Votul uninominal in Romania

Votul uninominal in Romania | Autor: Pegasis

Link direct la acest mesaj

S-a tot discutat zilele acestea pe diverse topicuri despre necesitatea introducerii votului uninominal la viitoarele alegeri parlamentare din Romania. M-am gindit sa fac o scurta prezentare a tipurilor de vot uninominal, ca atunci cind discutam despre acest subiect sa stim exact ce presupune fiecare varianta si ce beneficii ne poate aduce adoptarea unui sistem sau al altuia.

Scrutinul majoritar uninominal prevede alegerea unui singur deputat intr-o circumscriptie, candidatul care intruneste cel mai ridicat numar de voturi. El poate avea loc intr-un singur tur, ca in Marea Britanie, sau in doua, ca in Franta, modul de alegere fiind similar cu cel de la scrutinul de primar din Romania. Franta si Marea Britanie sunt insa exceptii in Europa. Ele sunt singurele care intrebuinteaza exclusiv acest sistem de vot la alegerea parlamentului. Majoritatea tarilor europene folosesc scrutinul proportional de lista in diferite variante. Sunt si cateva care folosesc un sistem combinat. Germania, Lituania, Ungaria, de exemplu, folosesc sistemul mixt, uninominal si de lista. Iar Republica Irlanda are un sistem care combina scrutinul nominal cu reprezentarea proportionala, acel al votului unic transferabil. De sistemul electoral folosit depinde spectrul politic parlamentar.

De aceea se si doreste schimbarea sistemului de vot cu cel uninominal si pana acum au fost propuse trei variante.

1. Prima este sustinuta de PSD: sistemul electoral majoritar uninominal care prevede alegerea unui singur deputat intr-o circumscriptie, acesta fiind candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi, asemanator celui folosit acum pentru alegerea presedintelui si primarilor. Varianta a fost evocata la un moment dat si de Traian Basescu.
El conduce la eliminarea partidelor mici din viata politica, daca nu se aliaza cu principalele forte politice. Efectul este bipolarizarea scenei politice. Evita faramitarea spectrului politic, permitand ramanerea in arena a doua mari partide sau coalitii de partide, dar are dezavantajul de a avea o reprezentativitate redusa a electoratului. Judecand dupa sondajele de opinie facute in timpul campaniei electorale pentru referendum, daca s-ar aplica in Romania, acest sistem de vot ar favoriza cele doua mari partide ale momentului: PD si PSD.

2. Cea de-a doua varianta este cea propusa de Asociatia Pro Democratia, care se bucura de sustinerea PD si PNL. Sistemul electoral uninominal cu compensare ( mixt) este cel mai folosit si presupune alegerea a 50 la suta dintre parlamentari prin vot pe liste deschise si a celeilalte jumatati prin vot uninominal majoritar. Prin acest tip de vot se favorizeaza prezenta in Parlament a minoritatilor si a partidelor mici.
Fiind mai simplu, mai ieftin, mai usor de inteles, ofera posibilitatea de a-l pedepsi pe cel pe care l-ai votat, avantajeaza partidele regionale si minoritatile etnice. Printre dezavantaje -- incapacitatatea invingatorilor de a reflecta cu precizie distributia voturilor si faptul ca “vedetele” nu au garantia ca vor intra in Parlament.

3.A treia varianta, sustinuta de Coalitia pentru o Guvernare Curata, care prevede alegerea unei persoane de pe o lista de partid, asa-numitul sistem al listei deschise. Efectul sau este asemanator celui actual, cel proportional, conducand la o faramitare a spectrului politic parlamentar.

Singurul numitor comun al celor trei sisteme de vot este ca alegatorul va alege o persoana si nu o lista de candidati ai unui partid. Dar modul in care se calculeaza rezultatele si efectele acestor trei moduri de scrutin sunt complet diferite.

Sursa de inspiratie: BBC

Acum ramine sa dezbatem (noi, romanii) ce sistem este mai potrivit pt noi si de cind il vom aplica. Efectele insa se vor vedea cam peste 15-20 de ani...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Un articol despre potentialul referendum pe tema:

www.hotnews.ro/articol_66670-Avantajele-si-dezavantajele-votului-8216%3Buninominal-8217%3B-si-ale-referendumului-pe-aceasta-tema.htm" target="_blank">votului uninominal

Alt articol care explica votul uninominal:

http://www.hotnews.ro/articol_66513-SAR-explica-tipurile-de-vot-uninominal.htm

"Nici o formula aleasa de noi nu va rezolva insa peste noapte problemele clasei politice, si mai ales cea principala, comportamentul profitor si iresponsabil al unei mari parti din ea."

Si un articol foarte interesant despre cum e in Italia:

http://www.hotnews.ro/articol_66975-D%27ale-uninominalului-O-lectie-italiana.htm

In Italia a fost si este instabilitate politica din cauza votului uninominal dar interesele sint prea mari ca sa se schimbe.


