Stiti cumva daca la achizitionarea unui teren de catre o persoana fizica de la o societate comerciale se plateste TVA de catre cumparator?
Adica cu alte cuvinte, daca imi cumpar casa intr-un ansamblu rezidential, platesc TVA doar la casa sau si la terenul aferent ei?
Multumesc frumos,
Irina
irina,
eu am intermediat odata o vanzare casa si teren sintre o persoana juridica si una fizica.Persoana juridica era vanzatorul.
Si aceasta firma,fiind platitoare de tva,l-a inclus in pret.Deci cumparatorul,persoana fizica a platit practic pretul plus tva.
Daca persoana fizica nu platea vanzatorului si tva-ul cerut de acesta,pretul era mai mic,insa n-ar fi fost de acord vanzatorul,pentru ca el incasand un venit,trebuia sa plateasca tva-ul.
Deci,da,trebuie platit.Daca ai fi si tu firma,ai plati tva-ul la achizitionare,insa ti l-ai recupera pe parcurs.Ca persoana fizica...il platesti firmei vanzatoare si asta este.
Sper ca nu am gresit,eu asa imi aduc aminte ca a fost.Intermedierea asta a fost acum cativa ani...
uite,tu daca mergi la chiosc si cumperi o bomboana,o cumperi platind si tva-ul.Orice cumperi de la o societate,are tva.Toate preturile il contin.Ai vazut ca la Metro,scrie clar pe eticheta cat e tva-ul(19%) si cat e valoarea bruta.Insa cand cumperi produsul,platesti suma adunata.
multa bafta la achizitionare!
LadyJ
Irinai - mai exact ca sa nu mai ai nici un dubiu art. 141, al. 2, lit. f din legea 343/17.06.2006 pt. modificarea si completarea lg. 571/2003 privind Codul Fiscal - prevede faptul ca in cazul expus de tine exista obligatia de plata a TVA-ului atat pt. constructie cat si pt. terenul aferent