din experienta unei bone

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Andries,
Nu cred ca poti pune problema asa cand e vorba de un copil. Ca nu se intalnesc cererea cu oferta o afli pe pielea copilului tau. Nu cred ca gasirea unei bone poate avea aceleasi standarde si poate fi privita 'la rece' asa cum, de exemplu, ai angaja un contabil.

Eu am fost si bona iar acum am ajuns la randul meu sa am bona.
Compatibilitatea este esnetiala. Ca si respectul reciproc. Din pacate, ori parintii, ori bona forteaza la un moment dat nota si incearca sa obtina mai mult in acceasi bani (parintii) ori sa nu mai faca nimic si sa lase copilul la TV toata ziua (bona).

Si eu am momente cand ma supar pe bona. Dar incerc inainte de a exploda in capul ei sa judec situatia in ansamblu - ea iubeste copilul, copilul o iubeste, e bine ingrijit, deci cred ca problema televizorului deschis non-stop o putem rezolva cumva. (lucrez la asta .

E ca intr-o relatie. Nu profiti de un prieten, nu? Atunci de ce ai incerca sa profiti de persoana care sta cu copilul tau? Ca sa obtii un calcat de rufe in plus? Mi se pare extrem de stupid...

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

quote:
Originally posted by magghyc

Andries,
Nu cred ca poti pune problema asa cand e vorba de un copil. Ca nu se intalnesc cererea cu oferta o afli pe pielea copilului tau. Nu cred ca gasirea unei bone poate avea aceleasi standarde si poate fi privita 'la rece' asa cum, de exemplu, ai angaja un contabil.

Compatibilitatea este esnetiala. Ca si respectul reciproc. Din pacate, ori parintii, ori bona forteaza la un moment dat nota si incearca sa obtina mai mult in acceasi bani (parintii) ori sa nu mai faca nimic si sa lase copilul la TV toata ziua (bona).

Si eu am momente cand ma supar pe bona. Dar incerc inainte de a exploda in capul ei sa judec situatia in ansamblu - ea iubeste copilul, copilul o iubeste, e bine ingrijit, deci cred ca problema televizorului deschis non-stop o putem rezolva cumva. (lucrez la asta .

E ca intr-o relatie. Nu profiti de un prieten, nu? Atunci de ce ai incerca sa profiti de persoana care sta cu copilul tau? Ca sa obtii un calcat de rufe in plus? Mi se pare extrem de stupid...

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Este cel mai corect mod de a pune problema, mai ales cand e vorba de un copil. Daca ai fi citit ce am scris eu anterior, ai fi vazut ca eu mi-am reglementat foarte clar relatia cu bona, nu am avut numai una, am avut chiar trei si probabil pentru al doilea copil voi mai angaja o bona. Si nu sunt de parere ca trebuie sa-mi faca x chestii in plus in casa, dimpotriva, treaba ei este sa ingrijeasca copilul, dar sa nu o prind ca-si face treburile ei personale si-mi neglijeaza copilul ca intrerupem relatia fara doar si poate.

Si da, eu cred ca se intalneste cererea cu oferta, in sensul ca persoanele care vor o bona calificata trebuie sa plateasca mai mult si evident vor avea alte pretentii, dar daca nu-ti poti permite un salariu decent, vei avea maxim de sanse sa gasesti persoane dispuse sa "faca pe bona" chiar daca nu au nici o inclinatie pentru aceasta meserie si care isi vor deghiza incapacitatea de a face fata unui copil folosind tot felul de motive, de exemplu pentru anumite persoane e mai usor sa lase copilul sa se joace singur sau sa stea la TV si sa intinda rufe pe balcon, decat sa se joace personal 2 ore cu respectivul copil. Si dupa aceea, eventual ii mai si spune mamei: "doamna, v-am pus eu masina de spalat si am intins rufe". Nu multumesc, eu am menajera care face asta.

