Este legal ce imi cere Asociatia de Proprietari?
Buna,
As vrea si eu cateva opinii referitoare la urmatoarea problema:
Asociatia de proprietari a inmanat proprietarilor din bloc urmatorul document; as vrea sa stiu daca are temei legal.......ca asa oricui ii poate veni o idee sa ceara bani in plus; in cazul in care majoritatea locatarilor semneaza esti obligat sa te supui?
Deci sa va spun despre ce este vorba:
"Un grup de initiativa al Asociatiei, a stabilit ca sarcina Comitetului Asociatiei, sa analizeze aplicarea, in interesul proprietarilor asociatiei, a prevederilor Cap. 6 din Acordul de Asociere (parte integranta a statutului Asociatiei), in mod deosebit folosirea spatiilor comune, intrucat s-a observat folosirea acestora in interesul propriu a catorva locatari si mai ales in interesul unor membri ai Comitetului dupa cum urmeaza:
- instalarea, fara acordul Asociatiei, a unor trasee de cabluri pentru telecomunicatii in interiorul scarii;
- instalarea pe fatada blocului de antene parabolice, echipamente de aer conditionat, trasee de cabluri pentru telecomunicatii;
- ocuparea de catre unii locatari a spatiilor de la subsol.
Comitetul Asociatiei, ajutat de cativa locatari, analizand cererea grupului de initiativa, analizand prevederile Capitolului 6 din Statutul de asociere si verificand situatia din teren a identificat urmatoarele:
- casa scarii este folosita de firma RDS care a montat cabluri de telecomunicatii destinate telefoniei si programelor TV; alte 2 firme asigura servicii de internet pentru mai multe apartamente. Aceste firme si-au permis sa gaureasca planseele blocului si sa monteze cabluri pe fatada blocului fara aprobare legala prealabila;
- un numar de 5 apartamente se constituie in sedii a unor firme cu diverse obiecte de activitate;
- la parter cele 2 garsoniere sunt folosite ca spatii cu alta destinatie: un cabinet veterinar si un cabinet stomatologic;
- pe fatada blocului sunt montate un numar de 9 instalatii de aer conditionat si 4 antene parabolice;
- una din familii are in posesie garajul de la demisolul blocului;
- mai multe familii detin spatii de depozitare la subsolul scarii.
Plecand de la situatia concreta mentionata mai sus, Comitetul Asociatiei propune locatarilor apartamentelor urmatoarele tarife minime lunare pe care firmele si persoanele ce folosesc spatiile comune ale scarii, urmeaza sa le achite prin listele lunare de plata. Banii care se vor obtine din plata acestor tarife lunare precizate mai jos se vor constitui in contul intern al asociatiei - "Venituri din folosirea spatiilor comune" si vor fi colectati pe baza de chitanta separata emisa de administratia scarii. Folosirea acestor bani se va stabili numai prin Hotarari ale Adunarii generale si se vor aloca pentru realizarea unor obiective bine analizate.
TARIFE MINIME LUNARE
1. Pentru spatii cu alta destinatie:
- cabinet veterinar - 60 ron/luna;
- cabinet stomatologic - 40 ron/luna;
2. Firme de apartament - 15 ron/luna;
3. Pentru folosire spatii la subsol - 0.35 ron/mp/luna;
4. Pentru instalatii de aer conditionat - 7 ron/luna;
5. Pentru antene parabolice si de alta constructie - 5 ron/luna;
6. pentru firma RDS:
- circuite telefonice - 1 ron/circuit/luna;
- cablu TV - 3 ron/abonat/luna;
7. Pentru firmele care asigura servicii internet - 3 ron/abonat/luna;
8. Pentru firmele care au gaurit planseele - 3 ron/planseu/luna.
In promovarea acestei surse de venituri, Comitetul va tine seama de votul DA/NU al asociatilor. Prezenta este insotita de tabelul de vot al locatarilor si de copia xerox a Capi. 6 din acordul de asociere"
"CAP 6 RESTRICTII PRIVIND FOLOSINTA SI CONSTRUCTIILE.
6.1. Fiecare proprietar are dreptul de a folosi proprietatea comuna din cladire, in conditiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritatilor in drept, de statutul asociatiei, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel incat sa lezeze drepturile sau interesele oricarui alt proprietar al acestuia, inclusiv cele stabilite prin prezentul acord de asociere si prin statutul asociatiei.
