Ana si Tigara

Ana si Tigara | Autor: sofia_misicu

Link direct la acest mesaj

Cand lucram la Toaca, am participat la un workshop a carui tema nu are relevanta aici. La un moment dat, conducatorul workshop-ului ne-a pus sa aducem un obiect care sa ne reprezinte. Nu am stat deloc pe ganduri si am scos tigara. Obiectul trebuia sa fie dat ofranda unui zeu care avea sa ne asculte povestea si rugamintile. Atunci si acum, tigara este cea care ma reprezinta. La 4 ani urmaream in parc fumul de la tigara mamei. Tin minte ca am intrat intr-o transa datorita mirosului si formei fumului incat nici nu mi-am dat seama cand i-am inhatat mamei tigara din mana. Era un fel de joc pentru mine sa fiu de fata de fiecare data cand mama isi aprindea tigara. Adoram mirosul primului fum. Acum nu mi-l mai aduc aminte. La 7 ani furam tigari si le fumam pe geam. Cand intra mama in camera, ii ziceam ca fumul vine de la vecin. Gaura din asternut nu m-a dat niciodata de gol. Indiferent de ce joc jucam, eu eram vesnic cu un creion in mana pe care il "fumam" de zor. Apoi, la 12 ani, a venit parcul Iorga, unde am fost initiata in tainele trasului in piept. Metoda clasica: "Auuu! Coiele mele!" m-a facut sa tusesc o saptamana si mi-a creat si dependenta. De atunci, am avut mereu un pachet de tigari. La inceput il tineam in cutia cu papusi. Fumam pe ascuns la usa din spate. Aruncam mucurile in gaura unde fusese liftul de gunoi. De la 12 ani pana la 16 jumate am fumat acolo. Mama nu si-a dat seama. Intr-o vreme nici nu ma mai oboseam sa ies. Fumam cand dormea mama, de fata cu ea. Dupa ani de aruncat mucuri in gaura, cineva s=a gasit sa curete in pivnita. Povestea dupa, ca a gasit sute de mucuri, lipite intre ele. Erau lipite pentru ca imi era frica mereu ca o sa dau foc la bloc, asa ca dupa ce aruncam un muc, aruncam si o cana de apa ca sa elimin pericolul. Ani de zile de mucuri, apa si praf au dus probabil la un adevarat altar al viciului.
La 16 ani a aflat mama ca fumez. De acolo si pana la un pachet pe zi a fost numai un pas. Liceul l-am petrecut pe afara, facultatea in carciuma, si restul vietii ancorate intr-o tigara. M-am trezit la 23 de ani ca nu mai stiam cum e sa respiri adanc, cum e sa ai miros si cum e sa nu iti miroasa hainele, respiratia, parul a ceva ingrozitor. M-am lasat. Se pare ca a fost o decizie luata la nivel karmic. Dupa ce 10 ani nu am fost in stare sa ma abtin de la o singura tigara, brusc m-am lasat de tot. Universul stia el ce stia, pentru ca peste o luna am aflat ca aveam sa am un bebe. N-am mai pus gura pe tigara aproape un an: suficient cat sa nasc si sa alaptez doua luni. A fost minunat: aerul era aer, gustul gust, mirosul miros. Insa in permanenta, in fundul capului meu zumzaia idea ca eu si cu tigara nu am rupt-o definitiv. De aceea, cum nu a mai depins direct fizic de mine Nuka, am sarit pe tigra, si nu delicat, cate una pe rand: direct la un pachet jumate pe zi. Era o regasire ca in filme: pasiune, amor. Obiceiurile vechi au revenit imediat, ca si cum nu ar fi trecut doar 10 minute de la ultima tigara. Era natural. Nici Irinuka, nici casa mea bine mirositoare, nici sanatatea si asa vai de mama ei nu ma puteau tine departe de tigara.

Acum ma las din nou si imi dau seama de ce tigara este cea care ma reprezinta: numai la ea ma gandesc, ziua s-a lungit si nu mai am cu ce sa o umplu, serile nu mai au nici un haz, pauzele nici mai putin iar mancarea ia locul obisnuintei si devine la randul ei un viciu.
Vreau foarte tare sa scap de tigara insa simt ca ma despart de cineva mult prea drag. Mai stiu, de asemenea, ca nu s=a terminat. Eu si Tigara suntem meniti sa murim impreuna.



