praline belgiene (shaishpe)
Raspunsuri - Pagina 10
ardeiash spune:
bun gasit fete dragi!
ca v-ati gandit la mine!
si iata marea aventura:
s-auzim numai de bine! si
ardeiash spune:
Romania – simply surprising!
sau marea reintoarcere a unor ratacitzi in tzara tuturor posibilitatilor!
Of .. e grele cu romania si nene.. il felicit p’ala de-a scos vorba asta de duh... caci daca stau si refleshizez.... e adanca rau!....
Am avut 2 perechi de baterii la mine: pe unele le-am incarcat… si pe celelalte le-am descarcat… operatiunile s-au produs simultan… sunt multe de povestit !
romania vazuta de departe : nu are nici-o sansa... dar cu optimism patriotic..... se mishca ... da , se mishca... numa’ uita-te cu lupa!
Nu mi-e rushine nici cu autostrazile din nemtzia: nu mai au nici-o bucata neaflata in lucru... dar macar ca-si cer scuze pt disconfoarte si nici cu ungurii “ ne-am hurducanit ca-n carutza... de ma-ntrebam .. am ajuns in ro si nu stiu?! satucele aproape de granitza sunt de-a dreptul saracutze: case din chirpici cu pereti cazutzi pe alocuri... gauri cat china pi peste drumeage.. in fine..
Ne apropiam cu emotii-n suflet si-n priviri de tzarishoara... din ce in ce mai multe nr de inmatriculare din ro... la primul indicator pe care a aparut arad: mi-au sarit din ochi doua lacrimi - instantaneu ... un nod in gat nu prea ma lasa sa simt golul din stomac... of
un afis la vama de la unguri ne-a ridicat semne de-ntrebare : nu era nimeni .. si scria doar : la romania... am inteles apoi : vameshul ungur era bun pretin cu cel ro.. si stateau in aceiasi casutza : verifica numai ungurul... no.. iata ca se poate !
la o aruncatura de bat .. primul restaurant romanesc: coboram sa mancam o ciorba de burta.. nu mai puteam de nerabdare: io ma tot uitam pe preturi: 5.98.. adaugam zerouri.. mutam virgule... concentrare, nu gluma.. nici n-am observat ca ospataritza venise si amuzata ashtepta concluzia mea: o ciorba de burta costa 598 000 de lei? Pe semne ca era intrebarea zilei: sau cel putin asa-i spunea fatza... matematica asta...
fi-miu vroia deja in belgia.. sau macar in germania!?
Dar cine-l baga in seama!?
Trecem prin Caprutza, Batuta, Julita, Halatzish, Toc, Zam, Glodghileshti, Criesh, Potlogi, Santuhalm,Uroi, Fatza neagra, Cacuciu vechi, Ciorogarla.... si nene... caldura mare! La radio auzim ca masurasera temperatura la shinele de cale ferata si o gasisera 52 de grade.. wow! Ma-ntrebam care e cea normala!?
Io ma uitam la cat e porumbu de mare... nene daca in austria era cat omu.. in ungaria era pan’ la brau: aici daca ajungea pe alocuri pe la genunchi!?
Shoferu era stresat, shi ala era barbati-miu: existau indicatoare de intrare in satuce... limite de viteze de 40-50 de km.. iesirile erau inexistente: si se tot intreba cand mai accelereaza?! Ieshirea din sat ii era anuntata doar de militzieni pititzi pe dupa stalpuri.. ieshiti clar la vantoare... of!
Dar mi-a placut: mi-a placut mult: lumea era ieshita la strada mare: cu mic cu mare... am citit pe tricoul unui tataie: winner! Si mi-am zis ; bravo ! asta da optimism!
Apoi am vazut femei de toate varstele gatite pruna calare pe bicicleta ce circulau regulamentar cu veste fosforescente.. la fel si cei din carutze.. m-a impresionat o mamaie ce tragea o vacutza frumoasa foc de funie .. tot pe marginea drumului... si tot cu vesta :
toate magazinele artizanale din romania vindeau veste fosforescente ! bravo politzia romana! Bravo ! frumoasa campanie !
berzele-shi facusera cuiburi in stalpi de telegraf si-si hraneau puii-nfometati!
Florile soarelui ne priveau de prin toata romania ! superb ! aveam un dor nestavilit !
Citeam reclamele , afishele.. tot...
