mama surogat sau purtatoare
Raspunsuri - Pagina 5
gabibociort spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Manuelita Presimt ca o sa-mi iau ceva castane, dar cred ca acest subiect nu are ce cauta la categoria adoptii. Aici nu suntem oameni care se folosesc de mame surogat pentru a avea un copil din gene proprii, ci de oameni care avem sau asteptam cu nerabdare copii cu alte gene decat ale noastre.... Mie subiectul acesta mi se pare mai potrivit la categoria lupta cu infertilitatea.....ok, recunosc, pe langa argumentul rational de mai sus, m-a facut sa scriu acest post faptul ca ma cam scoate din sarite "metoda" asta de a avea copii, o metoda din calea-afara de egoista si care nu tine cont de nevoile afective ale unui copil! astept castanele! Manuelita |
Gabrielafericita dewww.webshots.com/user/gbociort" target="_blank"> MARIA (07.08.2007)
ce nu te omoara, te face mai puternic......si mai bun
asi spune:
Manuelita aici se discuta de reproducere asitata ,clar ca nu are ce cauta dar se pare ca multe nu mai sunt cum au fost.Mai e putin si o sa se deschida subiect de fiv al mamelor surogat.
Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.
Kariris spune:
E clar ca acest subiect nu are ce cauta la aceasta sectiune. Dar citindu-l aici am realizat cat sunt de inversunate cele care adopta pe cele care apeleaza la mame surogat (purtatoare), cand aceasta forma de a avea un copil e de fapt ultima posibilitate din categoria fiv/reproducere umana asistata.
Dorinta de a deveni mama nu e acelasi lucru cu instinctul matern. A dori sa devii mama, dupa parerea mea, e a vrea sa ai copilul tau biologic indiferent de procedeul prin care il obtii. Poti foarte bine ca dupa ce il ai, instinctul matern sa nu prea apara... spre deloc. Si ca atare sa nu fii o mamica buna.
Instinctul matern il au acele femei care pot iubi neconditionat orice copil ca o MAMA si il pot asimila ca pe propriul copil ca si cum ar fi biologic. De multe ori poate il iubesc mai mult si il trateaza mai bine decat ar face-o o mama naturala.
Eu va respect si nici prin gand nu mi-a trecut sa va calific in vreun fel pentru ca multe ati ales poate direct calea adoptiei. Nu v-am considerat nici egoiste (cuvant mult vehiculat pe aici de o distinsa doamna) ca nu ati vrut sa va periclitati sanatatea incercand un fiv sau alte metode de a procrea, nici lipsite de curaj pentru ca de fapt multe nu au facut fiv tocmai de frica sa nu isi dea peste cap sanatatea. Va respect decizia de a deveni mame prin adoptie si va consider la fel de mame, uneori mai bune ca cele naturale.
dar sincer, nu am crezut ca niste femei cu suflet atat de nobil (in mintea mea) pot sa gandeasca atat de negativ si sa acuze atat de vehement pe cele care fac copii prin mame purtatoare, ba mai mult sa le jigneasca si pe unele si pe altele. Doritoarea de a fi mama = egoista cu genele, iar cea care se ofera sa fie mama purtatoare ca fiind o femeie cu o situatie precara si care provine dintr-un mediu indoielnic. Ma rog, nu textual, dar asta era ideea.
Clar acest subiect trebuie mutat la "asteptand un ingeras in viata noastra", acolo unde e multa suferinta, speranta, lupta, tratamente, incarcatura emotionala si cazaturi foooarte dese din varful piramidei in neant. Acolo unde mamele purtatoare sunt respectate la fel si cele care doresc sa aiba copii prin orice metoda, INCLUSIV PRIN ADOPTIE! Ceea ce vad ca nu e valabil si la sectiunea voastra din pacate.
Nu vreau sa comentez mai multe... dar pe langa faptul ca iubiti copiii fara limte ar fi bine sa invatati sa iubiti si respectati si oamenii, sa nu mai judecati ca nu sunteti Dumnezeu si poate intrebati un copilas (asta pentru mine ca sa ma convingeti) cat de tare a suferit ca a stat 9 luni in burta unei femei si din prima zi de viata (primele zile) l-a luat alta femeie care ii era de fapt mama.
Nu sunteti informate si e normal ca nu e "pe parcela voastra" dar cei care si-au luat tzepe cu mamele purtatoare au fost ei nestiutori in primul rand. N-am nici un interes sa va conving, pot sa va spun ca avand un contract, mama purtatoare nici nu vede copilul pe care il naste....dar nu mai continui ca nu are sens.
Asi si care ar fi problema ta daca s-ar deschide subiect de fiv al mamelor surogat?!? bineinteles la sectiunea unde ii e locul. Nu citi draga mea. Pe forum e loc pentru N subiecte atata timp cat sunt morale. De aia e pe sectiuni ca sa citesti unde te intereseaza.
