Gradinita de stat sau privata?
Probabil ca acest subiect s-a mai discutat dar eu sunt tot nelamurita!Spuneti-mi si mie diferentele intre o gradinita de stat si una privata in afara de pret. Se merita efortul sa dai bani in plus la o gradi particulara?Si cam care este diferenta de bani dintre ele? Am inteles ca la una privata taxa este de cam 8oo ron lunar la program lung. Ce include aceasta taxa?Cat costa la o gradinita de stat lunar la program lung si ce include?Ce "cadouri" se dau de-a lungul anului si la una si la alta?
Raspunsuri
monaraus spune:
Cred ca o diferenta este numarul mai mic de copii in grupa la gradinita particulara, dar probabil nu la toate. Alta diferenta nu vad, poate un personal mai tanar si mai specializat pe metode noi de educare a prescolarului. Eu una am optat pentru o gradinita de stat in sistem step-by-step. Un fel de amandoua.
anya spune:
Eu am avut copilul si la gradi de stat si la particulara. Teoretic, diferenta intre cele 2 variante conta in principal in pret si numarul de copii in grupa.
Pretul pt program lung cu mese la o particulara sare de 8 milioane iar la stat e de aprox 1.5 mil cu tot cu optionale.
La o gradi particulara sunt in grupa cam 15 copii inscrisi la stat intre 25 si 40 functie de gradinita. Eu am reusit anl trecut sa-l dau la gradi de stat cu grupa de 23 de copii dar care nu au venit niciodata toti. La o gradi de stat, pt zilele in care copilul lipseste nu se plateste, la particulara da. Cat despre cadouri, poti sa dai sau nu si intr-o parte si in alta.
Conteaza cel mai mult educatoarea.
S-ar putea ca la o particulara sa invete mai multa engleza sau germana, dar de cei 6 milioane pe luna care raman, poti sa-i platesti ore si sa-ti mai si ramana![]()
delia_alx spune:
Manaraus ce inseamna mai exact o gradinita step-by-step ,cat costa, cati sunt in grupa si in ce cartiere sunt acest tip de gradinite?
Gaby spune:
buna,
si noi am frecventat o gradi particulara, dar nu de top si dupa experienta asta incercam una de stat, mai ales ca avem balconul fix la 1 m de gradina gradinitei; de aici am asistat la lectiile din gradina; nu spun ca e cea mai buna, sunt sigura ca voi gasi si aici probleme: de ex invatatoarele fumau aproximativ langa copii...
noi avem o opinie - daca nu ai bani sa mergi la o gradi de top, ci la una mica - pana in 9 mil, nu cred ca se merita- diferenta nu exista- sunt copii mai putini dar si la stat sunt educatoare mult mai pregatite, parerea nooastra, dupa analizele a multe gradi, inclusiv direcyoare care nu aveau ce cauta acolo...
am ales de stat pt ca nu imi place ce am gasit la cele particluare mai ale in materie de pregatire educationala si nu ma incalzeste ca mananca o portie de peste pe sapt. ca aia tot o ia acasa; sau ca are mai multe jucarii...are de si le pune in cap, acasa! ce nu avea...educatie si asta nu o poate avea numai de la noi..ca pierdem pe zi 10 ore la serviciu...din pacate! si sper ca de la toamna sa vad o schimbare...la gradile parti ne spuneau...au fcut au dres, ne scria pe caiet, e ffff destept; nimik de zis chiar a invatat cate ceva dar era prea putin, parerea noastra...plus ca cei din ultima "turnanta" nu faceau programa, am vazut un caz care s-a intors si a facut scandal...coplilu de cl 1 era slab pregatit!
cam asta ar fi; daca stai si analizezi, mergi la gradi o sa observi diferenta intre cele in care se cer multi bani si celke de cartier, ca sa le spunem asa....nu neg ca printre ele o fi si cateva scapari, dar eu nu le-am nimerit, si nu vreau sa ma risc ... pe bani... dar mai ales acum ca mai avem 2 ani si mergem la scoala...
Cand copilul e mic, nu vrei decat sa fie bine ingrijit si ajutat, cand creste , nevoile sunt altele...deci te pliezi; te gandesti, analizezi si ... decizi!
Bafta!