Nuka si Mama la Nuka

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

quote:
Eu si Tigara suntem meniti sa murim impreuna.



chiar ca...
inconstient, da ti-ai dat seama!
Io cred ca Nuka te vrea cu ea pana pe la vreo 120 de ani asa




Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia


Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguta12 spune:

Vai Sofia. M-ai facut sa plang.
Chiar azi dimineatza ti-am vazut pt prima data poza, si primul lucru pe care l-am observat (dupa faptul ca amandoi sinteti tineri si mumosi) a fost ca aveai tigara in mina, mai mai sa-i dai foc partenerului. Si m-am gandit..”iaca alta dilie care nu poate nici in poza sa stea fara sa aiba “vitamina” in mina”. Parca ma vedeam pe mine.
Stii cum am botezat eu tigarile? CANCER STICKS. Chiar ca betze de cancer sint...de mi-as baga unu’ in… ochi- poate asa ma lecuiesc.
Eu n-am inceput sa fumez la 6 ani. Nici la 12..nici la 18.
Ca o dama fina si isteatza ce sint, am inceput la aproape 34. Dap..la 34;virsta la care de obicei oamenii “normali” se lasa de “sporturi” extreme precum fumatul… Veta a lui Nea Marin tre sa pipe ..sa fie fruntasa…in primele randuri, acolo cu turcii si cu arabii. Tata- care s-a lasat de fumat dupa aproape 30 de ani( si care acum zici ca e predicator penticostal-ca imi tine cate o predica de juma de ceas despre cum fumatul dauneaza grav sanatatii- de ma apuca spumele si mai rau, si-mi vine sa aprind DOUA tigari de-o data), a zis ca o sa-mi lege o narghilea de gat. Si ca probabil(cand mi-o veni ceasu’) or sa ma ingroape cu un cartush de tigari si o PUNGA de brichete- ca mereu sint in cautarea unei brichete-linga mine, si cu un chishtoc in coltzul gurii. (“ Soatza” spune ca or sa ma ingroape cu un DELL linga mine…dar unde pusca mea sa incapem si eu si calculatorul? Hai sa fim seriosi-mai usor si mai lejer doar cu un cartush de Marlboro Menthol Ultralight 100’s .
M-am apucat de “pipat” in Romania, unde m-am intors dupa 21 de ani, in vizita-doar pt o luna . Ala shoc, vere. Inca nu mi-am revenit. Lumea ma intreaba de ce m-am apucat de fumat. “De fericire, neamule. De fericire”. De binele si bunastarea pe care am gasit-o acolo. De linistea sufleteasca si fericirea oamenilor. De siguranta pe care o au pe ziua de maine..si pe ziua de azi- ca ziua de ieri zic toti merci ca a trecut, si au supravietuit.
Poate a fost doar o scuza. Prostie SIGUR a fost din belsug. Si pretzul n-a stricat… sa platesc $1 pe pachet, in loc de $4? Pai sint fraiera cu cioc daca nu bag cate tigari incap in toata luna asta. Si apoi ma opresc eu din nou… las’…ca ma descurc eu. Daca m-am lasat de dulciuri..ma las si de tigari.
Mda….cand m-am intors din Romania dupa o luna, deja miroseam a scrum, hainele si parul erau imbibate cu “tutun european “. Ne-am dat dreq- poti sa te omori si in stil..sa vezi chestie.
Acum imi e sila de mine. Sint aproape 4 ani de-atunci, si s-au intamplat multe, s-au schimbat si mai multe: Bebe, casa, servicii; am renuntzat si la prieteni. Am pierdut oameni dragi mie. Dar niciodata n-am renuntzat la tigara. NICIODATA. Poate o saptamana, o luna, trei…in timpul sarcinii- spre rusinea mea- am incetat sa fumez cand am aflat ca-s insarcinata, dar dupa primele 4 luni,eram ca un turc cu fes si burta (si fara narghilea) -furam cate o tigara de la oricare cunoscut care-mi iesea in cale. Ii jecmaneam in ordine alfabetica, nu iertam pe nimeni. Daca aveau tigari, eram “preteni”.