Ce m-a enervat pe mine la topicul asta este modul in care a pus problema persoana care se semneaza "bonamea", initial doamna parea ca a deschis un dialog, dar a finalizat cu o tirada la adresa parintilor si mai ales a mamelor care "nu prea mai misca nimic prin casa" .

Ei bine simt evoia sa echilibrez balanta, chiar si in calitate de mama care "nu prea misca nimic in casa", bonele ar trebui sa inteleaga ca efortul intelectual pe care il depun eu ca sa produc bani trebuie respectat la fel de mult cat respect eu munca ei, cea care imi sterge copilul la fund, ii da mancare sau ii spune o poveste. Si la mine nu tin texte de genul "vaaai ce mult il iubesc eu pe Victoras". Ok, il iubesti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l lasi la TV daca eu, mama care te-am angajat si te platesc iti spun ca trebuie sa-l scoti in parc. Punct.

Si daca ai avea firma ai stii ca relatia cu (,) contabilul este foarte importanta, altfel te ustura rau de tot la buzunar.

Nu profit de nici un prieten si nici nu fac parte din angajatorii care profita de angajatii lor. Dar daca in intelegerea noastra am spus clar ca va calca rufe (de exemplu), ei bine le va calca. Si persoana care "sta" cu copilul meu, in primul rand nu "sta" ci indeplineste niste sarcini, in al doilea rand nu-mi e prietena si in al treilea rand ne respectam reciproc.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Eu nu inteleg de ce atunci cand angajezi o bona, trebuie sa iti faca si menajul. Ori iti iei bona, ori menajera! Ori pe amandoua, insa - persoane diferite!
In fine - nu discut nici chestia cu menajera ca nu are rost...mie una nu imi place sa imi umble altii in lucruri. Asa ca le facem eu si sotul cum putem, si ne intelegem si ajutam.

Ideea cu bona: eu intotdeauna am preferat cresa vs bona. De ce? La cresa sunt mai multe persoane. Daca bona il zguduie la nervi? Daca mi-l loveste? Daca il incuie in dulap (sau baie sau stiu si eu unde?)..

Cnd nu gaseam cresa la David am tot cautat. Si am interviat bone dupa lista data de primarie (retineti - aici in Franta, si nu in RO). Insa - nici una nu mi-a fst pe plac.

Una - statea la etajul 2. Urma sa aiba grija de 3 copii: 18luni (al meu), 12 luni si 3 luni. Bloc fara ascensor. Si am intrebat-o cum ii scoate la pranz afara "pai - cei mari pe scari singuri, iar eu cu cel de 3 luni in brate".. sa nu lesini?

Alta - imi arata camera unde vor dormi copii - dormitorul ei - doar un dulap si covor pe jos. Atat. "Si paturile?" "Pai am saltele "(adica niste saltelute de 3cm poate care le intindea pe jos). Trecem la vizitatul jucariilor - in mare rupte - si f putine; ideea era sa aduca parintii jucarii. Ok! trecem si peste asta! Unde ii schimbati? Si imi arata ca ii schimba pe masa din bucatarie! Pai si de spalat?
Ii spala in chiuveta de la bucatarie!! Mi s-au intors matele pe dos, nu am stiut cum sa ies! (si asta tot bona "agreeata" cu diplome si recunoasteri).

Alta - avea caine batran si bolnav in casa (nu am nimic cu cainele - ca si eu am crescut cu animalele si le iubesc! insa - ptr copil am renuntat la animale - cel putin ptr moment).
Gresie in toata casa. Jucariile murdare - cred ca serveau de jucarii ptr caine. Iar cainele putzea..doamne! Si ai mei parinti au caine - dar nu pute!! "Unde e locul cainelui?" intreb eu - "pai nu are!" - aha, deci se aseza dupa bunul plac peste tot, iar copilul putea sa fie muscat daca se gasea pe" locul cainelui"!
Am parasit-o si pe asta.
Noroc ca am gasit loc in cresa ca altfel nu imi luam servici.

