Luxul din Olimp, in paragina
In ultimii sapte ani, celebrele hoteluri din statiuni au ramas de izbeliste.
Mobila deteriorata, toalete defecte, balcoane crapate si scari ciobite. Asa arata acum celebrele, pe vremuri, hoteluri din sudul litoralului. Belvedere, Amfiteatru, Panoramic. Sunt aproape o ruina. Declinul sudului litoralului a inceput imediat dupa 2000, mai exact dupa „privatizarea transparenta”, adica televizata, a hotelurilor din Neptun.
Pana atunci, chiar de la 1 Mai, statiunile se umpleau de „fitosii” care isi etalau masinile luxoase pe strazile principale. Era o moda sa iesi astfel in evidenta, mai ales ca era vorba de copii ai beizadelelor postrevolutionare. Incet, incet hotelurile au fost vandute „cui trebuie”, la fel si vilele de protocol ale fostei nomenclaturi de partid.
Cele mai multe unitati au ramas in paragina pentru ca proprietarii nu au investit niciun leu in ele. In mijlocul statiunii troneaza nu mai putin de noua hoteluri imense, de doua stele, care au inceput sa mucegaiasca la propriu.
Ce au fost si ce-au ajuns
Si gradul lor de degradare trage in jos statiunea. Nu este numai cazul acestor unitati de cazare. Turistii sunt din ce in ce mai putini. „In celelalte hoteluri, conditiile sunt mai proaste, nu s-a mai investit nimic. Aceleasi paturi, aceeasi vesela, crapaturi, mucegai, servicii proaste si de cativa ani nu mai venim la ei”, spune bucuresteanul Petre Mihaila, care vine de 37 de ani in zona Neptun-Olimp.
Acum s-a cazat la Hotel Majestic, cumparat si modernizat de un investitor arab. Turistul face, de fapt, referire la complexul Amfiteatru, Belvedere si Panoramic, de doua stele, pentru care in anii comunismului faceai eforturi deosebite sa obtii o camera.
Nicolae Georgescu este cazat la Belvedere. „Hotelul are mobila buna de la comunisti, dar toaleta, balconul, frigiderul si mai ales mocheta roasa sunt groaznice”. Turistul da 110 lei pe camera si i se pare foarte scump pentru ce i se ofera.
Statiunile se schimba
Complexul Panoramic Belvedere-Amfiteatru apartine si astazi statului, mai exact Regiei Autonome a Protocolului de Stat, si asta ar fi o explicatie pentru starea in care a ajuns. Balcoane crapate, nevopsite, scari ciobite, balustrade ruginite, mobila deteriorata, toalete defecte.
Toate se vad cu ochiul liber. Se vede ca statul e stapan. La restaurantul de jos, nimeni, desi este ora pranzului. In urma cu trei saptamani, ministrul IMM-urilor, comertului si turismului, Ovidiu Silaghi, a fost socat la vederea celor trei hoteluri si a spus ca va cere privatizarea lor urgenta, in toamna.
Spre Neptun, strada principala e pustie. Ici, colo cate o masina. Dam de o familie din Craiova. Nemultumita e putin spus. El nu vrea sa vorbeasca, isi stapaneste nervii: „Nu este litoralul pe masura asteptarii turistilor din aceasta zona la preturile care se cer, comparativ cu strainatatea, probabil ca la anul nu mai venim aici”, spune in final omul.
Sotia e si mai directa: „Aici e o mizerie crasa, preturi mari. Dam 120 lei la doua stele fara frigider, fara televizor, fara aer conditionat si usa de la balcon indoita. Ce sa va mai spun, nu mai venim”. Statiunile incep totusi sa-si schimbe infatisarea. Au aparut hoteluri si vile nou-noute, altele sunt in constructie si numarul investitorilor pare sa creasca.
CAZARE LA 2 **
Complex Panoramic - Amfiteatru - Belvedere
Dotari generale:
> Hotel Amfiteatru: 318 camere duble, 12 apartamente
> Hotel Panoramic: 202 camere duble, 7 apartamente
> Hotel Belvedere: 221 camere duble, 3 apartamente
> Restaurant, baruri, terasa, cafenea
> Casa de schimb valutar
> Piscina
> Discoteca
> Salon de cosmetica si masaj
> Parcare (platita)
Dotari camere:
> televizor, cablu TV, minibar, telefon, baie proprie, balcon
> se accepta animale de companie, contra cost
Alte servicii:
> contra cost: parcare, inchiriere sezlonguri si umbrele la piscina
Sursa: www.plaja.ro
http://www.evz.ro/article.php?artid=310633#
Raspunsuri
daniella4 spune:
Pacat.
