Elvetia

Elvetia | Autor: lorelei_19

Link direct la acest mesaj

Despre Elvetia inca nu s-a vorbit, asa ca indraznesc sa va spun si eu cate ceva. Locuiesc de 3 ani aici si este o tara minunata. Alpii care par pudrati cu zahar datorita zapezii si care sunt vazuti printr-un fenomen magic chiar si atunci cand sunt peste 30 grade afara, lacurile albastre si mari in care se vad pestii de dimensiuni foarte mari, plantele care - dupa vorba mamei, cresc cel putin dublu fata de semenele lor din Romania- cred ca datorita climei, ciocolata-excelenta de altfel, Zermatt-ul, singura localitate din lume unde n-au voie masinile in afara salvarii, politiei, etc, Luzernul cu podul capelei, etc. E o tara minunata care merita sa fie vizitata. Si ce mi se pare ciudat, regiunea in care locuiesc eu, seamana extrem de bine cu regiunea Durau-Neamt, unde mergeam ca adolescenta aproape in fiecare weekend cu prietenii mei. Sau o fi doar dorul de tara

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns coral spune:

Multumesc Lorelei, e prima data cind imi doresc sa vizitez Elvetia


There is a difference between knowing the path and walking on it.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danaA spune:

Mai spune-ne. Cum sunt oamenii fata de emigranti?
Hai ca stii tu ce sa ne mai povestesti.

Dana si Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danaA spune:

Din cauza zapacelii, am uitat sa-ti spun BINE AI VENIT!!!!

Dana si Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa spune:

Bine ai venit Lorelei,
Si eu am stat 3 ani la Geneva, am vizitat multe cantoane si imi aduc aminte cu mare placere de Elvetia. Am fost si prin alte tari din Europa dar in Suisse m-am simtit cel mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

BINE AI VENIT IN FAMILIA NOASTRÄ!!!!!

Si eu am fost in Elvetia, chiar anul trecut, in martie...am intrat pe la Bodensee, am traversat toatä Elvetia, cu destinatia Saannen, dupä care am luat-o pe autostradä pe la Bern, in directia De...
Am rämas cu o imagine de neuitat, cind am väzut muntii äia uriasi, plini cu zäpadä...si am avut noroc si de zile insorite!!!.. te uitai de pe stradä, pe care nu o mai vedeai si care era marcatä cu niste tevi de metal, care aveau niste stegulete in virf ce ieseau din zäpadä ca niste floricele...si vedeai in jos, urma vreunui piriias ( piriiasul nu se vedea efectiv) in forma unei "ripe" in stratul de zäpadä care avea cred cam 5 m adincime, pinä la apä...
Ne-am suit cu telecabina pinä la ca. 2.500 m, unde am stat la soare si m-am bronzat in numai 15 minute!!!...la mine este mare minune sä mä bronzez!
Ce nu mi-a pläcut, a fost pauza de la prinz, pe care o fac restaurantele...ne era foame, si am cäutat prin nu stiu cite localitäti sä gäsim unul care ne putea servi!!!...cicä se deschid pe la 17-17.30!!!!...in functie de turisti. Pinä la urmä, s-a rezolvat, cä am inceput sä "pling" de foame la una, si i-a fost milä de mine!!!
Mi-a pläcut, in schimb, cä am vorbit 3 limbi diferite!!!
Natura Elvetiei este unicä in felul ei si cu toate cä eu nu sint "prietena" frigului, am rämas pläcut surprinsä!!
Oamenii, mi-au fäcut o impresie deosebitä..erau f. prietenosi si chiar la granitä ni s-a spus cä la ei benzina este mai ieftinä si cä ne-ar recomanda sä facem plinul la ei...si asa a fost!!!
Prin munti, am trecut cu trenul, masina, cä sträzile erau la un moment dat, blocate de zäpadä!!!