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Pegasis, buun subiect!!! N-am prea inteles cum e cu variatna a doua (aia jumi-juma), da' ma lamurii din linkul postat de sirimie.
Acu' io personal, as opta pentru cea de-a treia varianta, dar sint constienta ca ea nu va fi legiferata in Romania...cel putin acum. Asa ca ma indrept spre prima varianta, cu ideea ca prea multe partide strica; votul ar fi mult prea distribuit iar situatii de genul celei cu care ne-am confruntat-cind lipsa unei majoritati parlamentare duce la criza- ar fi multe si dese!! Am o rezerva insa: nu stiu in ce masura politicienii romani ar evita tacit "pactul cu diavolul", asa cum se intimpla in Franta, de exemplu, cind sint de neconceput aliante cu partidele extremiste!!!

Alminteri astept aniticipatele cu vot uninominal

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

lilanda, in Danemarca e vot uninominal?
E vreo tara europeana cu vot uninominal in afara de Italia?

Eu cred ca indiferent de formula, n-o sa fie legiferata prea curind si sigur o sa fie in interesul lor, al politicienilor, si nu in interesul oamenilor Pentru oameni o sa fie praf in ochi.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by sirimie

lilanda, in Danemarca e vot uninominal?
E vreo tara europeana cu vot uninominal in afara de Italia?



In Danemarca e votul ala jumi-juma Adica lumea voteaza cu subiectu', da' daca n-are unu', pune patalamaua pe partid!!! (asta o aflai si io azi)...dup-aia, in unul din linkurile postate de tine, am inteles ca prima varianta de vot uninominal functioneaza cu succes in Franta...:-))


Revin cu un www.transilvaniaexpres.ro/index.php?mod=articol&dataed=2007-02-16&id_articol=41212" target="_blank">alte explicatii despre votul uninominal!! Se pare ca functioneaza peste tot in Europa, intr-o varianta sau alta si doar Romania,Bulgaria, Spania si Portugalia sint singurele tari europene in care listele cu alesi sint blocate


pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

quote:
Originally posted by sirimie
E vreo tara europeana cu vot uninominal in afara de Italia?
sunt chiar mai multe, vezi mai sus ca le-a spus pegasis chiar in primul mesaj: franta, anglia, germania (partial) etc

In primul rand cred ca nu trebuie sa plecam de la ideea ca exista vreun sistem perfect, e clar ca toate au defecte insa odata ce se alege unul din ele, trebuie sa se respecta apoi regulile jocului, nu se schimba din mers, nu se contesta apoi la vederea rezultatelor (pana una alta noi suntem experti la asta ).

In Franta votul pentru legislative e uninominal in 2 tururi de scrutin sau chiar mai multe daca nu se reunesc 25% din alegatori care sa voteze pentru acelasi candidat. Avantajul e ca il stii pe cel ce-l votezi, ii vezi mutra, auzi cum vorbeste si ce promite ca face, ai un singur nume pe biletel si nu o lista etc. Intradevar, nimeni nu face aliante cu extremele, dreapta sau stanga. Insa poate fi nereprezentativ in raport cu numarul de voturi, pe mine m-a surprins ca la alegerile trecute partidul care a avut mai multe voturi efective a pierdut!

Uite un exemplu simplu cum se pot pierde alegerile chiar daca ai dublu de voturi:
Sa zicem ca sunt 3 circumscriptii, 100 de inscrisi in fiecare, candidatii sunt sustinuti de partidu A, si de partidu B:
In circumscriptia 1 castiga un A cu scor strans 51/49
In circumscriptia 2 castiga net un B cu 0/100
In circumscriptia 3 castiga iar un A cu scor strans 51/49

In acest caz partidul care formeaza majoritatea in parlament e A cu 2 deputati contra 1 desi B a avut un numar aproape dublu de voturi efective (102 voturi A contra 198 voturi pentru B)! Cam asta s-a intamplat aci in 2002 insa bineinteles ca (spre surprinderea mea ) nimeni nu s-a gandit sa conteste legitimitatea lui A. Io ma asteptam ca perdantii sa protesteze, macar asa, de orgoliu ca au avut voturi mai multe insa nu s-a intamplat nimic, nici macar nu au pomenit de asta decat ca fapt divers!
acuma, cand vad ca in ro unii inventeaza reguli noi si contesta rezultatul dupa ce au vazut ca au pierdut la un scor fara apel mi se pare hilar si imi dau seama ca mai avem mult pana invatam un minim de democratie... incepand cu respectul regulilor initiale si al invingatorului. Ma intreb si ce s-ar intampla in romania in cazul unui rezultat ca in exemplul de mai sus?