6.2. Proprietatea comuna se afla in grija tuturor proprietarilor, care participa proportional, cu cota parte indiviza de proprietate la intretinerea si la repararea ei.
6.3. Proprietarul unui apartament / spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta il poate folosi conform destinatiei : pentru sine, pentru familia sa, pentru chiriasi sau pentru musafiri.
Proprietarul unui apartament / spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta are dreptul de a il inchiria, cu conditia ca respectivul chirias sa accepte folosirea acestuia in conditiile acordului de asociere, statutului, regulilor sau regulamentelor asociatiei.
6.4. Orice instalatie suplimentara fata de cele cuprinse in cartea tehnica a constructiei pe proprietatea comuna, in favoarea unuia sau a mai multor proprietari (fire electrice, antene de televiziune, masini si echipamente, dispozitive de aer conditionat, instalatii telefonice etc.), sau pe peretii exteriori ai cladirii, prin strapungerea peretilor si / sau acoperisului, se poate realiza numai cu acordul asociatiei si al proprietarilor direct afectati din vecinatate si dupa obtinerea aprobarilor legale."
Deci:
- Pentru a imi pune aparatul de aer conditionat afara pe lateralul balconului meu de unde trebuie sa iau aprobare legala???!!!
- Firma RDS este mentionata in lista pentru servicii de telefonie, dar nu si Romtelecom !?!?; probabil se subintelege ca romtelecom e obligatoriu si scutit - asta pentru ma gandeam ca s-ar aplica regulile pentru toti;
- Una din firmele de internet o are chiar cineva din bloc .... de aici cred ca si ideea.
- Referitor la RDS, Presedintele a zis ca daca nu e de acord nu le mai da voie si renunta la ei ?!?!?! ca doar sunt atatea firme de cablu pe piatza ?!?!?;
- Eu detin una din cele 5 firme de apartament, dar am doar sediul aici....in acte.....de ce sa platesc o taxa lunara????? ca am scrisa adresa in certificatul de inmatriculare la Reg Com?;
- Dupa cum observati cei care chiar au activitate (cele doua cabinete) au taxe mult mai mari;
- si de ce sa platesc eu taxa ca mi-am pus aparat de aer conditionat.....si culmea taxa lunara........norocul meu ca n-am mai multe camere si mai multe aparate;
Eu n-am mai auzit de asemena taxe; poate sunt in necunostinta de cauza asa ca va rog sa ma luminati si sa imi spuneti daca platiti asa ceva? daca ati mai auzit, daca este legal; daca DA sa imi spuneti si mie unde scrie. Eu asta vreau sa ii cer sa imi arate o lege , un inscris legal.....din Cap 6 scrie doar ca am nevoie de aprobarea lor, dar nu scrie de taxe nimic; participarea cu cota parte indiviza stiu ca e valabila pentru orice bloc.
Astept parerile voastre.....si poate un presedinte de bloc, un administrator, cenzor, membru in comitet care sa stie mai bine despre ce este vorba.
Merci mult
Raspunsuri
irina.c. spune:
mey, da-s isteti tare baietii astia de la voi, au idei cum sa faca banul daca majoritatea semneaza n-ai incotro, trebuie sa platesti, desi mai bine consulta un avocat, ca nu stiu ce drept au ei sa-ti puna taxa pe aparatul de aer conditionat, de ex., ca doar e pe fatada apartamentului propriu
in logica lor ar trebui si RADET-ul sa le dea taxa, ca doar isi trec tevile prin spatiile comune ca sa asigure incalzirea
iar pentru sediu de firma ai deja acordul lor, l-au dat la infiintare, si daca atunci n-au pretins taxa, nu cred ca o pot face acum
dupa mine cererile n-au baza legala, dar nu sunt foarte sigura, nefiind de specialitateIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu
marius spune:
In afara de spatiile cu destinatie comuna (subsol, casa scarilor, etc) nu au legal discutand cum sa pretinda sume de bani. Spatiile private nu intra in aceasta categorie. De asemenea nu intra cablajele, aerul conditionat, antenele parabolice sau orice alta utilitate sau dotare cu destinatie privata care sunt montate in spatii private. Se considera spatiu privat acea suprafata care este in proprietatea exclusiva a unei terte persoane fizice sau juridice pe baza de documente justificative care sa ateste acest drept.