Acum si eu, si mama, si “soatza”- Bombonelu(cei 3 fumatori din casa), fumam ca niste copii ai strazii intr-o marchiza friguroasa, intre borcane de muraturi si sticle de Pepsi. Stam toti 3 zgribulitzi, cu buzele invinetzite de frig, dar cu cate un chishtoc sexos in coltzul gurii. Galushca e in casa, da cu picioarele in usa sa-i dam drumul..sa vina si ea la noi. De multe ori ne fura pachetele de tigari si le face FERFENITZA….mai ca plang, mai ca rad…dar la 5 parai pachetul, ma ia durerea de cap.
Sorela- care pipa in draci doar cand vine in vizita la noi, imi tine si ea discursuri peste discursuri, ca tre sa ma las de fumat. “Daca nu pt tine, pt Alex…pt Galushca. Vrei sa creasca fara mama? Vrei sa o lasi singura?” Si raspunsul e NU. Cu majuscule. Dar viciul e al naibii de greu de invins.
Nu iti mai spun ca am avut si “peripetzii” cu Doamna Tigara. Nenumarate bluze, fuste, pantaloni..toate gaurite de cate o tigara mai naravasha. Mi-am dat foc si la “pene” cu o bricheta de zici ca era tortza hawaiana. Am dat sa-mi aprind tigara, si m-am aprins pe mine. Mi-am dat foc la pletele din frunte, si mi-am parlit oleaca si sprancenele. Zici ca eram de la Circul de Stat. De 8 luni, astept ca penele din fruntea capatzanei sa le ajunga din urma si pe celelalte. Mai fumez mult, o sa raman si cheala.
Alta data, in masina, in drum spre servici dimineatza….deh…sa bag 2-3- 8 tigari…sa scot pirleala pe urmatoarele ore de pauza fortzata. Si cum incercam sa-mi “aerisesc” masina, si sa nu imi miroasa carutza a bordel ieftin, dadeam scrumul pe geam. La un moment dat a inceput sa miroasa a gaina parlita. Da-i, uita-te pe sus, pe jos, in geanta, intre scaune;si in SUTIEN m-am uitat (cu toate ca aveam helanca pe mine)….nimic. Si uite-asa am condus pina la servici cu masina plina de mirosul ala infernal de animal parlit,cu capul afara pe geam( Ace Ventura cred ca de la mine a invatzat figura), dar cu tigara protzapita in coltzul gurii. Ca deh…eu sint dama fina si pip mentolate. Ajunsa la scarbici, intru in cladire, si aud una dintre colege: “FIRE!!! FIRE!!! YOU’RE ON FIRE!!!!! “ I-auzi vere la asta..cica-s HOT. Pai stiu si eu ca sint sexoasa. Nici nu mi-am revenit bine, ca ma trezesc cu o cana de apa rece in cap. Foarte tacticos, mi-am dat paltonul jos( sa nu creaza lumile ca-s vreo fricoasa), si cand ma uit la gluga…era arsa. Dand scrumul pe geam,il bagasem in gluga. Si timp de 10-15 minute, mi-a “mocnit” bunatate de gluga. Adicatelea…am ajuns sa ma prajesc si la foc mic. Puteam sa iau si eu si carutza foc… sa fac un barbeque de zile mari. Dar tot nu m-am lecuit.
Incet, incet,se umple paharul(si se goleste pachetul). Stiu ca nu vreau sa mor intr-un foc infernal, ca un shobolan tampit (sint in stare de asa ceva), si nici de cancer nu vreau sa ma prapadesc. Vreau sa mor de batranetze. Sa ma lase spinarea si shalele, sa surzesc, sa am dioptrii ca o sticla de Pepsi…dar asa naftalinoasa si shubreda, vreau sa-mi vad fata mireasa, sa-mi cresc nepotzii, si sa-mi bat barbatul la cap, pina cand m-or baga in costiug, cu calculatorul peste mine.
Asa ca…vrei nu vrei…sintem surori de suferintza. “FUMATORI DIN TOATE TARILE, UNITI-VA” … Poate daca mai citesc despre ceea ce te framanta pe tine, ma ajuta si pe mine. MORAL SUPPORT..cum spun “hamericanii”. Astept si sper..sa ne intalnim intr-o buna zi in Herastrau, cu fetele noastre, si sa mirosim si noi a violete si zambile, nu a scrumiere.
Pina atunci….ma duc sa pip o mentolata.

