ce sa fac??
Am nevoie de sfatul vostru.
Fetita mea (5 ani si 10 luni) are o 'prietena'in varsta de 9 ani.
Se inteleg bine cu conditia sa nu fie alt copil in jur (se gelozesc fantastic-in special cea mare), sa nu fie obosite si sa aiba fiica mea chef sa cedeze.
Altfel ... e durere. Acum cateva zile cea mare i a distrus niste desene facute pe astfalt , a desenat porcarii in jur, a ras de desenul fetei mele cu toti copii din fata blocului . De ce? Pt ca fata mea a indraznit sa be in seama o alta fetita.
S au inscris amandoua la "Vara pe ulita' de la Muzeul Satului si cea mare distrugea tot ce facea fata mea, o certa ca intreaba profesoara cum sa procedeze etc etc.
Eu m am cam lamurit... nu este prietena si cumva o invidiaza. Si ii place sa o domine.Intr o zi i a zis fetei mele ca ar vrea sa aiba familia ei (si ea are o famile frumoasa... mama, tata, o sora...)
Cumva, cu mintea mea de acum as zice stop acestei relatii.
Dar ce sa ma fac cu fiica mea care desi e suparata pe prietena ei ... o vrea.
mIE IMI E GROAZA SA NU FIE O TRASATURA DE CARACTER A FETITEI MELE.. SA ACCEPTE ORICE DE LA CINEVA PE CARE L PLACE.
Noi o rasfatam f mult, are afectiune din toate partile.
Cum ziceti sa procedez???
Raspunsuri
florinad spune:
Fetita ta e mare si deja distinge binele da rau. Sunt convinsa ca ea stie ca cea mare nu procedeaza bine dar ii place ca o conduce, eu cred ca astfel invata ei, din exemplul altora, cum sa fie puternici. Ii admira pe acestia si incearca sa-i imite. Eu am un baietel de trei ani si are un verisor cu doi ani mai mare decat el, dar este foarte autoritar. Sunt convinsa ca se iubesc unul pe altul, se doresc foarte mult, dar cand sunt impreuna, daca al meu nu are chef sa se joace sau sa faca exact cum spune el, se enerveaza si face crize, urla si se apropie de al meu sa-l bata, chestii din astea. Si al meu il adora pe varu-sau. La inceput am fost disperata, chiar am cerut ajutorul pe forum ca nu mai stiam ce sa fac cu el, ii imita toate crizele si prostiile. Si-mi pica asa de rau ca-l vedeam pe cel mare ca-l asupreste pa al meu! Dar acum m-am linistit si uite cum procedez. II tratez pe amandoi egal, deci nu fac nici o deosebire ca unul ar fi al meu si celalalt nu, adica daca greseste al meu il cert, daca greseste celalalt il cert pe celalalt si uite asa. Iar al meu baga la bibilica ce e bine si ce e rau din comportamentul amandurora si sa stii ca nu-l mai imita atat de mult. Si fiind baieti am ajuns la concluzia ca le place sa se bata, ca i-am auzit intr-o zi in cealalta camera icnind si gemand si m-am dus sa vad ce fac. Ei se tranteau pe jos, se inghionteau si impingeau si daca am intervenit au strigat amandoi foarte senini: "Dar ne jucaaaam!" Asa ca i-am lasat in pace. Cert e ca ma gandesc destul de serios sa-l dau pe fii-miu la judo .
Mai sunt momente cand mi-e foarte ciuda pe varu-sau, sau pe maica-sa cateodata, dar am obisnuit sa nu ma intereseze ce crede maica-sa, ca-i cert copilul etc. Mai important este copilul meu. Daca de exemplu, sare calul varu-sau si nu ne mai putem intelege deloc cu el, ne imbracam si plecam, dandu-i de inteles ca din cauza asta plecam. Si al meu vede si invata din asta cum trebuie sa se comporte, zic eu. Asa ca eu zic sa n-o indepartezi de prietena ei, ca stii tu, ce-i interzici mai tare-si doreste, dar sa incerci sa fii pe langa ele daca poti si sa incerci sa le ghidezi joaca, atentionandu-le cand gresesc, nu numai pe cea mare, ca sa se simta atacata ci pe amandoua, atunci cand e cazul. Dar iti trebuie multa imaginatie si rabdare! Si chiar sa-i spui celei mari ce nu-ti place, e mare si intelege si sa le mai spui ca daca doresc sa le mai lasi impreuna trebuie sa se inteleaga bine si sa nu-si faca rau una alteia. Bineinteles, asta suna pentru cea mare, dar tu o spui pentru amandoua. Asta este sfatul meu, nu stiu daca este bun, asta depinde de situatia detaliata, la mine a functionat. Mult succes!
