Salut.
Un coleg de la serviciu a mers in 2 excursii in Paris in ultimii 2 ani si imi spunea ca ar vrea sa locuiasca acolo.
Inca este in perioada in care strange info, prietenii lui sunt francezi deci nu sunt la curent cu vizele si alte aspecte de avut in vedere pentru o asemenea schimbare.
Imi puteti da detalii despre ce implica mutarea in Franta? Ce presupune asta?
Va multumesc,
Nicoleta
Pai sa gaseasca o intreprindere care sa vrea sa-l angajeze si sa-i faca toate actele pt carte de sejur. Sau sa se insoare cu o frantuzoaica. Sau sa-si gaseasca o bursa de studii (dar asta e o solutie temporara pt ca daca la sfirsitul studiilor nu gaseste serviciu nu poate ramine aici).
Altfel nu se poate!
Multam fain pentru raspuns, stii cumva un site mai oficial (sa-i spunem) de unde sa mai culeaga cate o info? El vrea sa plece impreuna cu prietena lui, sa isi gaseasca mai intai ceva de lucru pe acolo.
Nicoleta
Uite un site:
http://www.touteleurope.fr/fr/vos-droits-et-demarches/beneficier-de-la-mobilite/vivre-circuler-resider-dans-lue.html
Daca vrea sa vina asa, in vizita si poate-si gaseste ceva de lucru, ok. Numai ca:
1. Trebuie sa aiba o meserie care sa fie cautata aici.
2. Trebuie sa gaseasca pe cineva care sa-l gazduiasca pe termen destul de lung pt ca:
2.1. Perioada de proba este in general de 3 luni
2.2. Ca sa-si gaseasca ceva de inchiriat are nevoie de cel putin 3 fise de salariu, de un contract de munca legal si de preferinta pe o perioada nelimitata, eventual de garanti. Mai ales la Paris!
3. Asa cum spuneam in mesajul precedent trebuie sa gaseasca un angajator care sa-l declare la Securitatea Sociala. Alfel nu e angajat legal.
Chestia e ca asa cum vrea el sa vina, cu prietena de la inceput, fara sa aiba nimic aranjat, mie imi miroase ori a aventura-aventura si intoarcere inapoi la sfirsitul vacantei ori a munca la negru, egal precaritate. Foooarte departe de Champs Elysées.