din experienta unei bone
Raspunsuri - Pagina 5
kikiroi spune:
Ai dreptate. Trebuie o calificare pentru bone. Trebuie introduse niste standarde profesioniste. Sint mamica si am noroc de o super bona dar am avut si una incompetenta.
Amindoua sint femei de treaba dar a doua nu avea habar ce sa faca cu un pusti de 5 ani cu multa personalitate. Noi nu ne-am favorizat copilul si nu am considerat ca el are intotdeauna dreptate si totusi bona pe care am avut-o nu era capabila sa se impuna.
Bona actuala e minunata si se ocupa si de educatia baietelului nu doar sa stea cu el. Ii face de mincare sau ii da de mincare dupa amiaza cind il ia de la gradinita dar nu ne face noua menajul.Ii face prajituri sau alte bunatati fiindca ii face placere (a reusit sa-l faca sa manince oua!!) Ne mai spala vasele daca le lasam dar nu are nici o obligatie in acest sens. Avem o alta persoana pentru curatenie. Ii platim 560 Ron pentru 4 ore (i-am crescut salariul de la 1 mai de la 500 Ron), platim toate orele suplimentare, platim vacanta (pustiul a plecat la bunici dar noi o platim in continuare pentru a o regasi la toamna). Respectul reciproc e foarte important.
In acelasi timp revin la standarde profesioniste. Trebuie o definitie a meseriei de bona, ce face si ce nu face. Dupa aceea ce calificari si cunostinte are nevoie (psihologie, medicina, pedagogie) si abilitati (comunicare, rezolvarea problemelor). Daca ar exista o calificare acreditata de autoritati cred ca persoanele care o practica ar fi mai credibile. Problema e cine se poate ocupa de asa ceva.
Lucrind in resurse umane ma pot oferi sa ajut cu structurarea calificarii daca altcineva poate face demersurile.
quote:
Originally posted by linasobolina
Chiar vroiam sa deschid un nou topic citind comentariile mamicilor, cu tema:
"Oare trebuie facultate pentru bone?"
Pentruca la un moment dat am crezut ca lipsa de calificare este cauza nemultumirilor generale.
Apoi am intrat pe net si am vazut invazia de anunturi pentru bone AU-PAIR, adicca ce cautate sunt bonele noastre din Romania, cele atat de rau vorbite de nemultumitele mamici, in alte tari!!
Si brusc nu am mai inteles nimic!!!!!
Am o agentie de babysitting si ma gandeam sa transform cresterea unui copil intr-o meserie prin infiintarea unei SCOLI de babysitting, adica sa avem bone calificate.
Si credeam cu fermitate ca asta ar fi rezolvarea pentru mame.
Dar stau si ma intreb: ar primi oare, o mama sugestii de la o bona calificata, profesionista, pentru cresterea copilului????
Ar fi oare ea, bona , mai respectata?
Pe partea cealalta, vin bone in agentie, bone care au lucrat in afara, cu copii si spun ca la noi parintii vad relatia cu bona DIFERIT de parintii copiilor din alte tari si ca de aceea bonele pleaca sa creasca copii altora, prin Italia, Canada, Anglia, desi habar nu au limba!!!!!
Deci ele, huiduitele romaniei, sunt acceptate doar pentru felul lor de a fi, pentru ingrijirea pe care stiu sa o acorde copilului, asa fara diploma, fara limba cunoscuta,( chiar se bucura ca invata copilul limba bonei) si mai sunt si superbine platite!!!!
Si vii si iar te intrebi, oare nu frustrarile mamelor(care isi iubesc la maxim copii) ca nu isi pot creste singure copii,ca "ii lasa"pe mana altcuiva, frica ca s-ar putea atasa copilul de bona, gelozia, fac sa se strice relatia cu bona?
Pentru ca asa,ar fi simplu cauti o bona cu scoala, calificata, esti sigur ca stie meserie, apoi tu agentie, selectezi factorul uman, personalitatea femeii, sa se potriveasca cu familia, si toata lumea multumita.