Madalina: solutia confortului tau ... (n-am inteles cu ce se ocupa firma_
www.cimitir.ro
Tzane service rotzi
Melania Outlet Factory
Escenomatica Transilvania
SC Cuca Deduleshi Popeye
Gica compresoare ..
shoferu tot innebunit: la Bucea .. culmea culmilor: limita de viteza.. nici mai mult nici mai putin.. decat 25 km/ora... veste buna: ajungeam "curand " acas'
no.. dar macar citeai : mai trecetzi pe la noi! Dumnezeu sa va binecuvanteze!
La Boitza mare accident: 3 TIR-uri gasisera de-ntrecere pe shoseaua catre ramnicu-valcea si blocasera drumul... noi eram ultima mashina din coada: cam 10 km zic eu ... si am stat.. si am stat.. era amuzant: toata lumea se asheza frumos intreba ce se-ntampla si astepta.. fara sa stie cati km de masini aveau de asteptat.. noi eram la o rascruce de drumuri si am vazut un indicator: catre manastirea turnu roshu.. no: ca mergem la ea si ne clatim sufletele si cand ne-ntoarcem o sa fie luna ... .. degeaba: cand ne-am intors cred ca se facusera de 50 de k m de masini. La coada; shoferii de tir-uri erau tartorii cei mari: daca aveai bulletin de boitza treceai.. daca nu.. stateai intr-un soare romanesc cat cuprinde… noi n-aveam buletin .. asa ca am plecat : la o rascurce 2 babutze disperate : ca cica sa le luam si pe ele : da : mama ce s-a-ntamplat acolo ? de ce sta lumea?
Le-am zis ; e accident ..
Si e mortal ? si e mortal ?
No.... revelatie : mi-am dat si eu seama de ce e important jurnalul de la ora 5.. dac-asha-l cere tot romanu ‘ ?!
Cu ocazia asta am aflat ca exista la romanik 3 localitati : mama , tata si copchilu : adica talmaciu1, talmaciu2 si talmacel... pe bune....
noi ramasesem pe la talmaciu tata cand ne-am hotarat subit sa croim muntele pe transfagarashan ! ne-am zis ca asha ajungem mai repede-acas’....eu eram in al 9-lea cer ! shoferu bodoganea : omoram motoru pana-n varf ... ca sa terminam franele pana la poale .. daca intre timp nu ne lasa suspensiile.... dar te pui cu fericirea !? ce privelishti ! ce frumusetzi ! creshtea inima-n mine ... unde-s ma belgienii sa vada-mi ziceam ?! feicirea nu m-a tinut prea mult : caci una din benzile soselei era plina de blocuri mari de pietre - stanci cazute de pe munti.. peste tot erau semne de circulatzie : cad pietre ...
gheatza la mal cat cuprinde..
gauri cat casa –n asfalt...
drept pentru care mi s-a facut oleaca rau .. ..
pe la coborare . aveam deja impresia ca barbati-miu nu mai poate tine volanu drept... sau nu mai facea fatza.. sau privirea mea era deja interzisa... sau capul meu nu mai pastra directia cea buna... cert este ca am oprit... am respirat aer de aer.. curat ca lacrima... mi-am regasit suflu’… am admirat inca-odat frumusetzelii naturii..m-am tavalit in iarba .. si-am privit cerul … Doamne ! ce frumos!
Am simtit si durere... m-am gandit ca aceasta minune ceausheasca ar putea fi mai cunoscuta in lume daca ar exista un Dumnezeu pentru noi! Macar in amintirea celor ce-au murit acolo:! Of! Si iar of!
Am trecut val vartej pe la curtea de argesh.. acolo am observat ca frana de mana e numa putzin.... defecta… asa ca vrand-nevrand am innoptat la bucureshti.. dimineata : era ok: era numa un dop de sticla... care ne-a aprins destule beculetze; cum o fi ajuns acolo???
Parintzii erau deja innebunitzi.. nu mai puteau ashtepta! Telefoane de ne subtziasera!
Am facut autostrada soarelui .. surpriza: in 2 ore: si iar cautam picior de belgian sa le-aratam noi strazi ca-n palma...
Iar Romania infloritoare! frumoasa foc! Sau mi-a fost mie prea dor?!
ardeiash spune:
n-as putea sa spun ca am fost in concediu: calatoria a fost mai grea decat ma asteptam...
la constanta.. toata lumea buluc pe noi ne intervieva fara oprire... la un moment dat cred ca aveam nevoie de o banda ...ceva.. care sa tot repete ca in belgia nu umbla covrigi agatzatzi in cozi de caini!