Lachi mamica de Karina si Iris
http://www.dropshots.com/lachione#albums/a%20treia%20luna
Deianira spune:
Lachione, mie personal (ca femeie care doresc sa adopt in viitor) mi se pare o jignire propozitia asta -
"A dori sa devii mama, dupa parerea mea, e a vrea sa ai copilul tau biologic indiferent de procedeul prin care il obtii." |
"Instinctul matern il au acele femei care pot iubi neconditionat orice copil ca o MAMA si il pot asimila ca pe propriul copil ca si cum ar fi biologic." |
Copiii de care ai citit tu la subiectul cu adoptiile (daca ai citit) sunt 100% ai parintilor lor, nu sunt asimilati .
Eu personal, imi doresc sa am minim un copil adoptat, dar si un copil biologic. Daca as afla ca nu se poate sa am un copil biologic pe cale naturala nu as lua-o in tragic, adoptia mi se pare un lucru minunat, oricum o am in vedere din start, pentru ca e minunat sa creezi o familie dintr-un cuplu fara copil si un copil fara parinti.
Nu e vorba de egoismul sau lipsa de curaj de a incerca FIV, e vorba de cu totul alt punct de vedere.
Si daca o sa citesti cu atentie povestile fetelor care adopta o sa constati ca multe dintre ele vad adoptia ca o alta cale naturala de a avea un copil, nu neaparat ca pe ultima sansa dupa ce metodele traditionale nu au dat rezultate.
Si da, desi e legal si ii respect pe cei care apeleaza la mame surogat, si eu vad ca pe un act egoist dorinta de a avea un copil doar din propriile gene, neluand in considerare nicidecum adoptia.
Consider ca adoptia nu ar trebui sa fie "the last resort", pentru ca e o cale absolut normala si naturala de a aduce un copil intr-o familie si de a transforma un barbat si o femeie in parinti. Daca ar fi dupa mine, as promova ideea asta pe toate caile posibile (cum nu am finantare, o promovez printre cunoscuti/prieteni/rude).
Nu cred ca acest subiect isi are locul la aceasta sectiune de forum pentru ca aici se intalnesc viitoarele mamici care isi doresc un copil al lor, nu viitoarele mamici care isi doresc un copil din genele lor - treaba care nu are nici in clin, nici in maneca cu actul adoptiei.
gabi_99 spune:
cu toata deskiderea fatza de posibilitatzile de a deveni parintzi, sint de acord sa fie mutat acest subiect acolo unde are mai multzi adepotzi sau posibili cititori, deoarece se vede treaba ca daca o femeie doreshte asa devina deveni mama in acest mod (mama-surogat) are parare foarte diferite fatza de cele care dorim sa devenim mame prin adoptzie...mi se pare ca tulburarile astea sint de prost augur shi pentru o categorie de viitoare mame shi pentru cealalata....cu respect pentru toata lumea, cine are posibilitatea sa faca "magia" sa mute subiectul, sa o faca! pupici shi intzlepciune!!!
gabi
ioanaalice spune:
pot sa va spun ca avand un contract, mama purtatoare nici nu vede copilul pe care il naste.... |
lachione, din cate stiu eu, in Romania acest contract este ilegal.
Poate, totusi, moderatorul muta subiectul acesta in alta parte. Sau il inchide. Multumesc anticipat, Liliana
Kariris spune:
Deianira eu nu cred ca nu m-ai inteles, nu cred ca ai considerat o jignire ce am scris mai ales ca am scris ca e parerea mea si, nu cred ca din mesajul meu nu a eiesit foarte clar faptul ca nu m-a deranjat decat calificarea celor care fac fiv sau apeleaza la mame surogat.
Si, ai inteles foarte bine ca am vrut sa spun cu "ca o mama" sau nu ai inteles... e problema ta. In nici un caz nu am vrut sa jignesc pe nimeni pe nimeni si dpdv legal stiu si eu crede-ma ca un copil adoptat e 100% al parintilor adoptivi cu drepturi depline. Eu la altceva m-am referit si din nou sunt sigura ca ai inteles.
Cand am mentionat diferenta pe care o consider eu intre a dori sa devii mama si, a avea instinct matern si a dori un copil m-am referit la acele cazuri in care o femeie "isi doreste copilul facut de ea" parerea mea e ca pe ea o intereseaza mai mult aspectul debutului maternitatii. De aceea o gramada dau bir cu fugitii dupa ce se trezesc acasa cu copilul. (lipsa instinctului matern) Instinct, pe care mamicile care adopta il au si de aceea reusesc sa fie mamici mai bune uneori decat cele care fac ele copii.
Nu stiu de ce ai impresia ca sunteti vazute altfel de mame? Nu draga, sunteti mame ca orice mama de pe pamant.
Nici eu nu as apela la mama purtatoare sau in nici un caz nu as face fiv cu donatoare sau donator, dar pentru asta nu ii calific nicicum pe cei care o fac. Iti spun eu ca sunt mai nefericiti cei care incearca la nesfarsit si nu reusesc. Ar putea sa adopte, dar nu o fac. E problema lor de ce. Putem banui care sunt motivele, dar bunul simt ne obliga sa ne abtinem de la a-i califica public in vreun fel.