Insa, bona ar fi doar bona, nu si menajera, femeie la toate, ca deh, nu-ti pui profesoara de pian a copilului sa stearga pianul de praf sau antrenorul de inot sa curete piscina!!
Sau credeti ca sunt doar vise???
Intreaba si vei primi un raspuns!
bonamea spune:
PANA SE REGLEMENTEAZA SI LA NOI IN TARA EU DEJA TREC PE TUSHA.AR TREBUI SA BENEFICIEZE DE VECHIME IN CAMPUL MUNCII SI BONELE.RAR FAMILIILE OFERA ACEASTA SANSA,NE TREZIM LA BATRANETE,DUPA CE AM INGRIJIT CU EFORT PSIHIC COPII SA NU AVEM DIN CE TRAI.
quote:
Originally posted by kikiroi
Ai dreptate. Trebuie o calificare pentru bone. Trebuie introduse niste standarde profesioniste. Sint mamica si am noroc de o super bona dar am avut si una incompetenta.
Amindoua sint femei de treaba dar a doua nu avea habar ce sa faca cu un pusti de 5 ani cu multa personalitate. Noi nu ne-am favorizat copilul si nu am considerat ca el are intotdeauna dreptate si totusi bona pe care am avut-o nu era capabila sa se impuna.
Bona actuala e minunata si se ocupa si de educatia baietelului nu doar sa stea cu el. Ii face de mincare sau ii da de mincare dupa amiaza cind il ia de la gradinita dar nu ne face noua menajul.Ii face prajituri sau alte bunatati fiindca ii face placere (a reusit sa-l faca sa manince oua!!) Ne mai spala vasele daca le lasam dar nu are nici o obligatie in acest sens. Avem o alta persoana pentru curatenie. Ii platim 560 Ron pentru 4 ore (i-am crescut salariul de la 1 mai de la 500 Ron), platim toate orele suplimentare, platim vacanta (pustiul a plecat la bunici dar noi o platim in continuare pentru a o regasi la toamna). Respectul reciproc e foarte important.
In acelasi timp revin la standarde profesioniste. Trebuie o definitie a meseriei de bona, ce face si ce nu face. Dupa aceea ce calificari si cunostinte are nevoie (psihologie, medicina, pedagogie) si abilitati (comunicare, rezolvarea problemelor). Daca ar exista o calificare acreditata de autoritati cred ca persoanele care o practica ar fi mai credibile. Problema e cine se poate ocupa de asa ceva.
Lucrind in resurse umane ma pot oferi sa ajut cu structurarea calificarii daca altcineva poate face demersurile.quote:
Originally posted by linasobolina
Chiar vroiam sa deschid un nou topic citind comentariile mamicilor, cu tema:
"Oare trebuie facultate pentru bone?"
Pentruca la un moment dat am crezut ca lipsa de calificare este cauza nemultumirilor generale.
Apoi am intrat pe net si am vazut invazia de anunturi pentru bone AU-PAIR, adicca ce cautate sunt bonele noastre din Romania, cele atat de rau vorbite de nemultumitele mamici, in alte tari!!
Si brusc nu am mai inteles nimic!!!!!
Am o agentie de babysitting si ma gandeam sa transform cresterea unui copil intr-o meserie prin infiintarea unei SCOLI de babysitting, adica sa avem bone calificate.
Si credeam cu fermitate ca asta ar fi rezolvarea pentru mame.
Dar stau si ma intreb: ar primi oare, o mama sugestii de la o bona calificata, profesionista, pentru cresterea copilului????
Ar fi oare ea, bona , mai respectata?
Pe partea cealalta, vin bone in agentie, bone care au lucrat in afara, cu copii si spun ca la noi parintii vad relatia cu bona DIFERIT de parintii copiilor din alte tari si ca de aceea bonele pleaca sa creasca copii altora, prin Italia, Canada, Anglia, desi habar nu au limba!!!!!
