Cine e moasa?
Buna fetele,
Mai am 3-4 saptamani si in viata noastra o sa mai apara un bebe . Il asteptam cu atata drag, incat am ajuns deja sa planuiesc botezul :)
Am citit eu pe aici cam ce e de facut, dar nu inteleg treaba nu moasa care trebuie sa-l duca pe bebe la biserica. Cine e aceasta persoana? Eu moasa nu stiu decat in spital ( un fel de asistenta). Asa ceva imi trebuie la botez, sau e altceva?
merci pentru raspunsuri si spor in toate,
pupice, o viitoare mamica fericita
Raspunsuri
liliana_28 spune:
Buna,
Tocmai am intrebat colegele mele de serviciu despre treaba cu moasa.
Uite cam cum este treaba: de regula mama copilului nu merge la botez.
Moasa este cea care duce copilul la biserica.
Moasa este cea care duce apa (cea in care i s-a facut baita copilului de dupa botez - mirul)afara...la un pom sau floare.
La mine a fost bunica mea desi eu am fost la biserica.
Nu este musai (dupa parerea mea) sa ai moasa.
O zi bunuta.
Nunta-graviduta cu Calinut + Poze Calinut la 1 anisor si 4 lunici
www.dropshots.com/liliana_28" target="_blank">Calinut
catutza spune:
La Bianca la botez, moasa a fost o buna prietena de-a mea. Ea a dus-o in brate si tot ea a cumparat hainutele pentru Bia (cele in care a fost imbracata cand am mers la biserica).
Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil
Darria spune:
Moasa poate fi orice persoana(bunica, matusa, o prietena, etc....).
Rolul moasei: duce copilasul pana la intrarea in biserica. De acolo este preluat de nasi. Ajunta nasii la imbracat/dezbracat in biserica, doar daca acestia nu se pricep. La baita facuta de nasi: pregateste si arunca apa.
Daca nu vrei moasa: te poti lipsi de ea. Preotul nu o cere, e un obicei.
Mama poate asista la botez daca are molifta de 40 de zile facuta. iar daca nu: daca preotul accepta paote sta in pridvor sa priveasca. Sunt preoti care primesc mamele in biserica chiar daca nu au molifta de la 40 de zile facuta.
David_mami spune:
In afara de ce au zis fetele, moasa poate fi o persoana tanara, necasatorita sau din contra, vaduva, in functie de obiceiul din zona.
La noi la botez a fost moasa o persoana tanara, necasatorita, iar la botezul la care am participat saptamana trecuta, moasa a fost vaduva, ca asa cerea traditia zonei...