Trebuie observat ca se face referire in statut la "spatii comune" dupa care se trece fara nici o justificare la spatii private (garsoniere, apartamente etc)
Pe scurt nu exista nici o baza legala prin care sa se pretinda sume de bani sau foloase materiale pentru utilizarea spatiilor private ci doar eventual sa se emita pretentii pentru utilizarea spatiilor comune.
Pentru cablaje trebuie sa se adreseze societatii care a efectuat cablajele nicidecum abonatilor acestora, contractul intre parti fiind strict intre Asociatia de proprietari (CU ACORDUL MAJORITATII PRPRIETARILOR!!!) si societatea respectiva.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
atlantiana spune:
Dupa cum descrii, blocul tau e plin de mosi carora nu le trebuie nici cablu, nici internet, nici aer conditionat.
Interesanta chestia cu aerul conditionat. Ha ha!
Iar chiria pe apartament/garsoniera este iar hilara. Inainte de a transforma apartamentul/garsoniera in sediu de firma/ cabinet, etc trebuia obtinut acordul asociatiei si al vecinilor de pe etaj, si cei de deasupra si dedesubtul tau. Asa scrie in lege. Dar nu scrie nicaieri ca daca nu ai facut asta, poate cineva sa iti ceara chirie.
Eu zic sa faci o cerere catre asociatie si sa soliciti baza legala in temeiul careia isi permit ei sa iti ceara chiria - practic asta este - pe apartament si aer conditionat.
La capitolul parti comune (casa scarii, subsol) - cei care folosesc exclusiv partile comune, fie platesc ceva lunar, fie pot renunta la folosinta exclusiva.
Daca cumva hartia asta se aproba, poti in termen de nu mai stiu cate zile (cred ca vreo 30, dar nu mai retin exact), sa o ataci la tribunal.
A_Iulia spune:
Poate judec eu aiurea, dar mie toate taxele cerute mi se par absolut de bun simt.
La mine in bloc nu este taxa fixa pentru firme, insa se trec automat cu 4 pers in plus la intretinere, chiar daca nu "lucreaza" acolo decat 1. N-a comentat nimeni.
Cu aerul conditionat...eu am 4 buc, si daca ar cere taxa, as plati.
Cu antenele parabolice etc - asta e un curent adoptat din unele tari vestice - si acolo in unele blocuri civilizate sunt interzise.
Ce sa mai zic de folosirea spatiului comun drept boxa...e normal sa platesti.
Nu am idee de baza legala, dar nu stiu daca fac ei ca prostii asa. poti sa intrebi la federatia asoc. de prop. din Romania - au juristi acolo si pot sa-ti spuna mai precis ce e voie sau nu.
Din cate stiu eu locatarii pot sa voteze cu jumatate+1 anumite norme interne, posibil si astea.
Adina + Olivia 04.03.2004
A_Iulia spune:
Inca ceva: fatada blocului este comuna.
Indiferent ca e in dreptul geamului tau. Nu e a ta. E a blocului.
De exemplu daca ar produce venituri (ex: panouri publicitare pe fatada blocului) - aceste venituri ar fi ale tuturor locatarilor, nu ale celor ce au geamul acoperit.
La fel daca ai o reclama luminoasa sus pe bloc, venitul aferent nu este a celui ce locuieste la ultimul etaj.
Adina + Olivia 04.03.2004
Loreena spune:
din cate m-am mai interesat taxele pentru "fatada" se cer de catre Comisia de urbanism a primariei
mai stie si altcineva de asa ceva?
A_Iulia spune:
Loreena, nu stiu la ce taxe de fatada te referi (oare la taxele pentru materiale publicitare?!) - daca da, in afara de astea care probabil ca se platesc la primarie, exista si un contract de inchiriere a fatadei, incheiat cu asociatia respectiva - si se varsa contravaloarea chiriei in contul asociatiei.(am eu reclama pe bloc si de aia stiu - deci si asociatia primeste bani din asta, nu numai primaria).
Adina + Olivia 04.03.2004