Victoria_mami spune:
quote:
Originally posted by florinad
Mai sunt momente cand mi-e foarte ciuda pe varu-sau, sau pe maica-sa cateodata, dar am obisnuit sa nu ma intereseze ce crede maica-sa, ca-i cert copilul etc. Mai important este copilul meu.
Si daca ar fi invers si ti-ar certa ea copilul tau???
_
Mai bine mor neinteleasa de nimeni,decat sa ma tot explic toata viata!
Andrada spune:
De multe ori cei mici cauta aprobarea si atentia copiilor mai mari sau celor pe care ii admira. Eu aici as lucra. Eu as folosi tipul asta de relatie ca sa o invat independenta si increderea in ea. Atitudinea celei mari se va modela daca fetitza ta va fi in stare sa puna limite si sa se sustina singura. E un moment in care o poti invata (zic eu)sa nu accepte orice fel de joaca, orice fel de prietena..
Iar relatia nu mi se pare atit de toxica incit sa o interzic total.
Iar cind sint de fata (si baiatul se joaca cu gigel de ex)folosesc expresii de genul "gigel are motivele lui sa rupa masinutele in paispe, tu nu ai de ce sa le rupi si in familia noastra noi nu rupem masinutele". Si asta merge si cind gigel maninca ceva ce nu i-as da copilului, sau vorbeste urit...etc.
Cam asa protejez si sentimentele (si nu atac familia)lui gigel si-mi tin departe si baiatul de efectele nocive ale lui gigel. Dar asta fireste cind gigel nu face decit prostioare mici.Daca insa gigel fumeaza atunci gigel zboara din peisaj,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
adi_dalma spune:
quote:
Originally posted by Andrada
De multe ori cei mici cauta aprobarea si atentia copiilor mai mari sau celor pe care ii admira. Eu aici as lucra. Eu as folosi tipul asta de relatie ca sa o invat independenta si increderea in ea. Atitudinea celei mari se va modela daca fetitza ta va fi in stare sa puna limite si sa se sustina singura. E un moment in care o poti invata (zic eu)sa nu accepte orice fel de joaca, orice fel de prietena..
Iar relatia nu mi se pare atit de toxica incit sa o interzic total.
Iar cind sint de fata (si baiatul se joaca cu gigel de ex)folosesc expresii de genul "gigel are motivele lui sa rupa masinutele in paispe, tu nu ai de ce sa le rupi si in familia noastra noi nu rupem masinutele". Si asta merge si cind gigel maninca ceva ce nu i-as da copilului, sau vorbeste urit...etc.
Cam asa protejez si sentimentele (si nu atac familia)lui gigel si-mi tin departe si baiatul de efectele nocive ale lui gigel. Dar asta fireste cind gigel nu face decit prostioare mici.Daca insa gigel fumeaza atunci gigel zboara din peisaj,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PinapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Ai dreptate Andrada . Relatia nu e atat de toxica.
Dar ce m a enervat cel mai tare a fost atitudinea mamei fetitei.
LA tabara de vara de la Muzeul Satului au mers amandoua impreuna cu bona mea (care trebuia sa supravegheze 2 copii).Acolo sunt diverse cluburi si copii sunt raspanditi la diverse case pe diverse activitati. Cea mare s a enervat teribil ca nu i ies formele si ca Adelei i se explica mai mult ce si cum sa faca (asta pt ca intreba). Chiar a tipat la ea sa nu mai intrebe coordonatoarea nimic...sa faca doar cu crede ea (ca parca eu am dus o acolo sa demonstreze tuturor ca ea e cea mai buna...).
Chiar in prima zi, cand plecau din tabara in fata muzeului erau 2 autocare care asteptau turisti. Bona mea ramasese putin in urma fetelor care au fugit mla unul din autocare minunandu se cat de frumos e. Unul din soferi le a invitat inauntru sa le arate cum e. Cea mare zuuuum sa intre. Bona mea a strigat dupa ele : ce va iminati ca faceti etc etc. Mie nu mi a placut faza pt ca eu vreau sa o obisnuiesc pe fata mea sa nu mearga cu straini, sa nu manance de la straini etc etc
Normal ca acasa i am facut torie iar in timpul sedintei a venit mama fetitei mai mari la noi. I am zis si a inceput cu ton rastit sa zica ?:fata mea nu face asa ceva, nu s aintamplat asa ceva panma acum etc etc Si a plecat nervoasa. Noi ne am enervat pt ca ne asumam si suguranta celeilalte fete si vroiam ca mama ei sa i atra atentia sa nu mai faca. A 2a zi fetita a venit cu noi la tabara (eu le duc dim cu masina si se intorc cu taxi ul) si s a purtat f urat: adat de pamant cu ce a facut ea si a stricat si ce a facut Adela.S a plans bonei mele ca nu i place si ca topata lumea ii da atentie fetei mele etc. Ca vrea la alt club (aici deja aveam problema supravegherii copiilor...bona mea trebuie sa stea cu copilul meu,nu?)
