CIC luat de catre mamicile avocat
Salut,
am si eu cateva intrebari pentru mamicile care au luat indemnizatie fiind de profesie avocat.
- care a fost baza de calcul folosita de Barou sau UAR ( de preferat pentru Bucuresti ) ?
- ati beneficiat si de indemnizatia de 600 RON de la stat tinand cont ca suntem prevazute acum expres in lege ?
Stiu ca suma luata lunar de la Baroul Bucuresti este in general mai mica decat cea luata de la Primarie cu toate ca la noi cotizatia minima lunara este de 85 RON in conditiile in care declari ca nu ai nici un venit in luna respectiva ( adica vii cu bani de acasa ) dar am inteles ca si in cazul platii a 12 luni cu 10 % din venit tot mai putin de 600 RON ar fi lunar ...asa este ?
Sunt un pic suparata asa ca va rog sa ma scuzati daca sunt un pic incoerenta dar nu mi se pare corect cand platesc o groaza de taxe atat la Barou cat si la Fisc sa nu beneficiez practic de nimic ...
O zi excelenta !
Lala.
Fratele mai mare
Atat mai am pana ma nasc ! (bb 2)
Raspunsuri
kriss79 spune:
Lala, eu inca nu am luat indemniz ca mai am putin..dar stiu de la colegele mele..
-indemniz. de crestere copil =80% din media veniturilor pe ultimele 12 luni
-nu se benef. si de cei 600 lei, ci doar de alocatia copilului de 200 lei
La noi in Iasi max. este de 1700 lei(era de 1500). Deci daca ai incasari mari, nu iti da mai mult de aceasta suma..
Stiu si eu cum e cu taxele de barou, fisc samd..dar eu sunt multumita ca nu voi lua cei 600 lei..
Mai exact gasesti in Regulam Casei de Asigurari si Statutul Casei..
Burtik
Cristina 25+ cu Alessia Stefana
Lala_D spune:
kriss79 cum spui tu stiam si eu ( cu media veniturilor , asa aqm luat acum 7 ani la baiat )... pana azi cand am fost la barou si m-am enervat ingrozitor
Deci ce mi-au spus mie ( Bucuresti ) :
- prenatal/ postnatal : 126 de zile calendaristice cu 80 % din media veniturilor lunare pe ultimile 12 luni
- CIC : baza de calcul a indemnizatiei este determinata de media contributiilor lunare efectiv platite pe ultimile 12 luni.
- cuantumul indemnizatiei : 75 % din venitul aferent conform bazei de calcul.
Cuantumul indemnizatiei nu poate fi mai mic de 40 % si nici mai mare de 100 % decat venitul mediu brut al avocatilor.
Este o mare diferenta fata de cei 80 % din media venitului daca calculezi o medie a contributiei efectiv platite ... sau am luat-o eu pe aratura cu matematica
Ex : daca eu am o medie lunara de 2.000 Ron , cotizatia efectiv platita este de 200 Ron si atunci aplicand si un 75 % ....pai iese mai putin decat da statul
Vestea buna ar fi ca Bucurestiul da si adeverinta pentru primarie asa incat poate mai e o speranta sa stau si eu acasa...daca nu la munca cu mine ca in felul asta nu imi permit
art 22 din regulamentul CAA ( aici m-a lovit cu baza de calcul de care spun mai sus )
O zi excelenta !
Lala.
Fratele mai mare
kriss79 spune:
In conditiile astea trec si eu maine pe la Barou sa vad ce imi zic..
Burtik
Lala_D spune:
Sa imi spui si mie ce afli , te rog, ca eu inca nu gandesc bine din cauza dracilor si nici sa calculez nu imi sta capul , astept sa vina matematicianul familiei acasa
O zi excelenta !
Lala.
Fratele mai mare
kriss79 spune:
Lala, m-am interesat la contab.Baroului..
Nu e cum scrie in lege..sau nu e legea clara mai bine zis..
Indemn. de creste este = 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni..(nu din suma efectiv platita la Casa de asig)
Faza tare e ca , desi nu scrie in lege..ei iti dau jos weekendurile..deci nu vor fi 12 luni calculate de tine..se duce mai departe, vor fi aproape 13 luni inainte de nastere.. Am avut o colega anul trecut si i-a dat jos chitantele taiate sambata sau duminica..o prostie!
I-am zis ce venituri am..si m-a asigurat ca nu se calc. la contrib. efectiv platita la Casa..ar fi fost o prostie! Max. insa care ti-l pot da(cel putin in Iasi) e de 1300 lei..chiar daca ai incasari mai mari!
Anul trecut o colega avea incasari in medie de 1000-1100 lei si a luat indemniz aprox. 800 lei.
Eu nu iau prenatal..voi lua numai cele 42 de zile oblig. de lehuzie. In cazul asta am inteles ca vei lua mai mult pt. crestere.
Voi merge in septembrie sa imi calculeze exact cat voi lua..
Inca ceva, daca nasti in cursul lunii..iti da indemniz. si pt. luna resp. doar daca nu ai chitante taiate!
Burtik
Lala_D spune:
Multumesc frumos Cristina
Sper ca ametita de la contabilitate de la noi sa imi fi spus aiureli ... desi de la baroul nostru ma astept si la surprize neplacute
O zi excelenta !
Lala.
Fratele mai mare