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Sunt de acord ca munca noastra, a celor care am ales 'sa producem bani" indiferent ca suntem angajati sau angajatori trebuie respectata.

Comparatia cu vremurile apuse si comnetariile de genul "vai, draga, pe vremea mea nu erau pampersi si eu ma sculam la 4 dimineatza sa ii calc sotului camasile, iar tu nu ai timp de nimic" mi se par stupide si obtuze. Ca paranteza, mi se pare similar cu comnetariul - de ce ii trebuie copilului scaun de masina, "ca uite voi ati crescut mari si fara si nu ati patit nimic". Perfect adevarat, am crescut "mari" , dar ma indoiesc ca pe vremea in care eram noi copii erau 1 milion de masini in Bucuresti si ca eu am facut 12.000 de km/ an in masina, asa cum face copilul meu...

Acum, din punct de vedere a relatiei bona-mama:
Mamicile sunt dificile (real) si e normal sa fie asa, nu pentru ca ele te platesc, pe tine, ca bona, ci pentru ca ai in grija un copil, lucru extrem de sensibil. Mie mi-a fost extrem de greu, avand grija de copii, sa incerc sa cresc copilul in directia in care isi dorea familia repectiva. De fapt, cred ca acesta este punctul de diferenta intre bone
- poti gasi usor pe cineva care sa aiba grija de copilul tau, la modul la care sa stii ca bebe e hranit, schimbat si ca va avea grija sa nu isi sparga capul pana vii tu acasa
- e greu sa gasesti pe cineva care incearca sa iti educe copilul in directia in care vrei tu, care sa se implice real in formarea lui.

Ma rog, din perspectiva mea de fosta bona povesti picante cu familii care sa ma puna sa fac menajul nu am trait, deci nu pot povesti... In schimb, a fost dureros sa vad o familie focusata 100% pe facut bani, in care copilul si-a facut toate vacantele cu mine (timp de 4 ani)... A fost dureros sa il vad cum se ascunde in dulap pentru ca acolo "miroase a mama". Deci, este important ca familia sa stie ca o bona, interna sau nu, minunata sau nu, nu tine loc de familie.

Ca mama, acum "angajatoare' de bona, mi-a folosit foarte mult experienta mea din tinerete . De altfel si bona mea, care a crescut 10 copii ai altora si 4 ai ei, mi-a spus ca se bucura ca a nimerit la mine.

Dar nu sunt de acord ca studiile sau calificarea au legatura directa cu modul in care ea se comporta cu copilul. Experienta este esentiala, harul de asemenea, dar calificarea? Eu nu pun pret pe ea. Poate ca cinismul meu provine din faptul ca am trecut prin destule "calificari" legate de educare/crestere copii si stiu ca impactul lor de formare "a formatorului" este aproape nul. M-as bucura sa aflu ca lucrurile s-au schimbat intre timp.

Eu nu am pus problema in termeni de cerere-oferta cand mi-am angajat bona. Mai degraba m-a interesat un anume "tipar" de persoana, compatibil cu modul in care vrem noi sa il crestem pe Nic. Evident, a contat si experienta ei, si sa zicem ca am avut sansa de o vedea ca "bona" a altui copil, in parc.

Referitor la intrebarea "ar primi o mama sugestii de la o bona?" eu cred ca da, e posibil. Daca e bona ta, inseamna ca e cineva in care ai incredere - altfel, daca nu ai incredere, nu are cse sa caute cu copilul tau... Deci cred ca trebuie sa asculti si ce are de spus bona si sa ii si spui daca ti se pare corect sau nu.