pt tine si pt Nuka din belsug


olguta12

"Fear less, hope more;
Whine less, breathe more;
Talk less, say more;
Hate less, love more;
And all good things are yours."

www.piczo.com/galushk?g=16686272&cr=5" target="_blank"> GALUSHCA IN ACTIUNE

POVESTEA DREI PISHCOT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofia_misicu spune:

Olguta, mi-ai trezit amintiri nostalgice. Eu am fost intotdeauna nebuna cu tigara. Acum 3 ani m-a carat iubitu pe munte, cu care eu nu am prea multe in comun si intre trei bocete, urlete de nemultumire si tremurat isteric de frica, mai trageam cate o pipa. Cand ieseam de la doctor, de la cinema, din tramvai, din casa, de la serviciu, de la carciuma, din buda, primul lucru imi aprindeam o tigara. Patru anim in fiecare zi de saptamana am mers pe strada liceului cu tigra aprinsa. Daca nu apaream in fata liceului cu tigara, ma dadeau disparuta. Fumam cel putin 2 tigari pe ora. Dupa trei zile de de nefumat am inceput sa simt din nou. SI totul pute in jurul meu. O iau pe Irinuka in brate si hainele ii put a scrumiera negolita. Sper sa ma tin de treaba asta, macar pana creste Irinuka (sau casa macar). Am dintii galbeni, tusesc mai rau ca o florarista de 100 de kile cu trei ghiuluri si un dinte original si restul de aur.

Cu toate acestea, imi vine sa iau pachetul de tigari si sa il mangai, sa scot tigara incet si tacticos, sa o invart pe degete, sa o bat de trei ori, scurt, la fund pana intra numai bine tutunul, sa o lipesc de buze, sa stau cu ea trei secunde atarnata in coltul gurii, sa imi iau bricheta, sa frec bine cremenele, sa iasa focul, sa vad scanteia si sa aud sfaraitul acela magic, apoi fumul...fumul...
Ma duc sa fac un dus rece

Nuka si Mama la Nuka

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Acum stau si privesc stirile FOX si aud: fumatul poate produce brain damage.

Grija mare ca ai pe Nuka!

corinadana mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraFlo spune:

Tot asa dragoste mare si la mine...pentru tigara evident...ma calmeaza, ma monteaza, ma inspira...probabil si eu miros a scrumiera, da'ce buna e !....Si gata ca poate citeste careva, nu de alta da' cica ma las de fumat...mi-a iesit chestia cu lasatul doar cand am foat insarcinata si am alaptat (adica vreun an jumatate)...cum insarcinata nu's ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_id spune:

subscriu celor spuse de voi....cel mai tare parfum al meu nu acopera mirosul....dar cine poate rezista dimineata mirosului de cafea ?si ce merge mai bine cu cafeaua de dimineata decat 1,2-15 tigari...a, si cola rece cu ce merge? si dupa ce bagi o pizza? te bucuri...iti aprinzi o tigare, esti plictisit....iti aprinzi o tigare...esti suparat ...merge la fix.
asa ca pana voi ajunge sa nu mai fumez , ma bucur de fiecare moment petrecut in compania ei
diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofia_misicu spune:

hai ca tot acest elogiu al mariei sale tigara m-a adus de unde am pornit. Aseara au dat niste draci nenaturali in mine si nu aveam nici o tigara prin perimetrul casei. Am gasit in schimb tutun varsat si foite si mi-am rulat (daca poti sa ii spui asa ceva) niste tigari. M-au lovit direct la creier. Ametisem mai rau ca dupa doua votci.

Sunt o ratata. Macar daca nu as fuma acasa. Da nu pooooot. E mai puternic ca mine viciul. Solutia este sa fiu insarcinata non-stop, chestie nefezabila.

Asa ca, daca vreti sa va lasati de tigari, va sugerez sa va duceti in creierii muntilor, departe de omenire, in special de cea fumatoare, departe de surse de foc, de ierburi care pot fi uscate, maruntite si rulate si poate peste 5 ani de pustnicie o sa reusiti. EU una asta o sa fac.

Nuka si Mama la Nuka

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Sau aruncati un oki aci: http://www.getunhooked.co.uk

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Partir...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kristinutza spune:

si mie imi place sa fumez. iubesc sa fumez, iubesc tigarile, iubesc pe cei care fumeaza. mi se pare cea mai mare voluptate, cea mai mare placere sa-ti aprinzi o tigara, s-o fumezi. imi place si sa spun vorbele astea: fumat, tigara, le-as spune la nesfarsit.

cu toate astea, din data de 1.01.05 (cand am inceput "lucrul" la bb) n-am mai pus tigara-n gura.

asta nu inseamna ca nu mai sunt fumatoare.
visez noaptea ca fumez. adulmec mirosul lasat in urma de un fumator. ma inchipui fumand. si sunt convinsa ca voi fuma. daca nu astazi, poate maine sau poate peste 10 ani, dar cu siguranta voi fuma din nou. cu aceeasi placere.