Deci ele, huiduitele romaniei, sunt acceptate doar pentru felul lor de a fi, pentru ingrijirea pe care stiu sa o acorde copilului, asa fara diploma, fara limba cunoscuta,( chiar se bucura ca invata copilul limba bonei) si mai sunt si superbine platite!!!!
Si vii si iar te intrebi, oare nu frustrarile mamelor(care isi iubesc la maxim copii) ca nu isi pot creste singure copii,ca "ii lasa"pe mana altcuiva, frica ca s-ar putea atasa copilul de bona, gelozia, fac sa se strice relatia cu bona?
Pentru ca asa,ar fi simplu cauti o bona cu scoala, calificata, esti sigur ca stie meserie, apoi tu agentie, selectezi factorul uman, personalitatea femeii, sa se potriveasca cu familia, si toata lumea multumita.
Insa, bona ar fi doar bona, nu si menajera, femeie la toate, ca deh, nu-ti pui profesoara de pian a copilului sa stearga pianul de praf sau antrenorul de inot sa curete piscina!!
Sau credeti ca sunt doar vise???
Intreaba si vei primi un raspuns!

iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
herra spune:
ce sa se reglementeze?
chiar vi se pare posibil ca o familie sa poata suporta atat un salariu decent pentru bona, cat si toate taxele aferente?
mi s-ar parea o varianta mai realista ca agentiile care acum se multumesc sa faca doar recrutari (si percep comision) sa angajeze persoanele respective - bone, menajere, persoane calificate pentru ingrijire batrani etc.
si parintii sa plateasca ca un fel de abonament lunar; care poate include o bona pentru 4-6-8-10 pe zi, o menajera o data sau de doua ori pe saptamana etc.
Eu
stau pe tarm si-sufletul mi-e dus de-acasa.
S-a pierdut pe-o cararuire-n nesfârsit si nu-si gaseste
drumul înapoi. (Lucian Blaga, „La Mare”, 1919)
herra spune:
tot eu:
da, as fi chiar incantata sa primesc sugestii in legatura cu psihologia copilului (meu), de la o persoana calificata.
chiar am pus un anunt pe internet, ca sunt in cautare de bona (cea de acum este o doamna super, dar la sfarsitul lunii ianuarie 2008 va deveni bunica si va trebui sa se ocupe de propriul nepot...); am primit foarte multe cv-uri de persoane tinere.
unele dintre ele cautau doar un job part-time, insa mi-au atras atentia cele care fac o facultate (psihologie), care au lucrat ca voluntari la centre de copii, genul asta de persoane.
chiar daca nu ar putea sa stea cu Vlad 10 ore pe zi, ma bate gandul sa apelez la ele din cand in cand, pentru ca ar putea sa-i faca niste teste de evaluare - cum am vazut ca mai fac la centrele respective.
dar pentru astfel de persoane exista cu totul alte oportunitati decat sa petreaca 10 ore pe zi cu acelasi copil; poate cand va merge la gradi si va fi vorba doar de 2-3 ore pe zi, poate atunci m-as putea orienta spre cineva super-calificat...
ingridnen spune:
Eu zic ca 90% din bonele din RO sant somere, pensionate pe caz de boala, pensionate anticipat etc. Deci nu "calificate" ca bone.
Cele pensionate mai castiga un ban pe langa pensie...cele care sant somere (majoritatea cu studii medii - sau nici macar) au de ales intre un serviciu solicitant si prost platit (vezi confectionere in fabrica - vanzatoare la "buticuri" etc.) sau a fi bone.
