numeioana spune:
Dar nasa unde e?? Nu stiu exact ce inseamna moasa, pe-aici pe la noi nu e termenul asta... Banuiesc ca o poate face oricine, dar de ce n-o face nasa?
Baga si tu chiqui niste poze cu printesa, s-o admiram si noi!
Ioana
11+
Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.
simonik79 spune:
Eu sunt din Braila dar poate la voi in Oltenia k am vazut k esti din Craiova sunt alte datini.Normal, dupa botezul facut de preot, implicit scaldatul , nu mai e nevoie de scaldat sau baita facuta de nasa caci ar fi sa treci peste ritualul facut de preot.Dar dak se insista sa se fak baita de catre nasa sau moasa cum zici tu, asta e, nu te poti certa cu omul.Intreba preotul si ai sa vezi k iti va spune acelasi lucru ca si mine.
Avem album simonik79
ni-na spune:
La noi in Vrancea baita de dupa se cheama scaldat si e incarcata de ritualuri.In acea apa se pune miere,sare lapte,flori,aur,ca puiutul sa aiba toate aceste daruri in personalitate.O alta cutuma este sa nu adauge apa rece in baita ci s-o raceasca cu un scutec.Sunt multe chestii puerile insa am incercat sa le respect pe cele de bun simt iar pe celelalte in mare masura sa le evit elegant(singura chestie care m-a facut sa hutuchesc toate babele de la botezul finutului mijlociu a fost cand ni-au cerut sa ii dau cu acea apa la gurita(pusesem si fulgi,si ou,si flori),asta ca sa va exemplific .
Sabina spune:
astea sunt babisme, dar in mod ideal nu se pune nimic in apa, pt ca e vorba de prima spalare dupa sf Mir....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia si bb Gheo
puppe spune:
La noi, in Banat, prima baie o face nasa dupa ce copilul a iesit din Maternitate, si la fel se pun in apa de scaldat aur, flori, un ban (cica de argint, dar eu n-am avut), si apa sfintita (molifta ii zic babele pe aici). Toate cele necesare pentru baie le duce nasa, de la sampon, ulei, prosop, pana la hainute. Eu am dus si termometru de baie, si pampersi, si servetele, si pompita de nas, si betisoare de urechi...tot ce trebuie la baie si dupa baie. Iar apa, dupa spalat, cica nu e bine s-o arunci la canal, ci s-o pui la radacina unui pom. Cum finii mei stateau la bloc, am pus-o in ghivecele de flori, dar m-a cam injurat fina-mea ca i-am nenorocit plantele...
Maine iese din spital finutul meu nr.2 si ma duc sa-i fac baita de seara, prima baie acasa. La noi nu se practica baia dupa botez, atunci se considera ca bebe e deja curatit prin Sf.Botez.
Dar...cate regiuni, atatea obiceiuri...