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bonamea spune:

Am crescut 2 baieti(ai mei)in conditiile epocii de aur,cand in lume existau pampersi si masini de spalat automate pe care nu stiu ce minte luminata nu dorea sa le vada si in tara noastra.Am mers la serviciu cu un program de lucru asa cum il impunea epoca(deseori fara duminici libere) si un salariu limitat tot de niste minti<inteligente>.M-am gandit sa apelez la ajutorul unei femei sa supravegheze copilul doar cat sunt la serviciu-ca sa vina la mine acasa cerea enorm (si nu includea menaj,doar supraveghere-eu asiguram mancarea si curatenia-asa cereau femeile respective pe atunci)iar ca sa duc copilul la ea nu-mi convenea(deranjam si chinuiam copilul prea mult,trebuia sa asigur haine de schimb si alimente la domiciliul doamnei respective).Am incercat sa-l duc la cresa si-dupa 2 saptamani nu mai voia sa ma apropii de cladirea unde era cresa(avea aproape 3 ani)Tipa cat il tinea gura,desi era un copil cuminte si intelegator.Am depistat ca fusese<atins> de o educatoare pe motiv ca nu statea linistit in patut,in loc sa-i duca in camera amenajata ptr,joaca doamnele ii tineau pe toti indiferent de varsta in patuturi si ele tricotau,beau cafeluta sau...cine stie ce faceau(si luau salariu si acumulau vechime si asigurari de sanatate,ca doar erau angajate,in plus se hraneau in timpul serviciului din meniul prevazut copiilor,se aranja la bucatarie asta).Probabil copilul dorea sa se miste,sa se joace,nu sa stea 8 ore in patut la acea varsta,a deranjat si a fost pus la punct(ce alte servicii mai faceau aceste doamne ptr.parinti-spalau si calcau rufe,gateau sau menaj in casa?).Nu am mai putut sa-l duc la nici-o cresa pana cand am reusit sa-l duc la gradinita unde am explicat ce problema am si o educatoare cu adevarat profesionista l-a facut in scurt timp sa planga daca nu-l duc la gradinita intr-o zi.Am fost f.multumita de aceasta d.na dar programul era doar 4 ore dimineata,nu rezolva necesarul de supraveghere-peste 9 ore zilnic.Am lucrat tura inversa cu sotul meu,si am apelat la ajutorul sporadic al parintilor mei,care lucrau si ei la serviciu.
Asa ca nici cresa-gradinita nu poate fi intotdeauna o solutie reusita.Si acolo lucreaza oameni si oameni(se zice calificati si autorizati sa faca acea profesie)
Cand eram bb mama ma ducea la cresa,cand m-am facut putin mai marisoara am simtit durere ptr.ca ma scula in zori,cand somnul era mai dulce si afara gerul musca obrajii)si grabita ma pregatea si ma ducea acolo,doream sa raman in camera mea cu ambientul ei indragit de mine ,la acea ora matinala.Mare fiind <mi-am jurat in barba>ca nu voi chinui astfel copii mei si am reusit,in afara de cele 2 saptamani cand am incercat sa-mi calc juramantul.Nu am avut amintiri prea placute din vremea cand mergeam la camin si am observat ca se schimba comportamentul copiilor,se apropie putin cu cel al copiilor crescuti la orfelinate.La scoala se cunoaste cine si cum a fost crescut in primii ani de viata.
E o mare raspundere cum iti cresti copilul si cu cine il lasi cat esti la serviciu.E o mare raspundere si din partea bonei sa ingrijeasca de un copil.E necesar si benefic sa gasesti o bona cu experienta si pasiune.E esential sa fie respect reciproc.