Am stat la Belvedere acum vreo 3 sau 4 ani si mi-a placut mult hotelul. Si chiar si statiunea, cu toate ca e foarte mica.
A_Iulia spune:
Din pacate trist dar adevarat.
Anii trecuti am mai fost la noi pe litoral doar in week-end-uri. Ar fi stupid sa-ti petreci un intreg concediu acolo, acum cand pretul unui sejur la un asemenea hotel depaseste ofertele de litoral in alte tari, inclusiv transport cu avion, si cu servicii de calitate mai buna.
In Olimp chiar nu stiu sa existe vreun hotel cu conditii civilizate de cazare...si desi a fost statiunea preferata a familiei in trecut, eu nu ma omor cu nostalgia...
Adina + Olivia 04.03.2004
Cristina_C spune:
Adina, eu am stat anul trecut in Olimp la hotelul Majestic de 3 stele si a fost OK.
A_Iulia spune:
quote:
Originally posted by Cristina_C
Adina, eu am stat anul trecut in Olimp la hotelul Majestic de 3 stele si a fost OK.
Posibil, da' ma crezi ca nici nu stiu unde e? Eu stiu doar un Majestic in Mamaia.
O mai fi unul in Olimp - si e bine de stiut ca e si acolo ceva OK.
Guguluff spune:
Din pacate tot litoralul romanesc decade in favoarea celui bulgaresc. In afara de Mamaia si statiunile de "tineret" Costinesti si Vama Veche, restul sunt in decadere de la an la an. Am observat ca este o moda, acum vreo 8 ani era in voga Neptunul, mai demult, acum vreo 10, parca se purta Eforie Nord. Acum e pe val Mamaia si bineinteles litoralul bulgaresc. In afara, se purta Grecia si Turcia(acum cativa ani) acum Bulgaria. In 2 ani se schimba iar. Sper totusi sa nu se demodeze total intreg litoralul romanesc asa cum s-au dus Baile Herculane, spre exemplu. Pacat ca se practica preturi exorbitante si serviciile lasa de dorit ca Marea Neagra e la fel si stam sub acelasi soare. Olimpul este o statiune frumoasa si plaja dintre Olimp si Costinesti este incredibil de salbatica si frumoasa dar pana si constantenii merg la Albena, asa ca...
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
Cristina_C spune:
Si mai e un Majestic in Jupiter, parca. Anul trecut am mers "la nimereala", vbroiam doar sa aiba 3 stele, am facut cu 2 saptamani inainte rezervari, nici nu cunosteam hotelul asta sau altele din Olimp.
aissa spune:
quote:
Originally posted by Adina Iuliaquote:
Originally posted by Cristina_C
Posibil, da' ma crezi ca nici nu stiu unde e? Eu stiu doar un Majestic in Mamaia.
O mai fi unul in Olimp - si e bine de stiut ca e si acolo ceva OK.
E unul din hotelurile inalte, stiti cu nume de regiuni: Muntenia, Moldova, Oltenia. Nu mai stiu sigur care dintre ele a devenit Majestic, dar unul dintre alea e. Am stat multi ani in hotelurile alea inalte, singurul lor minus la vremea aia era lipsa balconului care ma deranja teribil. De cativa ani insa am renuntat si eu la Olimp pentru ca din an in an e mai in paragina, mai neingrijit, in ultimul concediu am facut baie numai cu apa rece la hotel (apa de pe teava de calda era cel mult calaie) asa ca nu am mai mers acolo. Pacat ca nu le iau odata pe astea cu terase, Belvedere, Panoramic sa le puna pe picioare, e pacat de promenada aia....
Poze
Cristina_C spune:
Mi-am amintit, e fostul hotel Transilvania. Intr-adevar n-am avut balcon, dar nu i-am simtit lipsa prea tare intr-o saptamana cat am stat. Anul asta, DACA mai mergem la mare, vrem in alta parte ca nu ne place de 2 ori in acelasi loc - asta asa, ca variatie.