botez in Lugoj
Mai poate cineva sa dea relatii despre un botez traditional in Lugoj .
Taxe la biserica ,diverse chestii ce tin de regiune ,bebelina s-a nascut si nu vreau sa ma prinda nepregatita, va rog help!
Ceva deosebit ...
Raspunsuri
puppe spune:
Eu am fost nasa anul trecut, sunt din Resita, deci tot Banat. E adevarat ca si pe aici sunt multe obiceiuri...
La finuta mea i-am cumparat prosop alb (in loc de panza de botez), un rand complet de hainute, lumanarea. La Biserica am platit vreo 500 de mii (bani vechi), dar asta trebuie sa te vorbesti inainte cu preotul. Am mai avut la mine o batista alba mare (in care i-a pus parul pe care i l-a taiat la botez), o forfecuta si i-am dus preotului o sticla de vin rosu. Am vrut sa duc si ulei de baie pentru copii, dar a zis ca nu e cazul. (??)
La noi e obiceiul sa o duca moasa pana la Biserica, acolo o dezbraca si o preia nasa, care o plimba in timpul slujbei si o imbraca dupa ce e crestinata. Nasul doar tine lumanarea, nu are alta treaba...
Eu i-am luat cerceii, dar erau deja pusi in urechi de la maternitate. Am vrut sa-i iau si o cruciulita, dar parintii au zis sa astept pana face un an Ralucuta, asa ca maine, cand ii tai motul, ii duc si cruciulita cu lantisor.
Daca te-am putut ajuta cu ceva...
Eventual mai intreaba-le si pe alte nasici.
oricum, mie ipostaza de nasa de copil mi s-a parut cea mai frumoasa experienta dupa cea a nasterii fetitei mele.
Sa-ti traiasca finuta si sa fie sanatoasa!
timna spune:
quote:
Originally posted by puppe
Eu am fost nasa anul trecut, sunt din Resita, deci tot Banat. E adevarat ca si pe aici sunt multe obiceiuri...
La finuta mea i-am cumparat prosop alb (in loc de panza de botez), un rand complet de hainute, lumanarea. La Biserica am platit vreo 500 de mii (bani vechi), dar asta trebuie sa te vorbesti inainte cu preotul. Am mai avut la mine o batista alba mare (in care i-a pus parul pe care i l-a taiat la botez), o forfecuta si i-am dus preotului o sticla de vin rosu. Am vrut sa duc si ulei de baie pentru copii, dar a zis ca nu e cazul. (??)
La noi e obiceiul sa o duca moasa pana la Biserica, acolo o dezbraca si o preia nasa, care o plimba in timpul slujbei si o imbraca dupa ce e crestinata. Nasul doar tine lumanarea, nu are alta treaba...
Eu i-am luat cerceii, dar erau deja pusi in urechi de la maternitate. Am vrut sa-i iau si o cruciulita, dar parintii au zis sa astept pana face un an Ralucuta, asa ca maine, cand ii tai motul, ii duc si cruciulita cu lantisor.
Daca te-am putut ajuta cu ceva...
Eventual mai intreaba-le si pe alte nasici.
oricum, mie ipostaza de nasa de copil mi s-a parut cea mai frumoasa experienta dupa cea a nasterii fetitei mele.
Sa-ti traiasca finuta si sa fie sanatoasa!
Astept si detalii de la mot , ca nici nu stii cand trece un an....
angy11 spune:
Cam asta e tot (ce-a spus Puppe),in zona nu sunt obiceiuri deosebite,eu nu am avut moasa la copii,apoi am botezat doi copii si la fel nu am avut parte de moasa....cred ca depinde de familie.
La tiaerea motului,la fel nu sunt chestii deosebite,parintii fac o petrecere si la un moment dat copilului i se pregatesc pe o masuta diverse obiecte care pot simboliza meserii....copilul o v-a alege pe cea care i se pare mai interesanta,nu stiu daca are vreo semnificatie deosebita,e un mit,sau o simpla superstitie...apoi dupa faza cu pricina nasa ii taie motul...asa sec...daca are ce taia,eventual se canta La multi ani! si asta e tot..