Draga Andries-am avut experienta nu prea placuta in incercarea mea de a fi bona interna-consider ca bona externa beneficiaza de acel refugiu zilnic in mijlocul propriei familii,al propriului camin-unde sa se relaxeze putin,sa se odihneasca si sa aiba cu cine schimba doua vorbe fara probleme.Orice om are nevoie de relaxare si refacere ptr.a fi apt a doua zi la serviciu.Si munca de bona e un serviciu nu o zi de vacanta.
Ptr.bone nu exista sindicate care sa le apere si sustina drepturile si obligatiile in fata angajatorilor,ptr.a asigura acel echilibru pe care il numim respect reciproc in reletia de colaborare.
As vrea sa stiu care ar fi cerintele normale fata de o bona interna(angajat) din partea parintilor(angajatori)vs.de situatia angajatilor la o firma cu deplasarea in orasul unde are nevoie angajatorul?!In cazul firmelor se asigura cazare,eventual masa sau conditii de masa,vechime,asig.de sanatate,somaj si handicap,protectia muncii si ce mai prevede legea plus salariu mediu pe economie.
-in cazul bonelor se asigura doar salariu,masa si cazarea
-obligatiile la o firma sunt bine stabilite in contractul individual de munca
-obligatiile bonei insa sunt stabilite intr-un fel la inceput,la interviu,si dezvoltate in practica,modificate in detrimentul angajatei-daca incearca sa lamureasca faptul ca s-au depasit limitele si pune in pericol securitatea copilului parintii o concediaza pe motiv ca nu e corespunzatoare.Nu mi s-a intamplat inca-am discutat cu parintii le-am explicat ca ma obliga sa pun in pericol integritatea copiluli si m-am retras din serviciul acela ptr.ca nu doreau sa renunte la acele activitati suplimentare neprevazute in intelegerea initiala.Nu era vorba doar de bani ci de faptul ca nu mai puteam sa fac munca ptr.care m-am angajat in conditii corespunzatoare.
Am avut eu ghinion sa nu intalnesc ceea ce mi-am dorit.Stiu bone care au tot schimbat familii pana au gasit ceea ce si-au dorit(ceva de genul<potrivire de caracter>sa zicem).Am vazut si familii care au tot schimbat bone,fara sa tina cont uneori de felul cum se potrivea bona cu copilul,ptr.ca nu corespundeau cerintelor parintilor(spalat,calcat,menaj,gatit-ptr.intreaga familie)-pai ori te plimbi cu copilul in parc sau la groapa cu nisip ori stai cu el pe langa tine in bucatarie,chestia cu" faci treaba cand doarme copilul"nu e valabila in fiecare zi.A gati ptr.intreaga familie zilnic inseamna ore petrecute la bucatarie-ca nu faci mancarea in 5 minute.De fapt numai cine munceste stie ce probleme poate intampina,problema e ca majoritatea parintilor vor sa-si rezolve toate problemele cu o singura persoana,ptr.economie-si aceea e bona.Asta ptr. ca nu exista un model standard de contract de munca in acest domeniu,iar agentiile de recrutare si plasare nu creeaza conditiile optime de incheiere a contractelor de angajare,nu urmaresc decat sa-si ia comisioanele care sa acopere cheltuielile de mentinere a activitatii si beneficiile agentiei,ptr.asa zisele angajate care urmeaza sa presteze munca nu misca un deget,ptr.ca angajatele vin si pleaca,banii sa curga.

iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit

Mergi la inceput

Buna,desi mi se pare putin acid raspunsul e de fapt o parere exprimata sincer .Asa cum multe persoane discuta pe aceasta tema la o cafea,sau in parc pe o canapea tot asa se intampla si pe internet,sunt discutii din care fiecare are de invatat sau lamurit ceva.Eu pot spune ca am si experienta unei mame care a avut serviciu si problemele specifice momentului si ca o bona care a incercat sa puna suflet si experienta acumulata la cresterea propriilor copii la cresterea altor copii din dorinta de a castiga un ban si de a fi activa.Caci nu prea mai reusesc sa ma nagajez pe nicaieri desi as fi apta sau corespunzatoare ca pregatire pe motiv ca am depasit varsta agreata de angajatori(max.45ani)Deci eu la aceasta varsta nu mai corespund,doar la confectii unde nu pot rezista 12-13 ore intr-un mediu nu prea suportabil nici de tineret,dovada< pelerinajul>angajatilor in acest domeniu la toate atelierele din tara.Nu pot sta degeaba-casnica,eventual la radio-shantz(acest post imi place doar sa-l ascult ca sa stiu ce se mai intampla in jurul meu).M-am gandit ca pot fi un ajutor unor tineri care trec prin acea perioada critica prin care am trecut si eu cand trebuia sa aleg intre a renunta la serviciu ptr.cresterea copiilor si a apela la ajutorul cuiva ca sa nu-mi pierd locul de munca,pe care cu mult efort l-am obtinut.Am considerat ca experienta mea poate fi de folos si altora,mai ales ca mi-a placut mereu sa citesc,sa ma documentez in acest domeniu atat cat mi-a permis timpul.Stiu cat de greu e sa faci menaj si alte treburi pe acasa in acelas timp sa asiguri o supraveghere corespunzatoare copilului(care se misca pe unde il impinge curiozitatea),si mai stiu ca nu poti plimba si duce copilul la joaca in acelas timp sa faci si treburile casei.Ori faci una ori alta,sau tii copilul in tzarc,in siguranta si faci treburile casei fara probleme.Cine sufera in acest caz?Am considerat ca opiniile exprimate de fiecare aici sunt utile ptr.cei ce le citesc,tacerea nu foloseste nimanui,asa cum mamele taceau in trecut si nu explicau copiilor multe probleme despre viata.Am avut ghinionul sa fiu confundata cu o masina de spalat rufe care o pui in functiune cate ore ai nevoie si apoi o lasi in camara,fara sa ii ceri parerea sau sfatul referitor la munca pe care o face,fara sa te preocupe intretinerea ei caci in definitiv poti sa o schimbi,oricum, cu alta noua.
Parerea mea este ca cele doua parti implicate in cresterea si educarea copilului9parinti-bone) ar trebui sa fie maleabile,comunicative,sincere,altruiste,sa fie ca doua jumatati ale aceluiasi mar.
AZI SUNT FERICITA-am 2 baieti normali,fara semne ale neglijentei sau ghinionului,sanatosi(analizele impuse in diverse situatii au spus asta) si acum cel mic a luat bacalaureatul cu 8,94 in aceste vremuri in care nu prea se mai invata de un procent in crestere a elevilor.Am satisfactii dupa 26 ani de munca si educare a propriilor mei copii.Va doresc sa aveti cele mai mari satisfactii ca parinti!SUCCES in alegerea persoanei potrivite la cresterea copiilor cand sunteti la serviciu

quote:
Originally posted by Andries

Eu tot nu inteleg ce "dezbatem" aici. Pana la urma e o lege a cererii si ofertei, daca esti bun te angajezi in conditiile care iti convin tie si pe salariul pe care il vrei, daca nu, strangi din dinti si muncesti pe cat gasesti. La fel si pentru mame, daca au posibilitatea sa angajeze pe cineva supercalificat, ok, sa-l plateasca, daca nu pot plati mai mult de 6 mil lei vor avea o bona pensionara, somera, etc.

Aici avem un forum de discutii in care fiecare isi spune parerea si povesteste cate ceva din experienta personala. Treaba mea cum imi angajez bona, e o decizie pe care o iau eu personal pentru copilul meu. Treaba bonei sa-si negocieze conditiile. Daca nu se intalneste cererea cu oferta nu se face tranzactia si cu asta basta. Oricum bonamea s-a declarat initial "incepatoare in domeniu" si a terminat cu o tirada (despre ce ar trebui sa faca parintii si mai ales mamele) care pe mine m-a facut sa zambesc! Success in meseria de bona nu pot sa-i urez, deoarece chiar ea a declarat ca se va retrage pana in momentul in care se va reglementa oficial profesia.

Sa fim sanatosi!