Ideea este insa ca e imposibil sa gasim un sistem perfect pentru ca nu exista alesul perfect, niciodata o alegere individuala nu o sa transforme intr-una colectiva fara sa nemultumeasca pe careva. Si cica nici nu se stie cum e mai bine, sa fie un ales care e adorat de 60% din populatie si detestat de ceilalti 40% sau unu care e considerat "asa si asa", caldicel, nici iubit nici detestat dar de 100% din alegatori?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemo spune:

Sistemul 1, raspindit in lumea anglo-saxona, nu conduce la o reflectare fidela a optiunilor electoratului, dar are marele avantaj ca tinde produce majoritati parlamentare si, prin urmare, guvernari stabile.

De exemplu, in Canada, un partid nu a obtinut 50% din votul popular de foarte multa vreme (dinainte de 1970). Dar sistemul 1 a facut ca obtinerea a in jur de 40% din votul popular sa insemne obtinerea a mai mult de 50% din mandate.

Sigur, se poate argumenta ca sistemul nu e corect (desi e folosit in tarile cele mai indragite de admiratorii democratiei), dar mi se pare mult mai important faptul ca produce guvernari stabile - invingatorul ia totul. Ce inseamna o coalitie in Romania s-a vazut - pur si simplu, nu functioneaza.

Ce nu vad sa precizeze nimeni e daca sistemul 1 ar fi cu un tur de scrutin sau cu doua. Eu sper sa fie cu doua, ca pentru primari, deoarece nu mi se pare normal ca in circumscriptii in care o minoritate etnica reprezinta 30-40% cistigatorul sa fie dintre ai lor (ceea ce s-ar intimpla cu mare probabilitate, intrucit ei voteaza etnic inca din primul tur, pe cind romanii abia in al doilea; Oradea, Tirgu-Mures, Satu Mare sint cazuri tipice: dupa primul tur a condus un ungur, dar in al doilea, in care romanii s-au unit, a cistigta un roman).

Sistemele 2 si 3 mi se par niste porcarii, fiindca anuleaza avantajul votului uninominal pe care in consider cel mai important - amplificarea victoriei primului clasat la peste 50% din mandate si guvernare stabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Politica
Consens al partidelor politice privind votul uninominal
Partidele politice au ajuns la un acord in ceea ce priveste votul uninominal. Reprezentantii PSD, PNL si PD au stabilit, marti seara, sa inceapa dezbatarea proiectului de lege in varianta propusa de "Pro Democratia". In urma intelegerii, comisia de cod electoral a Parlamentului va incepe dezbaterea pe initiativa propusa de Pro Democratia.
Proiectul de lege propus de APD prevede introducerea votului uninominal mixt - care imbina sistemul majoritar, folosit, de exemplu, pentru alegerea primarilor - cu sistemul proportional. Initiativa legislativa a fost preluata de catre PNL si depusa in Parlament.
Alaturi de acest proiect de lege, la comisia de cod electoal se mai afla alte 18 initiative legislative care au ca tema votul uninominal.
Presedintele comisiei de cod electoral, Mihai Voicu a recunoscut ca, marti seara, reprezenatii PNL, PSD si PD s-au intalnit cu presedintele APD si au cazut de acord ca Parlamentul sa inceapa dezbaterea in comisie pe varianta propusa de APD si sustinuta de liberali.
Potrivit lui Voicu, initiativa legislativa va suferii modificari pe parcursul dezbaterilor, fiecare formatiune politica putand sa formuleze amendamente.

sursa: www.hotnews.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

De ce-mi suna oare mie a banc?

...sau, ma rog, a arunca cu praf in okii ...electoratului!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pegasis spune:

Iata si www.apd.ro/files/Propunere_legislativa_APD_Codul_electoral.pdf" target="_blank">propunera de cod electoral pe baza caruia au inceput discutiile intre partide. Are 86 de pagini, dar v-as sugera sa mergeti direct la Titlul IV, Cap.17, privind alegerile in Parlamentul Romaniei.

Nu-i o propunere rea, dar depinde si cite modificari ii vor fi aduse. Ideea este ca trebuie sa intelegem si modul in care se face repartizarea pe asa-numitele liste. Eu inca mai lucrez la asta, nu sint sigura c-am inteles corect, asa ca mai studiez putin.

Vestea buna e ca se reduce numarul fotoliilor de parlamentar, vestea proasta e ca nu atit de mult cit as fi vrut eu.

Nu stiu de ce nu se ia in discutie si varianta unui Parlament unicameral -- cred ca nu se justifica existenta a 2 camere legislative la o tara de dimensiunile Romaniei.

doruletz, minunat exemplul dat de tine. O sa incerc sa fac la fel in incercarea de a explica distribuirea mandatelor neacordate "din prima" (nu ma puneti sa explic ce inseamna expresia asta, promit sa vin cu un exemplu)

Mergi la inceput