A 3 a zi cand am sunat la usa dim sa iau copilul iarasi rasp a fost sec: nu mai vine azi.
Fara un telefon seara fara nimic.
Eu am dus o zilele astea pe fata mea in alta parte sa se joace... cu fetite de varsta ei cu care sincera sa fiu s a simtit excelent.
In alta ordine de idei fata mea a simtit mult mai bine in tabara fara vecina ei. Acolo se intampla niste lucruri minunate. A invatat sa modeleze in lut. Apoi sunt activitati de teatru, au invata sa faca placinta;au facut dansuri si jocuri traditionale"batistuta si altele. Este un loc minunat!!!!!
Clover spune:
Eu zic ca nu-i bai daca pierde aceasta "prietena". Copiii isi revin usor si leaga repede alte prietenii. N-are nici un rost sa suporti toanele copilului si mai ales pe ale maica-sii. Adio si n-ai cuvinte!
"Orice adevar este mai bun decat o incertidudine continua." - Arthur Conan Doyle
miki68 spune:
Asa mama, asa fiica.
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
monica-elizabet spune:
se zice ca "este bine sa nu te bagi intre ei mici" dar totusi aceasta "prietena" a fetitzei tale la varsta pe care spui ca o are ar trebui sa stie ca nu-i frumos sa strice ce a facut altcineva...mie mi se pare din cele povestite de tine ca fetitza ta este mult mai "matura" decat "prietena" ei si nu cred ca are ce invata de la aceasta fetitza...doar lucruri urate... poate ca cel mai bine ar fi ca fetita ta sa intre in contact cu alte fetitze apropiate de varsta ei, sa vada cum se comporta o prietena adevarata si atunci sa realizeze singurica ce "pierde", sunt convinsa ca in scurt timp nici macar nu o sa mai aminteasca de "prietena" ei(poate doar cand o sa-si aduca aminte cum ii strica ceva dar nu o sa mai doreasca sa se joace impreuna cu ea) ...locuri de distractie sunt multe, parcuri la fel, copilashi nu mai vorbesc...deci decizia iti apartine.
numai bine
monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)
simali spune:
quote:
A 3 a zi cand am sunat la usa dim sa iau copilul iarasi rasp a fost sec: nu mai vine azi.
Fara un telefon seara fara nimic
quote:
Adica sa inteleg ca tu te duci si o ieie pe fetita vecinilor... Draga mea, nu te supara dar pentru mancarimi exista alifii. Eu nu o mai luam pe fetita vecinilor cu mine nicaieri (si nici cu bona fetitei mele) din secunda doi in care vedeam ca sunt incompatibile.
alice
adi_dalma spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
Fara un telefon seara fara nimic
quote:
Adica sa inteleg ca tu te duci si o ieie pe fetita vecinilor... Dra mea, nu te supara dar pentru mancarimi exista alifii. Eu nu o mai luam pe fetita vecinilor cu mine nicaieri (si nici cu bona fetitei mele) din secunda doi in care vedeam ca sunt incompatibile.
alice
Ai dreptate Alice! Credeam ca sunt copii care azi se cearta maine se impaca. Dar mi am luat lectia.
Am facut greseala mamei care vrea ca puiul ei sa aiba cu cine sa se joace. Fetita aceea invata bine si am crezut ca poate fi un ex bun.
Si mereu le luam pe amandoua in parc, la mall etc. Mama fetitei mai are un copil de 3 ani si ceva si nu prea se deplaseaza.
Vestea buna ca Ada nu a mai intrebat de 'prietena'ei si ma bucura chestia asta. I am oferiut alternativa si pt moment a tinut. Vom mai merge si la bloc si voi monitoriza tot. Ce imi doresc este sa fie dorinta ei sa nu se mai joace cu acea fietita. Se pare ca daca ii impun eu voi deveni 'cea rea'...nu?
danitin spune:
Eu cred ca depinde foarte mult de atmosfera din familie... La mine nu era tocmai ok si de aceea am tanjit o viata intreaga dupa aprobarea celor din jur, devenind, la un moment dat "dependenta" de prieteni... Fiica-mea se bucura de toata atentia noastra si vad ca nu are probleme cu integrarea. In sensul ca copii cu care sa joaca in parc sunt mai mari decat ea si de multe ori o resping dar are un fel de univers paralel fata de al lor si ... se descurca. Cred ca totul e sa te simte pe tine aproroape, mereu, sa stie ca are pe cinva care o sprijina neconditionat.
Mamica de spiridus
Spiridusul in al treilea an