scoala sau job direct
Buna,
Ma framanta mai demult o intrebare si m-am gandit sa deschid aici un subiect nou, sper ca nu s-a mai discutat, iar daca da, poate imi da cine stie link-ul.
Asadar, dintre cele/cei care ati emigrat, a trebuit sa va apucati de o scoala sau sa va mai continuati studiile in tara respectiva pentru a va gasi un job bun in domeniul vostru? Sau v-a fost relativ usor sa va gasiti un job?
In Quebec, cel putin, mi se pare ca a devenit un tipar aproape pentru emigranti sa se apuce de scoala inainte sa-si gaseasca un job si ma intrebam daca si prin alte parti este tot asa.
Va multumesc,
Roxana
Raspunsuri
ella_64 spune:
Eu cred ca raspunsul difera in functie de modul de emigrare si probabil de tara in care te afli. Noi am ajuns in UK pentru ca sotul meu a fost angajat de un institut de aici pentru a tine cursuri de specialitate. El nu a avut nevoie sa urmeze nici un fel de cursuri aici pentru a putea lucra.
Situatia mea a fost alta. Desi in Romania aveam o diploma de profesor, emisa de Universitatea din Bucuresti, aceasta nu este recunoscuta de facto in UK si de aceea, daca vreau sa profesez in meseria mea aici, va trebui sa fac un curs special pentru profesori.
Get busy living or get busy dying.
aiska spune:
In Finlanda nu m-ar fi angajat nimeni in domeniul meu daca nu vorbeam foarte bine finlandeza si invatatul acestei limbi deloc usoare a durat cam 2 ani.
Dupa ce am primit atestatul de limba am facut niste cursuri de 1 an si apoi am mers la practica in mod voluntar aproximativ 1 an.Abia dupa aceasta perioada de practica am reusit sa obtin doar un contract temporar de munca.Finlanda nu este Canada si somajul de aici care se situeaza intre 10-22% cred ca nu se compara cu cel de acolo?
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei
pitilache spune:
ella_64 si aiska multumesc pentru raspunsuri. Sunt situatii si cazuri care difera total, mai ales ca sunteti in Europa, dar tocmai de aceea ma intrebam cum este.
Sigur ca ma intereseaza poate mai mult ce au facut cei care au emigrat in US sau Canada si care au venit aici fara un job aranjat din tara.
Multumesc mult,
Roxana
lorelaim spune:
Roxana - eu am emigrat in Toronto. Am diploma de info/programator in baze de date dar lb de programare foxPro nu se cauta in Canada. Mi s-a oferit un job in State dar daca plecam insemna ca dadeam cu piciorul la primirea cetateniei canadiene in 3ani. Deci, pt ca eu am vrut sa fac bani si nu sa cheltui bani - am decis sa accept orice job care avea Bilingual si Technical in job description. In 5 sapt de la aterizare ma angajam ca Technical Recruiter in Toronto. Nu aveam exp in recrutare dar cred ca le-a placut faptul ca eram decisa sa trag fara limite. Pe vremea respectiva nu aveam sot si copil. Ulterior l-am cunoscut pe actalul meu sot (de fapt l-am recrutat) si m-am mutat in Montreal alaturi de el unde, avand deja experinta canadiana, am reusit sa gasesc imediat job.
Cred ca depinde f mult de profesia pe care o ai si cat este de cautat pe piata. Trebuie analizat de la caz la caz. Daca vrei scrie-mi un e-mail la lorelaim@gmail.com si vorbim mai multe.
Lorelai
http://community.webshots.com/user/lorelaim
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
pitilache spune:
Lorelai merci. O sa-mi adun gandurile odata si o sa mi le astern intr-un email catre tine!
Multumesc,
Roxana