Pupici,

Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Buna fetelor si va multumesc pentru primirea facuta! Sunteti niste dulci :-)
Am sa va mai povestesc, daca va face placere. Elvetienii au foarte multe in comun cu nemtii- aceeasi fire mai retrasa la prima vedere, harnici si cu multa responsabilitate. Insa se tachineaza incontinuu unii pe altii. Sunt ei ce-i drept mai retincenti, dar ce m-a socat pur si simplu e increderea pe care ti-o acorda inca de la inceput: cand am inceput serviciul, in urma cu 3 ani, eram platita cu ora. Scriam pur si simplu cate ore lucram pe zi si ei ma plateau. Credeti-ma, niciodata n-a controlat nimeni sa vada daca e adevarat ceea ce scriu eu acolo. Ma credeau pur si simplu si imi plateau. Bine, ca nici n-am indraznit niciodata sa scriu macar 10 min in plus, dar m-a frapat, poate mai ales din cauza faptului ca ultimul job in Romania era foarte sever, trebuia sa scriu pe lista si de cate ori mergeam sa fumez. O data ce te accepta insa, sunt niste oameni minunati, oameni pe care te poti baza, isi respecta cuvantul, au fantezie, si stiu sa se distreze. Bineinteles ca exista- ca peste tot si uscaturi, dar eu am vorbit in general....
Elvetia e cumva tara contrastelor: in partea germana, spre Zürich, e o clima temperat-continentala, mai curand rece, iar in partea italiana clima are influente mediteraneene. Diferenta de temperatura e uneori de 10!!! grade. In Tesin- cantonul unde se vorbeste italiana, sunt o multime de palmieri, iar atmosfera generala e mai mult latinica, se rade mai mult, se vorbeste mai mult, chiar si cu ordinea sunt mai delasatori in comparatie cu cei din partea germana.
Elvetia e o tara micutza, cam de 5-6 ori mai mica decat Romania. De la mine de acasa pana in Lugano- orasul central din cantonul Tesin, sunt cam 250 km. Ultima oara cand am plecat de acasa erau aici 13 grade iar in Lugano 22!!
Ar fi enorm de multe de povestit, de la trenul din sticla unde servesti masa si vezi panorama superba a Alpilor in acelasi timp, calatorie care de altfel e extrem de scumpa, la Vale Verzasca- o vale minunata cum n-am vazut niciodata. Toata valea e modelata de ape de-a lungul timpului si apa are o culoare superba, asa o nuanta de verde intens si stralucitoare, ca pur si simplu iti ia mintile. Se spune ca multi turisti nu rezista tentatiei si se arunca pur si simplu in apa... De la casele cu obloane colorate si impodobite cu floarea nationala a Elvetiei- muscata, pana la cinematograful tridimensional- cel mai mare din Europa, de la cascada Rhinului, cea mai mare ca debit de apa din Europa si pana la... Bodensee pe care de altfel Camelia a vizitat-o (in apropiere stau socrii mei) unde se poate face schi nautic, de la fondu- mancarea traditionala a Elvetiei alaturi de Raclete si Rösti- un fel de cartofi care sunt pe jumatate fierti in apa, apoi rasi pe razatoare si prajiti cu diferite adausuri sau natur- ca garnitura, la celebrele ceasuri elvetiene (sa nu ratati muzeul de ceasuri)... ufff, efectiv nu mai stiu ce sa va mai spun, sunt atat de multe de vazut. Veniti pur si simplu si o sa va fiu cu cea mai mare placere ghid. A! Sunt tot felul de sarbatori interesante: Sechseläute- o petrecere populara in Aprilie, cand aprind o papusa de paie al carei cap e umplut cu explozibil. Daca focul ajunge repede la cap si explodeaza in scurt timp, va urma o vara buna, daca nu, va fi iarna lunga si friguroasa- se spune... Anul acesta a explodat capul papusii in 6 minute- record in ultimii 150 de ani. Sau Knabenschiessen in Septembrie care au multe in comun cu balciurile noastre de odinioara si unde copiii se intrec la trasul cu arcul (vezi legenda lui Wilhelm Tell care a trait in apropiere de Rigi) si cel care trage cel mai bine e incoronat pt un an rege...
Mai revin, cu intamplari frumoase, cu locuri frumoase, cu ... da, si cu ganduri frumoase.
Sa fiti iubite!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Hoi Lorelei si bine ne-am gasit!

Despre frumusetile Elvetiei ar fi multe de scris. Sunt de ceva timp aici, revad locuri si continui sa ma minunez ca si cum le-as descoperi intaia oara. In Elvetia gasim un amestec de traditii si culturi. Aici se vorbesc 4 limbi oficiale. (germana 70 %, franceza, italiana si retoromana 5 %... nu stiu exact procentele dar undeva pe aici ca sa va faceti o idee). Simbolul, mandria lor nationala, este Floarea de Colt. Un suvenir cumparat din Elvetia va fi insotit cu desenul florii de colt.
Multe dintre voi stiti ca eu locuiesc in partea germana a Elvetiei asadar am reusit sa cunosc oamenii din partea aceasta a locului. Nu acelasi lucru se poate spune despre cei din partea franceza sau italiana.(dar va scriu alta data despre oameni, in masura timpului).

