Cine e moasa?

Cine e moasa? | Autor: ianuta

Link direct la acest mesaj

Buna fetele,

Mai am 3-4 saptamani si in viata noastra o sa mai apara un bebe . Il asteptam cu atata drag, incat am ajuns deja sa planuiesc botezul :)
Am citit eu pe aici cam ce e de facut, dar nu inteleg treaba nu moasa care trebuie sa-l duca pe bebe la biserica. Cine e aceasta persoana? Eu moasa nu stiu decat in spital ( un fel de asistenta). Asa ceva imi trebuie la botez, sau e altceva?

merci pentru raspunsuri si spor in toate,
pupice, o viitoare mamica fericita

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liliana_28 spune:

Buna,

Tocmai am intrebat colegele mele de serviciu despre treaba cu moasa.
Uite cam cum este treaba: de regula mama copilului nu merge la botez.
Moasa este cea care duce copilul la biserica.
Moasa este cea care duce apa (cea in care i s-a facut baita copilului de dupa botez - mirul)afara...la un pom sau floare.
La mine a fost bunica mea desi eu am fost la biserica.
Nu este musai (dupa parerea mea) sa ai moasa.

O zi bunuta.

Nunta-graviduta cu Calinut + Poze Calinut la 1 anisor si 4 lunici

www.dropshots.com/liliana_28" target="_blank">Calinut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catutza spune:

La Bianca la botez, moasa a fost o buna prietena de-a mea. Ea a dus-o in brate si tot ea a cumparat hainutele pentru Bia (cele in care a fost imbracata cand am mers la biserica).

Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)

Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Moasa poate fi orice persoana(bunica, matusa, o prietena, etc....).

Rolul moasei: duce copilasul pana la intrarea in biserica. De acolo este preluat de nasi. Ajunta nasii la imbracat/dezbracat in biserica, doar daca acestia nu se pricep. La baita facuta de nasi: pregateste si arunca apa.

Daca nu vrei moasa: te poti lipsi de ea. Preotul nu o cere, e un obicei.

Mama poate asista la botez daca are molifta de 40 de zile facuta. iar daca nu: daca preotul accepta paote sta in pridvor sa priveasca. Sunt preoti care primesc mamele in biserica chiar daca nu au molifta de la 40 de zile facuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns David_mami spune:

In afara de ce au zis fetele, moasa poate fi o persoana tanara, necasatorita sau din contra, vaduva, in functie de obiceiul din zona.
La noi la botez a fost moasa o persoana tanara, necasatorita, iar la botezul la care am participat saptamana trecuta, moasa a fost vaduva, ca asa cerea traditia zonei...

Mergi la inceput