Cum poate fi linistit un bolnav psihic/retard?!

Cum poate fi linistit un bolnav psihic/retard?! | Autor: Elise

Link direct la acest mesaj

Pe strada noastra a aparut de ceva timp un baiat de cca 14 ani, dezvoltat fizic ca un adult, doar fatza e de copil. E bolnav psihic sau retard, si se plimba toata ziua in jurul blocului, vorbind singur si lovind cu piciorul fiecare piatra de pe strada...
Nu stiu exact de ce anume sufera, nici unde sta sau cine il are in ingrijire - cert este ca e nesupravegheat iar uneori pare a fi violent.

astazi stateam in dreptul scarii cu o mamica de fetitza - fetitza de vreun an. Si fetitza s-a uitat spre respectivul si a inceput sa dea din manutze, iar noi nu ne-am dat seama si ne-am intors, sa vedem la ce gesticuleaza.
In momentul ala, baiatul a devenit agitat, s-a agatat de usa de la bloc si a inceput sa o loveasca tare - mormaind "vreau sa loveasc copilul, dar nu pot!!"
Dupa citeva secvente de geul asta, a abandonat usa, a luat o caramida de pe jos si a inceput sa se invirteasca in jurul nostru, mormaind si uitindu-se la copil.

Am inghetat amindoua, si nu ne venea sa o luam spre scara si sa ducem fetitza acasa, pentru ca trebuia sa treem prin dreptul lui si nu stiam la ce sa ne asteptam - putea sa aiba orice reactie.
.
Pina la urma a venit un barbat si ne-a "acoperit" ca sa putem intra in bloc si sa inchidem usa dupa noi.

Intrebarea mea, de fapt intrebarile, sint urmatoarele:

Este probabil sa loveasca - daca asta are in minte si spune ca o face?

Cum poate fi linistit - daca il apuca vreo criza cind trec cu bb pe strada si se repede la noi sa ne dea cu vreo piatra in cap cum tocmai era sa faca, cum e mai bine sa reactionez?!
Se linisteste daca urli la el, daca stai nemiscat... daca il ameninti, cum se procedeaza?!

Nu stiu ce de afectiune sufera. Si nu pot sa-mi dau seama, dupa manifestari.

Desigur, cel mai bine ar fi sa ia cineva masuri, dar traim in RO si nu ia nimeni - nu pe termen lung.

Elise & BBLisa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Eu zic sa mai faci un alt subiect: Ce alegem bolnavii psihici sau fetitzele de un an?

A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

nope, da' as putea sa-i fac cunostinta cu moshul respectiv.

ps: chiar nu am nimic cu saracul baiat, nu e vina lui ci a parintilor care-l lasa nesupravegheat. Si intrebarea era um poti sa "dezamorsezi" situatia, chiar n-am idee... nu m-am mai confruntat cu asa ceva.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns notquiteso spune:

din pacate persoanele cu probleme psihice au moduri diferite de a se calma. nu ai de unde sa stii care este modul lui. poti incerca sa ii vorbesti calm, pe un ton egal, si sa ii spui lucruri de genul" bravo, esti cuminte" sau chestii de genul asta, pozitive, dar oarecum neutre. propozitii scurte, clare, mesajul direct, de genul" fa-mi loc sa trec, te rog, vreau sa intru in bloc. multumesc, esti tare dragut.." daca il vezi cu o piatra in mana, ii spui pe un ton ferm dar fara sa te rastesti : "acum lasi piatra jos, da? uite, pune-o acolo, sa nu se impiedice lumea de ea. bravo. asa." e dificil. si uneori periculos, am vazut tot felul de reactii la persoanele cu probleme de genul asta, si din pacate nu-ti poti da seama decat in momentul in care te confrunti cu situatia, n-ai cum sa prevezi. tine si tu niste bomboane in buzunar, si cand il vezi nervos, si ca iti sta in cale, intreaba-l daca are voie sa manance bomboane, si ofera-i una. dar asta ca ultim resort. ca pe urma risti sa ii placa de tine, si crede-ma.. e greu sa scapi de atentiile unei persoane de genul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Elise, nu exista o reteta pentru aceasta situatie, mai ales ca informatiile pe care le ai tu sunt minime. Intr-o institutie iti poti permite sa incerci o gama mai larga de variante, in situatia descrisa insa nu se stie cat timp ai avea pentru optiuni.
Ai dreptate, ca traim in Ro, si desi exista organe care pot interveni legal, din pacate pot alege si sa nu o faca. Si in aceste conditii mie mi-a placut ideea de a tatona, de a incerca sa stabilesti un contact cu el.
Andrada, m-a confuzat intrebarea ta. Vrei sa dai mai multe detalii? Eu nu am inteles de exemplu de ce ar trebui sa alegem intre bolnavi psihici si fetite de un an si cu siguranta ca nu cunosc vreun stereotip de opozitie a celor doua categorii.

Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

O singura data am avut de-a face direct cu un copil/tanar de vreo 12-14ani insa f bine dezvoltat (dupa aspectul fizic parea Down)... A fost realmente crunt de neplacuta situatia... dar m-am comportat ca si atunci cand te abordeaza un caine... adica cu ffff multa blandete si (desi inima imi batea sa-mi sara din piept) am avut un ton al vocii foarte calm si cald.
Eram intr-un magazin aici in Suedia cand acest tanar se repede si o ia pe Gabriela (pe vremea aceea avea vreo 2 ani si jumatate), in brate si incepe s-o stranga tare-tare. Gabisor se aflase langa mine uitandu-se si ea cuminte la vitrine. Am inghetat! Nu am strigat - si am inceput sa vorbesc, bland de tot, sa-i spun tanarului ce baiat bun este si in acelasi timp o mangaiam pe Gabisor care pe moment s-a speriat dar apoi a fost linistita cand mi-a auzit glasul. Partea proasta este ca eu nu vorbesc suedeaza... asa ca totul se juca pe puterea de convingere a mimicii mele si a blandetzii vocei. Tanarul a lasat-o pe Gabisor jos, si eu ii luasem mana lui si cu ea mangaiam usor mana fetitei mele. In mai putin de 3 min (care pt mine au fost o eternitate) a venit o femeie (mama/ingrijitoare - nu stiu) si l-a apostrofat. Eu i-am vorbit femeii in engl si i-am spus doar ca este un baiat bun. Ea mi-a zambit f jenata, a luat tanarul si a plecat urgent...
Recunosc ca m-am speriat.
Off topi; Principesa - apropoul pe care-l face Andrada este referitor la un al subiect de-al Elisei: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=100163

Lorelai

http://community.webshots.com/user/lorelaim

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Lorelai, merci de lamurire.
De asta mi-era teama. Intuisem ideea, mi s-a clarificat in urma topicului care insa nu mi se pare ca urmareste o linie similara (decat ca ambele sunt deschise de Elise si ca au o intriga cu un conflict in care una dintre parti este copilul).
Dar, in timp ce in primul se disputa o resursa comuna limitata, in al cazul cu baiatul mi se pare ca este vorba de altceva. Nu se disputa ceva limitat. Este o problema de sistem. Nu trebuie sa alegem intre si intre, trebuie sa alegem si si. Si tuturor categoriilor sa le raspundem cat mai adecvat nevoilor, sa nu excludem.

Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Principesa - cu multa placere!
Off topic: doream sa-tzi spun ca citesc de fiecare daca cu interes raspunsurile tale de specialitate si invatz permanent. Multzumesc frumos

Lorelai

http://community.webshots.com/user/lorelaim

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

Multumesc mult.
Intre timp l-am mai vazut pe baiat, si am observat ca e totusi cineva cu el, dar il supravegheaza de la distantza mare, nu intervine.

Nu pare sa fie SD - cel putin, dupa "ochiul" meu neavizat, am mai vazut copii cu SD dar sint copii afectuosi, nu au o atitudine amenintatoare. Nici n-are trasaturi specifice SD.

Cred ca, totusi, nu constituie un pericol - altfel probabil nu l-ar lasa intre oameni. Daca nu i te adresezi, nu are nici o reactie.
Probabil noi l-am speriat atunci, de aceea a facut asa.
Si, oricum, a fost violent doar verbal, practic n-a facut nimic desi eram linga el. Chiar a zis ca "vreau sa lovesc copilul dar nu pot" - deci... are un blocaj probabil, in a lovi propriu zis.

Asa ca banuiesc ca solutia cea mai buna este sa nu-l privesti sau sa i te adresezi. Asta o sa fac.

Oricum, trist.
Ce o fi in sufletul parintilor lui...

Principesa - Andrada nu cred ca "a vorbit serios" - i s-a parut probabil deplasat subiectul, a fost o remarca ironica si atit.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput