Invatamantul romanesc, incotro?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Sunt foarte curioasa cum ma obliga ei pe mine sa-mi dau copilul la gradi la 3 ani. Eu m-am decis sa-l dau pe la 5, daca vreau. Daca nu, nu.
Eu decid daca il dau la gradinitza, nu ma forteaza nimeni. Sunt curioasa cum asigura ei locuri in gradinite ... pentru cei care nu prind locuri la cele de stat plateste ministrul taxa la cele particulare ?
Astia isi bat joc de copii nostri de ani de zile si nu avem ce le face ... imi vine sa emigrez. Cat mai departe. In Noua Zeelanda cred ca e destul de departe.

Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Mi-e si jena sa recunosc ca lucrez in acest sistem nemernic... Sunt de acord ca piticii trebuie sa stie sa se integreze intr-o colectivitate, dar mi se pare tembela impunerea gradinitei de la 3 ani; ar fi putut sa impuna, spre exemplu, un singur an de gradinita ca si conditie de inscriere in clasa intai. Bun. Acuma sa zic si de scoala in sine: toti tembelopatii care au trecut prin conducerea ministerului au aprobat cins'pe mii de programe educationale, fara sa le treaca prin cap ca elevii pur si simplu nu mai pot face fata la atata materie... Next - admiterea: pai nu era mai sincer inainte, cand dadeai examen de admitere la liceu? Fara repartizare electronica, ca doar nu suntem la 6 din 49... Intrai - ok, nu intrai - iar ok, tot te repartizau... Acu' e aiurit rau sistemul... Daca parintele greseste ceva pe cererea aia, adio si n-am cuvinte, copilu' ajunge cine stie pe unde... Scuza lor? Shit happens... Iertati-mi, va rog, limbajul, dar m-a cam luat valul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Am inteles eu bine? Daca nu, va rog, corectati-ma!

- invatamantul obligatoriu de la 3 ani
- grupa pregatitoare (de la 6 ani)
- invatamantul primar cls I- V
- invatamant gimnazial cls VI- IX
- invatamant liceal cls X-XII

Claudia, mamica de Matei (15.12.2003) si Mara (30.08.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

quote:
Originally posted by claujro

Am inteles eu bine? Daca nu, va rog, corectati-ma!

- invatamantul obligatoriu de la 3 ani
- grupa pregatitoare (de la 6 ani)
- invatamantul primar cls I- V
- invatamant gimnazial cls VI- IX
- invatamant liceal cls X-XII

Claudia, mamica de Matei (15.12.2003) si Mara (30.08.2005)

Nu e grupa pregatitoare in gradinita ci clasa pregatitoare in scoala cu invatatoarea. Deci invatamintul primar 6 ani cu o invatatoare.Petruta & bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ceela spune:

Eu cred ca cea mai importanta decizie care trebuie luata in invatamant este varsta de intrare in clasa I . In sensul ca toti elevii dintr-o clasa trebuie sa fie de aceeasi varsta. Am tot citit si pe forum, si printre cunostinte, fiecare parinte face cum il duce capul, si astfel s-a ajuns ca intr-o clasa sa fie copii de 6,7 sau 8 ani. Astfel intr-o clasa sunt 3-4 baieti si 3-4 fetite cu un cap mai mare decat restul copiilor, asta in situatia cand inca se mai joaca leapsa in scoala, cand ajung in clasa a VI-a si unii se joaca cu papusi si altii se saruta pe la colturi.
Stiu ca spuneti "e copilul meu si fac ce vreau cu el", dar nu e chiar asa. Pai vrei sa aduci copilul la gradinita la 5 ani. El intra intr-o grupa deja formata, cu copii care stiu sa asculte, cu o educatoare care si-a format un colectiv. Si vin si 3 copii (rasfatati) care trebuiesc integrati, pe care ii iei de obicei de la zero, pentru ca asa au considerat parintii ca e normal. Legea trebuie sa fie pentru toti. Daca esti special, sau ai un copil special, e normal sa poti sa iei tu decizia, si atunci trebuie sa te integrezi dupa o lege speciala,sau legea sa faca precizari cand se pot face abateri. Nu fiecare sa faca dupa cum ii trece lui prin minte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

quote:
Initial creeata de cl

In alte tari cum este?

In Olanda invatamantul incepe de la varsta de 4 ani( nu este obligatoriu ...OBLIGATORIU devine la varsta de 5 ani ..daca nu e copilul inscris intr-una din formele de invatamant statul poate merge pana acolo pana a iti lua copilul si a te decadea din drepturile parintesti, dar marea majoritate pe care ii cunosc eu si-au trimis copii la 4 ani..unii chiar si neimpliniti ) ...invatamantul primar cuprinde copii intre 4-12 ani( 8 grupe ..primele 2 nivele sunt echivalentul gradinitei ) ..in ultimul an al ciclului primar se da un test( in februarie de obicei ) care decide unde va merge mai departe copilul ..in functie de aptitudinile sale adolescentul pleaca intr-una din cele 3 forme de invatamant secundar ...
1 VMBO (4 ani) - un fel de scoala profesionala axata pe meserii .
2 HAVO (5 ani) - pentru cei care doresc sa urmeze un colegiu ..gen asistente sau educatori )
3. VWO (6 ani) liceu pentru cei care doresc sa se duca la facultate

mai este invatamantul pentru copii cu nevoi speciale :

SBO pentru copiii normali cu probleme de invatare si/sau probleme sociale

REC pentru copiii handicapiti

REC 1
: ptr copiii cu probleme de vedere.
REC 2: pentru copii cu deficiente de comunicare ( surdo -mutii)
REC 3: copii cu handicapuri severe sau tulburari psihice grave
REC 4: copii cu probleme serioase de adaptare si invatare .

