din ce fonduri se plateste indemnizatia de matern

din ce fonduri se plateste indemnizatia de matern | Autor: Georggia

Link direct la acest mesaj

Buna ziua.

Am si eu o intrebare referitoare la indemnizatia de maternitate si sper ca ma puteti ajuta.

Am o prietena cu urmatoarea problema: este angajata de 2 luni (din aprilie) la o firma cu salariul minim pe economie -390 ron si vrea sa intre in concediu de sarcina de la 1 iunie. Inainte de aceasta firma a lucrat la alta, unde a avut un salariu brut pe luna de 5,000 ron (foarte mare!). Problema ei este urmatoarea: indemnizatia care ii rezulta sa fie platita de firma la care lucreaza acum este f. mare datorita salariului avut la firma anterioara (va fi in jur de 2000 ron). Firma actuala unde lucreaza este mica, are doar 2 angajati cu salarii mici si prin urmare contributia la FNUASS este mica (cam 20 ron/luna).
Intrebarea este: firma actuala este obligata sa ii plateasca indemnizatia? Sau se poate duce la Casa de Sanat cu o cerere in care sa explice ca firma nu are de unde sa ii plateasca indemnizatia ca si creante in contul viitoarelor contributii la FNUASS (de 0.85) pentru concedii si indemnizatii si sa solicita ca, Casa de sanat sa ii plateasca indemnizatia?

Nu mi se pare corect ca firma care a fost de buna credinta si a angajat-o sa fie obligata sa plateasca o indemnizatie pe care si-ar acoperi-o in zece ani poate de plata a contributiei la Fnuass. Si pe care probabil nici nu are de unde sa i-o plateasca.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru orice sugestii, sfaturi pe care ni le puteti da!
Multumesc.
Georgiana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Priscilla spune:

Nu stiu sigur(adica sa bag mana in foc),dar indemizatia este platita se catre stat.Firma v-a plati doar concediul acela de 120 de zile,incluzand si cele 42 de zile obigatorii de concediu, de dupa nastere.Mie asa mi-a ajuns la urechi din surse neoficiale.
Mai interesati-va.

Nastere usoara prietenei tale.

Iolanda Alexandra 10 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Priscilla spune:

A,si indemnizatia,nu este fixa?
Am o prietena care stiu ca apreferat sa inceapa munca dupa 6 luni de la nastere,pentru ca nu-i convenea sa stea acasa pe 8 mil indemnizatie, in conditiile in care are salariul de vreo 20 mil.Ma gandesc ca daca ar fi avut posibilitatea sa ia o indemnizatie mai mare de 8 mil, ar fi stat acasa,ca tare mai sufera acum ca fetita ei este la Ploiesti la mama ei, si ea o vede doar in weekend.

Iolanda Alexandra 10 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:
Initial creeata de Georggia

Buna ziua.

Am si eu o intrebare referitoare la indemnizatia de maternitate si sper ca ma puteti ajuta.

Am o prietena cu urmatoarea problema: este angajata de 2 luni (din aprilie) la o firma cu salariul minim pe economie -390 ron si vrea sa intre in concediu de sarcina de la 1 iunie. Inainte de aceasta firma a lucrat la alta, unde a avut un salariu brut pe luna de 5,000 ron (foarte mare!). Problema ei este urmatoarea: indemnizatia care ii rezulta sa fie platita de firma la care lucreaza acum este f. mare datorita salariului avut la firma anterioara (va fi in jur de 2000 ron). Firma actuala unde lucreaza este mica, are doar 2 angajati cu salarii mici si prin urmare contributia la FNUASS este mica (cam 20 ron/luna).
Intrebarea este: firma actuala este obligata sa ii plateasca indemnizatia? Sau se poate duce la Casa de Sanat cu o cerere in care sa explice ca firma nu are de unde sa ii plateasca indemnizatia ca si creante in contul viitoarelor contributii la FNUASS (de 0.85) pentru concedii si indemnizatii si sa solicita ca, Casa de sanat sa ii plateasca indemnizatia?

Nu mi se pare corect ca firma care a fost de buna credinta si a angajat-o sa fie obligata sa plateasca o indemnizatie pe care si-ar acoperi-o in zece ani poate de plata a contributiei la Fnuass. Si pe care probabil nici nu are de unde sa i-o plateasca.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru orice sugestii, sfaturi pe care ni le puteti da!
Multumesc.
Georgiana

Asa cum ai spus statul roman plateste acesti bani prin firma. Este suficient sa se adreseze cu cerere de rambursare catre CASS si vor primi banii in cont de trezorerie. Nu este necesara compensarea.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007

Mergi la inceput