Mi s-a oferit SPAGA!

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Denisa , facultatea nu ia locurile romnilor pt. a le da strainilor.
Sunt locuri la fara taxa si locuri la "cu taxa" , sunt serii speciale p. straini , care fac toate materiile in limba engelza , exista an pregatitor pt. ei , taxele sunt mai mari decat la noi , e alta mancare de peste.
Cine vrea la Medicina se zbate sa invete ca sa intre a fara taxa, cine nu , intra la cu taxa , cine nu intra nici aici isi alege altceva.
La noi de exemplu s-a majorat acum taxa aia , e 4 sau 5000 de euro pe an , am colege care fac a doua facultate(fiind an mai mare ele platesc taxa veche), sacrificii sunt , dar dupa ce termini si in timpul facultatii e extraordinar(mai putin salariile)

Si la noi se cumpara examene , dar nota de trece in cazul asta e indiscutabil 5 , maxim 7 .Daca ai bani si nu ai ce face cu ei insa sunt sigura ca s-ar da si 10 . La unii , ca la altii nu merge nicicum , nici macar cu mii de euro nu le poti aranja.Cinste lor!
Eu nu imi inteleg insa coegii care nu vin la stadii care nu pun mana pe un bolnav pt. ca le e scarba...pt. ce se fac atunci doctori!?!
Si examene care nu pot fi trecute doar daca dai bani aici nu exista .

la voi ce sistem e ? Intreb asta pt. ca am vb cu un baiat din Cj si fac facultatea diferit fata de noi din Tm , sunt curioasa daca si in Bucuresti e altfel.

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

quote:
Originally posted by denisabia

Propun sa abordam si alte profesii daca tot vrem sa ne descarcam pe forum, ca prea se bate apa in piua pe seama doctorilor de atatea pagini.Degeaba discutam noi in contradictoriu , ca lucrurile raman la fel.
Numarul bolnavilor e in crestere , facultati sunt multe , locuri destule pentru studenti la medicina.E greu sa te mentii am colegi transferati la stomatologie care au renuntat la medicina in anul 5 , 6.E drept ca in ziua de azi nu se mai invata ca inainte , ca studentii sunt mai delasatori si la profesori cam acelasi fenomen.Acum va intreb pe voi ce exemplu primim si noi , cand vezi ca se merge cu examene cumparate , cand tu inveti ca prostul pentru o nota mare si vine unul care scrie 3 randuri la un examen , ia 10 iar tu 7-8.Cu studenti picati la examene , dar a 2 a zi pe lista sunt promovati.Ca tot vorbesc de profesorii universitari sunt unii ca ii prinde moartea si nu lasa locul celor tineri care au salarii mizere, sunt examene la care e clar ca daca nu dai banul jos nu-l treci , scot carti te obliga sa le cumperi la niste sume destul de mari si sunt destule superficiale sau copie dupa cele straine.
Cu faptul ca statul roman faciliteaza venirea studentilor straini , ca deh aici nu trebuie sa dea admitere , platesc o suma modica , comparativ cu taxa anuala si intra automat la buget .Pentru romani guvernul nu poate acoperi atatea locuri bugetate , asa ca se reduce mereu numarul de locuri asa ca esti nevoit sa dai 35 de milioane pe an.
M-am cam abatut la subiect , dar vroiam sa va amintesc niste aspecte pe care le cunoasteti probabil si de ce nu sa vorbim si de alte bresle.Ca sa ajungi cu diploma in mana trebui sa induri destule , sa inveti sustinut si sa aloci multi bani pentru studiu , mai ales ca viitor medic tu n-ai timp in timpul scolii sa muncesti si nu poti absenta.Dupa ce-ti tocesti atatia neuroni , probabil ca incepi sa te crezi Dumnezeu la finalizarea studiilor si juramantul lui Hipocrate e doar o amintire.Cert e ca sunt si destui doctori buni , iar uscaturi ca peste tot.Poate e nevoie de niste criterii de selectare , ca totusi in mana lor sunt vietile oamenilor.Avem profesionesti , pacat ca nu avem dotarile celor de peste hotare.Greseala cred ca e de ambele parti vizavi de spaga si chiar nu intrevad o solutie care poate fi pusa in aplicare prea curand.

http://community.webshots.com/user/denisabia

Pai unde este subiectul acela, in care se bateau cu puminii in piept studentii de la medicina si sustineau ca scoala ca la noi nu exista nicaieri, ca la noi nu se copiaza si nu se cumpara examene?