Rar sa gasesti bona de profesie... asa ca ne multumim cu ce avem si platim pe masura (deloc putin, de altfel... este un efort financiar pentru noi mamicile)
Ingrid si Cristi 4 ani si 3 luni
mathilda spune:
fetelor,
eu am avut pe cineva care avea grija de puiut. in timpul cand dormea fetita calca rufele(mai ales camasile sotului)si curata bucataria. in rest se ducea cu copilul in parc, se plimba si o invata multe lucruri utile pt varsta ei. e asistenta medicala la 1 azil de batrani, inainte a fost asistenta la o cresa si se vede ca are multa experienta cu copii(ma rog are si ea copii, nepoti, caci e de varsta maica-mii). cateodata cand era ocupata o duceam pe fetita la ea acasa si atunci cerea m putin pe ora. cand o sa fie m marisoara(cam de la 5 ani) o sa o las si cu cineva de liceu sau facultate(cei care au studentjob)dar acuma e prea mica(caci daac se ineaca sau vomita etc tinerii nu au experienta necesara).
ceea ce vreau eu sa spun este ca nu tb sa ceri ca bona sa-ti faca casa luna(pt asta iti iei femeie la curatenie) si sa-ti m educe si copilul in acelasi timp dar nici ca atunci cand doarme copilul sa se uite la tv pe banii tai(eu una nu as angaja pe acea pers). eu sunt si o pers hotarata- ii spun de la inceput care sunt conditiile si daca accepta ok .
abbi spune:
BONAMEA,pai mamica aia cred ca era putin sarita, sau suferinda de ceva (si ii doresc sanatate)!eu nu am intalnit pe dc, cel putin vreo mamik in stare sa lase bebe asa mic cu altcineva!toate sunt niste leoaice
si niste adevarate!
iti mai zic si eu una buna!
mama mea-bona in provincie(in paranteza fiind spus, eu eram cu dia de vreo 4 luni si nu am chenat-o la mine sa ma ajute.ii merge cam mult gura si dak ea ma sacaie, nici eu nu tac, asa ca fiecare cu a lui, ca e mai bine

)
la familia respectiva, mama-ocnash sef:copil cu program, spalat si calcat pt fam si pt bunicii de la tara ai respectivilor, mancare pt copil si fam etc....salariu?in 2005- 2 milioane plus o masa

e mut de pov, nu va plictisesc-oricum, au umilit-o de multe ori, desi ea ii trata cu respect si se atasase.
mama se atasase de baietzel si el o iubea, ii era greu sa se rupa de el, insa a doborat-o oboseala si un cancer uterin.
acum e mai bine, dar dak i-as vedea pe respectivi, cred ca le-as zice de dulce!
bonamea spune:
Buna fetelor,e un subiect incitant care ar necesita dezbateri prelungite cu multe persoane asezate la o mare masa rotunda
-1)bonele care lucreaza(active)nu au timp decat f.rar sa viziteze acest site si multe nu stiu sa lucreze pe un computer
-2)mamele de azi nu prea mai misca nimic prin casa pe motiv ca nu mai au timp si sunt obosite de la serviciu(asa sunt egale in comportament cu barbatii)Acum cativa ani femeile veneau de la acelas program si conditii de munca dar faceau toate treburile casei,fara masina de spalat rufe automata si pampers,scutece lavabile fetelor erau pe atunci.
-3)doar femeile pensionate sau somere isi pot permite sa lucreze ca bone fara carte de munca,restul sunt niste exceptii care ori au ani vechime efectuati si nu se incadreaza la varsta de pensionare,ori risca la batranete sa ajunga cersetoare ptr.ca au muncit cu copii altora si nu si-au asigurat batranetea
-4)cate persoane cu studii postliceale si-ar permite sa dadaceasca un copil,sa se plafoneze profesional,si sa fie tratate ca servitoare in casa mamicii.La alt loc de munca ai alt statut cu bani multi sau putini esti totusi tratat ca angajat(cu sau fara carte de munca)cu sau fara o masa asigurata(bonuri de masa?!)
