in caz de adoptie - indemnizatie ?
precizez ca ma refer la indemnizatie in cazul in care nu mai esti angajata...
din 16.04 a.c. a incetat C.M. ; care ar fi conditiile ca daca adoptia are loc, sa zicem, in urmatoarele luni sa pot beneficia de vreun ajutor de la stat pentru cresterea copilului.
iar daca numai in calitate de angajat se poate face asta - se mai pot incheia C.M. sa zicem cu incepere din 17.04 retroactiv...nu stiu,zic ...?!
mersi.
Mariaa
rabdarea este cheia fericirii !
Raspunsuri
Mariaa spune:
ok, cu C.M. incheiat 'retroactiv' am lamurit-o ..nu se poate...
intrebarea legata de adoptie ramane valabila si daca acea indemnizatie se acorda odata cu inchierea adoptiei sau ? care-i momentul in care aceasta intra pe rol, sa zic asa...
multumesc,
Mariaa
Alexa Ioana spune:
eu am intrat in drepturi din momentul in care mi'a fost incredintat copilul in vederea adoptiei... de fapt asa scrie si in lege (legea 273)...
edit: ca sa fiu mai exacta, din momenul in care tribunalul a hotarit incredintarea. unele judete nu accepta decat hotarirea de incredintare ramasa definitiva, dar unele accepta si "minuta" emisa in urma sedintei la tribunal.
aissa spune:
Ai drept la CIC in momentul in care primesti plasament, simplu sau de urgenta, sau in momentul in care ti se incredinteaza copilul spre adoptie.
Poze
ioanaalice spune:
La primaria noastra nu au acceptat decat hotararea definitiva (vorbesc de cea de incredintare in vederea adoptiei) pentru acordarea indemnizatiei de ingrijire copil si pentru alocatie. COnform legii, incredintarea se face pe 90 de zile, asa ca drepturile banesti se dau numai pe trei luni. Dupa finalizarea adoptiei, tot cu hotarare judecatoreasca definitiva, cred ca o luam de la capat.
Foarte multa birocratie in tara asta.
ioana, mamica de boboc
Alexa Ioana spune:
ioana, asta ziceam ca depinde de la judet la judet. mie mi'a acceptat sentinta inainte de definitivare, si am intrat in drepturi de la data procesului, deci a hotaririi.
dupa cele 90 de zile nu trebuie dosar nou (cel putin la noi nu a trebuit), ci doar sa duci sentinta de incuviintare...
Mariaa spune:
multumesc mult,m-ati mai luminat putin...
daca copilul vine acasa, insa nu am inca 12 luni de continuitate in C.M. - pot depune actele pentru indemnizatie si la cateva luni dupa momentul aducerii acasa? adica dupa pronuntare, sa zicem ?
pana cand poti solicita acea indemnizatie oare?
MS.
Mariaa
aissa spune:
O poti solicita pana implineste copilul 2 ani. Cu prima parte a intrebarii evit insa sa raspund ca uite nu-s sigura. La nastere stiu ca trebuie sa indeplinesti conditiile pt CIC la data nasterii copilului. In cazul adoptiei as inclina sa spun (cam 80% asa) ca trebuie sa indeplinesti conditiile la momentul solicitarii acestui drept, deci chiar daca tu ai hotararea din mai si il ceri in iunie as zice ca merge. Dar cel mai bine sa speram ca intra Rozi ca e mai experta si te poate lamuri mai bine.
Poze
Rozi spune:
Conditia de stagiu se verifica pe ultimele 12 luni anterioare unui anumit moment (in functie de faza in care se afla procesul de adoptie: plasament, incredintare, pronuntare hotarare sau ramanere definitiva, nu discutam acum asta).
Oricum ai lua-o insa, oricand ai solicita acest drept, deja ai lipsa perioada 17.04 - prezent, perioada care creste pe masura ce trece timpul.
Din stagiu poate lipsi cate o bucatica din fiecare luna din cele 12. Dar aceasta bucatica trebuie sa fie mai mica decat jumatate din luna. O singura data se admite sa fie mai mare.
Fiind in data de 25 mai, ai deja o luna intreaga si inca o saptamana lipsa, si lipsa tot creste, adica sansa la a indeplini conditiile de stagiu pt CIC scade vertiginos (daca nu cumva nici nu mai exista) .
DAR
Sa zicem ca gasesti pe cineva sa-ti faca un contract de munca. Socotesti 20 de zile in urma si aceea ar putea fi data cea mai timpurie a inceperii lui. Deci ai putea avea un contract incepand cu (28 mai - 20 =) 8 mai. Asta inseamna o lipsa intre 16.04 - 8.05, AI PUTEA AVEA DREPTUL la CIC!!! Dar repede trebuie facut ceva.
Cred ca am fost f neclara, imi pare rau, sunt la serviciu si scriu printre picaturi (rusinica!)
danielac spune:
Rozi, si daca s-ar due de acum incolo sa plateasca CAS-ul (sau ce taxe sunt) la Directia muncii? nu i-ar acorda acest drept?
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=14" target="_blank">
Poza Dianei este Humulesti.jpg - Va place?
Petitia online:
http://www.sign2signal.com/sign2signal/index.php?ln=en&show=petitie&id=311
aissa spune:
Nu Daniela, acum acordarea CIC nu se mai face de catre casa de pensii si deci nu se mai poate plati din "mana" cotizatie. Trebuie sa fii angajat ca sa curga stagiul de cotizare.
V-am zis ca Rozi e experta?
Poze