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
http://forum.desprecopii.com/forum//photo_album_cat.asp?numeX=miereamara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denisabia spune:

XIO cred ca m-am exprimat gresit.Nu iau strainii locurile romanilor , dar lor le percepe o taxa de 3-400 euro , numai stiu exact pe care o platesc la intrarea in facultate si sunt trecuti la buget , sigur pe locurile asigurate strainilor.In schimb un roman la cu taxa plateste 6 ani la modul fericit 35 de milioane , dar se va scumpi taxa.De ce aleg strainii Romania , prea putini din pasiune majoritatea ca ii trimit parintii si ca la noi nu se da admitere , ca n-au medie sa intre in tara lor.Au si aici sectie la franceza , engleza si pot sa frecventeze si cursurile in romana.La noi s-a intrat cu 7.45 ultima medie la medicina , ceea ce mi se pare de bun simt , in schimb unde-s eu la stomatologie 8.89.Ma gandeam ca ar fi bine sa se impuna la toate facultatile o medie limita nu sa intre cu media 5 si ceva la un loc cu cei de nota 10.Cred ca ar stimula lumea sa invete si s-ar mai tria din studenti.
Sunt examene la care nu se merge cu bani , la altele da.Ce mi se pare inadmisibil la mine n-am auzit , dar in alte parti ti se cere sa pui banul jos doar pentru a primi la examen.I se cumpara profului o camera digitala , o bijuterie , ce-i doreste sufletelul.Fiecare face ce vrea cu banii la urma urmei.La noi se invata inca serios cu lucrari saptamanale , seminarii etc profii povesteau ca pe vremea lor era mai mult de studiat.
E usor sa privesti din afara , cand zic ca sunt la stomatologie toata lumea zice vai dar ce meserie banoasa ti-ai ales.Nimeni n-are idee ca investesti anual milioane de lei in carti , ustensile.In ultimii ani se face practica trebuie sa-ti aduci pacienti la facultate pentru a-i trata.Tu vii cu materialele de acasa si tot ce consta in manopera.Iti aduc unii pacienti in semn de multumire o floare , o cafea.Nu ai voie sa primesti bani.Probabil ca vor fi persoane , care vor zice ca si asta e spaga.

Mergi la inceput

Stiu cum e la stoma , am prieteni care au terminat si care inca sunt la faculta.
Stiu ca in ultimii ani pur si simplu lucrau la policlinica 5 ore pe zi la o materie , fiecare avea pacientii sai, instrumentele sale.
Si da , sunt scumpe , dar faci o investitie si dupa curg banii garla(daca esti la cabinetul tau).
Ma uit la dentista mea care are in jur de 30 de ani , este fenomenal de buna , are cabinet acasa , nu isi face reclama,oamenii vin la ea din auzite si are atatia clienti incat jumate care mai vin la ea sunt refuzati. umate de milion pe pacient , 10 pacienti pe zi =5 milioane facuti la modul lejer.
Cand a intrat prietenul meu la faculta la fiziokineto(Medicina), ultima nota a fost 9 si ceva parca.Acum a mai scazut , cand am dat eu puteam sa intru si la stoma , si la generala , si la fkt, cred ca doar la nu stiu ce colegiu nu puteam
Si mie mi se parea jenant sa se intre acum la Medicina cu 7 , cand ma gandesc cat era de invatat inainte , dar mi-am dat rapid seama ca intra multi , dar raman putini.

Mireamara, peste tot exista pile si bani , implicit si la Medicina.Am colegi care isi incearca norocul cu handsul , care platesc , si colegi care au 10 pe linie.
Studentii de aici suntem eu si Denisa(la Medicina) si vorbeam pt. noi .
Tocmai am dat un examen pt. care am avut de invatat 500 si ceva de pagini din care nu puteam lasa afara nimic! Nu tiu daca s-a mai pomenit asa ceva , sa trebuiasca sa inveti realmente TOT.
Ca sa nu mai spun ca vorba unui coleg , facultatea e facultativa.
Din partea mea sa sara toti cu banul sau cu pile , ca ne vedem la rezi si in spitale si acolo se vede cine a invatat , cine stie si cine.

Mergi la inceput

Denisa , cum sunt structurate la voi materiile?
Daca stii si de la generala e perfect , sunt curioasa daca doar Clujul face Medicina altcumva sau si altii.

Referitor la carti si bani dati La fiecare materie am minimum 2 carti pe care insa eu prefer sa le cumpar trase la xerox ca sa pot sublinia pe ele . Celelalte , cumparate pe bune nu scad sub 50 bucata. Ca sa nu mai spun ca trebuie sa cumpar Harrisonul care e in jur de 5 milioane.Costume peste costume....dar nu ma plang , ca macar nu sunt bani dati aiurea.