Andries

Mergi la inceput

apropo de relatia cu contabilul-pai cam la fel e si cu bona-dar te ustura mai tare,daca esti mama cu adevarat,caci de felul cum tratezi bona(contabilul vietii copilului tau)suferi usturimi mai tarziu.A schimba zeci de bone pana o gasesti pe cea care se potriveste cu pretentiile tale nu cu nevoile copilul tau ,e f.daunator psihicului copilului tau pe care il obligi sa suporte aceste schimbari dese,faci experiente pe propriul copil in loc sa lamuresti din mers unele probleme,caci nu poti sti de la inceput toate problemele si neintelegerile care pot apare si care se pot rezolva amiabil cu ingaduinta de ambele parti,fara sa sacrifici copilul prin schimbarea bonei ptr.orice nimic rezolvabil fara sacrificii.

quote:
Originally posted by AndriesAsa cum multi nu accepta sa spuna iarta-ma asa si mamele nu suporta sa se sfatuiasca cu bonele,la fel de daunator relatiilor inerumane.

quote:
Originally posted by magghyc

Andries,

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Este cel mai corect mod de a pune problema, mai ales cand e vorba de un copil. Daca ai fi citit ce am scris eu anterior, ai fi vazut ca eu mi-am reglementat foarte clar relatia cu bona, nu am avut numai una, am avut chiar trei si probabil pentru al doilea copil voi mai angaja o bona. Si nu sunt de parere ca trebuie sa-mi faca x chestii in plus in casa, dimpotriva, treaba ei este sa ingrijeasca copilul, dar sa nu o prind ca-si face treburile ei personale si-mi neglijeaza copilul ca intrerupem relatia fara doar si poate.

Si da, eu cred ca se intalneste cererea cu oferta, in sensul ca persoanele care vor o bona calificata trebuie sa plateasca mai mult si evident vor avea alte pretentii, dar daca nu-ti poti permite un salariu decent, vei avea maxim de sanse sa gasesti persoane dispuse sa "faca pe bona" chiar daca nu au nici o inclinatie pentru aceasta meserie si care isi vor deghiza incapacitatea de a face fata unui copil folosind tot felul de motive, de exemplu pentru anumite persoane e mai usor sa lase copilul sa se joace singur sau sa stea la TV si sa intinda rufe pe balcon, decat sa se joace personal 2 ore cu respectivul copil. Si dupa aceea, eventual ii mai si spune mamei: "doamna, v-am pus eu masina de spalat si am intins rufe". Nu multumesc, eu am menajera care face asta.

Ce m-a enervat pe mine la topicul asta este modul in care a pus problema persoana care se semneaza "bonamea", initial doamna parea ca a deschis un dialog, dar a finalizat cu o tirada la adresa parintilor si mai ales a mamelor care "nu prea mai misca nimic prin casa" .

Ei bine simt evoia sa echilibrez balanta, chiar si in calitate de mama care "nu prea misca nimic in casa", bonele ar trebui sa inteleaga ca efortul intelectual pe care il depun eu ca sa produc bani trebuie respectat la fel de mult cat respect eu munca ei, cea care imi sterge copilul la fund, ii da mancare sau ii spune o poveste. Si la mine nu tin texte de genul "vaaai ce mult il iubesc eu pe Victoras". Ok, il iubesti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l lasi la TV daca eu, mama care te-am angajat si te platesc iti spun ca trebuie sa-l scoti in parc. Punct.

Si daca ai avea firma ai stii ca relatia cu (,) contabilul este foarte importanta, altfel te ustura rau de tot la buzunar.

Nu profit de nici un prieten si nici nu fac parte din angajatorii care profita de angajatii lor. Dar daca in intelegerea noastra am spus clar ca va calca rufe (de exemplu), ei bine le va calca. Si persoana care "sta" cu copilul meu, in primul rand nu "sta" ci indeplineste niste sarcini, in al doilea rand nu-mi e prietena si in al treilea rand ne respectam reciproc.

Andries

Mergi la inceput