Eu daca nu reuseam din al doilea fiv ramaneam fara copii sau ar fi tebuit sa divortez ca sa pot adopta unul. E mult mai usor cand amandoi isi doresc copil prin adoptie, dar nu toti oamenii pot face asta. Fiecare are povestea lui si fiecare face ce ii sta in putinta.
Sotul meu nu ar fi fost de acord in veci sa adopt. Nici ideea de a mai avea copii nu-l mai incanta el avand deja 2 fete gemene din prima casatorie. Nu pot sa-ti spun prin ce am trecut 8 ani ca imi venea sa mor. Zilnic imi faceam curaj sa divortez ca sa pot adopta, dar in acelasi timp as fi vrut ca acel copil sa aiba si un tata. DA despre sotul meu pot spune ca e egoist sau insensibil, dar o spun eu. nu mi se pare normal sa mi-l califice altii asa cum nici eu nu ma apuc sa judec sau sa fac aprecieri la adresa nimanui.
Imi pare rau ca m-ai inteles gresit eu nu am vrut sa jignesc pe nimeni din contra am avut doar cuvinte de lauda pt cele de la sectiunea asta. Insa, nu mi-a placut ca vorbiti rau despre cealalta categorie. In fond ce va intereseaza pe voi cum fac altii copii? voi sunteti fericite cu copiii vostri si atat ar trebui sa conteze.
exista un singur caz in care eu mi-am permis sa vorbesc de egoism si anume cazul doamnei Iliescu care a tinut mortis sa devina mama la varsta aceea prin fiv, cu toate ca nu a fost decat mama purtatoare. Putea foarte bine sa adopte un copil si nu as mai fi gandit asa.
Deianira spune:
Lachione, mie mi s-a parut trist ca ai folosit comparatia aia... "ca o mama", efectiv mi-a sarit in ochi si crede-ma ca m-am gandit mult inainte sa scriu. (Poate si tie ti-e greu sa intelegi anumite aspecte ale adoptiei, cum mie mi-e greu sa inteleg anumite aspecte legate de FIV, surrogacy etc.) Si nu ma refer la legi, pentru ca ai mentionat ca ( ) copiii adoptati sunt 100% ai parintilor lor din punct de vedere legal, ma refer la sentimente, o mama adoptiva nu este CA o mama, este o mama si atat. Punct.
Fetele de la adoptie nu cred ca au nici ele nimic impotriva celor care fac FIV sau recurg la surogat, dar pur si simplu nu este un subiect de adoptie. Adoptia inseamna sa adopti un copil care nu are nimic de la tine (ma refer din punct de vedere biologic) si sa il faci al tau (sa il cresti, sa il iubesti, sa il educi etc). Povestea cu mamele surogat nu are de a face cu adoptia nici pe departe, e doar o alta modalitate de a avea un copil 100% biologic, doar ca femeia care il poarta nu este cea care il va creste.
In plus mi se pare foarte important sa "spread the news" despre adoptie. Sa lasam (spun in general) prejudecatile la o parte si sa intelegem o data pentru totdeauna ca adoptia nu e mila/caritate/bla bla. E o modalitate de a avea un copil. Si cu cat sustin mai multi chestia asta, cu atat va fi mai usor pe viitor (eventual o schimbare a legilor) si pentru adoptatori si pentru copiii pe care ii apuca majoratul in orfelinate din cauza unor legi care numai in favoarea lor nu sunt.
Cu cazut doamnei Iliescu gandim la fel , nici eu nu sunt de acord cu ceea ce a facut ea, dar asta e deja alta problema.
In alta ordine de idei, tu ai niste fetite foarte frumoase, sunt ca doua papusi . Sa-ti traiasca!
Kariris spune:
Deianira tot ce am scris eu a fost foarte haotic, am incercat insa sa pastrez oarecum o ordine de idei si asta pt ca sunt extreeem de obosita.
Vad ca am reusit cat de cat sa ma fac inteleasa.
tot ce mi-ai explicat tu mie mai devreme i-am explicat eu ani la rand sotului meu, ajungand la discutii foarte neplacute. Avea deja copii si nu-l interesa ca si eu imi doresc. Eu am vrut adoptie initial, el nici nu a vrut sa auda, am incercat sa-l lamuresc in o mie de feluri dar fara succes. Pacat ca eram deja casatoriti. Cu greu ca sa scape de presiunile mele (ca nici fiv nu vroia), de discutii si de amenintari cu divortul a acceptat primul fiv. Nu a mai vrut nicicum al doilea fiv. I-am spus ca o sa strang bani si o sa fac cu donator pana reusesc si cred ca asta l-a determinat sa accepte al doilea fiv pentru care m-am rugat fiecare secunda fiind constienta ca alta sansa nu mai am.
Vreau sa concluzionez si nu o sa va mai deranjez: va respect ca pe orice mamica, nu consider adoptia un act de caritate sau din compasiune si consider ca ar trebui sa ii multumim lui Dumnezeu ca a lasat si aceasta cale pentru ca sa poata exista familii, pentru ca, copiii sa aiba parinti care sa-i iubeasca si sa-i ocroteasca.