Cu stima,
omul cu... banca la cap! www.bankingjobs.ro
ingridnen spune:
Noi santem la stat, trecem in grupa mijlocie acum. Ca pret, cu optionale, teatru, rechizite, fondul clasei etc etc platim im medie cam 2,5 mil pe luna.
Am vizitat si gradi particulare in zona, insa nu m-a convins nici una... si preturile nu mai spun 
Poate sa fie mancarea mai buna si mai variata la particulare si copii mai putini in grupa.. in rest nu vad alte avantaje. La Cristi sant 25 in grupa, in cursul anului s-au retras / nu s-au prezentat vreo 5, asa ca au ramas 20. Din care nu veneau toti... asa ca frecventa era cam de 15 copii.
Cadouri, daca vrei, se dau si la stat si la particulara. Nu te obliga nimeni sa dai - cel putin la noi la gradi nu e obiceiul sa se stranga bani pentru "doamne" la diverse ocazii.
programul la gradi noastra este 7.30 - 17.30, noi il lasam pe Cristi pana la ora 13, mananca acolo pranzul si il ia bona, merge cu el in parc si per urma acasa.
Ingrid si Cristi 4 ani si 4 luni
iileana spune:
quote:
Originally posted by Gaby
Cand copilul e mic, nu vrei decat sa fie bine ingrijit si ajutat, cand creste , nevoile sunt altele...deci te pliezi; te gandesti, analizezi si ... decizi!
Gaby,
, excelent ai surprins "starea de lucruri"!!!Este o mare loterie cu gradinitele particulare, mai ales cind, datorita virstei copilului, incepi sa mai ai niscaiva pretentii si la capitolul "educatie". Despre cele de stat, despre cum stau ele la "calitatea actului pedagogic", nu prea-mi pot da cu parerea, din pacate, pentru ca supra-aglomerarea grupelor si vacantele lungi si dese au facut ca aceasta varianta sa nu fie o alternativa pentru noi.
Dat fiind ca la noi urmeaza grupa pregatitoare, am decis sa renuntam la gradinita de pina acum, "particulara de cartier pina-n 9 milioane" (
Un sfat pentru cei care aleg o gradi particulara: de la o virsta incolo, chiar mai mult decit conditiile materiale conteaza calitatea personalului, pregatirea sa in pedagogia invatamintului prescolar, in psihologia copilului mic, si, de ce nu, experienta in lucrul cu copiii. Bunele intentii nu sint deajuns! Verificati cit de stabila este echipa gradinitei, cit de des se schimba directoarea si educatoarele, este un prim semnal.
Succes.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
monaraus spune:
delia, gradinita step by step de langa blocul nostru este de stat, adica finantata de stat, iar programul step by step este o alta metoda de educare decat cea traditionala, specifica invatamantului de stat; pe langa plata mesei zilnice, aici se mai plateste o taxa in plus, probabil pentru personal, nu cunosc detalii; sunt si grainite particulare cu program step by step, iar numarul de copii in grupa variaza de la o gradi la alta; nu stiu sa iti spun cate si unde sunt gradinite de stat step by step; gradinita de langa blocul nostru de care am vorbit abia de anul acesta a trecut pe step by step.
pitzinuca spune:
buna,
baietelul nostru are 4 ani; a fost la cresa de stat 1 an, si la gradi de stat 1 an - pana in iulie cand s-a luat vacanta. neavand cu cine sa il las, am optat ptr o gradi particulara pe perioada verii;
poate am nimerit noi mai bine, insa diferenta de perceptie a copilului este total pozitiva. desi credeam ca o sa se adapteze greu ptr ca isi facuse prieteni de nazbatii la stat, totusi:
1.nu a existat nici o dimineata plangacioasa cu "nu vreau la gradi"
2. personalul este foarte prietenos, directoarea care este si educatoare este o persoana exceptionala, foarte calda si foarte modesta.
3.desi nu am avut nici o pretentie, nu ma interesa sa vina andi cu cine stie ce cunoastinte, ma surprinde pe zi ce trece: a invatat multe cuvinte in engleza (la stat nu l-am avut la engleza pe motiv ca va invata papagaliceste) pentru prima oara intr-un timp scurt (azi e 10-a zi de gradi particulara), si stie ce inseamna, si este curios, ne intreaba si alte cuvinte cum se mai spun...