Daca dormeam la mama se supara soacra-mea si daca dormeam la.... era invers! Daca mergeam la varu se supara matusha.. prietenii –au fost lasati balta... si tot asha.. aveam tricourile la mama, chilotii la soacra... si mereu ne cautam peritzele de dinti si alte obecte... de am plecat vraiment ametzita si ferm convinsa ca mi-am uitat multe ... pe la toti...
Alta revelatie: vremea din belgia e superba!
Caldura mare monsher acasa! 2 ani de belgia au sters cu buretele tot ce era in urma ! Cum oare se egzplica?!
Marea cea frumoasa a fost vizitata in treacat.... fi-miu.. vanat ... nu mai vroia sa iasa din ea... eu ashteptam asfintzitul.. iar barbate-miu se gandea la maica-sa ca ne ashteapta.... si ca nu mai venim.. seara maitza i-a facut baie lui fi-miu cu apa mai fierbinte.. asa cum ii place ei.. iar fi-miu scuturandu-se i-a zis: c'est pas possible!
Am plecat lasandu-ne parintii-nlacrimatzi.. cu sufletele sparte-n mii de bucatzele.... cu alte noduri in gat si doruri nesfarshite....
Era asha de cald: incat pe la bucureshti aveam senzatia ca palpai .. nu ca respir! Vedeam termometrul mashinii cum urca: 32. 33. ... 36 de grade... si ma gandeam daca o sa mai faca aerul conditionat fatza.. la intrare in belgia il intreb pe barbate-miu: tu te-ai uitat la tv in romania? am inceput sa radem.... tare mult as fi vrut s-o revad pe teo trandafir! da na.... la anu'
Ne-am intors bulversati de drumul greu… de caldura …. Vacanta a fost prea scurta si nu a fost in niciun caz a noastra... o sa mai mergem vreodata in ro cu masina, Ne tot intrebam!?
in germania deja ne simteam mai bine... ne-am aruncat maieurile si pantalonii scurti.. ne-am pus pulovere si blugi .. geci ..si ne-am pregatit,, vorba lui fi-miu de ... la vijelie (a se citi in franceza)
Cand am intrat in belgia : am avut o senzatie-as putea spune ciudata: Doamne Dumnezeule ! ce bine e acasa! asta ne-a pus tare mult pe ganduri... caci atunci cand am ajuns in Romania nu am simtit acelasi lucru...!!
copilashul dragalashul.... a stat cumintzel tot drumul... si nu ne-a intrebat la ce atata amar de drum...si de ce l-am privat de tabieturile lui ?! insa cand am intrat in cartierul nostru si a inceput sa recunoasca strazile.... chitzaia de bucurie si ne-a zis si el : am ajuns acasa ! am ajuns acasa ! mergem la karaoke ! hi hi...
si mi-e un dor de romaaaaania !!!!
Bepii spune:
Ardeiash, bine ai venit acasa!!!
Am citit cu placere trairile tale in timpul calatoriei spre si dinspre tara, mi-a placut cum ai scris si unele lucruri mi-au sunat si mie familiare. De fapt, multe dintre ele.
Tu ai venit acasa, alte fete (Carmen si Oana)au plecat azi si vreau sa le urez drum bun iar sederea in tara sa le fie placuta si fata incidente si sa ne revedem sanataoase si fericite. Curand vor pleca si Danyelana, Morgane, Miri iar eu voi pleca sambata dis-de-dimineata. Aaaa, era s-o uit pe Nina! Si ea pleaca in vacanta, nu-i asa Nina? Cum se mai simte Alex, s-a refacut?
Ma gandeam sa vin saptamana asta in Brussel ca sa-i livrez lui Ardeiash acel obiect ca sigur Vladut va avea nevoie de el acum in vacanta. Ce zici Ardeiash, nu ti-e dor sa zburzi putin prin Brussel? Poate veniti si voi Nina, Miri, Mady si Ana..... Si desigur cine mai are chef si placere. Astept repede raspunsul vostru. N-a mai ramas prea mult timp. Si nu mai tineti cont de vremea asta capricioasa; ca acum e soare, acum ploua, dar nu e frig si noua nu ne pasa mai ales ca vom lua cu asalt magazinele.
Hai ca trebuie sa ma opresc ca-s la "locul de munca".
Va pup si va doresc o saptamana plina de lucruri bune si frumoase.
ror spune:
Felicitari ptr rezultate frumoase, Miri si Danyela. Si eu am trecut cu bine examenul, asa ca in octombrie voi continua.