Mergi la inceput

Pentru a-ti deschide un cabinet , echivaleaza aproximativ cu investitia pe care ai face-o sa-ti deschizi un hotel.Dupa ce termini facultatea daca te angajezi la o clinica , particular esti platit cu 5 milioane si ceva.Asa ca ori trebuie sa fi foarte bun , ori sa ai fonduri de la cineva pentru a face fata.Stiu cum e cand trebuie sa inveti carti cu sute de pagini , riscul meseriei de student.Facultatea nu-ti rezerva materialele pentru studiu , asa ca ori faci la xerox sau cele originale care te usuca de bani.Ce sa mai comentam daca un halat e 50 lei si o boneta 10 lei.
La generala nu stiu exact cert e ca ei au mai putine materii ca noi aprofundeaza mai bine si au spatiu mai mare intre examene.Cei din ani mai mari merg pe module , studiezi un timp o materie , dupa care dai examen.Mi se pare foarte bun sistemul nu in 4 saptamani sa dai examene practice si teoretice la un loc.In cazul in care ai 5 defapt sunt 10 , noroc ca mai e presesiunea si se mai dau atunci o parte din examenele practice.Multa bafta la examenele pe care le mai ai!

Mergi la inceput

Denisa , nu avem mai putine materii decat voi
In primii ani , cand studiati si voi generala studiat un sfert din cat avem noi. In anii urmatori , voi treceti la materiile de profil , care nu sunt multe, sunt exact ceea ce va trebuie.
La generala se face mult de tot, mai mult decat la stoma.Cabinetul....il poti avea si cu 25.000 de euro.Il si poti inchiria de la cineva.Investitia pt. un hotel e de miioane de dolari, asa ca nu se compara.

Asta vroiam sa stiu si eu , daca se face pe module. Stiu ca noi facem morfopat de exemplu un an , e materie de an , in Cj se face in 2 ani , farmacologie noi facem tot 1 an , in Cj pana in anul 6 , iar ei din anul 4 incep pe module: incep cu cardio de exemplu si fac doar cardio pana termina materia , dau examen si trec la urmatoarea , la noi a ramas cum era inainte (Doamne ajuta!),in sesiune se dau toate materiile.

Mergi la inceput

XIO in sesiunea din iarna noi am avut 5 examene , ei 3.Da e mult de invatat la voi , dar si noi invatam comparativ cu generala si voi aprofundati specialitatea noastra un singur semestru parca , in schimb noi avem de-alungul anilor avem destule.Parerea mea e ca unele materii sunt prea stufoase si ca unele ar putea fi scoase din programa ca pe noi cel putin nu ne ajuta la nimic.Nu inteleg de unde ideea asta sa fie cat mai mult.
Eu ma refeream la un cabinet nou , da poti avea si mai ieftin da'sunt aparate de care nu te poti lipsi , tehnica a avansat mult si in terapia restaurativa , sa numai vorbim de implanturi.Gata ca am deviat destul de la subiect.

Mergi la inceput

Denisa , la stoma se invatat mult mai putin. Generala pregateste studentii care odata ce au incheiat cei 6 ani isi pot alege absolut orice ramura, la stoma , fkt , mergi doar pe stoma si recuperare, atat.
La anato,fizio , ca sa nu mai spun de celelalte stoma si fkt-ul au mult mai putin de invatat ceea ce este si normal , ca nu va intereseaza pe voi toate vasele din organism , nu va intereseaza la histologie si morfopat toate celulele in toate tipurile de boli.
Mie mi se pare deplasat se se faca la stoma , fkt ginecologie , tinand cont de faptul ca oricum nu puteti alege sa faceti asa ceva.
Materia e mai putina si e mai putin de invatat tocmai pt. ca la sf. facultatii se stie exact ce veti face si ce nu .
Si eu in iarna am avut doar 2 examene.Restul sunt de an ;)
Am prieteni care au terminat stoma , care sunt in ani terminali , care sunt in anul 1 si 2, crede-ma , la generala e mult mai mult.
Cat despre cabinet , cand incepi nu ai nevoie de cabinetul ultimul racnet(care oricum nu se ridica la pretul unui hotel) , ai nevoie de un scaun de bun simt , capetele pt. freze, ace , ustensile.
Pe masura ce inaintezi , cand vei avea mai multi pacienti , implicit mai multi bani vei putea sa-ti cumperi mai noi si mai multe.
Ma uit la prietenul asta al meu care a terminat anul trecut , si-a inchiriat un cabinet , el e dimineata , doctoul celalalt dupa-masa, la inceput nu a avut clienti, mergeau dor prietenii , acum incet incet a inceput sa vina lume. Daca nu te scalzi in bani nu are rost sa-ti iei ultimul model de la inceput, treptat ajungi si acolo. :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AnaGN spune:

Un singur comentariu, desi suntem deja inafara subiectului.

Nu e tragic ca se intra la stat la medicina cu 7.

E tragic ca se intra la stat la facultati, in general, cu media 5, si poate la una dintre materii cu note sub 5.Ca sunt atat de multe locuri cu taxa... Ca se intra cu medii de la bac si cu note din timpul liceului si ca nivelul scade, ies sute de oameni cu licente....

Nu am nimic impotriva sa se intre cu notele de la bac, dar dupa anul 1 sa se pice la greu, cum mai e sistemul si in strainatate.

Sistemul de invatamant in RO slabeste pe zi ce trece. Pacat...

Mergi la inceput