Despre Elvetica

Cel mai mult imi place la Montreux. De fiecare data mi se taie rasuflarea cand intru in acel minunat oras: munte si lac la un loc. Orasul e situat in trepte parca coboara in apa, in marele lac Geneva (Leman). Atmosfera e eleganta si luxoasa. Aproape toate cladirile au parte de o priveliste incantatoare: de o parte lacul si de cealalta muntele. Mi-a fost dat sa vizitez Montreuxul prima data in aprilie. O splendoare. Copacii infloriti (Magnolii in special) faceau orasul si mai minunat. L-am revazut iarna si am retrait aceleasi emotii. Ciudat nu?
Apoi Geneva "cea mai mica motropola a lumii". Aici se afla sediul multor organisme internationale si cu toate astea este un oras frumos avand un numar mare de locuitori. Este tot pe malul lacului cu acelasi nume, intre muntii Jura si Alpi.
Sa uit sa va spun despre fantana cu jet de apa inalta de 140 m, impresionanata, apa tasneste din lac pur si simplu.... (pacat ca nu va pot arata poze). Si tot la Geneva se afla marele ceas florar cu un diametru de 16 m.
Din punctul de vedere al frumusetilor eu sunt atrasa de partea franceza (sangele latin deh). Imi place enorm... Ce-ar mai fi? A, da! Nu s-a scris nici despre Lausanne, oras plasat la poalele Alpilor dar si pe malul lacului Geneva. Eu am vizitat parcul olimpic si mi-a placut mult. De fapt am remarcat ca Lausanne are multe parcuri. (si acest oras e asesat in trepte)
La Lausanne se afla sediul Comitetului International Olimpic.
Dupa cum vedeti eu le iau la rand.. Ce tacticoasa sunt. AR fi asa multe de povestit... Fiecare oras cu istoria si frumusetile sale.
Cel mai vechi pod de lemn din Europa unde se afla? La Luzern. (Lucerna). Podul Capelei (podul Kapellbrücke). Cand l-am travesrsat am intampinat o oarecare frica... De abia asteptam sa se termine. Huh, imi zic - E mai bine la capat! Cam scartaiau scandurele alea hi hi.... Dar sa va spun pe scurt despre pod. Din ce stiu eu, acest pod a fost contruit in 1300. In 1993 a ars aproape in intregime in urma unui incendiu de proportii si a fost refacut aproape complet dupa forma si arhitectura veche. Doar capetele podului au scapat de incendiu. La capatul podului exista un Turn de Apa (asa se traduce) inalt de 34,5 m care a avut mai multe "functii": initial a fost punct de observatie a zonei, apoi ca inchisoare, sala de tortura si mai tarziu ca si arhiva a orasului. In apropiere, pe raul Reuss, este podul Spreuer (Podul Mortii), care provine din anul 1407. Pe peretile acestuia se pot vedea imagini din sec. al XVII-lea, imagini sumbre, reprezentand dansul mortii. Brrrr... dar sa nu ma pierd in amanunte.
Amintesc si de Monumentul Leului, lucrare cioplita in stanca in amintirea soldatilor elvetieni.

So... sa ma opresc cu descrierea oraselor ca nu mai termin niciodata.
Asa cum spunea si Lorelei aici sunt multe sarbatori interesante. Eu am sa amintesc de Fasnacht-ul din februarie. Fasnacht-ul (carnavalul) dureaza 6 zile timp in care lumea, costumata in fel si chip, cat mai colorat si cu masti cat mai haioase de la an la an, cu fanfare si larma, iese pe strada sa petreaca. Bineinteles totul este organizat. La ora 6 se inchid magazinele si incepe distractia (In weekend incepe mai devreme). Sarbatoarea incepe in dimineata urmatoare a "vinerii negre". Semnifivatia ei? Intampinarea primaverii. (sau vestirea primaverii ceva de genul asta :))) )

Am sa ma opresc aici fiindca mi s-a terminat bunatate de cafeluta elvetiana meam meam. Va servesc virtual cu renumita ciocolata Lindt ca merge la cafea.

Am fugit la Julia.


Adela & Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

mai fetelor, voi reusiti sa ne plimbati prin toata europa! Mai intai nordul cu Olanda, acuma sudul cu Elvetia. Continuati, ca acusi va treziti cu musafiri, ce credeti voi, nici o fapta buna nu se lasa ne"rasplatita":)))
Serios vorbind, e tare fain ce povestiti voi, mai asteptam... Poate ne raspundeti la niste intrebari, ca de ex., ce si cand ar trebui sa vizitam ca sa ne bucuram 100% de tot ce se poate?


Cristina, mamica cu burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Buna, Cristina si Grüezi Frau Adela :-)
Pai cand e bine sa vizitezi Elvetia??? Habar n-am! Poate in perioada fastnacht-ului, asta daca-ti place iarna, in vara e superb pe 1. August cand e ziua nationala a Elvetiei si cand are loc noaptea un foc de artificii superb insotit de muzica simfonica- Mozart, etc, de simti ca-ti ingheata sangele in vene de emotie, sau poate in oktombrie- la oktoberfest (sarbatoare imprumutata de la nemti, din zona bayer- unde gasesti carnaciori albi si subtiri cu mustar dulce si cu weissbier). Sau poate ca la schiat, in St. Moritz unde au loc campionatele mondiale de Ski??? Tu ce ai mai propune, Adela???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

nuuu, fara oktoberfest ca sunt din Muenchen unde ne iese berea si mirosul de la pipi pe ochi alea 3 sapt. cat dureaza sarbatoarea.Poate sunt alti amatori.
Pai iarna ce am putea vedea, in afara de schiat ca avem burtica? Si cand n-o sa avem burtica o sa avem bebei pe langa noi... asa ca noi inca vizitam...

Cristina, mamica cu burtica

Mergi la inceput