O confuzie "binevoitoare"!

O confuzie "binevoitoare"! | Autor: CORNELIAP33

Link direct la acest mesaj

Romanii din Luxemburg, scandalizati de un afis cu romi care promoveaza un spectacol de muzica romaneasca

Modalitatile de promovare a festivalului “Muzica romaneasca in sarbatoare”, care va avea loc in Luxemburg, organziat de Organizatia Kulturfabrik, au starnit indignarea in randul mai multor romani. Spectacolul este promovat printr-un afis care reprezinta un barbat de etnie roma, cu un copil in brate. Bogdan Dusa, un roman care traieste in Luxemburg, a trimis mai multe mesaje Ambasadei romane din Luxemburg in care a atras atentia ca prin acest afis se creaza o confuzie intre muzica traditionala romaneasca si muzica lautareasca. “Titlul duce cu gandul la muzica traditionala romana, in timp ce imaginea reprezinta un rom. Dupa parerea mea, e o ofensa la adresa poporului roman. Evenimentul ar fi trebuit eventual sa se numeasca Les Musiques Roumaines Gitaines en Fêtes, daca tot afiseaza un rom. Asa insa, perceptia este ca muzica traditionala romaneasca este de fapt muzica tiganeasca (imi cer scuze daca acest cuvant pare discriminatoriu). Sau mai rau, ca romanii sunt de fapt romi”, se arata in scrisoarea trimisa de Dusa ambasadorului. Celia Ghyka, consilierul cultural sustine ca „Ambasada nu poate si nu doreste” sa intervina in astfel de actiuni. “Noi nu suntem partenerii Kulturfabrik in organizarea acestui eveniment punctual, #351;i nu ne-a fost ceruta parerea in niciun fel in ceea ce priveste campania de imagine. Sunteti de acord ca nu putem #351;i nici nu dorim sa intervenim in vreun fel”, a argumentat Ghyka pozitia Ambasadei la solicitarea lui Dusa. In primul mesaj transmis de Ghyka se arata ca proiectul a fost conceput si realizat impreuna cu Speranta Radulescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman. «Daca calitatea manifestarilor dedicate Romaniei pe care Kulturfabrik le-a promovat pina acum nu ar avea suficienta autoritate, prezenta distinsei doamne Radulescu ar trebui sa fie un garant pentru autenticitatea si calitatea alegerilor », argumenteaza consilierul cultural al Ambasadei. Dusa nu a mai primit nici un raspuns la ultimul mesaj trimis, in care cerea un protest oficial din partea reprezentantei diplomatice romane. " Aici situatia este simpla: titlul evenimentului este Musiques roumaines en fetes (Muzica romaneasca in sarbatoare n.r.), iar imaginea nu este a unui cantaret sau a unei bande de cantareti (rromi, lautari, etc.) ci pur si simplu imaginea unui barbat de etnie roma imbracat intr-un tricou murdar. Strainii care vad acest afis nu stiu despre munca din spatele acestui eveniment. Ei vad un singur lucru si isi formeaza (sau mai rau, isi consolideaza) imaginea despre Romania”, scrie el. In finalul mesajului romanul se intreaba daca Ambsada ar fi reactionat in vreun fel daca ar fi fost folosita imaginea unui chinez pentru a promova muzica traditionala romaneasca. Evenimentul urmeaza sa se desfasoare in perioada 8-16 iunie. Unul din obiectivele evenimentului este descoperirea „descoperirea culturilor romane si a unei noi tari membre a UE”, potrivit siteului organizatiei - www.kulturfabrik.lu.

Sursa: Ziarul Gardianul 05.06.2007

Editez si va pun si poza afisului: http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/corneliap33/detail?.dir=/77bcre2&.dnm=5657re2.jpg&.src=ph
O fi rrom... sau roman????

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

Ajutati-l pe Emanuel!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Luat de pe site-ul dat de Cornelia:

"Les 8 et 16 juin 2007 – 21h00 « MUSIQUES ROUMAINES EN FÊTE » avec Fanfare Vorona - Taraf Carei - Taraf Botosani - Napoleon & Nadia

Musiques tziganes et roms, musiques traditionnelles, chants des bergers et des montreurs d’ours etc.). Des ambiances authentiques à ne pas manquer! "

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

www.kulturfabrik.lu/images/GILLES-IMAGES-SITE/15x10/Saison%202006-2007/juin%202007/08%20&%2016.06.07_Musiques%20Roumaines_web.jpg" target="_blank">daca vreti sa vedeti poza cu pricina

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Cam enervanta "confuzia".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Mai fratilor, pai cu afisul asta chiar si tiganii se fac de ras!!!
Ei nu au nimic de spus? Oare cine sta totusi in spatele acestei reclame?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris77 spune:

de toata jena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisu79 spune:

inca o data ambasadele noastre "isi fac datoria si se implica".de toata jena intr-adevar.

Crisu 29s + Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyelana spune:

Rusinos un astfel de afis dar la fel de rusinoasa este si atitudinea doamnei ambasador.

BINE AM VENIT IN EUROPA

"L'inspiration, c'est de travailler tous les jours."
Charles Baudelaire

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudela spune:

Fara nici o aluzie, dar cred ca trebuie delimitate clar genurile muzicale...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Am murit de ras cand l-am vazut pe "romanul" ala. Arata 800% a muzician sadea. Chiar ca ii face si pe tigani de ras. Iar petele de pe "maieu" sunt delicioase

Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre

Adevar > Autonomie > Identitate

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misulescum spune:

Extraordinar,ramai cu gura cascata si nu ai nici o replica pe moment.
Cum naiba n-a vazut nici un "oficial" afisul,care ce mai, e de toata jena.

Mergi la inceput