metoda mea functioneaza. zi de zi, imi aman momentul in care ma voi reapuca de fumat. ma gandesc sa nu fumez in clipa respectiva. ca sigur voi fuma, dar nu acum. poate imediat, poate cand nici nu voi mai vrea.
fiecare moment de nervi trecut fara tigara, fiecare noapte de insomnie fara tigara, fiecare intalnire cu prietenii fara tigara, fiecare moment pe care il vreau de ragaz inaintea unei furtuni, fiecare examen trecut sau intalnire cu seful nervos terminata cu bine nu sunt decat amanari.

caci mi-e clar: sunt fumatoare.

cristina, mama de radu (09.10.2005)
poze si www.dropshots.com/new.php?userid=128437&cdate=20060625&cimg=0" target="_blank">video

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandraru spune:

OOOOOOOOOOOOO, nu credeam sa intilnesc asemenea inscrisuri tocmail aici! Eu, care atunci cind ies cu carutul in parc nu am curaj sa ma imprietenesc cu alte mame pentru FUMEZ si AM 2 CIINI! Ma pun singura la zidul infamiei si imi trag si un tatuaj cu nufar (nufar era???) pe umar, sa stie lumea in ce hal sint! Si ma plimb prin parc cu copil, ciini si pachetul de tingari pitit in buzunarul de la blugii care oricum pleznesc pe mine, dar cel putin nu pun tigarile in tavita de la carut... Deci nu sint singura!!!!!!! Ole! Acuma, nu stiu cite dintre voi mai au si astm... Ca eu am. Si dupa o criza, nimic nu merge mai bine decit un spray Ventoline si un Parliament subtire, asa, ca de doamne! . Am fumat si cit am fost insarcinata, insa nu mai mult de 5 pe zi, si am reusit, more or less, sa ma incadrez in aceeasi cantitate si acum, cit alaptez. Imi propusesem sa nu fumez timp de o luna, doua, cit credeam eu ca voi alapta... da uite ca s au facut 4. Asta numai datorita unor prietene de nadejde, cu copii mari si frumosi si care au bagat si ei putintica nicotina si uite, n au patit nimic! Uriiiiiit. Insa barbatu miu, care fuma de spargea, s a lasat cind am ramas eu gravida, poate ca sa mi dea un exemplu bun. Nu l am crezut ca va reusi. Si uite ca nu fumeaza nici in ziua de azi! Pe mine m a dat afara din casa cu mahoarca cu tot, asa ca fumatul se petrece exclusiv pe balcon, cu o geaca pe mine pe care trebuie s o las acolo ca sa nu puta casa. Ce i drept, e chiar misto sa nu mai fie mirosul ala greu (acum put doar ciinii) si, in plus, am ajuns la o apropiere de a dreptul intima cu vecinii din jur pe care ii spionez seara fara sa vreau, din exilul meu pe balconul de la 8. Vezi tot! Pe stinga, sint vreo trei familii tinere, la 7 sta o femeie imposibil de grasa care gateste mereu dar nu maninca cu restul familiei la masa, ci abia dupa ce termina toti... Urmeaza sa mi iau un binoclu si sa ajung cu observatia mea stiintificva la un nivel mai inalt, poate sociologic, poate psihologic sau poate ma dau aia in judecata si rezolv problema. In puscarie se poate fuma, nu?
In fine... E clar ca atita vreme cit mai suge asta mic nu sar peste 5. Ce ma fac dupa, insa? Ca uite, si astmul e mai blind cu mine in ultimul timp si am observat ca nu ma mai panichez daca stiu ca urmeaza niste ore in care nu pot fuma. Inainte era un pic altfel. De exemplu, cind scriam la calculator, nu foloseam deloc degetul aratator si mijlociu de la mina stinga pentru ca, de cele mai multe ori, acolo era Maria sa, Tigara. Acum, scriu si cu ele. Yuppiii! Si m am suparat pe mine cind m am surprins gindindu ma cu mare drag la serile pe care le voi petrece cu fi miu, cind va fi si el adolescent, deh, la un vin rosu, o tigara si un Led Zeppelin. Trebuie neaparat sa imi scot asta din minte! OK vin, OK Led Zepp, da nici vorba de tigara! Numai ca as vrea sa fie asa cum sint, de obicei, fumatorii.... Sa i placa sa stea de povesti, sa prefere o carte in defavoarea unei miutze, sa aiba probleme existentiale demne de adolescentii miopi sau nu etc. Dar numai gindul ca plaminasii aia ai lui, curati si roz si iubiti ar putea primi un damf puturos de tutun imi face pielea de gaina! M am enervat atit de tare, ca ma duc sa ma uit la carier. Da, da... de pe balcon. Cum altfel?!

Mergi la inceput