Carmen si Oana, vacanta placuta, de altfel si celorlalte fete care se pregatesc sa plece
Ardeiash, bine ai venit! Ti-am cam simtit lipsa, sa stii.
Ana, despre fetita ta era vorba. Sa creasca mare si si desteapta, ca frumoasa e deja
Morgane, cum sa ma razgandesc. De abia astept "copilul" sa-i fiu mamica adoptiva ptr 2 saptamani. Detaliile le discutam pe pm.
Vreau sa spun ca sambata a fost excelent. Am admirat, contemplat si m-am simtit super-bine. Carmen a punctat bine ca omul isi sfinteste locul iar mie nu-mi ramane decat sa trag concluzia- ASA E.
Madisor fetita, tie iti doresc sa fii sanatoasa si uite de la mine 1000 de pupici.
Taniuta, Nina, concediu placut, eu deja astept sa va intoarceti si sa povestiti ce si cum...
Scumpi, noi poate ne mai vedem pana pleci in vacanta
Pupici,
Ror
miri_mik spune:
pikantsel, bine v-ati intors acasa!
ca acasa, zic eu, e acolo unde te simti tu mai bine:))
miri_mik si pestisorul auriu (28.02.2006)
http://b2.lilypie.com/DjTMp1.png
morgane spune:
Bine-ai venit, Despe de pe melaguri natale. Tu zici ca vii acasa si eu zic ca plec acasa. Na, fiecare cu perceptia lui.
Drum bun fetelor care pleaca in vacanta!
Ror, merci ca nu te-ai razgandit. Daca stim ca o sa ne lipseasca "fiara" pret de 2 saptamani o bibilim si mai mult. O sa-ti trimit un mail cu detalii pt mancare, plimbare etc.
Carmita si Oana, ati ajuns cu bine? Cum a fost zborul? Ati aterizat pe Otopeni? Sunt curioasa, ca tot cu BluAir plec.
Pupici,
ardeiash spune:
multam fain de primire~ !
ma... si eu zic de romania ca e casa sufletului meu.. ca e acasa.. insa abia asteptam sa ajung in belgia ... m-am simtit aproape haituita .. vanata .. de rude... poate de aceea am simtit asta.. si era asa de cald.. incat aproape ca ne facea rau!
as fi vrut sa merg si eu la plaja.. sa lenevesc.. dar concediul per total a fost foarte obositor...
bepii: multumesc de cuvintele frumoase. eu maine le astept pe sora si nepotica mea.... vor veni din romania.. nu stiu cand am putea sa ne-ntalnim .. vreau s-o plimb pe sora-mea.. dar desigur ca ne-ntalnim... si daca mi-ai da mingiuca lui fi-miu.. ar fi perfect! tinem legatura..
pup
anamana123 spune:
ardeiash, bine-ai venit!
bepii, io nu pot veni ca vad ca vremea asta nu tine cu mine si nu-mi vine s-o trambalez pe maria prin ploi si ceatza cu autobuzele prin oras! sambata era bine, c-o puteam lasa cu ta-su ( in cazul in care nu are vreo treaba de facut, ca de obicei are...). asta e, deocamdata sunt tintuita a la maison. te pupam mult si sa va distrati in plimbarile prin tari frumoase!
mirikule, tu pleci maine? la soare?! drum bun si sa ne aratati poze multe. pupam bruno si gazutza din burt
io m-am saturat de vremea asta de kko, am ametit de atata stat in casa. si ma enerveaza si maria ca-si suge deshtiu' si n-o pot dezvatza ca-mi trage niste racneteeeeeee...
morgane, vazut fata ta mare si frumoasaaaa... si voi vacanta?! sa aveti timp frumos si sa va intoarceti cu bine sa ne povestiti peripetiile!
danyelana, felicitari! tu n-ai vacantza?
pupam toate fetele,
ana, mama Mariucai (11.03.2007)
http://b1.lilypie.com/eEDwp2.png
miri_mik spune:
ana, peleam duminica viitoare, nu acu.
cu degetu' lu mariuca, las-o balta. si tu ti-ai supt degetu'. degeaba o chinui pe ea. ori suzeta ori degetu, si pana la urma tot degetul e mai practic. asa ca doar rabdare.:)
miri_mik si pestisorul auriu (28.02.2006)
http://b2.lilypie.com/DjTMp1.png