Punerea unui copil in Rec se face numai dupa o examinare serioasa si nu este obligatorie ,daca parintii doresc introducerea copilului intr-o scoala normala sunt liberi sa o faca ,iar scoala respectiva primeste un buget extra ptr copiii handicapati .La fel si cu Sbo ..un copil care este intr-un sistem SBO poate oricand sa se intoarca intr-o scoala normala

http://www.evang-vs.diakonie.salzburg.at/ini/forum/schulsystem_nl_en.htm

In Belgia copii se duc la "scoala" de la 2.5-3 ani , multi olandezi de la granitza ducandu-si copilul in primii ani in Belgia ...si cred ca vom adopta si noi metoda ( desi domnul meu nu prea e incantat de asta)

Ceea ce imi place mie in mod deosebit fata de Romania este faptul ca mi se par mult mai deschisi ...cel putin la gradintia si clasele 1-4 ( la noi ), copilui nu i se baga informatia in cap cu polonicu ..ci este invatat prin joaca sau prin exemple logice pe intelesul copiilor .Programul de invatare ptr ciclul primar este ceva in genul 8-11 invatare( materii principale ) 11-13 pauza ( alegi unde isi petrece copilul pauza acasa sau la scoala ) si 13-15.30 ( ore lejere gen educatie fizica) .Ma rog programul poate diferii cu o jumatate de ore in + sau - ..adica sa inceapa scoala la 8.30-9...ma rog ati inteles ideea ...Nu ii tine nimeni pe copii mici cu forta in banca .daca is obositi pot si sa doarma.Acum daca clasa face un desen si copilul vostru vrea sa danseze nu il va obliga nimeni sa nu danseze ( ma refer la cei micuti)

----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman

Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu

O parte din mine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Ceela, eu n-am fost nici o zi la gradinita si cu toate astea m-am integrat repede si n-am avut nevoie de regim special de scolarizare doar pentru ca nu s-a ocupat de mine o educatoare care mai avea pe cap 30 de copii! Nici un sistem imbecil nu ma poate obliga sa-mi duc copilul la o gradinita in care sint alti 30 in grupa, iar daca la o particulara nu o sa-mi permit, o sa stea acasa! Si la fel de bine o sa intre si in clasa I, indiferent cite reguli cretine o sa mai dea niste ministri spagari si cu un IQ sub 50! Si da, revolta-te, o sa-l dau la scoala cind o sa consider eu ca e pregatit, nu cind o sa ma forteze o lege prosta sa-l dau. Au vehiculat virsta de 5 ani ca virsta de intrare in clasa I, eu pot sa le dau scris de acum ca pot sa-si trimita copiii lor si de la 2 ani la scoala, al meu va merge la 6 ani si 9 luni pentru ca la 5 ani si 9 luni nu-mi tine nimeni copilul 4-5 ore legat de o banca si de o programa negindita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

Aaaa ..am uitat un lucru esential ...cum naiba sa faci invatamantul prescolar Obligatoriu cand anual zeci de mii de copii raman pe dinafara nevand un loc in gradinita?????????Numai in Bucuresti peste 10.000 de copii sunt ramasi pe dinafara si nu vorbesc despre cei pe care parintii nu ii duc la gradinitza dintr-un motiv sau altul ..ci de cei care nu au unde sa se duca

http://old.jurnalul.ro/articol.php?id=54317

----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman

Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu

O parte din mine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

)Nu va functiona "obligativitatea" pt ca nu au dotarile necesare. Deja gradinitele sunt ocupate la maxim. Vorbesc de cele de stat. Si asta in conditiile in care sunt o gramada de copii care stau acasa. La scoala la fel, unde mai "inghesuie" inca 2 randuri de clase - pt pregatitoare si a-5-a ? Fizic nu exista spatiile necesare desfasurarii procesului de invatamant. Si ce educatie vor primi copiii? Pt ei e foarte inportant jocul si sportul. Daca la gradinita de bine de rau mai ies in curte cate o ora si se joaca , alearga, fac gimnastica - la scoala vor sta "intepeniti" in banci. Ca faimoasa ora de sport e orice altceva - matematica, scriere...- sa iasa copilu' mai competent - nu conteaza daca e cocosat de stat cu nasul in caiet si carat ghiozdane grele!

Baiatul meu cel mare are 4 ani si jumatate. Ma gandeam sa-l dau in clasa 1 peste 2 ani. Daca schimba astia sistemul, o sa-l dau la pregatitoarea de la scoala la 6 ani jumate, in loc de clasa 1. Si asta nu pt ca n-ar fi destept (doar e puiul mamii) ci pt ca nu vreau sa-l tina in banca atatea ore. In plus il am la program prelungit, la gradi, si e mult mai bine asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tessie spune:

Sunt convinsa ca geniile din minister nu s-au gandit si la alte aspecte legate de schimbarea asta,cum ar fi:scolile generale vor fi suprapopulate prin formarea acelor clase pregatitoare,adica s-ar putea sa fie o problema lipsa salilor;programa pt.clasa a noua poate va trebui schimbata?;profesorii din gimnaziu vor preda la cei de a noua?
Astea sunt doar cateva aspecte care-mi trec momentan prin minte...Ma intreb,de ce trebuie sa fie totul asa de complicat?Nu era mai bine cu examenul de treapta?Fiica-mea va fi dupa cum se pare in prima serie care va intra la liceu dupa noua "gaselnita"a ministerului.

Tessie

Mergi la inceput