Comportamentul unui copil stresat

Comportamentul unui copil stresat | Autor: Dory232002

Link direct la acest mesaj

Am citit de curand un articol intr-o revista care se distribuie gratuit in farmaciile Dona, poate ca multe dintre voi ati citit deja, poate multe nu, asa ca ma-m gandit sa-l tehnoredactez si sa il postez aici pt. ca e bine de stiut.

COMPORTAMENTUL UNUI COPIL STRESAT

Reactiile la stress sunt variabile in functie de stadiul de dezvoltare cognitive, emotionala sau comportamentala a copiilor, capacitatea lor de adaptare, durata de actiune a agentului stressor si gradul de support pe care acestia il primesc din partea familiei si persoanelor care il inconjoara.



Semnele stresului la copil apar cel mai frecvent grupate, dar nici un copil nu va prezenta toate simptomele in acelasi timp.Un copil suparat sau speriat poate prezenta dureri abdominale si poate plange, evitand prezenta celorlalti.Un altul, paoe deveni iritabil, irascibil sau isi poate necaji colegii.
Unii copii par sa fie nascuti cu personalitati foarte rezistente la stress.Inca din copilarie sunt foarte adaptabili la schimbare si relationeaza foarte usor cu ceilalti.Altii in schimb se supara usor, se tem de situatii noi si de provocari.Cercetarile au aratat ca in situatii de stress intens, baietii au tendinta sa devina mai agresivi si au schimbari de comportament intr-un sens negative in timp ce fetele devin anxioase sau deprimate.
Cand poate un parinte sa-si dea seama atunci cand copilul sau este retras sau agresiv, ca aceste semen indica prezenta stresului sau pur si simplu aceasta este personalitatea lui inascuta?Cheia este schimbarea.De exemplu un copil care a fost dintotdeauna prietenos si deschis fata de ceilalti, devine trist, izolat si speriat, probabil ca arata semen de stress.La fel, atunci cand un copil linistit si calm care devine iritabil si agresiv, poate fi stresat.
Exista 2 indicatori frecvent intalniti, care ne atrag atentia atunci cand un copil este stresat: schimbarile si regresia comportamentale.Copii stresati isi modifica comportamentul si reactioneaza intr-un mod total de nepotrivit felului lor de a fi.De asemenea, pot sa reapara comportamente caracteristice stadiilor timpurii ale dezvoltarii lor cum ar fi suptul degetului sau tulburari de control sfincterian(enuresis, encoprezis).
Reactiile la stress difera in functie de varsta: prescolarii manifesta mai frecvent reactii somatice si comportamentale, in timp ce adolescentii manifesta reactii emotionale si cognitine.


PRESCOLARII

Tipic, prescolarii devin nerabdatori, impulsive, opozitionisti, au dificultati in a-si exprima sentimentele, prezinta enuresis, encoprezis, isi modifica comportamentul alimentar, au tulburari de somn si de limbaj.
La unii dintre ei modificarile comportamentale pot include iritabilitatea, furia, anxietatea, plansul facil, regresia la comportamente infantile, le este teama sa ramana singuri, sunt hipersensibili la zgomote puternice.


COPII DE VARSTA SCOLARA

Suprasolicitarea este considerate una dintre primele surse de stres la copii de varsta scolara.Uneori, parintii au tendinta de a-si retrai propria viata prin intermediul copiilor, impunandu-le niste standarde pe care ei nu le-au putut atinge, implicandu-I in activitati pe care si-ar fi dorit ei insisi sa le faca, fara sa tina cont de capacitatile, inclinatiile si dorintelor acestora.Astfel copii ajung sa aibe uneori un program mai inacrcat decat al parintilor, impartind-si timpul intre lectii de pian, cursuri suplimentare de limbi straine, competitii de atletism sau inot, pregatirea pt. olimpiade.Cu timpul, rezultatele bune obtinute, nu mai sunt percepute ca un obiect de satisfactie: chiar daca ti-ai indeplinit bine sarcinile, chiar daca rezultatele sunt bune, ceea ce in trecut i-ar fi adus felicitari si incurajari calduroase, acum impresia este ca nu si-au atins obiectivele.Acest sentiment ca stacheta se va ridica pe masura ce tinteste tot mai sus, este o sursa de presiuni si totodata de considerabile frustrari.Din atitudinea parintilor si a profesorilorcopilul invata ca atunci cand e efficient si rezultatele sunt bune, nimeni nu vine sa-l aprecieze sau sa-l valorizeze; in schimb, la cea mai mica slabiciune cineva arata gresesla cu degetul, profesorul nu se refera deacat la greseli, gafe, slabiciuni, nu subliniaza cu rosu decat ceea ce este in neregula.
In mod tipic, scolarii prezinta toleranta scazuta la frustrare, agresivitate, comportament opozitiononist, au temeri nejustificate, nemultumiri legate de scoala, isi pierd capacitatea de concentrare, au cosmaruri.Sub influenta stresului, ei pot ajunge sa prezinte tulburari de somn, isi evita prietenii, au sentimental ca nu sunt iubiti si dificultati in a-si exprima sentimentele, devin neincrezatori, lipsesc de la scoala, isi fac griji in privinta viitorului, se plang de dureri de stomac, cefalee, lipsa apetitului sau nevoia frecventa de a urina.





Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

Dory,din ce citesc eu aici,cred ca si fi-meu e stresat
de ce spun asta?!
ca el era un copil f. socialbil....
de mic l-am invatat sa incerce sa se descurce si singurel,adica,daca eram la o terasa si mai voia un suc ii dadeam bani si-l trimiteam sa ceara singurel ...sau daca avea nevoie de un servetel il puneam sa ceara singur....
nu avea nici un fel de emotivitate vis-a vis de persoanele straine,se exprima dezinvolt....asa cum e firesc varstei lui....
in anii trecuti daca mergeam la teatru si se ducea sa dea flori actorilor nu avea nici un fel de jena...era primul pe scena....

am constatat insa ca in ultima vreme toate astea s-au atenuat,as putea spune ca a trecut in extrema cealalta....
e f emotiv,f inchistat....
cand am fost ultima data la teatru nici nu a vrut sa se mai duca pe sena cu flori pt ca nu era nimeni....inca nu aparuse si ceilalti copii...

inainte de serbare mi-a spus ca are emotii,iar cand i-am spus sa o roage pe doamna sa-i dea masinuta inapoi(ca d-na obisnuia sa-i ia masinutele si sa nu i le mai inapoieze...) mi-a spus ca poate sa-i zica asta ca-i e teama de ea...

apoi,la gradinita e f irascibil(era)....in plus nu manaca deloc la acolo...
si acasa,am constatat ca-i e teama sa doarma singur...

sa fie cumva si stresat?!

aste ne mai trebuie sau le vad eu pe toate la el?!....de cand cu evaluarea psihologica(a copilului)....

posibil sa am si yo nevoie de un psiholog




Vio,mamica de viitor "avionar"
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:


stresul boala secolului.
ataca pe toate fronturile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dory232002 spune:

Violeta, eu sunt 95% sigura ca totul i se trage lui Mihnea din cauza educatoarei care dupa cate am inteles pe de la tine nu-l prea agrea ca era mai energic...etc si probabil ii dadea mai multe batai de cap decat ceilalti copii , iar dpoamna respectiva fiind o fire mai comoda nu ii placea lucrul asta.Probabil ca ea venea la servici sa se relaxeze, doane fereste sa-mi incapa copilul pe mana unei astfel de educatoare(invatatoare).Dar este bine sa printezi articolul si sa i-l arati si psihologului daca mai mergeti la el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

si alex e emotiv, oare e stresat?

monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dory232002 spune:

Monica, eu cred ca asa e felul lui Alex, sa nu-ti faci probleme ...

Mergi la inceput