protejati-va datele personale pe internet!
cateva lucruri interesante, zic eu:
Oamenii isi asuma pe internet riscuri foarte mari in ceea ce priveste siguranta datelor lor personale, spun specialistii. Atunci cand va scrieti, de exemplu, numarul cardului de credit pe un site, pericolul ca altcineva sa-l vada si sa-l utilizeze este destul de mare. Specialistii in siguranta online de la PCMagazine.com au facut o lista de pasi pe care utilizatorii de internet ar trebui sa le urmeze, pentru a nu deveni victimele fraudelor online.
1. Nu dati prea multa informatie. Daca un site va cere sa va inregistrati, completati doar campurile obligatorii. Uitati-va cu atentie daca nu cumva exista casute care fac referire la faptul ca alte persoane ar putea vedea acele informatii si asigurati-va ca nimeni nu va avea permisiunea sa faca acest lucru.
2. Mintiti. Daca procesul de inregistrare nu este un lucru foarte serios sau este doar o formalitate, puteti completa campurile cu informatii... mai putin adevarate.
3. Cautati lacatul. Exista in status bar-ul si in campul adresei browser-ului dumneavoastra un simbol care arata ca un lacat - acesta indica faptul ca legatura de internet pe care ati stabilit-o este sigura. Cautati acest simbol de fiecare data cand vreti sa faceti o tranzactie online. Lacatul nu este o garantie absoluta a securitatii, insa absenta lui inseamna absenta ORICARUI fel de securitate.
4. Dati-va seama daca e "phishing". Daca primiti un e-mail care va vorbeste despre vreo problema a bancii sau a vreunei alte institutii financiare, nu dati click pe niciun link din acesta. Mergeti direct pe site-ul bancii si verificati acolo daca exista vreo problema. Daca pe site-ul oficial nu apare nimic legat de acest lucru, nu ezitati sa contactati banca pentru a denunta tentativa de franda.
5. Dati-va seama daca e "phishing" 2. Atat Internet Explorer 7, cat si Firefox 2 includ detectoare de site-uri care inseala utilizatorii. Pentru acest lucru, browserele folosesc o combinatie de blacklisting (pagini incluse pe o "lista neagra") si de analiza a paginii respective. Asigurati-va ca aceasta functie a browser-ului este activata si luati in serios rezultatele pe care le ofera.
6. Cautati in siguranta. Pentru mai mult ajutor in ceea ce priveste evitarea site-urilor daunatoare, puteti instala una sau mai multe aplicatii de securitate. Daca acestea va arata ca anumite pagini nu sunt OK, stati departe de ele.
7. Controlati-va. Este foarte posibil ca aplicatiile dumneavoastra de securitate sa aiba o optiune de protejate a datelor cu caracter privat. Atunci cand datele pe care vreti sa le protejati sunt pe care de a fi transmise pe internet, prin e-mail sau prin mesageria instant, aceasta functie fie impiedica transmisia lor, fie le inclocuieste cu altceva. Nu toata lumea ar trebui sa foloseasca aceste aplicatii, dar in cazul in care considerati ca trebuie sa controlati ce trimiteti, incercati-le.
8. Folositi carduri de credit "de unica folosinta". Luati legatura cu banca dumneavoastra, pentru ca aceasta v-ar putea oferi ocazia sa va creati un numar de card care poate fi utilizat doar o singura data. Atunci cand cumparati cu acest card, numarul pe care i-l dati comerciantului nu va fi valabil decat pentru aceasta transzactie.
9. Invatati-i pe copii. Poate ca dumneavoastra sunteti foarte atent, insa, acest lucru nu va ajuta cu nimic daca nu va invatati copiii sa nu trimita persoanelor straine date personale prin e-mail sau mesagerie instant. Daca sunt mai mari, atrageti-i in "echipa" dumneavoastra de protectie a datelor familiei. Daca sunt mai mici, nu le divulgati datele personale sau folositi optiunile de protejare a datelor de pe computer.
10. Asigurati-va calculatorul. Nu numai internetul va poate dauna, ci chiar un coleg sau un vecin care se aseaza la computerul dumneavoastra si va copiaza fisierele personale. Introduceti parole greu de ghicit si blocati calculatorul atunci cand plecati din fata lui.
11. Nu va lasati pacaliti. Aveti grija, nu tot ceea ce vine intr-un plic e bun. Iar daca vreti ca datele scrise pe hartie sa nu ajunga in mainile altcuiva, aveti grija sa distrugeti acele documente. Tineti minte: furtul de date nu se rezuma la lumea digitala.
12. Informati-va constant. Exista multe locuri de unde puteti obtine informatii cu privire la furtul de date si de identitate, incepand de la site-uri specializate, pana la carti.
Si nu va lasati pacaliti!
sau
http://www.bloombiz.ro/article--Business-Tehnologie-Cum_sa_va_protejati_datele_personale_pe_Internet--811881.html
s-auzim numai de bine! si