Un nou test pt. risc SD?!

Un nou test pt. risc SD?! | Autor: roli25

Link direct la acest mesaj

Am facut la recom. medicului un test care chipurile ar fi nou in RO si mai sigur decat TT, in sapt 11, care presupune, masurarea translucenta nucala + recoltare sange pt. analiza bhcg si papp-a. La toate astea se ia in calcul varsta mamei si rezulta un anumit risc de defect genetic.
A mai facut cineva acest test? Poate fetele care locuiesc in alte tari unde medicina e mult mai avansata si analizele se fac cu simtul raspunderii.
Marea mea dilema este cat de sigur acest test comparativ cu TT. Eu nu mai stiu ce sa cred...la prima sarcina am facut TT care mi-a dat risc crescut de SD, am facut amniocenteza care a iesit buna si am un baietel perfect.
Acum, la recom. medicului am facut minunea asta de test si din nou am risc crescut de SD, desi la eco translucenta nucala a iesit 1,8 mm, deci buna. Din nou stau cu sufletu la gura pana voi face amniocenteza.
Nimeni nu iti spune nimic, numai pareri evazive, ca aceste teste au doar valori statistice, orientative. Si atunci pentru ce ne mai chinuim cu aceste teste cand oricum toti medicii spun ca numai amniocenteza are valoare de diagnostic
Daca cineva a facut acest test si are mai multe detalii o rog sa ma lamureasca. Evident ca incerc sa gandesc pozitiv, pentru ca nu am nici un antecedent in familie si am nascut la 35 ani un copil perfect. Dar recunosc ca nu prea imi iese si sunt panicata. Am 36 ani si stiu ca si asta contribuie la rezultatul prost...

Roli 13+ si mamica lui Marc (9 iunie 2006)
http://bd.lilypie.com/uGYJp3.png

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

si eu voi face maine bitest + screening trim.I.
Cred ca dak iti este dat sa ai un copil cu pb este doar vointa lui Dumnezeu si efectiv nu poti riposta in nici un fel.
La mamici de iulie august am gasit asta:
http://www.acegraphics.com.au/articles/dietsch01.html
Cat a costat bitestul?

10+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anacami spune:

Roli,cred ca vorbesti de dublu test..daca este asa, sunt foarte multe gravidute care l-au facut
Si eu stiu ca doar amniocenteza are valoare de diagnostic..celelalte sunt doar orientative...Nici macar ecografia nu poate depista toate cazurile de SD, exista forme usoare ce nu pot fi depistate ecografic ("mozaicism")

Camelia, Sebastian (26 mai 2004) si Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anacami spune:

uite ce am gasit referitor la testele cu val. de diagnostic:
" Teste diagnostice: se aplica daca testarile de screening (ex. TT)/ ecografiile trezesc suspiciunea sindromului Down.
Amniocenteza si CVS (chorionic villus sampling-examinarea vilozitatilor coriale) sint testele diagnostice cel mai des utilizate.
o amniocenteza se efectueaza in jurul saptaminii 16 al sarcinii. Dupa o ecografie, cu ajutorul unui ac se extrage o mica cantitate din fluidul amniotic, care contine si celule fetale, si se examineaza. Rezultatul se obtine in aproximativ 12-20 zile. Efectele secundare ale amniocentezei sint: in 2% din cazuri avort, singerare, infectie.
o CVS se aplica in jurul saptaminii 9-12 al sarcinii. Dupa ecografie abdominala un tub subtire se introduce pina la placenta pe cale vaginala si se extrage o mica portiune a vilozitatilor coriale. Vilozitatile coriale, fiind tesuturi apartinind fatului, se examineaza din punct de vedere cromozial. Rezultatul se obtine in 7-10 zile. Efectele secundare sint: risc de avort, singerare, infectie, pierdere de fluid amniotic."

Camelia, Sebastian (26 mai 2004) si Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witchy_witch spune:

Triplul test in multe tari nu se mai practica, tocmai pentru ca are rata de rezultate false prea mare. In schimb acesta de care spui tu, care se numeste DUBLUL TEST sau BITEST are rezultate false mai mici decat TTul. Poti gasi informatie pe Internet, se practica in toate tarile, si in tarile unde TT a fost scos....

E adevarat ca nu e 100% sigur, dar se pare ca o ECO f buna si in parametrii + DUBLU TEST cu risc interpretat f mic te asigura in proportie de peste 95% ca bebele este ok.... (adica sub 5% rezultate false).

E f important sa iei sange si sa faci eco in aceeasi zi, sau la MAXIM o zi diferenta intre ele, ca sa fie cat mai sigur testul...

sapt. 33 cu maricel in burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Exact asta mi-a spus si dr. ca a renuntat la TT in favoarea acestui test. Eu la prima sarcina am facut TT si mi-a iesit fals pozitiv si astfel am ajuns la amnio., care a fost ok si am un copil sanatos.
Dilema mare acum este ca ecografic sarcina arata perfect si am facut testul asta pt linistea mea. Iar rezultatul prost. Nu stiu insa cat de prost e acest 1/250.
Voi face amnio cu siguranta dar pana atunci, inca aproape 2 luni simt ca o iau razna in conditiile in care se spune ca testul asta ar fi mult mai sigur.
Eram si sunt in continuare curioasa daca cineva a facut testul, si in urma unui rez. negativ are amnio buna.

Mergi la inceput

Gratiela m-a costat 5 mil. la care se adauga si eco pt masurarea translucentei nucale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

Roli, eu am facut bitestul (si triplu testul si dry-testul- asta e o alta varianta a triplului test). Mie mi-a iesit ok.

Intrebare : care era valoarea riscului tau calculat fata de riscul tau de varsta ?

22s + Sophia 90%

Mergi la inceput

Risc de varsta: 1/268. Risc calculat: 1/250

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

5 mil? eu am sunat acum la Medlife si mi-au zis 1.6mil cu interpretare (pe site afishasera 1.5mil). Si mie mi-au zis sa-mi fac eco si dupa asta sa vin la ei (au program pana la 19.45 si sambata).

11+

Mergi la inceput

Eu l-am facut la Medsana. Mi se pare f mare diferenta. Doar sa fie vorba de acelasi test. La mine pe fisa scrie "dry test" trim.I

Mergi la inceput