4. acum de abia invata ce este interactiunea placuta cu copiii, nu mai este lasat de izbeliste sa se antreneze in "lupte" si inghionteli si certuri cu copiii sau sa alerge singur prin gradinita, totul li se explica foarte frumos.
5. cand il intreb seara ce a mancat, tine minte (isi aduce aminte cu placere de masa de pranz) sa imi spuna exact felul 1si2; la gradi de stat le pacalea pe educatioare ca nu ii dau eu voie sa manance cutare![]()
6. a inceput sa ne spuna "buna dimineata", "noapte buna", "o zi buna" "multzumesc" - fara sa ii mai atragem noi atentia, vine de la el si o spune de-adevaratealea; la gradinita de stat imi spuneau sa il mai educ si eu acasa sa nu mai spuna "nu vreau" si sa nu mai fie asa agitat
asa ca eu voi face efortul financiar (diferenta de pret este fff mare) si il voi lasa aici la particulara; suntem fff multumiti noi parintii si mai ales andi.
succes in gasirea unei gradinite cu personal cat mai dezinteresat material si centrat pe copii!
edit: inca ceva: noi lucrand il luam pe andi pe la 17.30 de la stat. uneori mai ajungeam si pe la 17.45 - etunci chiar ca era singurul copil; tantile alea erau tot timpul asa botoase si plictisite, si chiar daca ele aveau program la 18.30, le vedeai cat sunt de nemultumite de faptul ca nu au putut pleca (si azi) mai devreme de program... vorbesc de tantile ingrijitoare ca educatoarele o uscheau demult acasa
aici si daca ajung la 18.30 mai sunt inca copii (banui ca parintii copiilor de la particulara lucreaza mai mult) si se joaca si sunt veseli...
b
vrabiuta spune:
si in cazul gradinitelor de stat, si in cazul celor particulare sunt mari diferente de la o gradinita la alta. exista educatoare excelente si in gradinite de stat si in particulare. exista dotari foarte bune si in gradinite de stat si in particulare. exista mancare buna si in gradinite de stat si in particulare.
presupunand ca am gasit si o gradi de stat si o gradi particulara in care educatoarele sunt foarte bune, au dotari excelente si mancare proaspata si de calitate, ce alegem? eu personal as alege gradinita particulara. de ce? pentru ca numarul de copii intr-o grupa la o gradinita particulara este de maxim 12, din care vin poate 10 pe zi. asta inseamna ca educatoarea are timpul necesar sa se concentreze asupra fiecaruia, sa indrume, sa sustina, sa corecteze fiecare copilas in parte. sa inteleaga personalitatea fiecaruia, sa il incurajeze si sa il ajute sa se dezvolte armonios. sa medieze eventualele conflicte inainte sa ia amploare, sa implice chiar si copiii mai timizi in jocuri, sa ii tempereze pe cei mai nazdravani. sa dea explicatii suplimentare copiilor la activitati daca este nevoie, sa le urmareasca progresele, sa ii ajute sa inteleaga corect notiunile de baza care se predau in gradinita. sa faca toate lucrurile pe care noi ca si parinti ni le dorim pentru copiii nostri.
ca sa raspund la intrebarea deliei cu privire la taxe - la noi este 8 mil (9 mil din toamna) si in taxa sunt incluse TOATE cheltuielile zilnice (inclusiv activitati extracuriculare ca dans, modelaj, engleza, germana; inclusiv iesiri la teatru de papusi, circ), plus mesele: mic dejun, pranz si gustari. nu se asteapta nici un fel de cadouri.
si in incheiere o mica povestire. am dus intr-o seara acasa o educatoare de la gradinita noastra (de la o alta grupa). traficul asa cum il stiti... am stat cam 40 min in masina si am povestit de una de alta. din vorba in vorba aflam ca a lucrat la o gradinita de stat. si o intrebam cum a fost. iar ea ne povesteste ca i-a facut mare placere sa se ocupe de copii, ca s-a atasat de ei, dupa care ne spune, citez: "aveam 30 de copii, iar la activitatea principala, pana reuseam sa dam fiecaruia caietele de lucrari, deja pierdeam jumatate din timpul alocat unei activitati". mie mi se pare ca asta spune tot.
succes sa gasiti o gradinita buna!
impresii de calatorie