-5)am vorbit cu multe femei si afirmau ca prefera sa lucreze in confectii decat sa isi toace nervii cu copii si mamicile dificile, si fara carte de munca,sau sa munceasca in strainatate pe bani mult mai multi sa se inteleaga cu ceva,daca tot se sacrifica
-6)Cursuri ptr.bone poate ca ar fi utile-lectii despre etica si echitate,ore de psihologie a copilului,legislatia in domeniu,ingrijirea copilului si primul ajutor acordat in caz de necesitate.Dar sa se faca diferentiere intre femeile care au crescut copiii proprii(au nevoie doar de o perfectionare)si femeile care nu au experienta in domeniu.
-oare bonele din evul mediu aveau scoala?erau femei din randul oamenilor amarati,guvernantele aveau o oarece pregatire mai deosebita si erau la copii ce treceau de 3-4 ani,cand incep sa priceapa si ei cate ceva.Si pe atunci bona era pastrata multi ani ca sa ofere o continuitate educatiei si formarii copilului.La noi mamicile una-doua schimba bona,sau aceasta pleaca dezgustata sau prea obosita de suprasolicitare si copilul saracu trece prin multe perioade de acomodare cu noua bona
-dragi mamici-ati incercat un minut sa va puneti in locul bonei dv.si sa va imaginati ce ati face in locul ei si ce salariu ati dori ptr.munca efectuata zilnic?CAT VALOREAZA VIATA(integritatea) SI EDUCATIA COPILULUI DV.SI CUM POATE FI PEDEPSITA O BONA PTR.O GRESEALA FATALA?CUM PLATITI SI CUM VETI TRATA BONA ASA VA FI CRESCUT SI EDUCAT COPILUL DV.,ptr.ca normal o bona nemultumita de salariu si lipsa de respect fata de munca si persoana sa din partea familiei ptr.care lucreaza va presta o munca mai ineficienta(chiar involuntar)
In plus exprimarea gresita<A STA CU COPILUL>in loc de<A MUNCI PTR.UN COPIL>ATRAGE DUPA SINE GANDUL CA DE FAPT SE STA NU SE MUNCESTE.
DE CE MAMICILE ALEG SA IA O BONA PTR.COPIL SI SE REINTORC LA MUNCA
-ca sa nu piarda un loc de munca bun cu acumulare de vechime in campul muncii,si alte avantaje-financiare,sociale,de sanatate
-ca sa scape putin de supravegherea bb-ului(sa se relaxeze putin caci supravegherea solicita mult nervii unui om)
HAI MAI COMPLETATI SI VOI DEZBATEREA ACESTUI SUBIECT VECHI DE CAND LUMEA
SI SA TRAITI FERICITE ALATURI DE PUIUTI CARE CRESC CAT AI CLIPI SI ISI VOR LUA ZBORUL DIN CUIBUL VOSTRU-

iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
Andries spune:
Eu tot nu inteleg ce "dezbatem" aici. Pana la urma e o lege a cererii si ofertei, daca esti bun te angajezi in conditiile care iti convin tie si pe salariul pe care il vrei, daca nu, strangi din dinti si muncesti pe cat gasesti. La fel si pentru mame, daca au posibilitatea sa angajeze pe cineva supercalificat, ok, sa-l plateasca, daca nu pot plati mai mult de 6 mil lei vor avea o bona pensionara, somera, etc.
Aici avem un forum de discutii in care fiecare isi spune parerea si povesteste cate ceva din experienta personala. Treaba mea cum imi angajez bona, e o decizie pe care o iau eu personal pentru copilul meu. Treaba bonei sa-si negocieze conditiile. Daca nu se intalneste cererea cu oferta nu se face tranzactia si cu asta basta. Oricum bonamea s-a declarat initial "incepatoare in domeniu" si a terminat cu o tirada (despre ce ar trebui sa faca parintii si mai ales mamele) care pe mine m-a facut sa zambesc!
Success in meseria de bona nu pot sa-i urez, deoarece chiar ea a declarat ca se va retrage pana in momentul in care se va reglementa oficial profesia.
Sa fim sanatosi!
Andries